Olga, Oili

Ravit

Valikko

Tällainen on Kymi GP:tä tähdittävä amerikkalainen 750 000 dollarin huutokauppaostos

Julkaistu:

KYMI GP
Kuusivuotias tähtitamma Maven on kohonnut 85000 euron ykköspalkinnon Kymi GP:n selväksi ennakkosuosikiksi. Mikä Maven oikein on naisiaan?
Maven on hieman poikkeuksellinen amerikkalainen tarina. Bill Donovan osti hevosen huutokaupasta yksivuotiaana 37000 dollarin hintaan, mikä ei amerikkalaisessa huutokauppakulttuurissa ole kovinkaan paljon.

- Varmaan halvin hevonen mitä olen koskaan ostanut, Bill Donovan kertoi viime vuoden Eliloppetin alla Mile Median haastattelussa.

Bella Toponaksi nimetty hevonen sai uuden omistajansa myötä myös uuden nimen. Hevonen ristittiin Maveniksi ja se asettui ruotsalaisvalmentaja Jonas Czernysonin talliin.

- Sen emä on M. Stewart ruokaguru Martha Stewartin mukaan ja sain idean nimetä hevosen Maveniksi. Maven tarkoittaa tietyn alan spesialistia, joka jakaa oppejaan muille.

Mavenin alku-ura ei sujunut kovin ruusuisesti ja yleensä se tarkoittaa Amerikan maisemissa tammalle myös kilpailemisen aikaista loppua, mahdollista siirtymistä siitokseen tai vehreämmille laitumille. Tamman kohdalla käytettiin kuitenkin malttia ja se alkoikin palkita vanhemmalla iällä.

- Hevosella oli kaksivuotiaana vielä liikaa omia ideoita, eikä se keskittynyt olennaiseen. Se näytti kuitenkin tuittuilun lomassa lahjansa ja halusimme Jonaksen kanssa antaa sille aikaa ja mahdollisuuden.

Tahti kiihtyikin ja kruununa Maven kiskaisi vieläkin voimassa olevan puolen mailin ratojen tammojen ME-tuloksen 1.09,5 nelivuotiaana vuonna 2013 ja rahaa tuli radoilta sisään ovista ja ikkunoista.

Viime vuoden Euroopan kiertueelle hevonen tuli sen varsana hankkineista käsistä. Tai silloista vierailua voi tuskin kutsua kiertueeksi, sillä hevonen kävi näyttäytymässä vain Elitloppetissa, jossa se selviytyi finaaliin, mutta ei menestynyt siinä.

Uudet kuviot


Maven palasi kotimaahansa, missä se asetettiin lokakuussa hieman yllättäen jälleen huutokauppaan, nyt viisivuotiaana. ME-hevosen statuksen omaavaa ja reilusti yli miljoona euroa tienannutta hevosta kaupatessa meklari saikin tehdä tällä kerralla pitkän päivätyön. Hinta nousi 750000 dollariin.

Hevonen siirtyi armotonta menestystä Amerikassa saavuttaneen ja edellisen valmentajansa tapaan ruotsalaislähtöisen Jimmy Takterin talliin. Pian suunnitteilla oli jälleen Euroopan valloitus.

Maven otti syksyllä Amerikassa Takterin käsistä pari voittoa ja kakkosen maan kovimmissa vanhempien hevosten lähdöissä, vaikka kilpaili oriita ja ruunia vastaan.

Takter toi hevosen Ranskan talvimeetingiin, jossa menestys ei kuitenkaan vastannut taustajoukkojen odotuksia. Neljän kilpailun parhaaksi sijoitukseksi tuli yksi viides sija ja muuten palkintosijattomia esiintymisiä.

Talvimeetingin jälkeen Cagnes Sur Merin maililla Nizzassa se oli kuitenkin maaliskuussa Timokon jälkeen hyvä kakkonen ja uudet taustajoukot siirsivät katseet Elitloppetiin toisena vuonna peräkkäin.

- Maven ei vain ilmeisesti päässyt sinuiksi Vincennesin takasuoran ylämäen kanssa ja siellä tuli vain pelkkiä pettymyksiä, hoitaja Tobias J Gustafsson totesi Hevosurheilu-lehdelle.

Pian Nizzan kilpailun jälkeen hevonen muutti Ruotsiin, missä se onnistui Solallan tammalähdössä pinnistämään ensimmäistä kertaa Euroopassa voittoon.

Olympiaravit olivat jälleen pettymys, mutta Copenhagen Cupissa nähtiin upea esitys huipputasolla. Maven tuli toisena maaliin samalla ajalla ME-tuloksen tehneen Robert Bin kanssa. Vain voittoajat lasketaan ja näin Maven jäi ilman uransa toista ME-noteerausta, vaikka se on nyt absoluuttisellakin tasolla nopein yli 2000 metrin matkojen menijä tuloksella 10,0.

Maven oli Elitloppetissa yksi kuummimmista suosikeista. Se selviytyi tänäkin vuonna finaaliin menestymättä kuitenkaan siinä. Tuon pettymyksen se huuhteli voittamalla viime lauantaina tammalähdön Kalmarissa.

Maven on siinäkin mielessä hieman poikkeuksellinen amerikkalaisravuri, että se ei ole aivan kaikista nopeimpia alussa, mutta sillä on erittäin hyvä vauhtikestävyys ja kykyjä menestyä pidemmilläkin matkoilla.

Urallaan 31 kertaa 65 yrittämästä voittaneen ja 1585318 euroa ansainneen hevosen ympärillä on riittänyt kohinaa, mutta fakta on, ettei se ole Euroopassa vielä kyennyt voittamaan mitään varsinaista suurkisaa. Kouvolassa siihen on hyvältä paikalta mainio mahdollisuus.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›