Hemmo, Hemminki

Perhe

Valikko

Laman lapsi: ”Ne, joilla on varma toimeentulo, kuvittelevat työttömyyden olevan oma vika”

RAHAT LOPPUIVAT
90-luvun lama vei Anna Laineen perheeltä rahat. – Sanotaan, että lama on luovaa tuhoa, josta syntyy jotain hyvää. Työnsä menettänyt ei kaipaa niitä kommentteja ihmisiltä, joilla menee taloudellisesti hyvin.
Toimittaja Anna Laineella tuli kesäkuisena torstaiaamuna mitta täyteen. Hän oli törmännyt sosiaalisessa mediassa kerta toisensa jälkeen ajatukseen, että kaikki ovat oman onnensa seppiä, ja ne, jotka menettävät toimeentulonsa, ovat siihen itse syypäitä.

Anna raivostui.

Hän kirjoitti pitkän tekstin Facebookiin, jossa hän kertoi perheensä taistelusta 90-luvun laman keskellä. Annan tekstiä jaettiin nopeasti yli tuhat kertaa. Se on paljon yksityishenkilön kirjoitukselle.

– Sanotaan, että lama on luovaa tuhoa, josta syntyy jotain hyvää. Työnsä menettänyt ei kaipaa niitä kommentteja ihmisiltä, joilla menee taloudellisesti hyvin, Anna puuskahtaa.

Hän on nähnyt toisen puolen. Sen, kun lama on koko perheen tragedia ilman rappioromantiikkaa.

Jyrkkä pudotus

Kahdeksankymmentäluvulla Annan nelihenkinen perhe oli hyvätuloinen. Arkkitehti-isällä ja sisustussuunnittelija-äidillä oli yhteinen yritys. Oli omakotitalo mukavan keskiluokkaisessa Laajasalossa, oli veneretket Ahvenanmaalle, laskettelureissut, lomamatkat ja huilunsoitto.

– Minä ja pikkuveljeni harrastettiin paljon, oli menemistä ja tekemistä.

Ruokakaupassa ei tarvinnut katsoa hintoja. Jääkaapissa oli kielenvieviä leikkeleitä. Vain pari vuotta myöhemmin perheellä ei ollut varaa ostaa Annalle mekkoa hänen ylioppilasjuhliinsa.

Nousukausi loppui 1980–90-lukujen vaihteessa. Muutamassa vuodessa hävisi joka viides työpaikka. Ensimmäiset aallot iskivät rakennusalalle. Annan vanhemmat saattoivat istua päivän toimistollaan odottaen edes yhtä tilausta, jota ei tullut sinä päivänä. Eikä seuraavanakaan.

Ensin meni vene myyntiin, seuraavaksi koti. Uuden talon rakentaminen oli halvempaa kuin ostaminen, joten perhe sai taloudellista jatkoaikaa rakentamalla uuden kodin entisestä talosta saaduilla voitoilla ja pankin lainalla.

Tilauksia ei tullut vieläkään ja yrittäjävanhemmat joutuivat jättämään firmansa. Isä pääsi rakennustyömieheksi ja äiti keittiömyyjäksi.

– En voi katsoa joitain rakennuksia Helsingissä, koska isäni oli siellä töissä saadakseen edes vähän rahaa pelastaakseen yrityksensä, Anna sanoo.


”Kukaan ei jäänyt yksin hilloamaan”

Vuoden 1994 alussa työttömiä työnhakijoita oli puoli miljoonaa, kun työttömien osuus työvoimasta oli singahtanut kolmessa vuodessa noin kolmesta prosentista kahdeksaantoista.

– Vanhemmilleni oli rankinta, etteivät he saaneet tehdä töitä sillä alueella, minkä he osaavat. Tärkeintä kuitenkin oli, että heillä oli töitä, miettii Anna.

Uusiin vaatteisiin, harrastuksiin ja matkoihin ei ollut varaa. Kaikki kulut piti laskea tarkkaan. Vanhemmille oli tärkeää, että lapset saatiin koulutettua. Opiskelusta ei leikattu. Silti lukiokirjat tuntuivat tuskastuttavan kalliilta, eikä niitä aina ihan ajallaan pystytty ostamaan.

Vanhemmat olivat pahoillaan, etteivät he voineet tarjota lapsilleen kaikkea haluamaansa. Lapset taas olivat pahoillaan, etteivät vanhemmat saaneet tehdä työtään.

Puhuminen pelasti Annan perheen pahimmalta lamakurimukselta ja masennukselta. Kukaan ei jäänyt yksin hautomaan pahaa oloaan. Joskus puhuminen johti siihen, että koko perhe itki keittiönpöydän ääressä.

– Me ollaan aina oltu jutteleva perhe. Kaikki asiat käytiin läpi, puhuttiin ja purettiin, kukaan ei jäänyt yksin hilloamaan pahaa oloaan. Olisi ollut aivan kauheaa nähdä vaikka oma isä potemassa tuskaa, jos hän ei olisi päästänyt ketään lähelleen. Se on suomalainen perisynti, että yritetään viimeiseen asti selvitä yksin kaikesta.

– Oli paljon parempi tajuta, mitä tapahtuu. Kuulla se kaikki karseus ja käydä asiat yhdessä läpi.

Perheen ja ystävien henkinen tuki oli tärkeää. Sen avulla jaksoi hankkia elantoa takaiskuista huolimatta.

– Siinä tilanteessa ymmärsi mielen herkkyyden. Ei enää kauheasti olisi tarvinnut tulla takaiskuja, pohtii Anna.

Annan kaveripiiri muodostui punkkareista ja hipeistä, joille rahan puute ei ollut ongelma. Ja hyvä niin, Annalla ei olisi ollut varaa käydä esimerkiksi leffassa.

– Vallattiin taloja, eikä rahalla ollut merkitystä. En tiedä, oliko punkkaripiireihin päätyminen seurausta varojen ehtymisestä vai olisinko ollut siellä muutenkin, miettii Anna.

Onnen hetkiä

Nousu alkoi 1994. Annan perhe oli onnekas, he pääsivät jaloilleen.

– Kun ajat paranivat ja tilauksia alkoi tulla, vanhempani pystyivät palaamaan firmaansa töihin, muistelee Anna.

Venäjän kieltä opiskellut Anna oli ollut vuoden Moskovassa au pairina. Hän palasi Moskovasta rähjäisessä villakangastakissaan Helsinkiin työhaastatteluun. Vanhemmat antoivat rahaa uuteen takkiin, jonka Anna löysi alennusmyynneistä.

– Laitettiin luottokortti sen verran laulamaan, että sain pikkusumman rahaa takkia varten. Uusi takki tuntui ihanalta. Se oli juuri sellainen, millaista olin ajatellut, Anna hymyilee muistolleen.

Laman syiksi on ehdotettu muun muassa Neuvostoliiton kanssa käydyn kaupan alasajoa, finanssipolitiikkaa ja pankkien toimintaa. Näihin asioihin on harvoilla vaikutusvaltaa, joten perusturvallisuuden tunne mureni monella.

– Kun luen lamaa koskevaa kirjallisuutta, minulla nousevat ihokarvat pystyyn. Minkälaisia lehmänkauppoja ollaan tehty ja pelastettu pankkeja samalla, kun pienten ihmisten pienet yritykset ovat menneet konkurssiin! Ja kaikki on tehty tietoisesti. Jotkut onnistuivat jopa rikastumaan laman aikana toisten ahdingolla. Siihen vaaditaan suoraan sanottuna perverssiä ahneutta. Ja näitä ihmisiä tänä päivänä suitsutetaan, sanoo Anna.

Kylmä hiki nousee pintaan

Lama ja sen tekijät veivät Annan luottamuksen talouteen. Voiko toisen ihmisen unohtaa niin totaalisesti ajaessaan omaa asiaansa?

– Kuinka kukaan voi nauttia rahoista, jotka ovat sillä lailla keploteltu? Sen ajan poliitikoilla ja pankkiireilla täytyy olla todella rautaiset hermot, että he voivat elää ratkaisujensa kanssa ja sen, mitä tuskaa laman aikana tehdyt ratkaisut aiheuttivat lukuisille ihmisille, pohtii Anna.

Vuoden 2008 syksyllä talous alkoi taas nilkuttaa. Annalle iski kylmä hiki ja pelko siitä, toistuuko lama taas. Keskustelun sävyt vanhempien kanssa vakavoituivat. Uuden romahduksen pelossa vanhemmat myivät toimitilansa ja jatkoivat liiketoimintaansa kotoa.

– He eivät olleet enää valmiita ottamaan yhtään riskiä yrityksensä suhteen, kertoo Anna.

Kun Anna kysyi isältään, oppiko hän 90-lamasta mitään. Vastaus tuli heti: En. Mutta isä jatkoi: Mistä olen ehkä vähän kiitollinen, on se, että heräsin porvarillisesta unestani.

SAK:n tilastojen mukaan yt-neuvottelut ovat koskeneet tänä vuonna Suomessa yli 40 000 ihmistä ja yli 5 000 on irtisanottu. Lisäksi Microsoft ilmoitti heinäkuun alussa 2 300 hengen irtisanomisista. Viime vuoden yt-neuvotteluissa irtisanottiin noin 12 500 henkeä. Ennen globaalia talouskriisiä vuonna 2007 irtisanottujen määrä oli noin 4 300 ihmistä. Luvuissa näkyy vain irtisanomiset, eikä mahdollisia lomautuksia ole huomioitu.

Nykyinen taantuma on kestänyt seitsemisen vuotta, eikä nopeaa muutosta parempaan ole edessä.


Ketään ei saa jättää yksin

Annan omalle kohdalle lyhytaikainen työttömyys iski kaksi vuotta sitten. Vaikka työt loppuivat vain hetkeksi, se oli viedä jalat alta. Kun tuntee epäonnistuneensa, menettäneen kasvonsa ja olevansa huono, on vaikea muistaa olevansa osaava ja kelpo ihminen.

– Jos siinä tilanteessa olisin ollut yksin, en edes uskalla ajatella sitä kauhua, pohtii Anna.

Apua saadakseen on oltava avoin.

– Apua tarvitsevan on pystyttävä sanomaan, että nyt tarvitaan jeesiä. Ketään ei saa jättää yksin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Maailmanmestari Nicky Hayden, 35, on kuollut

  2. 2

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  3. 3

   90-vuotiaan syntymäpäivien kenraaliharjoituksesta poliisitutkinta – keskiössä neljä rommikolaa ja kaksi naista

  4. 4

   Koituiko pellolle päätynyt juomatölkki Lempi-lehmän kohtaloksi? ”Todella tuskallinen ja julma kuolema”

  5. 5

   Oikeus ei taipunut kuubalaisten lentopalloilijoiden vaatimukseen – ”riidanalaisia ja riidattomia asioita”

  6. 6

   Kuvat: Yksivuotias Oscar hurmasi Ruotsin kultajuhlissa – suloisella pikkuprinssillä ja MM-pokaalilla ei juuri kokoeroa

  7. 7

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  8. 8

   Jennifer Lawrence toikkaroi vahvassa juhlatumussa – konttasi strippibaarin lavalla ja riisui paitansa: ”Minulla oli hauskaa”

  9. 9

   Kiekkotähti Kasperi Kapanen vahvisti suhdehuhut – intiimi yhteiskuva Annikan, 18, kanssa

  10. 10

   Koiviston hautajaisissa esiintyy joukko kotimaisia huippuartisteja – siunaustilaisuus alkaa Surusoitolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  2. 2

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  3. 3

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  4. 4

   Cher, 71, löi gaalavieraat ällikällä – rinnat vapaina äärimmäisessä asuviritelmässä

  5. 5

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  6. 6

   Iso kyy luikerteli tupaan ja keskeytti Janin elokuvaillan: ”Kuvittelin sihinän tulevan televisiosta”

  7. 7

   Käry kävi kirjoituksissa: kolmen oppilaan ylioppilastulokset hylättiin vilpin takia

  8. 8

   Bestmanin törkeä puhe Pippan häistä vuoti julkisuuteen – vieraat vaivaantuivat: Rinnasti morsiamen koiraan

  9. 9

   Kanadan pelaajan MM-finaalin tökerölle tempulle tyrmäys myös suomalaisasiantuntijoilta: ”Karmivaa”

  10. 10

   Hbl: Helsinkiläismies kuoli, mutta kukaan ei kertonut asiasta omaisille – selitys sai pojan tolaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tamperelainen isä lähti aamutossut jalassa ulos ja koki hirvittävän lopun – ”Yhdenkään ihmisen omatunto ei voi kestää tällaista...”

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. 6

   Yksinäinen 12-vuotias tyttö etsi ystävää Facebookista – ensitapaamisesta tuli kauhukokemus

  7. 7

   Suosikkijuontaja Jenni Alexandrovalta erikoisen paljastava petikuva – paljaat sääret housuttoman Jussi Heikelän ympärillä

  8. 8

   Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

  9. 9

   Juontaja Katja Ståhl avautui yllättäen sairaudestaan – ”Kohtalotovereita Suomi pullollaan”

  10. 10

   Ilmainen porno palaa televisioon

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Maailmanmestari Nicky Hayden, 35, on kuollut

  2. 2

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  3. 3

   90-vuotiaan syntymäpäivien kenraaliharjoituksesta poliisitutkinta – keskiössä neljä rommikolaa ja kaksi naista

  4. 4

   Koituiko pellolle päätynyt juomatölkki Lempi-lehmän kohtaloksi? ”Todella tuskallinen ja julma kuolema”

  5. 5

   Oikeus ei taipunut kuubalaisten lentopalloilijoiden vaatimukseen – ”riidanalaisia ja riidattomia asioita”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  2. 2

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  3. 3

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  4. 4

   Cher, 71, löi gaalavieraat ällikällä – rinnat vapaina äärimmäisessä asuviritelmässä

  5. 5

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tamperelainen isä lähti aamutossut jalassa ulos ja koki hirvittävän lopun – ”Yhdenkään ihmisen omatunto ei voi kestää tällaista...”

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. Näytä lisää