Olga, Oili

Ravit

Valikko

Harvinaisen älykäs hevonen ei häkeltynyt säkkipimeässä – kiiruhti kolarin jälkeen tuttuun paikkaan

Julkaistu:

Legendan jäljillä
Raviurheilu on täynnä mitä erikoisimpia tarinoita, jotka jäävät elämään legendoina. Tämän tarinan älykäs hevonen oli niin tottunut voittamaan, että se oli helppo löytää kolarin jälkeen.
Forssan raveissa rytisi 1980-luvulla, kun ratavalot sammuivat kesken lähdön. Ohjastajat ja hevoset säästyivät kuin ihmeen kaupalla vakavilta vammoilta. Legendan mukaan yksi irti päässyt nelijalkainen kilpailija tiesi pimeydestä huolimatta heti, minne sen kuului mennä.

Löytyikö rytäkässä irti päässyt Rose Dalia silloin patsastelemassa seremoniapaikalta, valmentaja Jorma Kontio?

- Kyllä löytyi, siinä se seisoi indikaattoritaulun edessä. Tamma oli voittanut paljon lähtöjä ja luuli kai tietävänsä, mihin sen piti juoksun jälkeen kurvata. Sitä en tiedä, tuliko se maaliin ensimmäisenä.

Onko hevonen ihmistä viisaampi?

- Rose Dalia oli kyllä harvinaisen viisas ja kiltti hevonen. Se toi minulle myös aikoinaan tuhannennen voittoni.

Missä vaiheessa kilpailua ratavalot sammuivat?

- Loppukaarteessa, noin 300 metriä ennen maalia. Kun kaikki valot sammuivat, Puikkosen Peten keulahevonen säikähti ja taisi kaatua. Kaikki kilpailijat menivät samaan rytäkkään, ja minun lisäkseni moni muukin kuski lensi kärryiltä. Teivaisen Antin hevosta etsittiin pitkään, ennen kuin se löytyi syvästä ojasta radan keskikentältä.

Oliko suojelusenkeli haaverissa mukana?

- Käsittääkseni niin kuskit kuin hevosetkin säästyivät vammoilta. On näitä tapauksia käynyt muitakin, mutta mitään suuria vahinkoja niissä ei ole koskaan sattunut.

Juttu on julkaistu alun perin 25.10.2011 Urheilusanomien edeltäjän Veikkaajan ”Legendan jäljillä” –palstalla, jossa toimitus selvittää urheilumaailmassa kiertävien tarinoiden todenperäisyyttä.

Palsta ilmestyy edelleen säännöllisesti Urheilusanomissa.

IS Ravit kaipaa lisää ravilegendoja! Lähetä meille omasi – kenties sekin päätyy julkaistavaksi IS Raveissa!
  • Ravilegendat
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt