Aatu, Aatto

Perhe

Valikko

Lukijat kertovat au pair -kokemuksistaan: ”Kun tulin kotiin, hän oli heittänyt kaikki vaatteeni sängylle ja huoneeni oli kuin pommin jäljiltä”

Julkaistu:

Au pair
Au pairin työ antaa nuorelle elämänkokemusta, työkokemusta, ihmissuhteita ja kielitaitoa. Ilta-Sanomien lukijat kertovat omista kokemuksistaan lastenhoitajana maailmalla.
Amerikkalainen unelma

”Lähdin lukiosta suoraan au pairiksi New Jerseyn osavaltioon, noin puolentoista tunnin päähän Manhattanilta. Perheessäni oli kolme hyvin käyttäytyvää lasta ja käytössäni oli oma huone, auto sekä puhelin. Lisäksi minulle maksettiin keskimääräistä parempaa palkkaa ja sain neljän viikon palkallisen loman. Tein töitä arkisin aamu seitsemästä ilta seitsemään.

Amerikkalainen perhe kunnioitti suomalaisuuttani ja halusi kuulla siitä paljon. Meille hankittiin lämpömittari joka näyttää lämpötilan Celsiusta-asteikolla Fahrenheitin sijaan ja autoni näytti kilometrinopeudet mailien sijasta.

Kielitaito kehittyi valtavasti tuon vuoden aikana ja päätinkin jäädä toiseksi vuodeksi. Vielä kuusi vuotta kotiinpaluun jälkeen olen yhä yhteydessä Yhdysvaltain-perheeseeni ja vaihdamme kuulumisia. Oma suhtautuminen ja joustavuus auttavat myös au pair -aikoina, ja ainakin oma perheeni jousti takaisin ja mahdollisti myös yliopiston kursseilla käymisen työn ohessa.

Lomilla matkustelin ystävien kanssa ympäri Yhdysvaltoja ja vietin kaikki viikonloput New Yorkissa.


Kamalassa perheessä ei kukaan viihdy kahta vuotta. Väitän, että hoitolapsia, täytyy rakastaa, koska muuten pitkiä työpäiviä ei kestäisi. Mikään työ tuskin tulee olemaan yhtä palkitsevaa kuin au pairin työ oli itselleni.

Työ ei aina ollut herkkua, koska pienimmästäkin lumisateesta koulupäivä peruttiin ja lapset olivat kotona monta päivää. Mutta lukuisia kertoja tunsin ylpeyttä ja rakkautta, kun hoitolapset kertoivat kavereilleen, että meidän nanny on joulupukin maasta tai meidän nanny opetti minut sitomaan kengännauhat!”

Irlantilainen tuuliviiri-äiti

”Olin puoli vuotta au pairina yksinhuoltajaperheessä Irlannissa. Minun ja host-äidilläni oli vain 9 vuotta ikäeroa ja tulimme hyvin juttuun. Kaikki meni 6-vuotiaan tytön kanssa loistavasti ja tunsin kuuluvani heidän perheeseen.

Pian asiat muuttuivat. Host-äiti paljastuikin kontrollifriikiksi. Hän huomautteli olemattomista leivänmurusista ja valitti kuinka kovaääninen olin tiskatessa. Kerran hän uhkaili potkivansa minut ulos, jos vielä kerran jätän hiuksia kylpyammeeseen. Vielä muutama päivä sitten hän kehui kuinka siisti olen kylpyhuoneessa ja ihmetteli eikö minulta tipu hiuksia suihkussa. Mielialavaihtelut olivat arkipäivää. Koskaan en tiennyt olinko suoriutunut hyvin vai huonosti ja millä tuulella hän oli.

Olin päättänyt lähteä joululomalle viikoksi Suomeen. Viikkoa ennen lähtöä host-äitini sanoi, että ehkä minun ei kannattaisi palata takaisin Irlantiin. Muutama päivä tämän jälkeen, kun olin kahvilassa ystävieni kanssa, host-äitini soitti minulle vihaisena. Hän oli juuri palannut muutaman päivän reissulta ja väitti, että olin jättänyt asunnon kamalaan kuntoon. Tiesin, että hän valehtelee koska olin juuri tiskannut ja siistinyt asunnon ennen lähtöä. Host-äitini sanoi, että minulla oli tunti aikaa pakata kamppeeni tai muuten hän hävittää kaiken. Kun tulin kotiin hän oli heittänyt kaikki vaatteeni sängylle ja huoneeni oli kuin pommin jäljiltä. Hän solvasi minua pakatessani tavaroita ja hänen tyttärensä tuijotti hämmentyneenä minua.

Vaikka kokemukseni au pairina päättyikin hyvin ikävästi, en vaihtaisi kokemusta mihinkään. Opin itsestäni paljon ja sain uusia ystäviä. Joskus mietin olisinko voinut tehdä toisin, mutta tiedän että syy ei todellakaan ollut minussa.”

Etelä-Afrikassa ei tule ikävä

”Olen parhaillani au pairina Etelä-Afrikassa. Lähdin noin kuukausi sitten Johannesburgiin suomalais-brittiläiseen perheeseen. Ennen lähtöäni olin perheen kanssa yhteydessä tammikuusta lähtien skypen, e-mailin ja puhelimen välityksellä.

Voin sanoa olevani yhdessä parhaista perheistä au pairina. Heti alusta lähtien olen kokenut olevani tasavertainen asukas. Asumme rauhallisella alueella, ja minulla tilava iso huone, jossa on parveke ja iso kylpyhuone. Talomme on iso, upea ja kaunis. Perhe ottaa minut huomioon kaikessa, kuten lomien suunnittelussa, viikon ruokamenussa ja päivän tapahtumissa. Tällä hetkellä meillä on tulossa noin 3–4 lomaa, jolloin mennään esimerkiksi Krugeriin safarille ja Kapkaupunkiin surfailemaan.


Vaikka olenkin 20-vuotias helsinkiläinen, jolla koko elämä pyöri koti-Suomessa kavereiden, juhlinnan ja läheisten parissa, ei minulla ole vielä kertaakaan tullut koti-ikävää, vaikka minusta oli erityisen vaikeaa jättää kaikki ja lähteä.

Täällä jokainen päivä on ollut erilainen ja olemme ehtineet käydä hoitamassa leijonanpentuja ja tutustumassa afrikkalaisiin sunnuntaimarkkinoihin. En malta odottaa tulevia seikkailuja uudessa väliaikaisessa kodissani Johannesburgissa.

Johannesburgista voin sanoa vain ja ainoastaan hyvää ja positiivista palautetta. Tämä on paikkana kaunis, kuten koko Etelä-Afrikka.”

Puhumalla sopuun Keski-Euroopassa

”Olin Keski-Euroopassa au pairina minimipalkalla. Isäntäperheeni äiti oletti minun jo ensimmäisenä työpäivänä tuntevan perheen tavat, mitä missäkin on ja mitä työnkuvaani tarkalleen kuuluu. Sain jatkuvasti kuunnella valituksia työnteostani. Olin perheessä kolme kuukautta.

Eräänä perjantaipäivänä odottelin perheen talolla hirveässä kuumeessa ja päänsäryssä perheen jäseniä, jotta voisin ilmoittaa sairauspoissaolostani. Heidän tullessaan sain vaan huudot, etten ole tehnyt vielä mitään ja makaan vaan sohvalla. Siinä tilanteessa ilmoitin olevani todella kipeä enkä suostu kuuntelemaan enää yhtään huutoa ja poistuin talosta.

Parannuttuani viikonloppuna palasin talolle ja sanoin suorat sanat kohtelustani ja ilmoitin vaihtavani perhettä, jos ei muutosta tapahdu. Tässä vaiheessa perheen äiti avasi silmänsä, pyysi anteeksi ja aneli jäämään. Saimme keskusteltua ja sovittua asioista kuinka jatkossa toimimme. Siitä eteenpäin kaikki sujui hyvin ja loppuvuosi oli täynnä hyviä muistoja.”

Mieli kaipaa yhä Turkkiin

”Olin vuonna 1994 au pairina Istanbulissa suomalais-turkkilaisessa perheessä. Halusin au pair -kohteeksi paikan, joka ei ollut niin tavallinen. Kun muut lähtivät Yhdysvaltoihin tai Englantiin, minä päätin karauttaa Turkkiin. Kokemuksena tuo vuosi oli aivan mahtava. Istanbul kaupunkina on kiehtova paikka, ja au pair -vuosi loi mahtavan mahdollisuuden tutustua sen nähtävyyksiin, kulttuuriin ja kaikkeen mitä tuo miljoonakaupunki vain tarjoaa.

Perheeseen minut otettiin hyvin sisälle. Oli helppo tutustua lapsiin ja perheen tapoihin. Muutenkin arki kulki melko leppoisasti eteenpäin. Normaaleja kotitöitä tein ja pientä tyttöä hoidin, ihan niin kuin oli sovittukin.

Tuon vuoden jälkeen olen ollut muutaman kerran lomalla Istanbulissa, ja edelleen mieli halajaa sinne, ihanan Bosporinsalmen rannalle. Vielä vuosienkin jälkeen ollaan silloin tällöin yhteydessä perheeseen, kiitos tämän päivän sosiaalisen median.”EU-pippalot pitivät kiireisinä Brysselissä

”Olin Brysselissä au pairina 19-vuotiaana. Perheessä piti olla kaksi lasta, jotka olin jo etukäteen tavannut. Perille päästyäni selvisi, että isällä oli aiemmasta suhteestaan 5 lasta lisää, jotka olivat isällään joka toinen viikko. Perheen äiti oli myös hyvin pitkällä raskaana.

En asunut perheen kanssa, vaan minulla oli oma asunto. Useasti iltaisin olin lasten kanssa yhteen tai kahteen asti yöllä, kun vanhemmilla oli "pakollisia" EU-kinkereitä. Ja aamulla tulin takaisin seitsemän kahdeksan maissa.

Kumma kyllä, en ollut koko vuotta. Perhe yritti syyllistää minua ties mistä. Onneksi pääsin pois.”

Rehellisiä mietteitä Hollannissa

”Olen tällä hetkellä au pairina melko pienellä hollantilaisella paikkakunnalla. Olen asunut nelihenkisessä perheessä vuoden alusta asti. Perheen lapset ovat 5- ja 7-vuotiaat.

Tähän asti kokemus on ollut todella hyvä, mutta valehtelisin jos sanoisin, että olen nauttinut joka hetkestä. Välillä työskentely ja asuminen samassa asunnossa tuottavat ongelmia sen suhteen, ettei osaa oikein vetää rajaa työ- ja vapaa-ajan välille.

Parasta on ollut uudet au pair -kaverit, joita onkin muuttanut tänne ympäri maailmaa. Aina ei ole helppo omille kavereille puhua au pair -kokemuksista, sillä olen sitä mieltä, että vain toinen saman tehnyt voi kunnolla ymmärtää millaista on olla au pair.”

Talvea pakoon eteläiselle pallon puoliskolle

”Olen kahtena talvena ollut au pairina pallon toisella puolella, ja näistä talven välttämisoperaatioista on näemmä tullut elämäntapa - lentolippu syksyksi on jo ostettu!

Vaikka elämä tämän toisen perheeni luona onkin ihanaa, rentoutumaan ei silti pääse täydellisesti, sillä aina on oltava valppaana töiden kanssa. Uskomattomat kokemukset, maisemat ja ilmasto kuitenkin ovat niin isoja plussia, että takaisin on aina päästävä - voittaa Suomen!”

Kasvoin aikuiseksi Yhdysvalloissa

”Au pair -vuosi oli huippuaikaa. Opin paljon eri kulttuureista ja kielen. Rohkaistuin ja kasvoin aikuisuuteen, ja opin ottamaan vastuuta muistakin kuin itsestäni. Lähtiessäni kateellisia oli paljon, ja palatessani heitä oli vielä enemmän, koska moni olisi halunnut myös lähteä, mutta rohkeus ei riittänyt. Minulla oli mahdollisuus matkustella ympäri Yhdysvaltoja. Sellaista tilaisuutta en enää tule saamaan ilman lottovoittoa.

Vuosi oli opettavainen ja etenkin siksi, että yhä vahvemmin tiedän miten ihana ja turvallinen maa Suomi on, ja että Suomi on se maa, missä haluan omat lapseni kasvattaa.”

IS-Sunnuntai kiittää kaikkia tarinansa jakaneita!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suora lähetys kello 02: Katso, kuinka Lauri Markkasen käy NBA:n varaustilai­suudessa!

  2. 2

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  3. 3

   Juhannusseurue huolestui, kun veneelle lähtenyt mies ei palannut – löydettiin hukkuneena

  4. 4

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  5. 5

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  6. 6

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  7. 7

   Mies raiskasi 13-vuotiaan parkkihallissa Keravalla – samalla tekijällä useita lapsia uhreinaan

  8. 8

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  9. 9

   Hittivideon sorsaemon erikoinen tausta paljastui – vilkkaalla Helsinginkadulla ei harhaillutkaan ”tavallinen pulliainen”

  10. 10

   Samu Haber, TIS-Jonne, Timo Soini vai Danny? Testaa, kuka suomalaismiehistä on kesäheilasi!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lotta Näkyvä selittää rohkeita somekuviaan – kiusallisia kömmähdyksiä julkisilla paikoilla: ”Välillä unohdan laittaa pikkuhousut”

  2. 2

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  3. 3

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  4. 4

   13-vuotiaat Kalle ja Konsta perustivat puusepänliikkeen – trendisängystä tuli hitti ympäri Suomen

  5. 5

   Näin puhelu +44-alkuisesta mysteerinumerosta eteni – soittaja halusi tietää omaisuuksista

  6. 6

   Helleaalto lähestyy Suomea – loppukuusta jopa +30 astetta?

  7. 7

   Kike Elomaa palaa perussuomalaisiin – ”olen pahoillani tästä episodista”

  8. 8

   Samu Haber, TIS-Jonne, Timo Soini vai Danny? Testaa, kuka suomalaismiehistä on kesäheilasi!

  9. 9

   Mies raiskasi 13-vuotiaan parkkihallissa Keravalla – samalla tekijällä useita lapsia uhreinaan

  10. 10

   Katri Sorsalta avoin selostus ja kuva seksielämästään: ”Paikka, missä mieheni kanssa rakastelen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. 6

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  7. 7

   Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti kirjoitti palon aikana veret seisauttavan Facebook-päivityksen – ”Kukaan ei huomaa...”

  8. 8

   23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

  9. 9

   Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

  10. 10

   Kirpaisevat 10 kuvaa 2000-luvun alusta muistuttavat, että tatuoinnit todella ovat ikuisia – valitettavasti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suora lähetys kello 02: Katso, kuinka Lauri Markkasen käy NBA:n varaustilai­suudessa!

  2. 2

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  3. 3

   Juhannusseurue huolestui, kun veneelle lähtenyt mies ei palannut – löydettiin hukkuneena

  4. 4

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  5. 5

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lotta Näkyvä selittää rohkeita somekuviaan – kiusallisia kömmähdyksiä julkisilla paikoilla: ”Välillä unohdan laittaa pikkuhousut”

  2. 2

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  3. 3

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  4. 4

   13-vuotiaat Kalle ja Konsta perustivat puusepänliikkeen – trendisängystä tuli hitti ympäri Suomen

  5. 5

   Näin puhelu +44-alkuisesta mysteerinumerosta eteni – soittaja halusi tietää omaisuuksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. Näytä lisää