Leena, Matleena

Ravit

Valikko

Muistatko nämä Finlandia-ajot, osa 2: Katapultti-Antti tarttui hetkeen - tässä on kaikkien aikojen yllättävin voitto

Julkaistu:

Finlandia-ajo
Otto-Manin riemukkaanyllättävä Finlandia-ajon voitto vuodelta 1992 sementoi Antti Teivaisen maineen aikansa nopeimpana ja voitontahtoisimpana ohjastajana Suomessa.
Kotimaisten osallistujien mahdollisuuksiin vuoden 1992 Finlandia-ajossa ei uskottu. Sinivalkoinen ykköskortti oli Newstime Star, muut meikäläiset olivat mukana täytehevosina. Suosikkina starttasi muun muassa National Open Trotin voittanut ruotsalaisjenkki Kit Lobell, edellisen kevään Elitloppet-kakkonen. Jos Suomessa syntyneen ravurin piti taistella kärkisijoista, temppua odotettiin Ruotsiin myydyltä Born Quickilta.
 
- Kit Lobell oli minun papereissani selvä suosikki. Otto-Manin kanssa oli suuri kunnia ylipäätään mukaan koko lähtöön. Finlandia-ajossa oli siihen aikaan kova maajoukkuehenki Suomi vastaan muut ja se oli ravivuoden "the lähtö". Sen aisti myös yleisöstä, jota tuli Vermoon paljon pitkänkin matkan päästä, ohjastaja Antti Teivainen, 55, muistelee.
 
Kun Esa Arosen valmentama ja Seth Soinin omistama Otto-Mani arvottiin eturivin uloimmalle lähtöradalle ja se starttasi joukon selvästi pienimmällä voittosummalla, 5-vuotias nousukas sivuutettiin ennakkospekuloinneista täysin.
 
- Ei minullakaan ollut käsitystä, että voitaisiin pärjätä, vaikka Otto-Mani oli hienoraaminen ja parhaita SF-hevosia siihen aikaan, Teivainen vahvistaa.
 
Mutta kuten niin monta kertaa ravilähdössä ennenkin, etukäteiskaavailut joutuivat nopeasti romukoppaan. Yllätysvoiton siemenet alkoivat itää jo ennen tulisen mailin räväkkää kiihdytystä.

 

Taktiikka ei ollut etukäteen suunniteltu. Tilanteen mukaan piti ajaa, kuten usein raveissa käy.


- Katselin kokoontumisvaiheessa vasemmalle, että yllättäen kukaan kuskeista ei tuntunut satsaavan lähtöön ja varsinkin ulkomaisten hevosten ajurit vain kyttäsivät toisiaan. Kun sama jatkui lähtöhetkellä ja Otto-Manilla askeleet osuivat tosi hyvin lankulle, ajattelin että nyt satsataan ja lähdetään rohkeasti eteenpäin, kävi miten kävi.
 
- Taktiikka ei ollut etukäteen suunniteltu. Tilanteen mukaan piti ajaa, kuten usein raveissa käy.
 
Kansa kohahti, kun Otto-Mani ja Teivainen keikkuivat keulapaikalla jo ennen ensimmäisen kaarteen puoliväliä. Pelätyt ulkomaalaisvieraat olivat joko laukanneet tai tyytyneet suosiolla tarkkailuasemiin.
 
- Vasta etusuoralla kävi ensimmäisen kerran mielessä, että ajan lähdön keulasta. Kun matkalla ei tarvinnut ajaa täyttä vauhtia, toiveet nousivat sitä mukaa kun juoksu eteni. Yllätys oli, että saatiin ajaa omaa ajoa.
 
Ulkomaalaisvieraat selvästi aliarvioivat keulassa juosseen Otto-Manin ja Teivaisen. Ne kyräilivät vielä takasuorallakin toisiaan ja eikä Teivaisen tarvinnut alkaa pyytämään ajokiltaan kirivauhtia kuin vasta loppukaarteessa. Irtiotto kesti maaliin saakka. Rajusti kirinyt Newstime Star ehti vain lähelle.

 

Tunne maalissa oli sanoin kuvaamaton. Se korostui, kun kyseessä oli huonolta paikalta startannut yllättäjä, jolta kukaan ei odottanut mitään.


- Loppusuoralla sai kieltämättä työskennellä. Mielessä oli vain että perkele, tätä lähtöä ei hävitä!

- Tunne maalissa oli sanoin kuvaamaton. Se korostui, kun kyseessä oli huonolta paikalta startannut yllättäjä, jolta kukaan ei odottanut mitään. Ja kun toinen suomalainen Newstime Star oli vielä toinen, se täydensi koko homman. En usko, että ravilähdön voittamisesta voi syttyä enempää, Teivainen fiilistelee.

Otto-Manin Finlandia-voitto oli monen onnistuneen asian summa. Paikalleen loksahtivat niin viimeistelyajot, päivän vire, usein laukkoihin pilanneen hevosen kengitysbalanssi ja lennosta kohdilleen osunut ajotaktiikka. Samalla Finlandia-ajo 1992 on selkeimmin se yksittäinen lähtö, joka sementoi Antti Teivaisen aseman pelottomana kiihdyttäjänä ja keulassa viihtyvänä kuskina.
 
Otto-Manin voitto on Finlandia-ajon 35-vuotisen historian yllättävin, voittajakerroin oli 27,8. Hevonen sai kilometriajalla 13,7a/1609 metriä tulleen voiton myötä paikan Elitloppetiin. Se pilasi karsinnan laukkaan, kuten valitettavan monta muutakin lähtöä. 220 000 markan arvoinen Finlandia-voitto jäi uran suurimmaksi saavutukseksi.
 
- Minulle on pieni mysteeri, miksi orista ei tullut kansainvälisten lähtöjen hevosta. Ainakin Finlandia-ajon aikaan tuntui, että Otto-Mani voisi nousta Euroopan huipulle. Varmaankin vaivat ja katkonainen kilpaileminen vaikuttivat, Teivainen aprikoi.

 

On edelleen urani sykähdyttävimpiä hetkiä, kun siniristilippu nousi Vermossa salkoon Otto-Manin voitettua.


Puhe ei ole sanahelinää, sillä Teivainen tietää, mitä kansainvälinen vauhti 1990-luvun alussa oli. Hän ajoi To the Gatella muun muassa Jubileumspokalenin voittoon ja Hugo Åbergs Memorialin kakkoseksi. Lähdöissä oli silloin mukana Euroopan ehdoton ykkösketju.
 

- On edelleen urani sykähdyttävimpiä hetkiä, kun siniristilippu nousi Vermossa salkoon Otto-Manin voitettua. Samalla tavalla mieleen ovat syöpyneet vain To the Gaten parhaat esitykset sekä Smooth Blendin ME-juoksu.

 IS Ravit muistelee legendaarisia Finlandia-ajon voittajia ennen tämän kevään kilpailua, joka ajetaan Vermossa 17. toukokuuta. Minisarjan viisi osaa Vermon tarjoamien videoiden kera julkaistaan viitenä peräkkäisenä sunnuntaina. Tämä on sarjan toinen osa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt