Petri, Pekka, Petra

Perhe

Valikko

Raskausaikana paljastui, että sydämessä on vikaa – äiti ja isä kertovat Elvin, 4, koskettavan selviytymistarinan

Julkaistu:

Kun kempeleläinen Kaisa Hiltunen oli raskaana kolmatta kertaa, sikiötä pidettiin pienikokoisena. Siinä vaiheessa ei vielä osattu pelätä.
– En siinä vaiheessa osannut huolestua, sillä vanhempien lastemme Elsan ja Oskarin kasvua seurattiin samalla tavalla, Kaisa Hiltunen kertoo.

34. raskausviikolla äitiyspoliklinikalla nähtiin jo, että lapsella on jotain vikaa sydämessä. Syntymättömällä vauvalla näytti olevan reikä kammioväliseinässä.

– Siinä vaiheessa heräsi tietenkin hirveä huoli, Kaisa sanoo.

Isä Keni Hiltusen mukaan huolta aiheutti erityisesti se, että kukaan ei vielä osannut sanoa, millainen vika on.

– Sekin oli vielä epävarmaa, että pitäisikö vauva synnyttää Helsingissä, eli onko vika riippuvainen valtimotiehyestä, Keni muistelee.

 

Sydän kestää ilman läppää yleensä seitsemän vuotta, mutta sekin on plus miinus seitsemän.

Sydänvikoihin saattavat liittyä myös kromosomihäiriöt.

– Siinä oli monta huolta kerralla. Koko loppu raskausaika meni kuin löysässä hirressä, Kaisa kuvailee.

Aluksi Elvi vaikutti hyväkuntoiselta

38. raskausviikolla synnytystä alettiin käynnistää, koska vauva ei enää kasvanut.

Keskellä yötä maailmaan syntynyt Elvi vaikutti aluksi hyväkuntoiselta. Tyttö vietiin Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolle.

Seuraavana päivänä tilanne kuitenkin muuttui. Lasten kardiologi tutki Elvin, jolloin selvisi, että tytöllä on pulmonaaliatresia + VSD. Se tarkoitti Elvin kohdalla, että keuhkovaltimoläppä oli kokonaan tukossa ja lisäksi kammioväliseinässä oli kookas aukko. Elville päätettiin tehdä tapauksessa tyypillinen sunttileikkaus, jonka avulla keuhkoihin johdettiin verta.

Neljän tunnin kuluttua tutkimuksesta tyttö oli jo sydänlääkärin kanssa matkalla Helsinkiin.

Elvi oli tuolloin vain 12 tunnin ikäinen.


Kaisa-äiti kirjautui ulos Oulun yliopistollisesta sairaalasta samana päivänä.

– Oysin sosiaalityöntekijä varasi meille lennot Helsinkiin lastenklinikan kummien lentopisteillä ja hoiti majoituksen Ronald McDonald-säätiön talosta, jossa sattui olemaan tilaa. Oli kullanarvoista, että tuollaisessa tilanteessa käytännön asioista piti huolta joku tilanteen ulkopuolinen, Kaisa kiittelee.

 

Lapset ovat kuulemma hirveän hyviä peittelemään sen, jos he eivät jaksa. Jäävät vaikka tutkimaan ötököitä tai keksivät verukkeita.

Kaisa ja Keni ajoivat pakkaamaan tavarat kotiin Kempeleeseen.

– Minä makasin hetken aikaa tuossa sohvalla ja halailin Elsaa ja Oskaria, jotka olivat mummon hoidossa, äiti kertoo.

Sitten vanhemmat lensivät Helsinkiin vastasyntyneensä perässä. Mummo ja kaksi muuta lasta tulivat perässä viikon päästä.

Uusi leikkaus kuuden päivän ikäisenä

Yleensä vastasyntyneiden sydänleikkauksia pyritään mahdollisuuksien mukaan tekemään niin myöhään kuin mahdollista, jotta pieni ehtisi tottua kohdunjälkeiseen elämään. Elvin tapauksessa tilanne kuitenkin vaati nopeaa leikkausta, sillä tytön vatsa oli alkanut turvota.

– Turvotuksen epäiltiin johtuvan siitä, että valtimotiehyettä pidettiin auki lääkkeellisesti.

Leikkauksessa Elville laitettiin suntti keuhkovaltimon ja solisvaltimon välille.

Vatsan turpoaminen ei kuitenkaan loppunut, vaan tytön yleistila huononi koko ajan, vaikka sydän jaksoikin jo hyvin sunttileikkauksen jälkeen. Elvi leikattiin uudestaan kuuden päivän ikäisenä.

Vatsasta löytyi volvulus, eli tytön ohut- ja paksusuoli olivat painuneet sisäkkäin. Elvi sai suoliavanteet.

– Kun mahakin oli leikattu, tyttö alkoi toipua, Keni kertoo.

Hiltuset olivat Helsingissä yhtä soittoa 3,5 viikkoa. Päivät olivat pitkiä huolen kanssa.

 

Emme voi koko ajan murehtia sitä, että Elvi voi jossain vaiheessa mennä huonoon kuntoon. Muuten emme ehtisi elää tavallista elämää lainkaan.

Sairaanhoitaja Kaisa ja ensihoitoesimiehenä työskentelevä Keni halusivat oppia hoitamaan lapsensa terveydellisetkin ongelmat itse. Se myös nopeutti Elvin kotiutumista siinä vaiheessa, kun perheen olisi pitänyt Helsingissä enää tytön leikkaushaavan hoitaminen.

Myös Kaisa Hiltusen terveydenhoitajaäiti otti vuoden vuorotteluvapaan ollakseen perheen apuna arjessa.

– Emme varmasti olisi selvinneet niin hyvin ilman äitiä, kun Elvillä oli avanteet ja kaikki, Kaisa kiittelee.

– Minäkin sain jäädä kotiin vauvaa hoitamaan kolmeksi kuukaudeksi Kelan erityishoitorahan turvin. Katsottiin, että tytön hoitaminen oli niin vaativaa, että tarvittiin molempia vanhempia, Keni kertoo.

– Ja olihan se raskasta. Elvin toinen avanne oli jäänyt matalaksi, ja pussi saattoi irrota monta kertaa yössä, Kaisa muistelee.

Edessä on vielä avosydänleikkaus

Usein sydänlapsilla on nenämahaletku, mutta Elvi oli niin hyvässä kunnossa, että jaksoi olla myös rinnalla. Se oli äidin mielestä tärkeää.

– Pystyin osittain imettämään Elviä puolen vuoden ikään saakka.


Perhe lähti avanteiden purkureissulle, kun nuorin tytär oli 3,5 kuukauden ikäinen. Sen reissun aikana kaikki tuntui menevän vähän pieleen. Tyttö joutui käymään leikkaussalissa kolme kertaa.

– Kun toipuminen lähti käyntiin, se kuitenkin lähti käyntiin nopeasti. Sen jälkeen olemme yrittäneet elää mahdollisimman normaalia elämää, Kaisa kuvailee.

Elvin suntti jäi kuitenkin pian pieneksi. Elvi oli syanottinen. Hiltuset lähtivät Helsinkiin sydämenkorjausleikkaukseen.

– Nyt Elvin sydän on täyskorjattu, mutta hänellä ei ole keuhkovaltimoläppää. Se päätettiin jättää tässä vaiheessa pois, Kaisa kertoo.

– Sydän kestää ilman läppää yleensä seitsemän vuotta, mutta sekin on plus miinus seitsemän, Keni tarkentaa.

 

Opiskelin Elvin syntymän jälkeen vielä kätilöksi, kun tajusin, että sen haaveen toteuttamiseen ei välttämättä koskaan tule sopivaa aikaa, jos sitä jää odottamaan.

Se siis tarkoittaa, että Elville on jossain vaiheessa tulossa avosydänleikkaus. Milloin sydämen vointi heikkenee sellaiseksi, että tyttö tarvitsee läppäsiirrännäisen, sitä ei tiedä vielä kukaan.

Ja kun ensimmäinen leikkaus tulee ajankohtaiseksi, sitä seuraava leikkaus tulisi olemaan noin seitsemän vuoden päästä, sillä niin kauan läppäsiirrännäinen yleensä kestää.

– Mitä isommaksi tyttö ehtii kasvaa, sitä parempi tilanne on. Käymme kontrollissa kerran vuodessa, Kaisa toteaa.

Väsymys paljastaa ensimmäisenä sydämen kunnon heikkenemisen.

– Lapset ovat kuulemma hirveän hyviä peittelemään sen, jos he eivät jaksa. Jäävät vaikka tutkimaan ötököitä tai keksivät verukkeita. En ole kuitenkaan huomannut Elvissä sellaista eikä päiväkodistakaan ole tullut viestiä, että Elvi ei jaksaisi samalla tavalla kuin muut.

Tällä hetkellä sydänvika ei rajoita Elvin elämää millään tavalla. Tyttö saa harrastaa urheilua niin paljon kuin jaksaa ja ehtii. Ainoa rajoite on, että hän ei saa harrastaa laitesukellusta.

– Elvi on kova uimaan, ja ui jo nyt nelivuotiaana ilman kellukkeita.

Elämä on tässä ja nyt

Sydänlapsen saaminen on muuttanut vanhempien elämää aika tavalla. Aluksi lapsen hoitaminen avanteineen oli aivan erilaista kuin mitä odotukset vauva-ajasta olivat olleet.

Elvin myötä Hiltuset ovat oppineet elämään hetkessä.

