Teresa, Tessa, Terttu

Perhe

Valikko

Laura synnytti tyttärensä omassa kodissaan – ”En välttämättä haluaisi lähteä uudelleen yrittämään”

Hollannissa asuva suomalainen Laura on kokenut kotisynnytyksen, joskaan sitä ei oltu suunniteltu. Hollannissa yleiseen tapaan ei kannusteta Suomessa.
Liberaalista politiikastaan tunnetussa Hollannissa kotisynnytykset ovat yleisempiä kuin missään muualla Euroopassa. Vielä 1990-luvun lopulla reilu kolmannes kaikista synnytyksistä tapahtui kotona.

Vaikka Hollannin kotisynnytysluvut ovat historiallisen alhaisia – viime tilastojen mukaan vain 16 prosenttia kaikista synnytyksistä tapahtui kotona – ne ovat muihin Euroopan maihin verrattuna yhä poikkeuksellisen korkealla. Esimerkiksi Suomessa sairaalan ulkopuoliset synnytykset olivat yhtä yleisiä viimeksi 1950-luvulla.

Hollannissa tavallinen terveysvakuutus ei kata synnytystä sairaalassa, ellei siihen ole lääketieteellistä syytä. Siksi jotkut valitsevat kotisynnytyksen myös rahaa säästääkseen, kertovat Hollannissa asuvat suomalaiset.

Provokatiivisesta kirjoitustyylistään tunnetun hollantilaiskirjailijan Herman Kochin romaanissa Lääkäri päähenkilö teilaa maan tavan: ”Äitien henki on vakavassa vaarassa, koska me, yleislääkärit, olemme uskotelleet heille että kotisynnytys on turvallinen vaihtoehto, vaikka meidän itse asiassa pitäisi sanoa, että se on vain edullisempi vaihtoehto”.


INGRID DE GRAAF työskentelee amsterdamilaisessa kätilökeskuksessa. Hollannissa kaikki raskaana olevat naiset käyvät seurannoissa kätilökeskuksissa ennen synnytystä. Kun synnytyksen aika tulee, nainen voi soittaa kätilöille. He tulevat tarkastuskäynnille kotiin, kun supistusten väli on riittävän tiheä. Jos synnytys on edennyt hyvin, kätilöt joko etsivät naiselle paikan sairaalasta tai auttavat lapsen maailmaan kotona.

Noin kymmenen vuotta sitten sairaaloiden yhteyteen alettiin perustaa kodinomaisia synnytyskeskuksia, jotka ovat vähentäneet jonkin verran kotisynnytysten suosiota. Näissä keskuksissa ei ole lääketieteellistä varustusta, mutta synnyttäjälle voidaan antaa ilokaasua. Kotisynnytyksissä tätäkään kivunlievitysvaihtoehtoa ei ole.

– Kotisynnytys on täällä vanha tapa. Hollantilaiset naiset sietävät hyvin kipua. Ehkä sillä on jotain tekemistä kasvatuksen kanssa: täkäläiset naiset ovat ylpeitä siitä, että pystyvät synnyttämään kotona niin kuin heidän äitinsä ja isoäitinsäkin tekivät, de Graaf miettii.


HOLLANNIN omalaatuiseen synnytyskulttuuriin tutustuvat myös Hollannissa asuvat suomalaisäidit. Laura asuu puolen tunnin matkan päässä Amsterdamista Leidenin kaupungissa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa. Nuorempi siskoista, vuoden ikäinen Erika, syntyi syyskuisena iltapäivänä vanhempien sängyssä. Suunniteltu kotisynnytys se ei ollut.

– Kun muutimme tänne, olin todella järkyttynyt siitä, että täällä synnytetään kotona. Ensimmäisen raskaustestin jälkeen kerroin heti, että en missään nimessä halua synnyttää kotona.

Lauran ensimmäinen lapsi syntyikin sairaalassa. Toisen lapsen kohdalla kaikki sujui nopeammin. Laura on kirjannut tapahtumat tarkasti päiväkirjaansa.

Kello oli kolme iltapäivällä, kun Laura soitti kätilöille. Kätilöt tulivat paikalle todeten, ettei tilanne ollut vielä kypsä ja sanoivat tulevansa puoli seitsemän jälkeen uudelleen. Laura ei voinut muuta kuin maata kyljellään. Puoli tuntia kätilöiden lähdön jälkeen hän ei kestänyt enää ja vaati miestään soittamaan kätilöille.

Puolessa tunnissa kohdunsuu oli avautunut kymmeneen senttiin.

– Oli yllätys, että kätilöt sanoivat, että saa ponnistaa. Kahdella ponnistuksella sinisenvärinen mykkyrä tuli maailmaan.


Synnytyksen nopeus ja rajuus pyörivät vanhempien mielessä vielä pitkään jälkeenpäin.

– Kivun taso oli sellainen, että en ole koskaan kokenut mitään vastaavaa. En välttämättä haluaisi lähteä uudelleen yrittämään, Laura miettii kokemusta jälkeenpäin.

Laura löytää kotisynnytyksestä myös paljon hyviä puolia, muun muassa hygieniasta pidettiin hyvää huolta. Ensimmäisessä synnytyksessä hän sai sairaalabakteerista tulehduksen. Esikoisen synnytys kesti pitkään ja hän joutui jakamaan huoneen kolmen muun synnyttäjän kanssa. Kun synnytys oli ohi, äidin ja lapsen piti lähteä kotiin niin pian kuin mahdollista.

Kun vauva syntyy omassa kodissa, mihinkään ei ole kiire.

Jälkeenpäin hollantilaiset ystävät ovat kysyneet, että eikö ollutkin hyvä, että Erika syntyi kotona.

– Minusta se on vähän huvittavaa, koska tärkeintä minulle kuitenkin oli, että lapsi syntyi turvallisesti.


EINI KAUKUA, 33, on asunut kuusi vuotta Hollannissa ja työskentelee ison yrityksen rahoitusanalyytikkona Weertin pikkukaupungissa aivan Belgian rajan tuntumassa. Nuorempana hän ajatteli, ettei koskaan hanki lapsia, koska pelkäsi synnyttämistä niin paljon. Elokuussa hänestä tuli kuin tulikin äiti.

– Kun tulin raskaaksi, minua rupesi ahdistamaan ihan kauheasti, että miten selviän synnytyksestä. Silloin aloin selvittää, miten synnytyspelkoa voi hallita. Löysin internetistä tietoa hypnosynnytyksestä, Kaukua kertoo.

Hypnosynnytys on Yhdysvalloissa 1980-luvun lopulla kehitetty synnytysvalmennus, jossa valmennetaan vanhempia lapselle lempeään, luonnonmukaiseen synnytykseen.

– Aloin uskoa siihen aivan täysillä. Ajattelin, että kun uskon siihen näin paljon ja ajattelen positiivisesti, kehoni lähtee siihen ihan täysillä mukaan.


Kaukua valmistautui opiskelemalla hengitystekniikoita ja kivunhallintaa hypnosynnytyskurssilla, hän hankki aihetta käsitteleviä kirjoja ja synnytykseen tarkoitetun ammeen, jumppapallon, sähköimpulsseja antavan TENS-laitteen ja paljon tarvikkeita sisältävän kotisynnytyspakkauksen. Hän laskee käyttäneensä kotisynnytysvalmisteluihin yhteensä ainakin tuhat euroa.

Vaikka hän tiesi, että kotisynnytys ei aina onnistu, oli se silti yllätys, että mikään ei mennyt kuten hän oli suunnitellut.

Supistukset alkoivat lauantaina ja jatkuivat pidempään kuin hän oli kuvitellut.

Maanantai-iltana kätilö tuli iltakuudelta katsomaan. Lähes kolmen päivän supistelun jälkeen hänen kehonsa tärisi kivusta ja unenpuutteesta. Kätilö kuitenkin arvioi, että synnytys ei ollut edennyt, ja seuraavan kätilön piti tulla tarkastamaan tilanne neljän tunnin kuluttua. Mutta vielä silloinkaan edistystä ei ollut tapahtunut. Vain synnyttäjän voimat olivat huvenneet.

– Onneksi kätilö oli asiansa osaava ja näki, että jos haluaa ruveta vielä synnyttämään, pitäisi saada jotain apua. Ei se olisi enää täällä kotona onnistunut ilman mitään kipulääkitystä.

Kaukua myöntää, että hänelle oli helpotus, että kätilö kehotti häntä lähtemään sairaalaan. Tiheästi asutetussa maassa matka sairaalaan ei ollut pitkä. Hän oli tehnyt niin tiukan päätöksen kotisynnytyksestä, ettei tiedä, olisiko omatoimisesti sairaalaan mennyt. Sairaalassa hän sai epiduraalipuudutuksen, kipulääkettä ja synnytyksen käynnistävän oksitosiinitipan. Tiistaiaamuna 3 450 gramman painoinen tyttö lopulta syntyi oksitosiinin ja imukupin avulla.

– En edes tiennyt, millainen se oikea ponnistus on. En ollut ollenkaan valmistautunut, että synnytys menisi näin. Se olikin aika räävitöntä hommaa. Toki jälkeenpäin ajatellen oli se omalla tavallaan myös kaunista.


KYSYMYS uusista lapsista naurattaa nuorta äitiä.

– Se oli varmaan toinen asia, mitä sanoin synnytyksen jälkeen, kun olin ensin puhunut lapselle kauniita, että en tee tätä enää ikinä. Että seuraava lapsi on adoptiolapsi. Mutta jo muutaman päivän jälkeen kaikki ajatukset pehmenevät, kun lapsi on niin ruusunpunainen. Huomaan, että se (synnytyskipu) voi unohtua kuitenkin.

Kotona synnyttämistäkin hän voisi vielä kokeilla uudelleen.

– Kehomme on luotu synnyttämään. Se on niin luonnollista, että kyllä sen pitäisi onnistua. Apu on täällä niin lähellä, että se helpottaa. Seuraavalla kerralla osaan lukea itseäni enemmän, eihän minulla ollut ensisynnyttäjänä mitään käsitystä, mitä on synnyttää tai mitä on supistus.

Suomessa ei kannusteta kotisynnytykseen

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee synnyttämään sairaalassa turvallisuussyistä. THL:n äitiysneuvolaoppaan uusien ohjeiden mukaan kotisynnytyksiin päädyttäessä synnyttäjän tulisi olla perusterve uudelleensynnyttäjä. Lisäksi paikalla tulisi olisi kaksi terveydenhuollon ammattilaista ja sairaalaan pitäisi päästä tarpeen mukaan nopeasti.

– Suunnitelluissa kotisynnytyksissä ei ole tietojemme mukaan sattunut katastrofeja. Raskaudet ovat edenneet pitkälle ja kyse on hyvin valikoidusta joukosta, sanoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.

Gisslerin mukaan keskimäärin joka viides kotisynnyttäjä päätyy lopulta sairaalaan. Siksi kotisynnytykset ovat helpompia kaupungeissa, kun on lyhyt matka sairaalaan. Suomen kotisynnytyskulttuuri on lähinnä urbaani ilmiö, Gissler toteaa.

Joitakin vuosia sitten nuoren äidin kaksosvauvat kuolivat kotisynnytykseen. Synnytyksessä ei ollut avustamassa terveydenhuollon ammattihenkilöä. Suomessa koulutetun kätilön avustama kotisynnytys voi maksaa jopa 2 500 euroa.

–Suomessa lääkärit haluavat, että harvinaisissa komplikaatiotilanteissa apu on sairaalassa lähellä. Toinen syy kotisynnytysten harvinaisuuteen on se, että terveydenhuoltojärjestelmämme ei kata niitä.

Hollannissa syntymäkuolleisuus on ollut muita Länsi-Euroopan maita korkeampaa. Gisslerin mukaan kotisynnytykset eivät ole olleet syynä synkkiin lukuihin, vaan sikiöseulontojen harvinaisuus ja keskoshoito.

Tutkimusprofessori huomauttaa, että Hollanti on pieni maa ja välimatkat sairaaloihin ovat lyhyitä. Toisin on Suomessa: täällä pitkät etäisyydet ja synnytyssairaaloiden lakkautukset ovat herättäneet huolen matkasynnytysten lisääntymisestä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  4. 4

   Suomi-sateliitin kuvat paljastivat hätkähdyttävän muutoksen Intiasta – vertaa kuvia vuosilta 2012 ja 2016

  5. 5

   Kätilöopisto suljetaan kiireellisesti – sisäilmavaurioiden laajuus tuli yllätyksenä

  6. 6

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  7. 7

   Punkkien levittämä vaarallinen aivotulehdus iski Kotkaan

  8. 8

   100-packin suosio yllätti jopa idean isän itsensä: ”Olutlaatikot myytiin päivissä loppuun”

  9. 9

   Järkyttävä perhesurma hiljensi Hirvensalmen: kuolleen pojan lakkiaisia juhlittiin viime vuonna

  10. 10

   Syy Trumpin poikkeukselliseen kutsuun? NY Times: Pohjois-Korea voi tuottaa uuden ydinpommin 6–7 viikon välein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

  2. 2

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  3. 3

   Muistatko Salkkareiden Jennin? Anu Palevaara, 45, tahkoaa kahta työtä – tältä hän näyttää nyt!

  4. 4

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  5. 5

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  6. 6

   Internet sekosi tv-juontajan pinkistä röyhelömekosta – hervottomia vertauksia sukupuolielimeen

  7. 7

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  8. 8

   Näin Sipilän hallituksen uudet päätökset muuttavat arkeasi – asumistuki, päivähoitomaksut, työttömyys...

  9. 9

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  10. 10

   Lojuuko sinunkin ullakollasi lamppu, jolla voit tienata jopa kolmen vuoden palkan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  4. 4

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  5. 5

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  6. 6

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  7. 7

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  4. 4

   Suomi-sateliitin kuvat paljastivat hätkähdyttävän muutoksen Intiasta – vertaa kuvia vuosilta 2012 ja 2016

  5. 5

   Kätilöopisto suljetaan kiireellisesti – sisäilmavaurioiden laajuus tuli yllätyksenä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

  2. 2

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  3. 3

   Muistatko Salkkareiden Jennin? Anu Palevaara, 45, tahkoaa kahta työtä – tältä hän näyttää nyt!

  4. 4

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  5. 5

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  4. 4

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  5. 5

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  6. Näytä lisää