Soini, Veini

Perhe

Joulutarinakalenterin luukku 13: Ron-tontun seikkailu

Julkaistu:

Julkaisemme aattoon asti joka päivä koululaisen kirjoittaman joulutarinan. Lue tänään Eelis Enrothin, 9, tarina.

HEI, MINÄ olen Ron ja olen seitsemänvuotias tonttu. Olen täällä joulupukin salaisessa joulutuvassa, jossa on hyvin kiinnostavaa. Tuvan jokaisella seinällä on monta ovea ja jokaiseen oveen tarvitaan erikseen laadittu suojakoodi.

Minä olen aina halunnut tietää, mitä ovien takana on. Kun olen kysynyt asiasta joulupukilta, niin hän on sanonut että se selviää sitten aikanaan. Tuvan nurkassa on sohva sekä hella ja suuri kattila, muuten tupa on tyhjä. Joulupukin koti on ikään kuin hotelli, täällä jokaisella tonttupojalla ja tonttutytöllä on oma huone.

Me pikkutontut käymme päivisin koulua, mikä on minun mielestäni vähän tyhmää, koska koulussa on tällä hetkellä erittäin vaikeita aineita. Meille tuli juuri uusi asia opeteltavaksi tonttutiedossa, tonttujen pitäisi osata tunnistaa tuhma lapsi 500 kilometrin päästä kännykkäsovelluksen avulla. Aikaisemmin saimme käydä kurkkimassa lasten ikkunoista sisään. Nyt meillä on kuitenkin viisi viikkoa kestävä joululoma koulusta.


KUULEN portaikosta rytinää ja tuvan viereisen oven avautuvan. Arvaan, että sisään astuu joulupukki, koska tuvan vieressä on porotalli, jossa asuu joulupukin apulainen tallitonttu-Tuure.

Kuulen joulupukin järkyttyneen äänen ja Tuuren hämmentyneen kiljahduksen. Päätän hiippailla oven taakse salakuuntelemaan, mutta yhtäkkiä tajuan, miksi joulupukki ei ole antanut minun kurkistaa tuvan sohvan taakse. Riuhtaisen äkkiä sohvan paikoiltaan ja huomaan sohvan takana nallekarkin muotoisen oven.

En tiedä, miten minun pitäisi avata se. Päätän syödä nallekarkin. Ennen kuin huomaankaan, niin omenan muotoinen aasi kuljettaa minut porotalliin ja kiinnittää minut roikkumaan hyperlaserlaavanarulla katosta. Minä katson alas, ja kuulen kuinka joulupukki kertoo Tuurelle, että hänen rekensä on kadonnut.


SISÄÄN kävelee vartijatonttu-Valperi, joka sanoo että on huomannut valvontakamerassa jotain epäilyttävää. Hän kertoo, että oli nähnyt Ronin eli minun kävelevän reen vieressä ja samassa oli vilahtanut jokin pinkki ja äänekäs otus reen ohi ja reki oli kadonnut.

Valvontakamerassa on näkynyt, miten minä lähdin pinkin otuksen perään omalla pikku porollani. Poroni nimi on Porkkuliisi ja olen saanut sen lahjaksi pappa-tontulta. Porkkuliisi ei asu porotallissa, vaan nukkuu samassa huoneessa kuin minä. Kun seurasin pinkkiä otusta, niin yhtäkkiä sen päältä lähti pinkkivoima pois.

Vartijatonttu-Valperi epäilee että minä olisin saattanut nähdä pinkistä otuksesta tärkeitä tuntomerkkejä. Joulupukki sanoo menevänsä etsimään minut pieneen jutustelutuokioon.


MINULLE tulee kiire päästä tallista pois. Olen nimittäin salaa irrottautunut köysistä ja hiippaillut poron taakse, jotta kuulisin paremmin joulupukin ja tonttujen keskustelun. Nyt olen jumissa jääkaapissa.

Se kävi niin, että avasin jääkaapin oven ja olin kurottamassa pientä herkkupalaa hyllyltä, kun poro potkaisi oven kiinni ja niin jäin jääkaappiin jumiin. Huomaan, että jääkaapissa on poronlelun muotoinen suklaapala. Pala on minun salasignaalilaitteeni, jonka rehtori takavarikoi minulta. Se on minun lempivälineeni, sillä sen avulla pystyn suhahtamaan paikasta toiseen hetkessä.

Tartun suklaasalasignaalilaitteeseeni ja samassa istun joulutuvan sohvalla. Ovelta kuuluu koputusta, siirrän kiireesti sohvan paikoilleen ja menen avaamaan oven. Hämmästyksekseni ovella ei olekaan joulupukki vaan aiemmin näkemäni pinkkihahmo.


HAHMO SULLOO minut pimeään pussiin ja lähtee juoksemaan pikavauhtia. Pussissa mietin, mitä meille on koulussa opetettu hankalien tilanteiden varalle. Muistan kutsuntataian, jolla kutsutaan joulupukin poroja auttamaan.

Laadin suunnitelman. Päätän kutsua joulupukin pääporon ja kytkeä sen rekeen ja sen jälkeen palauttaa reen takaisin joulupukille. Minulle alkaa tulla kiire, koska tänään on kahdeskymmeneskolmas päivä ja huomenna on jo jouluaatto.

Mikäli en pysty palauttamaan rekeä pukille huomiseksi, niin koko joulu menee pilalle. Olen juuri kutsumassa pääporoa, kun pysähdymme. Kuulen puhetta.

– Avataanko säkki?

– Ei missään tapauksessa.

– Miksi? Avataanko sittenkin.

– No, avataan.


KAKSI MIESTÄ avaa säkin. Olen nähnyt heidät aikaisemmin jossakin, mutta en vain muista missä. Sitten muistan, että he ovat olleet aikaisemmin joulupukin poronkasvattajia. He olivat yrittäneet tehdä poroista jättimutanttihirviöitä, jolloin joulupukki erotti heidät työstään.

He ottavat suklaasignaalipalani. Nyt en pääse sen avulla pakoon. He laittavat minut reen kanssa samaan laatikkoon ja siellä on myös yksi joulupukin poro. Minulla ei ole mitään köyttä, millä saisin sidottua poron rekeen. Huudan porojen kutsuntataian, mutta yhtään poroa ei ilmesty paikalle.

Kuulen miesten puhuvan, että joulupukki on vaihtanut kaikki poronsa robottiporoihin. Robottiporot eivät ymmärrä kutsuntataikaa. Yhtäkkiä laatikossa olevasta porosta kuuluu suhinaa ja huomaan, että sekin poro on robotti. Joulupukki on kuin onkin vaihtanut kaikki porot uusiksi pororoboteiksi.

Tuumaan, että olisi kannattanut sittenkin kuunnella koulussa paremmin opetusta. Onneksi Porkkuliisi on kuullut kutsuntataian ja tullut luokseni.

Porkkuliisi ottaa lattialta suuhunsa rikkoutuneen suklaasignaalilaitteeni ja antaa sen minulle. Länttään signaalilaitteen reen kylkeen ja arvaamatta kaikki lahjat alkavat lentää kohti Korvatunturia. Arvelen, että lahjat saivat jostain vetosäteen. Kiinnitän reen Porkkuliisiin ja se lähtee lentämään ja vetämään rekeä.


EMME EHDI lentää kuin kaksi sekuntia, kun olemme jo Korvatunturin porotallissa.

Näen joulupukin seisovan edessäni. Hän kiittää minua ja antaa lahjakupongin reen palauttamisesta. Kuponki oli piikkimetallinen polttavaläpyskä, jolla voin valita ruokailussa, minkä tahansa aterian ilmaiseksi.

Joulupukki myös lupaa, että pääsen koelentämään robottiporot. Joulupukki sanoo, että saan lisäksi toivoa ihan mitä vain haluan, koska olen pelastanut joulun.

Kysyn joulupukilta saisinko tietää, mitä joulutuvan ovien takana on. Joulupukki naurahtaa, että siellä on meidän puurovarastomme. Siellä on viisi miljardia puuropakettia. Ilman puuroa ei ole voimia.

Tontut ovat vuosisatojen ajan syöneet puuroa, mutta nykyisin ihmiset ovat korvanneet puuron vitamiinitableteilla. Joulumuori hankki Korvatunturille koko maailman puurohiutaleet ennen kuin niiden teko lopetettiin.

Kysyn joulupukilta koodia ja hän sanoo, että kaikkien ovien koodi on sama eli PUURO. Hämmennyn ja hyppään robosänkyyni, joka vie minut valitsemaani uneen.

Kirjoitus on lähetetty Ilta-Sanomien 1.–6.-luokkalaisille julistamaan Joulutarinakisaan. Aihe on joulu vuonna 2115. Lue lisää tarinoita täältä.
 • joulutarina

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Yhdysvaltojen sota-alus törmäsi kauppalaivaan Singaporen edustalla

  3. 3

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  4. 4

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  5. 5

   Video: Vuonna 1945 uponnut sota-alus löytyi Tyynestämerestä – Veteraani kertoo kauhunhetkistä veden varassa haiden saartamana

  6. 6

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  7. 7

   Puolalaismiesten joukko pahoinpiteli suomalaisia Raumalla – uhreille vammoja kasvoihin ja päähän

  8. 8

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  9. 9

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  10. 10

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. 6

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  7. 7

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  8. 8

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  9. 9

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  10. 10

   KRP: Turun puukkoiskusta epäiltyä päästy kuulemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Yhdysvaltojen sota-alus törmäsi kauppalaivaan Singaporen edustalla

  3. 3

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  4. 4

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  5. 5

   Video: Vuonna 1945 uponnut sota-alus löytyi Tyynestämerestä – Veteraani kertoo kauhunhetkistä veden varassa haiden saartamana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää