Mauri

Perhe

”Täytetyt eläimet jäävät vitriinin hyllylle” – Näin alakoulun opetus on muuttunut

Julkaistu:

Koulun alku
Opetus kouluissa on kokenut suuria muutoksia. Kaunokirjoitus jää unholaan eikä laulukoetta enää pidetä luokan edessä. Liitutaulut ovat väistyneet älytaulujen tieltä.
Alakoulun oppiaineiden opetus on muuttunut sitten nykykoululaisten vanhempien ajoilta. Jos ennen tuntui, että kaikki oppilaat isketään samaan muottiin, niin nykyisin opetusta leimaa oppilaslähtöisyys. Tärkeintä on löytää oppilaan oma innostus oppimiseen.

Nyt käytössä oleva opetussuunnitelma otettiin käyttöön vuonna 2006 ja tekeillä oleva otetaan käyttöön ensi vuonna. Oppikirjojakin päivitetään parin vuoden välein. Järvenpään Kartanon koulun rehtori Helinä Perttu ja Tampereen Koiviston koulun rehtori Mia Mattila kertovat, kuinka ajat ovat muuttuneet heidän kouluissaan.

Kaunokirjoitus häipyy olemattomiin

Lukemaan opitaan yhä perinteisesti aapisen avulla, mutta suuraakkosten sijaan lukemaan opitaan usein suoraan pienaakkosilla. Aapisissa on nykyisin lukemaan jo oppineille omat materiaalinsa.

Kaunokirjoitusta, eli käsialakirjoitusta, on helpotettu. Se muistuttaa tekstausta, jossa kirjaimet sidotaan toisiinsa. Käsialakirjoitus poistuu kokonaan uudesta opetussuunnitelmasta ensi vuonna.

Perinteistä kirjasta lukemista harjoitetaan yhä, mutta nykyisin oppilaat saavat valita lukemansa kirjat vapaammin oman mielenkiintonsa mukaan eikä yhdessä enää päntätä samoja kirjoja.

Äidinkielen tunneilla ilmaisutaidon ja draaman opetus on lisääntynyt ja oppilaat harjoittelevat enemmän esiintymistä.

Medialukutaito on nykyisen informaatiotulvan keskellä tärkeä taito, ja ala-asteilla opetetaankin lähdekritiikkiä ja median käyttöä.

– Yksi tärkeimpiä asioita on opettaa nykylapsille, että kaikki mitä internetissä lukee, ei ole totta, kertoo Perttu.

– Media- ja viestintäkasvatus alkaa jo varhaiskasvatuksessa ja jatkuu koulussa ensimmäisellä luokalla ikäryhmälle sopivin keinoin. Mediaa opetellaan käyttämään vastuullisesti, sanoo Mattila.Kielten tunneilla otetaan yhteys ystäväkouluun

Ensimmäinen opiskeltava vieras kieli on useimmiten kolmannelta luokalta alkava englanti. Oppilaiden lähtötaso on vuosien saatossa parantunut ja poikien kiinnostus englannin opiskeluun on lisääntynyt. Ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi voi koulukohtaisesti valita esimerkiksi myös saksan tai venäjän.

– Tähän vaikuttanevat erilaiset pelit. Poikien motivaatio on kasvanut, sillä he näkevät pelien kautta oppimisen hyödyt heti, kertoo Perttu.

Opetus painottuu entistä enemmän kielen puhumiseen ja tuottamiseen sekä arkisiin puhetilanteisiin. Ulkomailla sijaitsevaan ystävyyskouluun voidaan ottaa nykyisin videoyhteys. Harjoituksia tehdään tietokoneella tai tunnin teemasta voidaan tehdä englanninkielinen mininäytelmä.

– Ennen painotettiin kielitiedon taitamista, nyt myös puhetta ja kommunikointia, sanoo Mattila.

Ensi vuonna voimaan tulevassa opetussuunnitelmassa ruotsin kielen opiskelu alkaa pakollisena kuudennella luokalla.

Matematiikkaa opitaan pelaten

Älytaulut ja tietotekniikka ovat tuoneet matematiikan opetukseen leikkiä ja pelillisyyttä. Nykyisin matematiikan oppimisvaikeuksia tunnistetaan helpommin ja oppilaita voidaan auttaa ja tukea varhaisessa vaiheessa. Kertotaulut opetellaan yhä ulkoa.

Täytetyt eläimet jäävät vitriineihin

Oppiaineen alle mahtuu aiheita biologiasta, maantiedosta, fysiikasta, kemiasta ja terveystiedosta. Tietotekniikka on muuttanut luonnontieteiden opetusta alakoulussa, mutta retkiä ympäristöön ei ole korvattu virtuaalimaailmalla.

– Luontoretket ovat edelleen tärkeitä, sanoo Perttu.

Ennen opettaja kantoi luokkaan näytille täytettyjä eläimiä, mutta nykyisin luontokappaleisiin voi tutustua älytaulujen avulla. Myös karttojen käyttö on muuttunut, sillä opettaja voi hakea kaikista tuoreimmat kartat älytaululle karttapalvelusta.

– Ei tarvitse käyttää enää vanhentuneita karttoja, jos rajat ovat muuttuneet, sanoo Perttu.

Viidennellä ja kuudennella luokalla opetetaan lisäksi fysiikkaa ja kemiaa, joissa tehdään pienimuotoisia kokeita esimerkiksi painovoimaan ja kitkaan liittyen sekä tutkitaan arkipäivän aineita, kuten vettä.

Virren veisaus jää historiaan

Uskontotunneilla virsiä ei enää veisata eikä rukouksia lueta. Uskonnon opetus on nykyisin tunnustuksetonta, ja aineopetuksessa keskitytään uskonnon historiaan ja etiikkaan. Raamattua käydään yhä läpi, mutta historian valossa. Lisäksi tutustutaan maailman suurimpiin uskontoihin.

Nokkahuilut soivat yhä

Nokkahuilut ja laulukokeet eivät ole jääneet vielä historiaan, mutta laulukokeita ei enää pidetä luokan edessä eikä nokkahuilujakaan soitella koko vuotta. Musiikkitunneilla kannustetaan kokeilemaan erilaisia soittimia sekä bändi- ja kuorotoimintaa.Historian tapahtumia näytellään

Vuosilukujen pänttäämisen sijaan nykykoululaiset tavoittelevat historian tapahtumien kokonaiskuvan hallintaa ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Historiassa, kuten muissakin aineissa, draaman ja näytelmien avulla opiskelu on lisääntynyt. Samoin kokeet voidaan korvata esitelmillä tai portfoliolla.

Dialaitteet unholaan

Internet on laajentanut kuvataiteen tunneilla esitettävien virikekuvien määrää, kun ennen kuvavalikoima rajoittui opettajan diakokoelmaan. Maailman taideaarteet ovat vain muutaman klikkauksen päästä älytaululta. Kuvataiteen tunneilla katsotaan nykyisin enemmän myös videoita.

Perinteiset työvälineet eivät ole silti taidekasvatuksestakaan kadonneet, vaan akvarelliliidut ja puukynät sauhuavat edelleen, ja savimöykyistä kovettuu muistorikkaita kippoja ja hahmoja. Lisäksi tunneilla valokuvataan ja tehdään videoita entistä enemmän. Kuvataiteen piiriin kuuluu lisäksi mediakasvatus.

Puukäsityö on sähköistynyt

Tekstiilityössä oppilaat saavat suunnitella entistä vapaammin millaisia tuotoksia he haluavat tehdä. Neulomista, ompelua ja virkkausta harjoitetaan yhä.

– Jos opetellaan vetoketjun kiinnittämistä, aihepiiritöissä oppilas voi itse miettiä, mihin haluaisi vetoketjun kiinnittää. Vetoketjun laittoa voi harjoitella monella tapaa, ei tarvitse aina olla samanmuotoinen ja samasta kankaasta tehty penaali kaikilla, kuvailee Mattila.

Entisessä puukäsityössä, eli teknisessä työssä, tehdään nykyisin perinteisten puutöiden lisäksi myös pieniä sähkö- ja elektroniikkatöitä.

– Meidän kuudesluokkalaiset tekivät viime vuonna esimerkiksi soittorasiat. Myös paristoilla liikkuvia autoja on tehty, kertoo Mattila.

Tasoerot on kasvaneet liikunnassa

Liikunnassa lajivalikoima nojaa perinteisiin lajeihin, joita on mahdollista harjoittaa kouluissa, mutta erilaisia lajikokeilujakin voidaan tehdä. Salibandy on suosittua, mutta lajivalikoimaan kuuluvat edelleen monet vanhat tutut, kuten voimistelu, suunnistus, uinti ja pesäpallo.

– Hiihto on ainakin Etelä-Suomessa minimissään vähälumisten talvien vuoksi, huomauttaa Perttu.

Koululiikunnassa tärkeintä nykyisin on osallistuminen, ei tulokset. Arvosanat annetaan aktiivisuuden, lajitaitojen, innokkuuden ja yhteistyökykyjen perusteella. Jos on yhdessä lajissa erinomainen, se ei vielä takaa kymppiä todistukseen, vaan muihinkin lajeihin on oltava kiinnostusta.


– Nykyisin liikuntatunneilla painotetaan reilun pelin henkeä ja liikunnallisen elämäntavan omaksumista, kertoo Mattila.

– Liikunnassa tasoerot ovat kasvaneet merkittävästi. Osa lapsista on todella taidokkaita liikunnallisesti ja osalla huomaa selkeästi, että vapaa-aika kuluu laitteiden ääressä, sanoo Perttu.

Koulut digitalisoituvat

Eskarit, eli esikoululaiset, käyvät tutustumassa koulumaailmaan entistä aiemmin. Osassa kunnista eskarit ovat siirtyneet koulun tiloihin ja tekevät tiivistä yhteistyötä alkuopetuksen kanssa. Näin ollen sekä oppilaat että opettajat ja koulurakennus ehtivät käydä hieman tutummaksi ennen kuin koulutaival todella alkaa.

Älytaulut ovat yleistyneet opetuskäytössä. Ne korvaavat vanhat liitu- ja tussitaulut. Älytaulut toimivat kosketuksella ja oppilailla voi olla käytössä kyniä, joilla älytaululle piirtäminen onnistuu. Tietokoneet ja tabletit, ja joskus myös älypuhelimet, ovat mukana päivittäisessä koulutyössä.

Erityisopetusta on enemmän. Koulun henkilökunta on moniammatillistunut, kun opettajien kanssa oppilaita tukevat koulukuraattorit, koulupsykologit, perhetyöntekijät ja terveydenhoitajat.

Alakouluissa on nykyisin omat oppilaskunnan hallitukset. Oppilaskuntaan kuuluu kaikki koulun oppilaat, jotka saavat äänestää luokaltaan edustajansa hallitukseen. Oppilaskunnan hallitus on mukana koulun päätöksenteossa sekä tapahtumien järjestämisessä mahdollisuuksien mukaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  2. 2

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  3. 3

   Antti Holma lopetti yllättäen suositun some-tilinsä – taustalla surullinen syy

  4. 4

   Juha Tapion ja Sannin välille laskeutui kiusallinen jännite – hittikappaleen ilkkuva sanoitus aiheutti ongelmia

  5. 5

   Norjalainen huippu-urheilija puhuu suunsa puhtaaksi Johaugin tapauksesta: ”Hyväksyisi tuomion ja tukkisi suunsa”

  6. 6

   Trump vastasi Kim Jong-unin uhitteluun: ”Kansansa nääntymisestä ja kuolemasta piittaamaton hullu”

  7. 7

   Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

  8. 8

   Rautaruukin tehdasalueella paloi Raahessa – silminnäkijä: ”Ruskea ja rankka savu”

  9. 9

   Tämä on googletetuin kysymys seksistä – vastaus ei ole niin yksinkertainen

  10. 10

   Alanko-Kahiluoto oli paikalla heti eduskuntatalon puukotuksen jälkeen: ”Toinen piteli vatsaansa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  2. 2

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  3. 3

   Jaakko aloitti aktiivisen työn välttelyn yli 15 vuotta sitten: ”En ole katunut hetkeäkään”

  4. 4

   Salaperäinen vinkki sai Nesteen varpailleen – kuka kuvasi säiliöautoja Kaakkois-Suomessa ja miksi?

  5. 5

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  6. 6

   Uuden Tomb Raider -elokuvan juliste aiheutti skandaalin – kaunottaren vartalolle nauretaan: Huomaatko miksi?

  7. 7

   Napakymppi palasi ruutuun: Kiivas some-keskustelu räjähti – Jaana Pelkosen kuittaus huvittaa

  8. 8

   Kim Jong-un haukkui Trumpia ennen­kuulumattoman rajusti – lue sanasta sanaan: ”Taltutan höppänän tulella”

  9. 9

   Napakympin kadoksissa ollut herra A löytyi myöhään torstai-iltana – neiti X:lle tehdyt oharit voivat johtaa sanktioihin

  10. 10

   Lentoemäntä Martina, 28, kohautti äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – aiheutti kaaoksen tv-ruudussa: Juontaja järkyttyi puheista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  2. 2

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  3. 3

   Antti Holma lopetti yllättäen suositun some-tilinsä – taustalla surullinen syy

  4. 4

   Juha Tapion ja Sannin välille laskeutui kiusallinen jännite – hittikappaleen ilkkuva sanoitus aiheutti ongelmia

  5. 5

   Norjalainen huippu-urheilija puhuu suunsa puhtaaksi Johaugin tapauksesta: ”Hyväksyisi tuomion ja tukkisi suunsa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  2. 2

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  3. 3

   Jaakko aloitti aktiivisen työn välttelyn yli 15 vuotta sitten: ”En ole katunut hetkeäkään”

  4. 4

   Salaperäinen vinkki sai Nesteen varpailleen – kuka kuvasi säiliöautoja Kaakkois-Suomessa ja miksi?

  5. 5

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää