Atso

Ravit

Kriteriumissa tehtiin ravihistoriaa - tätä ennätystä ei silti riko kukaan

Julkaistu:

Ravilegenda
Tuomas Korvenojan talli nappasi Kriteriumissa historiallisen kolmoisvoiton. 1980-luvulla nähtiin kuitenkin vielä huimempi saavutus.
Tuomas Korvenojan lauantainen unelmapäivä löi ravi-ihmiset ällikällä. Saavutus on yksi kovimmista miesmuistiin, mutta arkistojen kätköistä löytyy silti yksi vertaansa vailla oleva suoritus.

Mäntsäläläinen Pentti Savolainen kaappasi vuonna 1984 Joensuun Kuninkuusraveissa kasvattamillaan, omistamillaan, valmentamillaan ja ohjastamillaan Vekselillä ja Vekkuliinalla näytöstyyliin niin ravikuninkaan kuin ravikuningattarenkin seppeleet.

- Molemmille menestyksille löytyy yhtymäkohtia. Saavutukseni oli pitkäjänteisen ja kovan työn tulos, kuten Korvenojallakin, jonka kanssa  olen tehnyt aikoinaan yhteistyötäkin. Tällaiset saavutukset ovat mahdollisia vain äärimmäisellä omistautuneisuudella ja ammattimaisuudella, Savolainen painottaa.

- Tottakai tarvitaan onneakin, mutta on hyvä muistaa, ettei tällä alalla pelkällä tuurilla saa yhtään mitään.

84-vuotias Savolainen on ahkeroinut hevosten parissa lähes seitsemän vuosikymmentä. Joensuun supersaavutus ei jäänyt suinkaan hänen ainoaksi maineteokseen. Ennen sitä hän oli jo voittanut Vekselillä neljä kuninkuutta ja sen jäkeen hän ajoi Vekkuliinan vielä kahdesti kuningattareksi.

Savolainen tunnetaan myös toisen legendaarisen suomenhevosen, viisinkertaisen ravikuninkaan Vieterin kasvattajana.

Piinkovalla hevosmiehellä ei enää ole riittävästi voimia lähteä kilpailupaikoille, mutta hän seuraa ravien kaikki mahdolliset tv-lähetykset.

- Liki 70 vuotta olen mennyt puoli kuudelta aamuisin talliin ruokkimaan hevoset ja teen niin edelleen. Poikani Pauli tulee sitten emäntänsä kanssa laskemaan myöhemmin hevoset ulos.

Savolaisten oma toiminta on pienentynyt vuosien saatossa. Mestarin ikääntyminen on yksi syy, muttei ainoa.

- Meillä oli pitkään molempia rotuja. Kun suomenhevosten kasvatustoimintamme lakkasi tuottamasta hyviä tuloksia, koetimme kovemmin lämminverisillä. Pauli sitä vielä yritti jatkaa, mutta vähentynyt menestys kävi ilmeisesti hieman motivaation päälle. Hevosia meillä on vielä, mutta ensi vuodesta tulee ensimmäinen 50 vuoteen, kun taloon ei synny varsaa.

Raviurheilun nykytilasta riittää negatiivista puhetta.

- Eihän tilanne ole herkullinen, kun kulut ovat korkeat ja palkinnot laskevat. Hevosten kasvattaminen ja omistaminen eivät juuri nyt kannata.

Savolainen huomauttaa, etteivät hevosmiehet ole ensimmäistä kertaa hankaluuksissa. Pitkän linjan ravimies ei maalaa karmeimpia uhkakuvia ravien ylle.

- On niitä lama-aikoja ollut ennenkin. Minun hevosmiesuralleni niitä mahtuu niin monta, etteivät yhden käden sormet riitä laskemiseen. Ei raviurheilu ole silti Suomesta koskaan loppunut eikä lopu, aikansa mestarivalmentaja vakuuttaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›