Tiina, Kirsi, Krista

Ravit

Valikko

Suomalaislegenda tunnustaa: Tästä syystä pelkään olla auton kyydissä

Julkaistu:

Jorma Kontion 10000 ravivoiton eteen on vaadittu paljon muutakin kuin kärryillä istumista. Miljoonia kilometrejä autolla kulkenut ohjastaja on ollut muun muassa monessa hirvikolarissa.
Sunnuntaina Pihtiputaalla maagisen 10000 ravivoiton rajan ylittäneen ohjastajasuuruuden elämässä ei ole ollut viiteenkymmeneen vuoteen paljon muuta kuin hevoset ja kilvanajo. Mies ei ole siitä harmissaan, sillä hän kokee nautinnoksi, kun rakas harrastus on myös työ. Uraan liittyen on kuitenkin muita lieveilmiöitä, jotka tähtikuski vaihtaisi pois, jos pystyisi.

- Auton kyydissä on tullut hurjimpina vuosina 140000 kilometriä ja vieläkin 70000-80000 kilometriä vuodessa. Rehellisesti voin tunnustaa, että tien päällä pelottaa, Kontio myöntää.

Kontio on ollut uransa aikana useammassakin hirvikolarissa, eikä hengenlähtökään ole ollut kaukana. Viimeisimmän kerran kolisi kunnolla vuonna 2012 ja tänä vuonnakin tuli törmäys peuran kanssa.

- Hirvien kanssa olet liikenteessä luonnon armoilla. Se kun osuu kohdalle, elämän jatkuminen ei ole omissa käsissä. Monesti on osunut ja vielä useammin on ollut lähellä. Pitää koputtaa puuta, että tässä vielä ollaan.

- Meiltä Enköpingistä on Mantorpin raviradalle yksi varsinainen riskialue. Muutamat ravit olen jättänyt siellä jopa tarkoituksella väliin, ettei tarvitsisi kyseistä väliä pimeällä kulkea, Kontio tunnustaa.

Neljä kertaa maapallon ympäri

"Jompen" ajamat kilometrit kilpailuissa vastaavat maapallon kiertämistä neljästi. Hän tietää vaaran olevan läsnä myös raviradalla. Kolareita on sattunut sielläkin.

- Ei radalla ehdi pelätä, vaikka sielläkin on joskus törmäilty. Monenlaista tilannetta ja hevosta on tullut vastaan, mutta onneksi olen välttynyt vakavimmilta vammoilta. Kai sitä osaa jo kokemuksella hieman varautuakin tilanteisiin. Auton kyydissä olo on joskus epävarmempi – eihän sitä aina istu kuskin penkilläkään.

Keskimäärin kymmenen hevosen ohjastaminen illassa on myös fyysinen suoritus, joka jäisi tottumattomalta tekemättä. 62-vuotiaalla virtuoosilla on pateja vielä jäljellä.

- Älkää vielä eläkkeelle työntäkö. Nautin edelleen kilvanajosta yhtä paljon kuin aloittaessani ja terveytenikin on pysynyt hallinnassa. Lupaan väistyä nuorempien tieltä, kun hoksottimet eivät enää pelaa, Kontio naurahtaa.

Jomppe on ajanut viime vuodet noin 2000 ravilähdön tahdilla ja on ollut yksi koko Pohjoismaiden ahkerimmista starttaajista useana vuonna. Nykyisin mies malttaa sentään pitää yhden loman vuodessa.

- Thaimaassa olen käynyt jo muutamana vuonna.

”Munamankelilla” torille

Pohjoismaiden ainoan kymppitonnikerholaisen juhlat ovat olleet hänen persoonaansa sopivat. Mies valmistautui maanantai-illan Äimäraution raveihin ystävien seurassa Oulun torilla.

- Aamupäivällä sotkin munamankelilla torille, ja päivä on kulkenut kahvitellessa ja vanhoja tuttuja morjestellessa. Ei päivää voi paljon tämän paremmin viettää. Monet mukavat tarinat on tarinoitu, sosiaalinen ravilegenda ihastelee.

Kontion ura numeroina on mieletön, vaikka sen yrittäisi asettaa mihin tahansa uomiin. Noin 70000 starttia, 10005 voittoa ja useita kymmeniä miljoonia euroja palkintorahoja hevosenomistajille.

Kontion voittomäärään saa perspektiiviä numeropeleistä. Jos ohjastaja ajaisi yhden voiton päivässä, Kontion saavutukseen kuluisi yli 27 vuotta. Toisaalta kovana suorituksena pidettäviä 200 voiton kausia vaadittaisiin 50 peräjälkeen. Kontion yhden kauden voittoennätys on vuodelta 1989, jolloin hän narutteli 417 ykkössijaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt