Soini, Veini

Ravit

Raviammattilaiset rajun häirinnän kohteena - "Vasta poliisilla uhkaaminen auttoi"

Julkaistu:

Häirikköviestit esimerkiksi epäonnistuneiden ajosuoritusten jälkeen ovat tuttu ilmiö raviohjastajille.
Raviohjastajat saattavat saada kuulla kunniansa häirikköjen toimesta esimerkiksi tekstiviestein, kun heidän ajolinjansa eivät miellytä toton pelaajia. Ongelma oli hiljattain esillä Ruotsin ravimediassa, ja IS Ravien selvityksen mukaan se on tuttu myös meillä.

Lahdessa menestyvää talliyritystä pyörittävä Tommi Kylliäinen kertoo joutuneensa lopulta uhkaamaan viestittelijää viranomaisilla saadakseen häiriköinnin loppumaan. Kylliäinen ei kokenut viestejä uhkaaviksi, mutta jatkuva pommitus kävi miehen hermoille.

- Ei minun yöuneni tuollaiseen mene, mutta eihän ne hyvältä tunnu. Säännölliseksi käynyt häiriköinti loppui, kun laitoin viestin takaisin, jossa uhkasin tehdä ilmoituksen poliisille.

- Suurin osa meistä on ammattilaisia, jotka saavat elannon tästä työstä. Henkilökohtaisuuksilla höystetyt syytökset tahallisista laukkuuttamisista tai häviöistä eivät kuulu siihen kuvioon.

- Virheitä tulee, eikä sille voi mitään, mutta tahallisuuteen viittaaminen satuttaa.

Kylläinen kertoo tuntevansa muutaman "ison rahan" totoajan ja olettaa ongelmien tulevan pelimiesten alemmasta kastista.

- Olen ohjastanut sellaisille hevosenomistajille, joiden tiedän pelaavan todella suurilla panoksilla. He eivät koskaan vonkaa tallitietoja etukäteen, eivätkä tule moittimaan jälkikäteen. He tekevät peleihin omat laskelmansa ja syyttävät pieleen menneen pelin jälkeen niitä, eivätkä etsi vikaa muista lähteistä, Kylliäinen arvostaa.

Kengittäjä-ohjastaja Kari Venäläinen suhtautuu asiaan miettivänä. Hänen mielenkiintoisimmat haukkumaviestit kun ovat tulleet jopa lähdöstä, missä hän ei ole edes ohjastanut.

- Sävy on yleensä aina loukkaava ja kai nämä ihmisen hakevat jonkinlaista hyvitystä pieleen menneille peleilleen. Ihan kuin se oma paha mieli pienenisi, kun saisi tehtyä saman pahan mielen jollekin muullekin, Venäläinen filosofoi.

- Kritiikin saaminen ei ole ongelma. Toivoisin kuitenkin, että se tulisi aiheesta ja mielellään päin naamaa. Häiriköistä huomaa, etteivät he välttämättä ymmärrä raviurheilusta riittävästi. Tulee tunne, että vaaditaan asioita, jotka eivät tietyillä hevosilla ole edes mahdollisia, Venäläinen huomioi.

Keskustelupalstojen meno vielä hurjempaa

Suomessa on muutama aktiivinen raviurheilun keskustelupalstaa. Ravia.fi valitsi jokin aika sitten pakollisen rekisteröitymisen tien. Palsta siistiytyi, mutta keskusteluosio hiljeni samalla melko radikaalisti. Hevostalli.netissä puolestaan voi kirjoittaa rekisteröitymättä ja palstan keskustelualue on melkoinen villi länsi.

Varsinkin Hevostalli.netistä saa lukea mitä uskomattomampia salaliittoteorioita ja syytöksiä. Yksi ajojahdin kohteksi joutunut on ajajaliigan ylivoimainen hallitsija Mika Forss.

- Minulla on henkilökohtaisesti tarpeeksi tekemistä siinä, että keskityn omaan hommaan. En ehdi käyttämään energiaa siihen, että mitä muut minusta ajattelevat. Teen työtä valmentajalle ja hevosenomistajalle ja vain heidän mielipiteensä merkitsee, Forss alleviivaa.

- En juuri seuraa kyseisiä palstoja, mutta kyllähän niitä juttuja omiinkin korviin tulee.

- Melkoisia mielikuvituksen tuotteita sieltä saa kuulla. Ei ne minun tekemisiin vaikuta, eikä varmaan monen muunkaan, mutta harmi että tuollaisia älyttömyyksiä menee hieman vähemmän lajista ymmärtävien korviin. Ei ne ainakaan edesauta lajin kehittymistä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›