Olga, Oili

Perhe

Valikko

Keskospoika täytti vuoden: ”Jooa on palkinto tästä kaikesta”

Julkaistu:

Vuosi sitten Niinalle ja Matille kerrottiin, että Niinan raskaus jouduttaisiin keskeyttämään, eikä vauva luultavasti selviäisi. Toisin kävi.

SUURET silmät tuijottavat vaativasti.

– Ei!

– Eieieiei!

Pieni käsi puristaa oranssia, virkattua mustekalalelua. Sitten mustekala jo joutaakin syrjään, sillä tuolla kauempana on sininen pallo.


Juuri vuoden täyttänyt Jooa lähtee vauhdilla, olohuoneen matto rullautuu konttaajan alla. Isä Matti nappaa pojan syliinsä, 8-vuotias isosisko Jemina tulee kutittamaan poskesta ja saa Jooan kihertämään. Äiti Niina kysäisee, juovatko vieraat kahvia. Aurinkoinen iltapäivä kymenlaaksolaisessa rintamamiestalossa vaikuttaa tavalliselta, seesteiseltä perhe-elämältä.

Sitä se nykyään onkin, enimmäkseen. Tosin kevättalvella Jooa joutui vielä kaksi kertaa viikoksi sairaalaan. Hän oli niin huonossa kunnossa, ettei voinut edes itkeä ääneen. Itkusta kertoi vain silmäkulmasta vierähtävä kyynel. Mutta vuosi sitten asiat olivat vielä paljon huonommin.


JOOA syntyi huhtikuun lopussa 2015 neljä kuukautta ennen laskettua aikaa. Hän painoi syntyessään 740 grammaa ja oli 31 cm pitkä – suomalaisen vastasyntyneen poikavauvan keskipaino on noin 3,5 kg ja -pituus noin 50 cm. Jooa vietti elämänsä ensimmäiset viikot hengityskoneessa ja joi kerrallaan yhden millilitran maitoa.

Kukaan ei tiennyt, selviäisikö Jooa elämään, mutta ennuste ei ollut hyvä. Nuorimmat Suomessa pelastetut keskoset ovat syntyneet viikolla 23; Jooa syntyi sentään 24 viikon ikäisenä. Se oli hento oljenkorsi, johon Matti ja Niina yrittivät tarttua.

Raskaus oli ollut vaikea alusta saakka. Verensiirroista huolimatta Niinan elimistö ei lopulta kestänyt, ja raskaus oli pakko keskeyttää. Lääkärit varoittivat, että vauvaa ei luultavasti pystytä pelastamaan.

– Kaiken sen sokin keskellä en edes tajunnut noita asioita. Pää vain höyrysi ja mietin, että kyllä tämä tästä. Että tilanne on vakava, mutta kyllä tämä tästä.

Raskaus keskeytettiin, Jooa syntyi, ja alkoi elämä hetki kerrallaan. Niina ja Matti asuivat Ronald McDonald -lastentalosäätiön asunnossa. Matti jäi ensin sairauslomalle, sen jälkeen kesälomalle ja sitten tilapäiselle hoitovapaalle hoitamaan Jooaa yhdessä Niinan kanssa. Sairaalan henkilökunta teki kaikkensa, jotta Jooa selviäisi.


ELÄMÄ alkoi hiljalleen normalisoitua, kun Niina, Matti ja Jooa pääsivät kotiin elokuussa. Niina yritti unohtaa raskaan sairaala-ajan ja leikkiä ajatuksella, että Jooa oli tavallinen vastasyntynyt – hänhän oli vastasyntyneen kokoinen, vaikka oli jo kolme kuukautta. Kokemus kuitenkin varjosti arkea. Lisäksi kuukausi ennen Jooan syntymää Matin isä oli kuollut leukemiaan.

Kun lääkärit kerran kysyivät, kuinka Matti itse jaksaa, tämä hämmentyi.

 

Tuntui, että niskassa oli niin paljon kaikkea, etten voinut miettiä, miten itse jaksan. Ajattelin vain, että nyt ei saa levitä tähän.

– Jouduin sanomaan, etten tiedä. Tuntui, että niskassa oli niin paljon kaikkea, etten voinut miettiä, miten itse jaksan. Ajattelin vain, että nyt ei saa levitä tähän.

Kriisitilanteissa myös parisuhde on kovilla. Väestöliiton teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia lapsista on vanhempien erotessa korkeintaan alakoululaisia. Jo pelkkä pikkulapsiaika voi olla parisuhteelle haastavaa. Entä silloin, kun elämä koettelee oikein kunnolla?

– En missään vaiheessa ajatellut, että tämä olisi jokin parisuhdekysymys, Matti toteaa.

– Ajattelin, että me olemme tässä yhdessä ja me hoidetaan tämä. Meidän ei tarvinnut puida yhdessäoloa.

– Me hoidimme sen sillä tavalla kyllä hyvin, Niina lisää ja jatkaa nauraen:

– Tai Matti hoiti, hän oli voimana ja tukena ja kesti hermoromahduksiani!


Erilainen suhtautuminen vastasyntyneisiin on tuonut arkeen myös huvittavia piirteitä. Jooan kanssa ei saanut suuren infektioriskin vuoksi liikkua julkisilla paikoilla, ja Niina ja Matti olivatkin automaattisesti kauhuissaan nähdessään vastasyntyneen esimerkiksi kaupassa.

– Mietimme, miten joku uskaltaa tuoda vauvan kauppaan tai mennä ravintolaan syömään, vaikka kaikkialla on pöpöjä! Tuntui oudolta, että muut liikkuivat vauvan kanssa ihmisten ilmoilla. Sitten tajusimme, että se on muille ihan normaalia.


RASKAASSA vuodessa erityisen tärkeitä ovat olleet läheiset. Korvaamaton apu on ollut Niinan äiti, joka hoiti Jeminaa viikot Niinan ja Matin ollessa Helsingissä ja on auttanut muutenkin kaikin tavoin. Kaikki eivät tosin osanneet suhtautua uuteen tilanteeseen. Puhelin ei enää soinutkaan entiseen malliin, eikä osa vanhoista ystävistä käynyt perhettä katsomassa.

– Se yllätti ja tuntui pahalta.

Vastapainoksi apua tuli yllättäviltä tahoilta. Joskus suru tosin näytti näissäkin nurjan puolensa. Kaikki Jooan kanssa samaan aikaan keskososastolla olleet vauvat eivät selvinneet. Erään läheisimmän perheen keskosvauva kuoli.

– Se tuntui niin pahalta, Niina sanoo.

 

Mutta vauvan äiti sanoi silloin, että koska kaikki eivät selviä ja heidän vauvansa kuoli, se tarkoittaa, että Jooa ja eräs toinen vauva selviävät.

– Mutta vauvan äiti sanoi silloin, että koska kaikki eivät selviä ja heidän vauvansa kuoli, se tarkoittaa, että Jooa ja eräs toinen vauva selviävät.

– Mietin vieläkin, miten ihmeessä joku voi sanoa sellaisessa tilanteessa jotain noin kaunista? Niina muistelee.

Tuttuun perheeseen on tulossa nyt vauva, laskettu aika on heinäkuussa.

– Että voiton puolella ollaan! Matti ja Niina iloitsevat.

– Tästä perheestä on tullut meille todella tärkeä. He tietävät, miltä tuntuu, kun koko elämä pyörii keskosuuden ympärillä. Heidän kanssaan olemme kokeneet ja jakaneet niin paljon: lohduttavaa kosketusta, puhumattomia tunteita ja vain hiljaista läsnäoloa.


VAIKKA voiton puolella ollaan myös Niinan ja Matin perheessä, huhtikuu toi taas tullessaan kaikki muistot.

– Kevään tuoksusta tuli mieleen se, kun kävelimme aina Lastenklinikalle, Niina muistelee.

– Ja Jooan syntymäpäivä oli vaikea. Vaikka sen piti olla iloinen päivä ja tietenkin se sitä olikin, minua ahdisti ja tuli vahvana mieleen päivä, jona Jooa syntyi.

Vaikeasta alusta huolimatta Jooa on nyt aurinkoinen ja touhukas 1-vuotias. Keskosuudesta ei jäänyt pysyviä vammoja. Jooa osaa jo joitakin sanoja, joista pontevammin kajahtaa: ”Ei!”, tällä kertaa protestina päiväunille. Kukapa haluaisi nukkumaan, kun isä ja sisko ovat lähdössä läheiselle järvelle narraamaan ahvenia.

Raskaan vuoden jälkeen näyttäisi siltä, että pohjakosketus on otettu ja suunta on vahvasti ylöspäin.

– Jooa on palkinto tästä kaikesta, Niina hymyilee valmistautuessaan taas äitienpäivään.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Muistatko Tenavatähti Konsta Hietasen? Neljän lapsen isällä on ”salainen” sivu-ura – yli 100 keikkaa vuodessa!

 2. 2

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 3. 3

  ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

 4. 4

  Walmartin työntekijä hälytti poliisit – rekasta paljastui kahdeksan ihmisen ruumiit Teksasissa

 5. 5

  Skandaali EM-kisoissa – kultamitalisti poistui palkintokorokkeelta kesken kaiken

 6. 6

  Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

 7. 7

  Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

 8. 8

  Tommi Evilä ylistää yleisurheilun legendaarisen SE-tuloksen rikkojaa: ”Superlahjakkuus henkisesti ja fyysisesti”

 9. 9

  Prinsessa Diana hankki nuoren prinssi Williamin syntymäpäiville huippumalleja – johti hyvin kiusalliseen tilanteeseen: ”Menin aivan punaiseksi”

 10. 10

  Saimaan kanavaan 200 ihmistä kyydissään jumittunut M/S Carelia palasi Lappeenrantaan – toimitusjohtaja kiistää ruuan loppumisen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

 2. 2

  Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

 3. 3

  ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

 4. 4

  Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

 5. 5

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 6. 6

  ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

 7. 7

  Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

 8. 8

  Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

 9. 9

  Kuvat Suomen kesästä: Festarivieraat kahlasivat tulvivalla kadulla, tennarit upposivat rakeisiin ja salama halkaisi koivun – ”Aika tälli tuli”

 10. 10

  Pete Parkkosen keikka Tikkurilassa sai huvittavia piirteitä: ”Ei tässä ole mitään järkeä enää!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

 2. 2

  Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

 3. 3

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 4. 4

  Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

 5. 5

  Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

 6. 6

  Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

 7. 7

  TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

 8. 8

  Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

 9. 9

  Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

 10. 10

  8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Muistatko Tenavatähti Konsta Hietasen? Neljän lapsen isällä on ”salainen” sivu-ura – yli 100 keikkaa vuodessa!

 2. 2

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 3. 3

  ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

 4. 4

  Walmartin työntekijä hälytti poliisit – rekasta paljastui kahdeksan ihmisen ruumiit Teksasissa

 5. 5

  Skandaali EM-kisoissa – kultamitalisti poistui palkintokorokkeelta kesken kaiken

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

 2. 2

  Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

 3. 3

  ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

 4. 4

  Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

 5. 5

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

 2. 2

  Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

 3. 3

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 4. 4

  Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

 5. 5

  Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

 6. Näytä lisää