Elviira, Elvi

Perhe

Valikko

Muisti on veitsenterävä, mutta ruuat eivät saa koskettaa toisiaan lautasella – Juha-isä kertoo, millaista elämä Asperger-lapsen kanssa todella on

Julkaistu:

Erityislapset
Kuusivuotiaan Asperger-pojan isä Juha pelkää, että hänen lapsestaan tulee koulussa kiusattu ja häiriköksi leimattu. Hän haluaa kertoa, miksi Asperger-lapsi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.
Moniko tietää, mitä Asperger oikeasti tarkoittaa? Autismin kirjon laaja-alaista oireyhtymää sairastavan 6-vuotiaan pojan isä Juha kertoo luulleensa, että ihmiset ymmärtäisivät Aspergerin ”taudinkuvan”, kunnes tajusi, etteivät edes pojan aikuiset sisarukset täysin ymmärrä. Perheessä on kahdeksan lasta.

– Jos Asperger-perheen sisarukset eivät tajua häntä, miten kukaan muukaan voisi? Isä kertoo IS:lle.

Juha on kyllästynyt ihmisten ymmärtämättömiin kommentteihin ja toivoo myös, että vanhemmat veisivät lapsensa tutkimuksiin eivätkä pelkäisi erityislapsen leimaa. Siksi isä kirjoitti Facebook-sivulleen kirjoituksen, jossa hän kuvaa sitä, millainen on Asperger-lapsi.

”Seuraavalla kerralla, kun te näette näihin teksteihin sopivan lapsen ja meinaatte sanoa joko hänelle tai vanhemmille jotain, niin laskekaa vaikka takaperin kymmenestä ykköseen – Asperger-poikamme teki niin jo 3-vuotiaana”, ylpeä isä kirjoittaa.

Sillä sellainen Asperger-lapsi on: haastava mutta veitsenterävä. Perheen huolena on eskarilaisen tuleva koulun aloitus. Isä uskoo, että lapsesta tulee koulukiusattu viimeistään yläkoulussa.

– Häntä on helppo tökkiä ja saada hermostumaan, isä sanoo pojastaan, jolta puuttuu itsehillintä.

– Kaikki on avoinna. Hän voi keksiä seuraavan syöpälääkkeen tai hänestä voi tulla sarjamurhaaja, jos häntä tarpeeksi kiusataan. Se on iso kysymysmerkki.

 

Hän voi keksiä seuraavan syöpälääkkeen tai hänestä voi tulla sarjamurhaaja, jos häntä tarpeeksi kiusataan.

Millaista arki Asperger-lapsen kanssa sitten on? Näin Juha kirjoittaa:

Sisarellinen nahistelu voi laukaista ahdistuksen

”Sisarukset huomaamattaan provosoivat usein Asperger-sisaruksia. Se toki kuuluu sisaruuteen, mutta ongelmana onkin että Asperger-lapsi ei ymmärrä, saati osaa käsitellä pientäkään vastoinkäymistä, taikka sisarellista huudatusta kuten normaali lapsi.

Häneltä kun puuttuvat juuri ne sosiaaliset taidot ja kyvyt, jotka normaalilla lapsella ovat. Hänelle asiat ovat ehdottomia! Pienikin kiistely saattaa laukaista voimakkaan aggression tai tunteja kestävän ahdistustilan.”

Aggressiiviset kohtaukset ovat muuta kuin ihmiset luulevat

”Tämä pieni poika joutuu eskarissa, iltapäiväkerhossa ja kotona päivittäin useita kertoja tilanteeseen, jossa hän venyttää itsensä sietokykynsä äärimmilleen. Nämä ovat yksinkertaisia tilanteita, jotka normaali lapsi ohittaa olankohautuksella.

Asperger-lapsella hyvinkin pieni asia voi laukaista voimakkaan aggressiivisen kohtauksen, jolloin hän tahtomattaan saattaa satuttaa itseään tai toisia. Juuri tämä usein mielletään aivan muuksi, mitä se loppupelissä on. Varsinkin jos ei Asperger-diagnoosia ole tehty, tai siitä ole varmuutta.

Hän myös usein viihtyy itsekseen tai itseään vanhempien seurassa. Pienemmät lapset ja vauvat sekä näistä aiheutuva itku, huuto ja varsinkin kiljunta aiheuttavat myös usein ongelmia ja saattavat johtaa aggressiivisuuteen. Tämä ei tarkoita, etteikö hän pitäisi kyseisestä lapsesta. Se meteli ja tilanne vain ovat liikaa.”

Aistiyliherkkyydet ovat voimakkaita

”Aspergerille on ominaista ääniyliherkkyys. Samoin kuvaan kuuluva maku- ja aistiyliherkkyydet. Meidän kohdallamme se tarkoittaa ruokavaliota, johon kuuluvat nakit, nugetit (vain yhdet ja tietyt) keitetty peruna, riisi, kotletti, kaura- ja vehnäleipä sekä ihme kyllä mustamakkara. Siinäpä se pääpiirteittäin on. Ruokalajit eivät saa koskettaa toisiinsa lautasella, eikä lautasella saa olla mitään muuta. Ja ei, se ei ole nirsoilua, se nyt vain on osa oireita.

Ruokien hajut ovat este samaan aikaan syömiselle muiden kanssa. Vaatteet ym. ovat tietynlaisia ja tuntuisia. Jne. Jne.”

Julkinen liikkuminen on hankalaa

”Julkisilla paikoilla ja esimerkiksi ravintoloissa ja matkoilla liikkuminen on ollut mahdotonta. Meille pelastus ovat olleet kännykkä ja tabletti kuulokkeineen. Niiden kanssa olemme voineet liikkua ja olla vaikkapa Mäkkärissä. Kun häly ja ärsykkeet ovat nousseet, on poika voinut hetkeksi uppoutua omaan maailmaansa näiden avulla.

Tästäkin aina joskus joku ulkopuolinen valopää on huomauttanut, että tabletti roskiin ja lapset ulos – olen jo oppinut jättämään nämä omaan arvoonsa.”

Asperger ei näy päälle päin

”Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Jokaisella Aspergerilla on omat erityispiirteensä näiden yleisimpien lisäksi. Se mikä tästä kaikesta sitten tekee niin pirun vaikeaa ja varsinkin muiden ymmärtää on se, ettei Asperger näy päälle päin! Kuinka noin ihana, maailman suloisin poika voi puhua, käyttäytyä ja reagoida yhtäkkiä noin aggressiivisesti? Sepä se!

Normaalisti, kun asiat sujuvat hyvin, Asperger-lapsi on mitä hellyttävin, rakastettavin ja ihanin lapsi.”

Muisti pelaa kuin tietokoneella

”Suurin osa Asperger-lapsista on huippuälykkäitä, muisti pelaa kuin tietokoneella. Ovat taiteellisesti lahjakkaita ja niin edespäin.

Pikkumies kertoo tarinan, joka samalla kirjoitetaan aaneloselle ylös. Tarinaa saattaa tulla 2–3 sivullista, ja kun tarina on loppu, luen sen hänelle. Jos vaihdan sanan tai olen kirjoittanut toisin, kuin hän on sanellut, tulee pojalta välitön korjaus. Jos kysyn parin päivän päästä, että kuinkas se tarina menikään, hän kertoo sanatarkasti uudestaan koko tarinan, jota samalla paperista tarkistan.

Jos olemme opetelleet jonkun pelin säännöt tai ohjeet, niitä tulee noudattaa, koska Asperger-lapsi todennäköisesti muistaa ohjeet ja säännöt sanatarkasti, ilman poikkeuksia.”

Aspergerin oireyhtymä

 • Oireisiin kuuluvat erikoisuudet kommunikaatiossa, intensiiviset kiinnostuksenkohteet ja rutiininomaiset käyttäytymismallit. AS vaikuttaa usein myös esimerkiksi aistitoimintoihin, stressinsietokykyyn ja vuorokausirytmiin.
 • Aspergerin syndrooma epäillään olevan 2–5 prosentilla lapsista, yleisemmin pojilla. Tyttöjen epäillään olevan alidiagnosoituja.
 • Hermosto toimii poikkeavasti: aistiärsykkeet voidaan kokea poikkeuksellisen voimakkaina tai vähäisinä. Pahimmillaan ärsykkeet koetaan kipuna.
 • Asperger ilmenee esimerkiksi kontekstisokeutena: ihminen ei osaa muuttaa käyttäytymistään eri tilanteissa, mikä johtaa sosiaaliseen kömpelyyteen.
 • AS-henkilöt voivat olla äärimmäisen keskittymiskykyisiä, älykkäitä ja omaperäisiä ajattelijoita. Tunnettuja Asperger-diagnoosin saaneita ovat muun muassa edesmennyt muusikko ja lauluntekijä Juice Leskinen sekä elokuvaohjaaja Markku Pölönen.
Lähde: Autismisäätiö

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Salkkarit-tähti jätti suosikkisarjan vain hetki sitten – pääsi nyt opiskelemaan arvostettuun kouluun ulkomaille: ”Onko tämä unta?”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Kaksi nuorta pahoinpiteli ja ryösti 70-vuotiaan ambulanssikuntoon kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Mika Salolla selvä mielipide Räikkösen ja Bottaksen kolarista – ”Oli vähän väärässä paikassa”

  4. 4

   Hankintapaperit paljastavat: Peltipoliisien tekniikkaa muutetaan – satsaus miljoonia euroja

  5. 5

   Paul Kariyalta ilkikurinen kuitti yhteydestään Teemu Selänteeseen: ”Hänen ajatuksiaan ei ollut vaikea lukea”

  6. 6

   Harvinainen video paljastaa, millaista on elämä Isisin pääkaupungissa – kaduilla merkkejä lähestyvästä uhkasta

  7. 7

   Kansanedustaja Arja Juvonen palaa perussuomalaisten eduskuntaryhmään

  8. 8

   Joka neljäs suomalainen on nautiskellut maksansa sairaaksi – kuulutko sinä tietämättäsi heihin?

  9. 9

   Hausjärveltä löytyi neljän vainajan metsähauta – KRP kaipaa tietoa kummulla vierailleista

  10. 10

   Max Verstappenin kiukuttelu kävi kalliiksi – nuorukaiselle lätkäistiin hurjat sakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Povipommi esitteli astetta härskimpää alastonkuvaansa 2-vuotiaalle tyttärelleen – raju raivo syttyi

  2. 2

   Espoolainen Mia käveli aamulla bussipysäkille, kun huomion kiinnitti hautausmaalle kuuluva näky

  3. 3

   Video: käsittämätön raekuuro pakotti autoilijat tien sivuun valtatiellä – ”En ole eläessäni nähnyt yhtä rankkaa”

  4. 4

   Poliisi yritti ampua kimppuun käyneen koiran – laukaukset päättyivät murhenäytelmään

  5. 5

   Tiesitkö ”salanappulasta”, jolla saat heti lisää tilaa lentokoneessa?

  6. 6

   Siru, 47, työskenteli Prisman kassalla juhannusyön suorassa lähetyksessä – paljastaa nyt ikimuistoisimman ostohetken

  7. 7

   Hausjärveltä löytyi neljän vainajan metsähauta – KRP kaipaa tietoa kummulla vierailleista

  8. 8

   Vaikea synnytys päättyi vauvan kuolemaan Hyksin alueella – Valvira: Hoito ei kaikilta osin asianmukaista

  9. 9

   Tätä et nähnyt tv-lähetyksessä: Räikkönen raivosi ennenkuulumattomalla tavalla tiimilleen

  10. 10

   Festarikansa jätti jälkeensä täystuhon – sikailukuvat Glastonburyn festivaaleilta kertovat kaiken: siivouskulut yli 800 000 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  5. 5

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  6. 6

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  7. 7

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  8. 8

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  9. 9

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  10. 10

   Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Salkkarit-tähti jätti suosikkisarjan vain hetki sitten – pääsi nyt opiskelemaan arvostettuun kouluun ulkomaille: ”Onko tämä unta?”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Kaksi nuorta pahoinpiteli ja ryösti 70-vuotiaan ambulanssikuntoon kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Mika Salolla selvä mielipide Räikkösen ja Bottaksen kolarista – ”Oli vähän väärässä paikassa”

  4. 4

   Hankintapaperit paljastavat: Peltipoliisien tekniikkaa muutetaan – satsaus miljoonia euroja

  5. 5

   Paul Kariyalta ilkikurinen kuitti yhteydestään Teemu Selänteeseen: ”Hänen ajatuksiaan ei ollut vaikea lukea”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Povipommi esitteli astetta härskimpää alastonkuvaansa 2-vuotiaalle tyttärelleen – raju raivo syttyi

  2. 2

   Espoolainen Mia käveli aamulla bussipysäkille, kun huomion kiinnitti hautausmaalle kuuluva näky

  3. 3

   Video: käsittämätön raekuuro pakotti autoilijat tien sivuun valtatiellä – ”En ole eläessäni nähnyt yhtä rankkaa”

  4. 4

   Poliisi yritti ampua kimppuun käyneen koiran – laukaukset päättyivät murhenäytelmään

  5. 5

   Tiesitkö ”salanappulasta”, jolla saat heti lisää tilaa lentokoneessa?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  5. 5

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  6. Näytä lisää