Kullervo

Ravit

Vuosikausien odotus palkittiin Kuninkuusraveissa - valta vaihtui mutta tuskin ihan heti uudelleen

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuninkuusravit
Ravikuninkuuden voittaminen vaati Jorma Kontiolta vuosikausia, mutta Jokivarren Kunkulta se onnistui heti ensimmäisellä yrittämällä.
Pohjoismaiden voitokkain raviohjastaja Jorma Kontio ihaili koulupoika 1960-luvalla naapuripihojensa upeita ravikuninkaita Eri-Poikaa ja Puhemiestä. Nyt liki 10000 voitettua ravilähtöä myöhemmin hän pääsi ensimmäisen kerran istumaan ravikuninkaan kyydissä paraatipaikalla.

Lähes kaikki muut kilpailut Kontio oli ehtinyt voittaa ennen Joensuun Kuninkuusraveja.

Kontio myönsi, että hänen ajosuorituksena menivät nappiin, mutta vieritti ansiot kaikkien suomalaisten hevosihmisten unelman saavuttamisesta hevoselle.

Kontion sankarihevonen oli Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen valmentama 7-vuotias Jokivarren Kunkku. Kilpailun ensikertalainen vei kaikki kolme osalähtöä väljään tyyliin ja ansaitsi ravikuningatar Saaga S:n tavoin 80000 euroa omistajilleen Alpo Postille ja Arto Salmelle.

- Kuninkuuden voittaminen on ilman muuta yksi suurimmista meriiteistäni. Hevonen oli huippukunnossa ja kaikki ajoni menivät harvinaista kyllä hyvin. Tällaista titteliä ei voi saavuttaa kuin parhailla hevosilla ja minulla oli tänä viikonloppuna se paras, Kontio painotti.

Monet epäilivät vielä kuninkuuskilpailun edetessäkin, kuinka Jokivarren Kunkku selvittäisi vaativan 3100 metrin lähdön. Hevoselle ei ollut siitä saati kuninkuuskilpailusta aikaisempaa kokemusta. 

Uusi ravikuningas näpäytti epäilijöitään ja voitti myös päätösmatkan – ja kaiken kukkuraksi suuremmalla marginaalilla kuin lyhyemmät matkat.

- Vauhti oli viimeisellä kierroksella niin kovaa, että Köppisen perässä pysymiseksi sai ajaa ihan tosissaan. Silti tiesin Kunkun rykäisevän vielä kerran, kun sen kääntää ohitukseen, Kontio kertasi viimeisen lähdön ratkaisuvaiheita.

Jokivarren Kunkun pahin uhkaaja Suivikas joutui tyytymään päätösmatkalla neljänteen sijaan, mutta säilytti asemansa kokonaiskilpailun kakkosena. Toinen sija viimeisessä osalähdössä nosti viime kesän ravikuninkaan Köppisen kuninkuuskilpailun lopputaulukossa pronssipaikalle.

Jopa volttilähetyksen ME-ajan ja absoluuttisen SE:n tänä kesänä ravanneen Jokivarren Kunkun omistajat ovat Lapista, mutta sen valmennustalli on Pihtiputaalla.

- Olo on kieltämättä helpottunut, kun kisa on nyt ohi. Teimme ennen sitä paljon töitä emmekä ottaneet paineita. Kun on pienestä pitäen kiertänyt näitä raveja, tällainen saavutus on aivan mieletön, Ojanperä iloitsi.

Jokivarren Kunkun otteet ovat olleet koko uran niin ilmiömäisiä, että sille on helppo povata useita hallitsijakausia putkeen.

Kuninkuuskilpailun tulokset

1. Jokivarren Kunkku kokonaisaika 9.26,6
2. Suivikas +2,9
3. Köppinen +3,5
4. Tapsan Tahti +4,4
5. Camri +4,9
6. Tuli-Ritari +7,2
7. Vieskerin Valo +7,8
8. Keisar +7,8
9. Leon Salama +8,9
10. Rapin Aatos +12,1
I.P. Lento hylätty
Hullumies pois

Juttua muokattu klo 20.15


Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt