Maarit, Reetta, Marketta

Ravit

Valikko

Huippuohjastaja työpäivästään: Raveissa saa kuskikin juosta

Julkaistu:

Kiirettä pitää
Suosituimmat ohjastajat kilpailevat raveissa lähes jokaisessa lähdössä. Mika Forss avasi IS Raveille omaa työpäiväänsä.
Kolme tuntia aikaa, 8-10 lähtöä ajettavana. Yleisö näkee ohjastajan usein vain kärryillä lähdön aikana ja voi kuvitella herkästi, että tuossapa se on vasta helppo homma. Totuus on kuitenkin kaukana siitä.

- Todellisuudessa kisapäivänä on miltei koko ajan mieletön kiire. Kun ajaa kymmenellä hevosella kilpaa, se tarkoittaa käytännössä sitä, että radalla pitää käydä kaksikymmentä kertaa. Kyllä siinä saa kuskikin juosta lämmityksistä lähtöihin, Forss painottaa.

- Tuollainen ohjastamismäärä käy jo fyysisestäkin työstä. Voittajaesittelyt, studiokommentoinnit ja  jälkipuinnit syövät myös oman aikansa. Yhden voittajaseremonian jälkeen on jo auttamattomasti myöhässä seuraavista tehtävistä, Forss huomauttaa.

Lämmitys ovat hevosen lisäksi myös kuskille tärkeä. Siitä hänelle selviää ajokin päivänvire.  

- Lämmittely ajetaan noin tunti ennen starttia. Tutumpia ja yhteistyökumppanien hevosia valmentajat lämmittävät onneksi monesti itse. 

Tähtikuski sanoo olevansa palveluammatissa. Siksi hänen tehtävänään on myös yrittää löytää keinoja, joilla hevosen suoritusta saataisiin parannettua sinä päivänä, mutta myös pidemmällä tähtäimellä. Mahdollisuuksia on useita.

- Hevosille pohditaan oikeanlaista varustusta ja valmennussuunnitelmia. Tulen yleensä hyvissä ajoin ravipaikalle ja yritän jututtaa mahdollisimman monien ajokkieni taustajoukkoja. Toki näitä samoja asioita puidaan ihmisten kanssa kilpailujen ulkopuolellakin. Keskusteluissa myös yleensä ilmenee, jos taustajoukoilla on toiveita ajotaktiikan suhteen.

Pitkänhuiskea hämeenkyröläinen painottaa, että kuskin täytyy pystyä ajamaan oman hevosensa vahvuuksien mukaan. Samalla pitäisi myös kyetä käyttämään vastustajien heikkouksia hyväksi.

- Ravilähdössä on toistakymmentä kilpailijaa, jotka pyrkivät parhaaseen mahdolliseen sijoitukseen. Usein hyvätkään ennakkoideat eivät toteudu niin kuin olet suunnitellut. Käyn aina lähdöt läpi edellisenä iltana. En tietenkään voi muistaa jokaista yli sataa vastustajaani, mutta käsiohjelma on raveissa taskussa ja sitä vilkuilen lähtöjen välissä tarpeen mukaan.  

Forssin ennakkoideat ovat tänäkin vuonna toimineet. Viidettä peräkkäistä ajajaliigan voittoa hakeva mies on karannut saavuttamattoman tuntuiseen johtoon 153 ykkössijallaan. Toisena tulevaan Ari Moilaseen on kertynyt  jo 43 voiton kaula. 
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt