Kullervo

Ravit

Vuodenaika vaihtui - totopeluri, huomioi nämä

Julkaistu:

Ravit ja kelit
Kelien viilentyminen tarkoittaa raviurheilussa etenkin vauhtien hiipumista. Vuodenaikojen vaihtelut kannattaa huomioida totopeleissä. Talvikauden kynnyksellä nousukuntoinen hevonen herkästi yllättää kuluneen kesän menestyjän.
Aktiivisesti kilpaileva hevosmateriaali vaihtuu merkittävästi talveksi. Murroksen aikana saatetaan nähdä poikkeuksellisia suorituksia sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä.

Kilparavuri on huippu-urheilija, jota on lähes mahdoton pitää huipputikissä ympäri vuoden. Läpi vauhdikkaan kesäkauden kilpailleiden hevosten rasitus on ollut kova.

- Jossain vaiheessa se paras terä vain menee ohitse. Moni kuitenkin jatkaa kilpailemista niin kauan, kunnes se näkyy selkeästi radalla ja sitä kautta saatetaan nähdä pari alisuorittamista ennen kuin jäädään tauolle, suomenhevosvalmentajana tunnettu Teemu Okkolin allekirjoittaa.

- Kun kesän rauhallisemmin ottaneet kilpailijat tulevat tuoreena haastamaan, niin onhan niillä pieni etu.

Useilla hevosilla satsataan jo suunnitellusti joko kesä- tai talvikauteen. Lähdöissä menestytään eri vuodenaikoina hieman erilaisilla ominaisuuksilla.

- Kaikilla hevosilla ei yksinkertaisesti ole kesällä tarvittavaa vauhtia. Se ei tarkoita, että ne olisivat jotenkin huonompia. Monet vahvat hevoset menevät kesät talvet samoja vauhteja. Kelien viilentyessä ja vauhtien hidastuessa ne pääsevät käyttämään paremmin omaa vahvuuttaan.

Rakenteelliset tekijät näyttelevät myös suurta osaa hevosten suorituksissa. Osa kilpailee paremmin kuumalla ilmalla, osalle taas kuiva ja viileä keli ovat elinehto.

Keväällä ja kesällä tammojen sekä orien kohdalla suorituksiin vaikuttavat myös sukupuolivietit. Orien keskittyminen karkailee tammojen perään ja tammat puolestaan painivat kiimojen kanssa.

Yhden merkittävän turbovaihteen käyttäminen tulee pian mahdottomaksi, kun kenkien riisumisesta on luovuttava. Lumipintaisilla talviradoilla on juostava hokkikengillä. Pitkään ilman kenkiä juoksemaan tottunut hevonen ei läheskään aina suorita tasollaan, kun popot lisätään pitkästä aikaa jalkaan.

Vaikutus suuntaan ja toiseen on aina suurimmillaan, kun muutos tehdään ensimmäistä kertaa.

Lähtöjen rakenne muuttuu - lähtörataetu pienenee

Ajajaliigan ykkösnimi Mika Forss muistuttaa, että kovat kiihdytykset kostautuvat helposti viileämmillä keleillä ja löysemmillä radoilla.

- Kesällä hevosilla voi päästää alun lähes täyttä, mutta kylmemmällä ilmalla maitohapot eivät poistukaan kropasta enää samaan malliin. Radan pinnat muuttuvat vaikeammiksi juosta ja hevonen joutuu tekemään enemmän töitä päästäkseen samoihin vauhteihin kuin kesällä, Forss puntaroi.

Lähtöjen avaukset muuttuvat maltillisemmiksi, koska alkuhurjastelut kostautuvat huomattavasti herkemmin. Vahvat, mutta alussa hitaat hevoset pääsevät näin jo alusta alkaen paremmin lähtöön sisään, eikä niiden tarvitse yrittää koko joukon kiertämistä kirivaiheessa.

- Vahvoilla, mutta tasavauhtisilla hevosilla tarjoutuu ohjastajan käsiin lisää taktisia työkaluja. Rauhallisemmassa tempossa pystyy kiertämään halutessaan helpommin ajoissa eteenpäin, kun lentokeleillä niillä on usein tuhoon tuomittua yrittää päästä edes johtavan rinnalle.

- Hieman kauempaakin voi ehtiä kärkeen, kun loppua ei juuri koskaan tulla ihan lentämällä.

Forss korostaa kesä- ja talvihevosten erittelyssä valmentajan pelisilmää.

- Se on vähän kuin jääkiekkojoukkueen roolittamista. Maalintekijä pelaa ykkösketjussa ylivoimaa ja peruspakki pitää oman maalin edustaa puhtaana. On valmentajan taitoa osata kilpailuttaa hevosta silloin, kun sen parhaat ominaisuudet pääsevät parhaiten esiin.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›