Maarit, Reetta, Marketta

Ravit

Valikko

Missä piilee kesäraviratojen taika?

Julkaistu:

Suomen suuret raviradat kärsivät talouskurimuksessa ja yleisökadossa, mutta kesäravit kukoistavat ja satsaavat.
Kesäravikatsomot ovat tänäkin vuonna lähes pursuneet väkeä, samaan aikaan kun maakuntaradoilla taistellaan talousongelmien ja väljien katsomoiden loukussa.

Kokemäki veti Juhannuksena paikalle yli 5100 henkeä, Vieremä yli 3000 ja aivan tavallisissakin iltaraveissa esimerkiksi Riihimäki yltää lähes Vermon Toto65-keskiviikkoravien maksaneiden katsojien tasolle.

Kesäravien yleisömenestykset ovat innoittaneet monin paikoin koviin satsauksiin ja esimerkiksi Jämsä tempaisee omalle radalleen ennenkuulumattoman päivän, jossa luvataan jokaisen lähdön voittajalle vähintään 1000 euron ykköspalkinto. Ja molemmille roduille osoitetut Jämsän ajot peräti 3000 euron palkinnolla.

- Pitkäjänteinen työ ja perinteet palkittiin nyt päivän ykkösraveina ja koimme, että siinä on paikka satsata. Yhteistyökumppanit ovatkin olleet hienosti mukana ja melkein kaikki lähdöt on myyty. Toki uusi status tuo lisän palkintotukeenkin, Jämsän raviradan varapuheenjohtaja Antti Karhila iloitsee.

Yleisellä tasolla Karhila näkee kesäravien salaisuutena juuri perinteet ja tunnelman.

- Meillä on sukuja, jotka ovat aloittaneet Jämsän raveissa käymisen jo 40-luvulla ja paikalla on nyt jo kolmatta-neljättä sukupolvea.

- Asiakastutkimuksissa suurimmaksi kiittelyn aiheeksi nousee tunnelmallisuus. Hevoset ovat lähellä, äänet ja hajut ovat aistittavissa. Ihmisille tulee todellakin tunne, että he ovat läsnä ravikilpailuissa.

- Kesäradoilla on aika sopiva määrä tapahtumia vuotta kohden ja se on usein juuri sille alueelle poikkeuksellinen kerran kesässä -tyylinen juttu. Monille kesäravit ovat paikka, jossa tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia.

Karhila huomauttaa kuitenkin, ettei kyseessä ole silti mikään rahasampo, lähes päinvastoin.

- Hippoksen tulonjakoperiaatteet ovat hieman hullunkuriset. Palkinto hyvästä työstä valuu herkästi muihin taskuihin, sillä etäpelistä jää hyvin pieni osa järjestävälle radalle. Yleisöä on toki runsaasti paikalla, mutta ei kai tämän ole tarkoituskaan olla bisnes.

Jämsän ravien tuotoilla tuetaan koko alueen toimintaa, eikä kerran vuodessa oleva tilipäivä ole optimaalinen vireälle ympärivuotiselle toiminnalle.

- Jämsässä yhteinen tavoitteemme on pitää alueen ravitoiminta vireänä. Tuotot mahdollistavat ravivalmentajillemme hyvät olosuhteet valmentaa ja kilpailla hevosilla ympäri vuoden muillakin radoilla. Aikamoisia tekijöitähän me olemme saaneet tuotettuakin Torviset etunenässä.

Jämsässä ajetaan kahdet ravit vuodessa ja ne kilpaillaan putkeen yhtenä viikonloppuna 11.-12. heinäkuuta.

- Se on joka vuosi iso ponnistus, mutta mieleinen sellainen. Nyt on näytön paikka, että pystymme sunnuntaina olemaan koko ravi-Suomen näyteikkuna ja uskon, että pystymme siihen. Päätavoite on toki, että ihmiset jälleen kerran viihtyvät, nauttivat ja saisimme tuotettua alalle uusia ravi-intoilijoita, Karhila painottaa.

"Ei vastakkainasettelua"

Lahdessa vetovastuussa oleva Tomi Himanka tunnustautuu itsekin kesäravien asiakkaaksi ja faniksi. Toiminnanjohtaja ei alennu kateellisuuteen, mutta painottaa tapahtumien olevan maakuntarataan verrattuna täysin erilaisia ja siten suoraan vertailukelvottomia.

- Ei ole mitään syytä luoda vastakkainasettelua, mutta ovathan lähtökohdat aivan erilaiset, Himanka muistuttaa.

- Kesäraveissa ratkeaa luonnollisesti moni asia, joihin mekin etsimme ratkaisua. Hevoset ovat lähellä ja tunnelma katossa. Talkoohenki on korkea ja tapahtumissa on aina tietynlainen ainutkertaisuus.

- Sydämellään mukana olevat järjestäjät saavat varmasti harvakseltaan ajettaviin kilpailuihin helpommin koko seutukunnan mukaan. Kulurakenne poikkeaa totaalisesti ympäri vuoden kilpailevista ja tuotot on helpompi ohjata palkintoihin.

Yhtä asiaa Himanka ihmettelee erityisesti.

- Meidän raveihin koetaan vastenmielisenä asiana pääsymaksua, mutta tuolla se maksetaan ilomielin. Ehkä se on monelta osin asennoitumiskysymys. Tavalliset ravit koetaan raakana bisneksenä ja kesäravit rentona hauskanpitona yhteisen asian hyväksi.

- Tottakai mekin imemme oppia kesäratojen ja muidenkin ratojen tekemisistä, vaikkei niitä aivan suoraan voisikaan omassa toiminnassa hyödyntää. Kesäravien kiinnostavuus on pelkästään hyvä asia, eikä meiltä muilta pois ja antaa toivoa lajille, Himanka päättää.

Suomessa kesäravikategoriaan kuuluvat totoraveja ajavat radat:

Haapajärvi, Halsua, Hankasalmi, Härmä, Jämsä, Kalajoki, Kannus, Kauhava, Kaukonen, Kausala, Kemijärvi, Kokemäki, Kokkola, Kurtakko, Lapua, Lieksa, Loviisa, Maarianhamina, Pihtipudas, Riihimäki, Sodankylä, Suonenjoki, Vieremä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt