Iivari, Iivo

Ravit

Ravien tuomarit huolestuivat: "Elleivät asenteet muutu, pian rytisee jossain ja kunnolla"

Julkaistu:

Pienten marginaalien ravilähtöihin on kasvanut kulttuuri, joka huolestuttaa raviurheilun päätöselimissä saakka.
Ravihevosten vauhti kiihtyy ja lähdöissä marginaalit pienenevät. Samaan aikaan ohjastajien kilpailu paikoista auringossa vain tiukkenee ja menestystä haetaan aggressiivisemmilla ajolinjoilla kuin aiemmin.

Alan tuomarit ovat todella huolissaan nykymenosta. IS Ravien haastattelema suurkilpailuvalvoja ja tuomari Matti Syrjä kauhistelee tilanteita.

- Tuomareiden käymissä keskusteluissa nousee aina vain useammin esille, että elleivät asenteet muutu, pian rytisee jossain ja kunnolla, Syrjä pelkää.

Pitkään mukana ollut Syrjä ei osaa tarkasti eritellä, ovatko asenteet todella muuttuneet merkittävästi huonompaan suuntaan, vai onko nykytekniikka vain tuonut vaaran paremmin esille.

Sanoma on kuitenkin selkeä.

- Toisten hevosten ja toisten ohjastajien kunnioittaminen on huolestuttavan alhaisella tasolla. Näkyvimmin yleisessä keskustelussa on ollut mukana loppumatkan tulojärjestyksiin vaikuttavat teot, mutta välillä tuntuu, että alkumatkan kiivas paikkojen haku on kuin villistä lännestä. Ymmärrän, että kilpailu on kovaa ja mukana on kilpailuhenkisiä ohjastajia, mutta tällä menolla ei vältytä entistä vaarallisimmilta tilanteilta.

- Koko ajan lisääntyvät tilanteet, joissa pyritään väleihin, jotka ovat liian ahtaita tai joissa ei ole tilaa alkuunkaan. Kukaan ei tietenkään toivo onnettomuuksia ja hyvällä tuurilla niiltä ollaan aika hyvin vältyttykin, mutta mielessä käy, että pitääkö sattua jotain ennen kuin asiaan herätään sen vaatimalla tasolla.

Syrjän mukaan Hippoksessakin on herätty ongelmaan ja olemme yhteistyössä pohtineet, mitä asialle voidaan tehdä. Tuomareiden ohjenuorana ovat rangaistusohjesäännöt, mutta siihen heidän keinot käytännössä loppuvat.

- Rangaistuksia jaetaan kyllä ja keskusteluissa on, että niitä kovennetaan mahdollisuuksien mukaan keväällä. Kiinnitämme nykyisin enemmän huomiota tiukkoihin kaistanvaihtoihin, mutta voimmehan me sakottaa vaikka kuinka paljon, eikä se estä mahdollisia onnettomuuksia, elleivät asenteet muutu. Muutoksen pitäisi lähteä kuskeista. Toivoisin heiltä pohtimista, että onko se tietty juoksupaikka sen arvoinen verrattuna siihen, millaiset seuraukset pienelläkin osumalla voi olla.

Syrjä ei halua nostaa esille ketään tiettyjä ohjastajia ja korostaakin, että ongelma on aika kokonaisvaltainen.

Oma lukunsa on raviratsastus, jossa kovia ajokieltoja ja rangaistuksia on jouduttu lätkimään aivan alan huippunimille, eikä meno ole silläkään saralla ollut silti yhtään rauhoittumaan päin.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt