Alvar, Auno

Perhe

Alex-vauva kuoli hinkuyskään 2 kk:n iässä – Könöset kertovat, kuinka arki sujuu ilman rakasta lasta

Julkaistu:

Perhe
Alex Könönen sai elää vain kaksi kuukautta: hinkuyskä vei pienen taistelijan. Vastasyntynyt Alissa-tytär on jälleen tuonut kotiin onnen, mutta Alex on myös mukana jokaisessa hetkessä.
Kaikki on piirtynyt kirkkaasti torniolaisen Jenni Könösen mieleen – jokainen hetki ennen sairautta ja sen aikana. Ja sen jälkeen, kun Alexia ei enää ollut.

Alex nousee äitinsä mieleen joka ikinen päivä, mutta tuska ei enää ravistele kaikissa muistoissa.

– Alex oli todella tyytyväinen ja iloinen lapsi. Jo kuukauden iässä hän nukkui täydet yöt, Könönen muistelee.

Poika syntyi syyskuussa 2014. Raskaus sujui normaalisti ja tuoreet vanhemmat Jenni ja Jarkko nauttivat kiireettömästä vauva-arjesta. Oli vaipan vaihtoa, imetystä, uuteen elämään totuttelua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sitten Alex sairastui flunssaan, tai siltä se vaikutti. Se alkoi pienellä yskällä, joka paheni niin, että lopulta poika pulautteli kaikki maidot pois. Sairaalasta perhe passitettiin kotiin, sillä tilanne ei vaikuttanut pahalta. Takaisin oli lähdettävä, kun kuume kipusi lähes 39 asteeseen. Alexilla diagnosoitiin keuhkokuume. Elettiin marraskuun alkua.

– Tilanne lähti kohenemaan, mutta kolmantena päivänä sairaalassa alkoivat hengitysvaikeudet, Könönen muistelee.

Ristiäiset sairaalassa

Kemin sairaalasta ei löytynyt niin pienelle potilaalle hengityskonetta, joten Alex kuljetettiin kiireellisesti Ouluun. Vanhemmat matkasivat perässä. Jarkko-isä aloitti isyyslomansa.

Pojan keuhkoihin oli tullut lisää varjostumia. Verenpaine heitteli holtittomasti ja tulehdusarvot ampaisivat nousuun. Diagnoosiksi vahvistui hinkuyskä.

 

Kastemekkokin tuotiin paikalle, mutta sitä ei voinut pukea päälle. Se levitettiin Alexin päälle sairaalasänkyyn. Syliin emme häntä saaneet.

Alexille tehtiin osittainen verenvaihto. Seuraavana päivänä valmiiksi todella huono tilanne paheni ja Alexia jouduttiin elvyttämään. Hänellä todettiin myös akuutti munuaisten vajaatoiminta. Tilannetta yritettiin korjata toisella verensiirrolla, ja pienen potilaan kunto näytti hieman paranevan. 13. marraskuuta vietettiin ristiäisiä. Poika sai nimekseen Alex Juhani Antero.

– Kastemekkokin tuotiin paikalle, mutta sitä ei voinut pukea päälle. Se levitettiin Alexin päälle sairaalasänkyyn. Syliin emme häntä saaneet.

Kastetilaisuus jäi mieleen kauniina ja herkkänä tilaisuutena. Se suretti, että tärkeä tapahtuma piti viettää sairaalassa eivätkä kummit päässeet paikalle. Alexin kunto alkoi hieman kohentua. Niin lääkkeitä kuin hengityskoneen tehoja voitiin vähentää. Poika hengitti ajoittain itse, oli virkeä ja liikehti mielellään.

Muutaman hyvän päivän jälkeen kuume kipusi yllättäen yli 41 asteeseen. Veriviljely paljasti verenmyrkytyksen. Tilanne jatkui kriittisenä päiviä.

– Alex oli kuitenkin ajoittain hereillä, häneen sai välillä katsekontaktin ja hän selvästi rauhoittui silittelyyn, Jenni Könönen muistelee.

”Mitään ei ollut enää tehtävissä”

Marraskuun viimeisinä päivinä tilanne huononi eikä hengityskone enää riittänyt. Viimeinen oljenkorsi oli ECMO-hoito eli kehonulkoinen hapetus. Siinä huonosti happeutunut veri pumpataan mekaanisesti kehon ulkopuolella olevan happeuttimen läpi ja johdetaan hyvin hapetettuna takaisin potilaan verenkiertoon.

Lähin ECMO-laite oli Tukholmassa, josta nelihenkinen tiimi saapui noutamaan Alexia. Pienokainen kuljetettiin lentokoneella Tukholman Karoliiniseen sairaalaan.


Vanhemmat lensivät pian perässä. Jo puhelimessa heitä oli varoitettu tilanteen vakavuudesta. Tuleviin uutisin ei kuitenkaan voinut mitenkään valmistautua.

– Kun pääsimme perille, meille kerrottiin, että mitään ei ollut enää tehtävissä. Alexilla oli aivoissa kolme pahaa verenvuotoa, eikä hoito enää tehonnut

Vanhempien piti tehdä päätös koneiden irrottamisesta.

– Koneet irrotettiin ja saimme Alexin syliin ensi kertaa viikkoihin, Könönen sanoo hiljaa ja kyynelet virtaavat hänen poskilleen.

Siinä, äidin ja isän sylissä, pieni Alex nukkui rauhallisesti pois.

Musertava ensimmäinen vuosi

Vieras kaupunki ahdisti. Siellä ei ollut enää Alexia eikä ketään muitakaan tuttuja. Vanhemmat halusivat nopeasti pois. He suuntasivat Tornioon, mutta oma koti oli täynnä Alexin tavaroita.

– Asuimme kaksi viikkoa vanhempieni luona. Toimme hiljalleen Alexin tavaroita varastoon vanhemmilleni, jonka jälkeen pystyimme muuttamaan takaisin kotiin.

Jarkko halusi töihin, jotta saisi muuta ajateltavaa. Jenni taas oli kiitollinen, että sai surra rauhassa kotona. Uni tuli vain unilääkkeiden avulla.

Joulukuun 7. päivänä Alex tuotiin kotiin.

– Kävimme katsomassa häntä kappelissa isovanhempien kanssa ja otimme viimeiset kuvat.


Hautajaiset pidettiin läheisten kesken vain muutama päivä ennen joulua.

– Sinä vuonna meille ei tullut joulua. Siskon pienten lasten takia sitä oli kuitenkin pakko edes jotenkuten viettää, Könönen sanoo.

Alkuun Könönen ei puhunut tunteistaan – siihen ei ollut voimia. Pahinta oli kaupassa, kun vastaan tuli tuttuja, jotka halusivat tietää, mitä oli tapahtunut. Puolison rooli jaksamisessa oli ratkaiseva.

– Jarkko tuki ja hoiti kodin, kun minusta ei ollut siihen. Myös omien vanhempien apu oli korvaamatonta.

Ensimmäinen vuosi oli musertava. Tuli Alexin ensimmäinen syntymäpäivä, sairaalaan joutumisen vuosipäivä, kuolinpäivä. Paljon muistoja, isoa ikävää. Hiljalleen Jenni Könönen alkoi puhua äidilleen, sitten muille. Puhuminen helpotti pahinta tuskaa.

Onnen tunne löytyy taas

– Ensimmäisen vuoden jälkeen päätimme, että yritämme toista lasta. Alkuun ajatus tuntui minusta ihan hirveältä. Epäilin, voisinko koskaan rakastaa ketään niin kuin rakastin Alexia. Pelkäsin myös, että en jaksa, jos suru ottaa vallan.

Huoli osoittautui turhaksi. Kun perheen prinsessa Alissa syntyi hieman reilu kaksi kuukautta sitten, syttyi rakkaus heti.

– Alissan syntymän jälkeen tunsin ensimmäistä kertaa onnea Alexin kuoleman jälkeen. Sitä ennen olin ajatellut, että en enää koskaan voi olla onnellinen.

Könönen haluaa kertoa perheen tarinan myös siksi, että julkisuuteen levisi hieman Alexin kuoleman jälkeen väärää tietoa.


– Radiokanavan toimittaja syytti meitä lähetyksessä siitä, että lapsemme sairastui, koska emme olleet rokottaneet häntä. Tosiasia on, että hinkuyskärokotus annetaan kolmen kuukauden iässä, ja Alex oli sairastuessaan parikuinen.

Perusteettomat syytökset satuttivat. Radiokanava sai vakavan huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta. Asiaa puitiin useissa medioissa ja myös faktoja tietämättömät syyllistivät vanhempia keskustelupalstoilla.

Nyt mennään päivä kerrallaan, jokaisesta onnen hetkestä nauttien. Alissa on perheen silmäterä, ja Alex on yhä arjessa mukana. Hyllyä koristavat esikoisen kuvat ja pienet kipsikuvat tämän käsistä ja jaloista. Pojan tavaratkin on tuotu takaisin kotiin Alissan käyttöön.

Viime joulu oli erilainen. Siinä oli piparkakun ja pienen käärön tuoksua, toivoa ja uskoa tulevaan. Könönen uskoo, että oman lapsen kuolemasta ei koskaan pääse täysin yli. Ikävä kulkee mukana aina, mutta aika antaa hiljalleen yhä enemmän tilaa ilolle ja onnelle.

Otsikkoa ja ingressiä korjattu klo 7.1.2017 klo 16.16.

Hinkuyskä

 Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama infektio, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Tyypillinen puuskittainen yskä ilmenee noin 1–2 viikon kuluessa ensi oireista.

 Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja voivat päättyä limaoksenteluun.

 Hinkuyskässä voi esiintyä sisään hengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat muo­dot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen. Hinkuyskää esiintyy myös kouluikäisillä lapsilla sekä aikuisilla.

 Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskärokote annetaan kolmen kuukauden iässä. Rokottamattomat tai osittain rokotetut lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua hinkuyskään.

Lähde: www.thl.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  3. 3

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  4. 4

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  5. 5

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  6. 6

   Entinen tv-kuuluttaja: ”Ei ollut oma ratkaisuni, etten ole enää ruudussa”

  7. 7

   Metsään suistunut auto katkaisi valopylvään ja puita Ylivieskassa – nuori kuljettaja menehtyi tapahtumapaikalle

  8. 8

   Trump jatkoi huippu-urheilijoiden ryöpyttämistä – NFL-pelaajan äidiltä uhmakas kuitti presidentille

  9. 9

   15-vuotiaana yksin laivalla New Yorkiin lähtenyt Irja, 83, ei aio palata enää koskaan Suomeen: ”Siitä on tullut liian moderni”

  10. 10

   Prinssi Harry ei saanut silmiään irti Meghan Marklesta – vilkuili jatkuvasti 18 penkin päässä istunutta näyttelijärakastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  2. 2

   ”Instagramin vihatuin mies” esitteli ökykartanonsa – silmitöntä pröystäilyä: yksityiskokki ja 45000 euron puku

  3. 3

   Äärimmäisen kiusallinen tilanne hääjuhlassa: kuusi naista saapui paikalle identtisissä asuissa – hämmentävä kuva leviää

  4. 4

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  5. 5

   Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

  6. 6

   Kuolleen tyttöystävänsä muistoksi jo 12 000 km pyöräilleen miehen matka oli katketa Suomeen – iloinen yllätys pelasti

  7. 7

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  8. 8

   Tilanne kärjistynyt Alahärmän yläkoululla tappelujen jälkeen – jatkuva vartiointi päällä

  9. 9

   Sara Sieppi yltä päältä vihreässä limassa MTV:n suorassa lähetyksessä: tyrmistynyt ilme kertoo kaiken – katso kuvat!

  10. 10

   Huippukokki Tomi Björck häipyi Suomesta – uskomaton määrä matkatavaraa: perhe poseeraa laukkuröykkiön keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  8. 8

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  9. 9

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  10. 10

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  3. 3

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  4. 4

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  5. 5

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  2. 2

   ”Instagramin vihatuin mies” esitteli ökykartanonsa – silmitöntä pröystäilyä: yksityiskokki ja 45000 euron puku

  3. 3

   Äärimmäisen kiusallinen tilanne hääjuhlassa: kuusi naista saapui paikalle identtisissä asuissa – hämmentävä kuva leviää

  4. 4

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  5. 5

   Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää