Perttu

Ravit

Ravikuningas on Korhosten perheenjäsen - "Se on melkein kuin yksi lapsista"

Julkaistu:

KUNINKUUSRAVIT
Köppisen ja Korhosten perheen kohdalla voidaan puhua pitkäjänteisestä työstä ja pitkästä yhteisestä taipaleesta. Hevonen on ollut samojen omistajien käsissä koko elämänsä.
Ravikuninkuuden Porissa valloittanut Köppinen on sipoolaiselle Korhosten perheelle paljon enemmän kuin vain hevonen. Oman kasvatin kanssa on yhdessä koettu sen yhdentoista ikävuoden aikana tulleet ylä- ja alamäet.

- "Köpä" on syntynyt meille omasta tammasta. Se on tosi kiltti kotioloissa ja nauttii tyttöjen antamasta huomiosta. Minä valmennan ja koko joukkueella hoidetaan. Ori on melkein kuin yksi lapsista. Maija ja tytöt huolehtivat oriin omista facebook-sivuista, joiden kiinnostus tuntui räjähtäneen käsiin jo ennen kuninkuusraveja, Jyrki Korhonen kertoo.

- Se on tuonut mainetta ja mammonaa, mutta asema perheen lellikkinä on ollut ja pysyisi ilmankin.

Jyrki Korhonen on valmentanut hevosta itse melkein koko sen uran. Uran alkutaipaleella Köppinen vieraili reilun vuoden päivät Tapio Perttusen hoivissa. Siellä tuli menestystä kohtalaisesti ja muun muassa Kriteriumin finaalipaikka.

- Köpä meni varsana asiallisesti. Silloin kävi kuitenkin ilmi, ettei se ole ison tallin hevonen. Siellä tuli monenlaisia lieveilmiöitä ja tallin väellä oli hevosen kanssa tekemistä. Ori otettiin kotiin ja se rauhoittui merkittävästi. Se pääsi kehittymään, kun energiaa säästyi olennaiseen eli harjoitteluun ja kilpailemiseen.

- Löytyy siitä vieläkin tulta ja tappuraa, mutta se näyttää sitä raviradoilla. Kuninkaallisissa seremonioissa se hermostui ja kopsautti pikku potkun Moilasen nilkkaan. Se annettiin muihin päivän tapahtumiin peilaten joka osoitteesta nopeasti anteeksi, Korhonen naurahtaa.

Köppinen on kilpaillut suomenhevoseksikin ahkerasti ja vailla suurempia taukoja. Kehitys on ollut tasaista ja sitä on tapahtunut jokaisella osa-alueella. Hevonen säväytti jo aikaisessa vaiheessa vahvuudellaan, mutta nopeuden ja ravivarmuuden puute olivat pitkään esteenä nousussa aivan huipulle.

- Toissa talvena pidettiin kunnolla taukoa. Se meni parin startin jälkeen jäykäksi. Takapakkia tuli lopulta niin paljon, ettei ehditty antamaan riittäviä näyttöjä päästäksemme edes mukaan kuninkuuskilpaan. Silloin päätin, että kilpaillaan harvakseltaan läpi talven. Tuo systeemi näyttää sopivan sille parhaiten ja tänä vuonna ori on ollut parempi kuin koskaan.

- Se on kehittynyt tasaisesti. Ravi on parantunut ja vauhtia on tullut lisää. Vahva ori on ollut aina.

Yksi merkittävä tekijä kuninkuusvireen löytymisessä on ollut ruokavalion muuttaminen.

- Sen suorituksen saattoivat vaihdella paljonkin, vaikka valmistautumiset tehtiin aina samalla tavalla. Tänä vuonna siirryttiin luomutyypiseen ruokaan ja sitä kautta hevosen vatsa on toiminut säännöllisemmin. Voi se olla uskomusta, mutta koen sen auttaneen paljon.

Köppisen facebook-fanisivuilta löytyy runsaasti hellyttäviä kuvia hevosen päivittäisistä askareista ja leikeistä lasten kanssa.

Porissa ensin lähes epätoivoon, sitten kuninkuuteen


Köppisen tie kruunuun ei sujunut Porissa vailla töyssyjä. Ori teki lauantaina hyvän esityksen ja oli toinen, mutta maililla se virui lähes koko matkan keskijoukossa vailla kiritilaa. Korkein odotuksin Poriin lähtenyt Korhonen oli jo menettää toivonsa kuninkuuden suhteen.

- Ehdin jo ajatella, että näinkö tämä meni persiilleen. Lauantaina sohlasin itse varustuksen kanssa ja toisella matkalla kävi huono tuuri juoksupaikan suhteen. Tiesin ja luotin, että Köpä on pitkällä matkalla voitossa kiinni. Siinä oli kuitenkin annettu koville haastajille turhan paljon tasoitusta. Kokonaiskilpailun voittoon ei ollut enää niin vakaata uskoa kuin kisaan tullessa.

- Päätösmatkalla saatiin kympin suoritus hevoselta ja ohjastajalta. Ari Moilanen tiesi hevosen vahvuudet ja antoi sille mahdollisuuden käyttää niitä. Köpä oli lopulta kisan selvästi vahvin ja ansaitsi kuninkuutensa.

- Fiiliksiä on vieläkin vaikea pukea sanoiksi. Meillä on iso ja mahtava tiimi taustalla, sekä runsas fanijoukko. Aivan mahtavaa, että saimme koko ryhmän kanssa juhlia upean yleisön edessä.

Korhonen kertoo Köppisen saavan nyt huilata muutaman päivän ajan ja aloittavan sen jälkeen tähtäämisen Turun Pohjoismaiden Mestaruus -lähtöön.

- Siellä ollaan oltu mukana monena vuonna ja tyhmäähän se olisi olla lähtemättä, kun hevonen tällaisessa iskussa. Eikä siitä päälle päin huomaa, että alla on noinkin rankka urakka. Tuolla se höristelee ja kerjää ruokaa niin kuin ennenkin.

Vermon ravirata huomioi keskiviikon klo 18.30 alkavissa Toto65-raveissaan lähialueensa hevosen saavutuksen tarjoamalla kakkukahvit 400 ensimmäiselle. Korhosten perhe on myös paikalla jututettavana ja ottamassa vastaan onnitteluita. 
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt