Soini, Veini

Ravit

Kolari kilpailutilanteessa aiheutti ravihevosen kuoleman

Julkaistu:

Kuolemantapaus
Perjantain lounasraveissa Joensuussa koettiin ikävä tapahtuma, kun kanssakilpailijan kaltoin kohtelemaksi joutunut hevonen jouduttiin lopettamaan ravien jälkeen.
Spendermania ja Kimmo Kärkkäinen yrittivät Joensuun lounasravit päättäneessä viidennessä lähdössä puolustaa sisäradalta johtopaikkaa. Ulompaa kiihdyttänyt Jubilation ja Risto Kilpeläinen leikkasivat ahtaasti Spendermanian eteen sillä seurauksella, että Spendermanian jalka kolahti edelle pyrkineen kärryihin.

- Hevosen jalka loukkaantui niin pahasti, että se oli lopetettava. Tapahtunutta ei voi muuttaa ja on hyväksyttävä, että raviurheilussa on myös tällaisia riskejä. Kovillehan se ottaa, omistaja Talli Takakavion edustaja Jesse Kohonen kommentoi.

Kohonen on erityisen harmissaan tapahtuman jälkimainingeista ja lajin rangaistuskäytännöistä.

- Emme saaneet radalla minkäänlaista apua hevosen kanssa. Kukaan ei tullut kysymään, että miten meidän kävi. Kilpailueläinlääkärin paikalle saaminen oli kovan työn takana, että saatiin hevoselle edes kipulääkitystä. Siinä ei ollut omistajalla kovinkaan arvostettu olo.

- Ymmärrän, että tuomaristo antoi sellaisen rangaistuksen minkä he pystyivät. Mielestäni järjestelmässä on kuitenkin vikaa, mikäli noin harvoin ajava kuski selviää tuollaisesta tempusta noin pienillä sanktioilla.

Risto Kilpeläistä rangaistiin törkeästä eteenajosta kolmen viikon ajokiellolla ja 30 euron sakolla.

 

Tällaisesta teosta ei voi sääntöjen perusteella rangaista kovemmin, vaikka haluaisikin.- Itse tapaus oli tuomaristolle helppo tuomittava. Kilpeläinen kääntää liian aikaisin sisäradalle ja tilanteessa tulee kontakti Spendermanian etujalan ja Jubilationin pyörän kanssa. Tunti ravien jälkeen tuomariston tietoon tulleet jälkiseuraamukset ovat valitettavat, mutta tilanteet tuomitaan teon, eikä seurausten perusteella, ravien valvoja Martti Karvinen kertoo.

- Meillä on selkeä rangaistusohjesääntö ja tämä rangaistus on sen yläpäästä. Ajokiellon pituuteen vaikuttaa teon vakavuuden lisäksi ohjastajan kilpailuaktiivisuus. Tällaisesta teosta ei voi sääntöjen perusteella rangaista kovemmin, vaikka haluaisikin.

Jubilationia ajanut Kilpeläinen oli pahoillaan tilanteesta.

- En ole hirveän kokenut ohjastaja. Siinä tuli karmea virhearviointi, jossa oli julmat seuraamukset. Ei tapauksessa ollut kyse tahallisuudesta ja luonnollisesti pahoittelen tapahtunutta Spendermanian taustajoukoille. Kyllä tuollaisen teon ottaisi takaisin, jos kykenisi, Kilpeläinen harmittelee.

>> Linkki: katso onnettomuuslähtö Fintoton videokirjastosta

Ota kantaa

Ovatko ravilähtöjen rangaistukset riittävän kovia?

Kyllä 18% Ei 82%
Ääniä yhteensä 2295
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›