– Emme voi koko ajan murehtia sitä, että Elvi voi jossain vaiheessa mennä huonoon kuntoon. Muuten emme ehtisi elää tavallista elämää lainkaan. Tämä on pistänyt asioita myös oikeisiin mittasuhteisiin, Keni sanoo.


Kaisalle Elvi on opettanut sen, että elämä voi muuttua hetkessä.

– Opiskelin Elvin syntymän jälkeen vielä kätilöksi, kun tajusin, että sen haaveen toteuttamiseen ei välttämättä koskaan tule sopivaa aikaa, jos sitä jää odottamaan. On klisee, että asioilla on taipumus järjestyä, mutta niin se vain on.

 

Ei sitä tietenkään toivo omalle lapselleen kärsimystä, mutta kun tässä tilanteessa nyt olemme, niin olemme kiitollisia myös siitä sisällöstä, jota se on tuonut elämään.

Kaiken kaikkiaan Hiltuset kokevat olevansa sydäntyttönsä syntymän jälkeen plussan puolella. Vaikka sydänvika on koetellut, se on myös antanut paljon. Hiltuset liittyivät Sydänlapset ja -aikuiset -yhdistykseen jo ennen Elvin syntymää ja ovat saaneet siltä paljon. Nykyisin Keni Hiltunen on mukana yhdistyksen hallituksessa.

– Yhdistyksen kautta on tullut paljon sydänystäviä myös perheistä, joissa on ollut sydänsairaita lapsia. Lapsia on myös menehtynyt, ja niissä menetyksissä elämme kaikki mukana. Tässä on tullut sellaista elämänkokemusta, jota ei olisi koskaan uskonut saavansa, Kaisa Hiltunen kiittää.

– Ei sitä tietenkään toivo omalle lapselleen kärsimystä, mutta kun tässä tilanteessa nyt olemme, niin olemme kiitollisia myös siitä sisällöstä, jota se on tuonut elämään.

Yhdistyksen toiminnan kautta myös Elsa ja Oskari ovat saaneet tutustua muihin lapsiin, joiden sisaruksilla on sydänvika. Ja Hiltuset toivovat, että Elvikin tulee isompana ystävystymään samassa tilanteessa oleviin lapsiin.

Tällä hetkellä samassa tilanteessa oleva lapsi tarkoittaa Elville sitä, että toisellakin lapsella on rinnassa arpi. Sankarin arpi. Omaa arpeaan tyttö itse esittelee mielellään.

– Elviä vain vähän harmittaa, että arpi ei ole enää punainen, Kaisa hymyilee.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

 2. 2

  Karu onnettomuus Oulussa – kaksi henkilöautoa romuna, osallisena myös soraa ajanut kuorma-auto

 3. 3

  Cristiano Ronaldo sai kaksoset sijaissynnyttäjän avulla

 4. 4

  Huutokauppakeisari-Aki paljastaa KK:ssa: tällä arkisella lauseella hän hurmasi Helin – kesällä juhlitaan 10. hääpäivää

 5. 5

  Sarjakuristaja vieraili ammattidominan luona – nainen varautui pippurisumutteella tajuttuaan, kuka asiakas oli

 6. 6

  Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

 7. 7

  Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien edestä – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

 8. 8

  Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

 9. 9

  Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

 10. 10

  Toimintaelokuvien tähti ja hänen lähes 20 vuotta nuorempi bikinimallikihlattunsa saivat esikoisensa – ”Pieni mies on saapunut”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 2. 2

  Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

 3. 3

  Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

 4. 4

  17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

 5. 5

  Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

 6. 6

  Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

 7. 7

  Mafioso Sonny Franzese, 100, vapautui 50 vuoden istumisen jälkeen – elämää kuorruttivat stripparit, porno ja maailmantähdet

 8. 8

  Susanna Tanni poseeraa pienissä bikineissä: ”Uskoisitko, että olen viiden lapsen äiti?”

 9. 9

  4 merkkiä siitä, että lapsesi on keskivertoa älykkäämpi

 10. 10

  Tämän kirjeen sarjakuristaja pudotti teinitytön postiluukusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 4. 4

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 5. 5

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 6. 6

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 7. 7

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 8. 8

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 9. 9

  Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

 10. 10

  Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

 2. 2

  Karu onnettomuus Oulussa – kaksi henkilöautoa romuna, osallisena myös soraa ajanut kuorma-auto

 3. 3

  Cristiano Ronaldo sai kaksoset sijaissynnyttäjän avulla

 4. 4

  Huutokauppakeisari-Aki paljastaa KK:ssa: tällä arkisella lauseella hän hurmasi Helin – kesällä juhlitaan 10. hääpäivää

 5. 5

  Sarjakuristaja vieraili ammattidominan luona – nainen varautui pippurisumutteella tajuttuaan, kuka asiakas oli

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 2. 2

  Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

 3. 3

  Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

 4. 4

  17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

 5. 5

  Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 4. 4

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 5. 5

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 6. Näytä lisää