Heidi

Ravit

Valikko

Puolustusvoimat ei noteeraa huippulupausta urheilijaksi – "Ei auta kuin toivoa, että lomia irtoaisi"

Julkaistu:

SALAMAKYPÄRÄT
Suomen huippuraviohjastajien kastiin tunkeutuneen Jukka Torvisen nousukiito katkeaa toviksi asevelvollisuuden suorittamisen vuoksi. Miehen sijoittamisessa ilmeni erikoinen ongelma.
20-vuotias Jukka Torvinen on tänä vuonna tehnyt lopullisen läpimurtonsa raviohjastajien eliittiin. Nuori mies on 131 voitollaan ajajaliigassa viidentenä. Aivan kärjen saavuttamisessa tulee katkos, sillä mies astuu tammikuun alussa armeijan harmaisiin.

- Se kuuluu suomalaisuuteen ja vaikka asia tulee ammatillisessa mielessä hankalaan paikkaan, niin ylpeydellä asepalvelus suoritetaan, Torvinen vannoo isänmaallisuuttaan.

Kohta puoli miljoonaa euroa palkintorahoja urallaan ohjastaneen lupauksen kirjautuminen Suomen palvelukseen ei kuitenkaan sujunut kommelluksitta. Kykyjen puolesta asiassa tuskin oli ongelmaa, mutta byrokraattisessa mielessä vastaan tuli ylitsepääsemätön este, eikä miestä voitu sijoittaa sinne minne logistisesti olisi ollut järkevintä eli urheilijoiden joukkoon.

- Kuvittelin olevani sellaisessa asemassa lajissani, että pääsen Urheilujoukkoihin ja asianmukaisesti sinne hainkin. Sain kuitenkin ilmoituksen, ettei raviurheilija ole Urheilukoulun papereissa urheilija, eikä sinne pääseminen ole mahdollista.

- Eipä sitä sen kummemmin sitten selvitelty. Kun ei ollut mahdollista, niin ei ollut mahdollista.

Torviselle löytyi kuitenkin mieluisa asemapaikka, jos sellaista nyt varusmiespalvelusta suorittaessa voi olla.

- Menen Tikkakoskelle, joka on mukavan lähellä kotipaikkaani Jämsää.

Raviohjastaja on valmistautunut varusmiespalveluksen negatiiviseen vaikutukseen.

- Olin tänä vuonna hyvässä vauhdisssa ja on selvää, että ensi kauden alusta tulee kovin katkonainen. Kovasti tässä on yritetty jo ennakkoon informoida asianmukaisia henkilöitä armeijan leivissä lajistani. Ei auta kuin toivoa, että lomia raveja varten irtoaisi. Kun nyt edes pääsisi käymään tärkeissä keskiviikon ja lauantain raveissa suhteellisen säännöllisesti.

- Onnekseni omaan melko hyvän asiakaskunnan ja eivätköhän he ymmärrä tilanteen, eivätkä katkaise asiakassuhdetta muutaman kuukauden takia.    

Palkintomatka vaarassa


Jos Torvinen on jo kolkutellutkin alan ykkösnimien perässä aivan lajin huippua, niin omassa ikäluokassaan mies on ollut lähes suvereeni. Aiemmin varmistuneen Oppilasmeeting-voiton lisäksi mies varmisti keskiviikkona Salamakypärät-kilpailusarjan ykköstilan.

- Kumpaakin kisaa olen yrittänyt pari vuotta voittaa ja nyt tuli kerralla sitten molemmat, Torvinen iloitsee.

- Olen ollut onnekas saadessani hyviä hevosia ajettavaksi. Voittaminen vaatii taitojen ja hyvien hevosten lisäksi muutenkin onnea, sillä kun osalähtöjä on vain kourallinen, niin epäonnistumisiin ei juuri ole varaa.

Suomen Hippos lähettää Salamakypärät-kilpailun kaksi parasta tammikuussa Pariisiin opintomatkalle ja seuraamaan legendaarista Prix d'Amerique -lähtöä, Torvinen saakin seuraavaksi jännittää, että miten Tikkakoskella asiaan suhtaudutaan.

- Se olisi varmasti opinkin kannalta antoisa reissu, mutta saa nyt nähdä irtoaako armeijasta lupaa vai ei. Mitäpä sitä murehtii. Siinä on sama asia edessä kuin ravikisojen loma-anomusten kanssa. Niitä joko tulee tai ei tule.

Valmentaminen ja ulkomaat saavat odottaa


Nykyraviurheilun vaatimukset ovat nousseet sille tasolle, ettei kovinkaan moni raviurheilja enää pysty täysipainoisesti sekä valmentamaan että ohjastamaan. Tai pystyy, muttei yksinkertaisesti jaksa. Näin moni nuori kilpailija saakin osalleen kysymyksen, että kumpi kiehtoo enemmän. Torvisen ei onnekseen tarvitse tehdä tiukkaa valintaa.

- Pidän valmentamisesta, mutta pääpaino on nyt ja varmasti tulee ainakin jonkin aikaa olemaan ohjastuspuolella. Isällä on onneksi talli, jossa saa osallistua tuohon toiseenkin puoleen halutessaan. Ajotehtävät ovat lisääntyneet kuitenkin siinä määrin, että on ollut pakko vähentää sitä hommaa.

Suomen raviurheilun heikot hetket saavat monet alan tekijät haaveilemaan ulkomaiden rahakkaimmista radoista, mutta tämä nuori lupaus ei ole uhrannut paljoakaan ajatuksia sellaiseen.

- Olen kuitenkin vasta vakiinnuttamassa asemaani Suomessa. Ulkomaat kiinnostavat lähinnä oppimismielessä tehtyjen visiittien muodossa, mutta kyllä tässä kotimaassa on tällä hetkellä haastetta aivan tarpeeksi, Torvinen arvioi.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›