Minja, Miisa

Perhe

Näistä syistä suomalaisissa pikkulapsiperheissä petetään puolisoa

Julkaistu:

Keskustele
Yhä pienempien lasten vanhemmat pettävät. Naisille petetyksi tuleminen tulee usein yllätyksenä. – Mitä enemmän sukeltaa syihin, sitä vähemmän löytää syyllisiä, tutkija sanoo.
Pitkään pari- ja perheterapeuttina työskennellyt Annikki Kaikkonen tutki tuoreessa yhteiskuntatieteiden väitöskirjassaan suomalaisten uskottomuutta ja parisuhdemoraalia. Hän syvähaastatteli 40 petetyksi tai pettäneeksi tullutta naista tai miestä eri puolilta maata. Kaikki haastateltavat olivat käyneet aiemmin terapiassa kunnallisessa perheneuvonnassa tai kirkon perheasiain neuvottelukeskuksessa.

Kaikkosen mukaan vaikuttaa siltä, että uskottomuus- ja erokriiseihin ajautuvat yhä pienempien lasten vanhemmat. Kaikkonen koosti kolme tyyppikertomusta, joista petetyksi tulleiden pienten lasten äitien, ”Hannojen”, tarinaa hän kuvailee Suomen tyypillisimmäksi uskottomuustarinaksi.

Näissä tapauksissa uskottomuus tuli usein suurena yllätyksenä petetyksi tulleelle. Nyky-Suomessa uskottomuus paljastuu tyypillisesti jonkun teknisen laitteen, kuten puhelimen kautta.

– Haastatteluissa kerrottiin, kuinka meillä oli kaikki hyvin. Sitten sokissa murtuvat kaikki elämää koskevat perusoletukset.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Ennen murtumaa ajatellaan, että minun kumppanini on hyvä ja hän haluaa minulle hyvää. Ihminen on elänyt maailmassa, joka on mielekäs ja looginen sekä siinä käsityksessä, että on itse arvokas ja hyvä. Sitten nämä perusoletukset tulevat alas, ja niistä lähtökohdista ruvetaan rakentamaan elämää uudestaan päivä kerrallaan, Kaikkonen kuvailee.

Hyvin tavalliset syyt

Uskottomuuteen on monenlaisia syitä. Usein ne ovat hyvin tavallisia: ruuhkavuodet, työuupumus sekä opiskeluun, työhön tai elämäntilanteeseen liittyvät paineet. Vaikutusta on myös kaveripiirillä ja sillä, ettei pettäneeksi tullut ole vielä täysin sitoutunut perheeseen, vaan on ikään kuin välimaastossa.

Osa tutkimuksen pettäneeksi tulleista oli sitä mieltä, ettei elämästä puuttunut mitään. Oma vaimo oli oma vaimo ja muut olivat muita. Elämään vaan haluttiin jotakin lisää, vähän täytettä johonkin kohtaan.

 

”Mitä enemmän sukeltaa syihin, sitä vähemmän löytää syyllisiä.”

– Mitä enemmän sukeltaa syihin, sitä vähemmän löytää syyllisiä, Kaikkonen sanoo.

Tästä syystä hän ei halua käyttää sanoja pettäjä ja petetty, vaan puhuu mieluummin petetyksi ja pettäneeksi tulleista. Kaikkonen haluaa välttää käsitystä uhreista ja konnista sekä jättää auki sen mahdollisuuden, että tilanne ja ihminen voivat muuttua.

Haastateltavat nostivat usein esille omaan tai puolisonsa perhetaustaan liittyviä uskottomuuden syitä. Esimerkiksi eräs haastateltava kertoi, kuinka hänestä oli jo lapsuudessa huolehtinut kaksi naista – se oli luontevaa hänelle edelleen.

Lue Ilta-Sanomien lukijoiden kertomuksia täältä.

Taustalla vanhempia traumakokemuksia

Tutkimuksessa selvisi, että uskottomuuden paljastuminen johtaa luultua useammin pitkäkestoiseen, traumaattiseen kriisiin. Samalla kävi ilmi myös traumojen kerroksellisuus. Yksi Kaikkosen koostamista kolmesta tyyppitarinasta on traumatarinat.

Traumasta on kyse silloin, kun jokin kokemus ylittää psyykkiset puolustusmekanismit ja inhimilliset selviytymiskeinot sekä rikkoo kehon ja mielen tasapainotilan.

– Traumaattisen kriisin takaa tuli esille myös vanhempia traumakokemuksia. Tämä yllätti, mutta toisaalta taas ei. Kun ihmisen puolustusmekanismit kriisissä ohenevat, sieltä voi avautua käsiteltäväksi ja koettavaksi muutakin. Minulle kerrottiin esimerkiksi lapsuudessa ja nuoruudessa tapahtuneista seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksista tai muusta kaltoin kohtelusta.


Apua vaikea saada

Koska haastateltavat olivat ehtineet käydä pettämiskokemusta läpi terapiassa, he pystyivät Kaikkosen mukaan puhumaan asiasta syyllistämättä ja syyllistä etsimättä. Silti he kuvasivat traumaattisen kokemuksen aiheuttamaa kipua ja kärsimystä rankaksi.

Toipuminen hidastuu ja oireilu lisääntyy, kun ihminen yrittää vältellä trauman muistamista ja siihen liittyvien tunteiden kokemista. Jotkut haastateltavista olivat edelleen jumissa, vaikka olivat selvittäneet asioita pitkään. He olivat saattaneet sairastua masennukseen ja tulla työkyvyttömiksi.

Uskottomuuskriisillä voi olla monenlaisia seurauksia, jotka voisivat olla estettävissä.

– Periaatteessa kaikilla pitäisi olla oikeus saada maksuttomia palveluita. Se maksaisi itsensä takaisin ja olisi sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti järkevää, Kaikkonen kertoo.

Käytännössä tilanne on toinen. Kaikkosen haastateltavien kertomuksista kävi ilmi, kuinka avun löytäminen ja saaminen oli sattumanvaraista ja hankalaa. Sen piiriin pääseminen oli vaatinut paljon työtä.

Terapian koettiin auttavan selviämisessä.

– Kelan tuella saa nykyisin apua yksityisiltä terapeuteilta, mutta ei kautta maan. Tuesta huolimatta kaikilla ei ole varaa terapiaan.

Toinen puoli on Kaikkosen mukaan se, että suuri osa ihmisistä toipuu ystävien ja tavallisen lähiverkostonsa avulla.

 

”Suomalainenhan toipuu työtä tekemällä. Hän hakee nukahtamislääkereseptin ennen kun menee pää kainalossa töihin arvellen, että mikä ei tapa, se vahvistaa.”

– Ja suomalainenhan toipuu työtä tekemällä. Hän hakee nukahtamislääkereseptin ennen kun menee pää kainalossa töihin arvellen, että mikä ei tapa, se vahvistaa.

Tärkeä selviytymiskeino ovat Kaikkosen mukaan lapset ja heihin liittyvät positiiviset tunnesuhteet.

– Suomalaisten selviytymiskeinot ovat sosiaalisia. Siellä välissä saisi olla kuitenkin tarjolla myös asiantuntijapalveluita.

Kaikkosen mukaan toipuminen on edennyt pitkälle, jos osapuolet kykenevät määrittelemään pahoja kokemuksiaan positiivisesti ja muuksi, mitä ne ovat aiemmin olleet.

Vuosikymmenien salailu

Kolmas Kaikkosen määrittelemistä tyyppitarinoista oli ”Mattien” eli kroonisesti pettäneeksi tulleiden tarinat. Moni ”Matti” puhui haastattelussa avoimesti pettämisen logiikasta sekä esimerkiksi siitä, kuinka uskottomuus onnistutaan pitämään salassa jopa vuosikymmenien ajan.

– Siellä oli joukossa sellaisia kroonisesti pettäneeksi tulleita, jotka olivat selvittämässä, vieläkö parisuhdetta voitaisiin jatkaa. He olivat jääneet kiinni taas hiljattain, joten voi olla, että avoimuuden motiivina on ollut se, että puolison kanssa yritetään vielä.

”Matteja” yhdisti Kaikkosen mukaan se, että monella oli matkatyö tai itsenäinen asema, esimerkiksi esimiehenä tai erityisasiantuntijana. Heidän joukossaan ei ollut kovin nuoria kroonisesti pettäneeksi tulleita.

– Nämä ovat ehkä osin vanhanaikaisia tapoja toimia nykypäivän valossa. Kulttuuri saattaa olla muuttumassa, sillä he ovat tavallaan oman aikakautensa konkareita, sellaista ikäryhmää, jotka ovat ikään kuin 60- ja 70-lukujen vapaan seksuaalisuuden ilmentäjiä.

”Aina on mahdollisuus muutokseen”

Suurin osa suomalaisista avioliitoista ei pääty eroon. Aiempien tutkimusten perusteella kuitenkin tiedetään, että uskottomuuskriiseistä suurin osa johtaa siihen lopulta.

– Silloin kun luottamus on mennyt, niin kaikki muuttuu.

Kaikkosen mukaan pari voi selviytyä kriisistä yhdessä, jos puolisot pääsevät yksimielisyyteen siitä, miksi kriisi kohtasi juuri heidät.

 

”Aina on mahdollisuus muutokseen. Tarinoissa oli todella hurjia käännekohtia ja kertomuksia siitä, miten muutos tapahtui.”

– Aina on mahdollisuus muutokseen. Tarinoissa oli todella hurjia käännekohtia ja kertomuksia siitä, miten muutos tapahtui.

Kaikkonen kertoo kriisin keskelle joutuneiden kokemista ”psykologisista herätyksistä”, joiden myötä he olivat havahtuivat siihen, miltä petetyksi tuleminen tuntuu. Eräässä tapauksessa työmatkoillaan säännöllisesti uskoton mies ei ollut ajatellut käytöksensä olevan keneltäkään pois ennen kun tuli itse petetyksi.

– Hän havahtui ja päätti muuttaa tapansa. Joku saattaa saada psykologisen herätyksen siitä, että hänellä on oikeus olla onnellinen ja lähteä etenemään suhteesta pikkuhiljaa toiseen suuntaan.

Haastattelujen perusteella vaikuttaa siltä, että ihmiset haluavat kaikesta huolimatta sitoutua ja elää reilussa parisuhteessa. Kriisin jälkeen jäädään edelleen parisuhteeseen, joka on tasavertainen ja jossa kyetään neuvottelemaan siitä, mitä kukakin tarvitsee ja haluaa.

– Ihmiset haluavat olla onnellisia. He eivät vaihda välittömästi kumppania, vaan yrittävät selvittää asioita ja nähdä vaivaa suhteen eteen. Myös traumatarinoissa oli nähtävissä selviytymistä. Usko siihen, että elämä on sitten myöhemmin hyvää, jää elämään.

Ota kantaa

Onko sinua petetty?

Kyllä 58% Ei 42%
Ääniä yhteensä 13227

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  2. 2

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  3. 3

   TMZ: Kylie Jenner, 20, on kertonut ystävilleen olevansa raskaana

  4. 4

   Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

  5. 5

   Havaiji valmistautuu Pohjois-Korean vetypommikokeeseen – asukkaita kehotettiin varaamaan vettä ja ruokaa 14 päiväksi

  6. 6

   Fitness-kaunotar Janni Hussi vietti sensuellia syntymäpäivää – julkaisi alastonkuvan ammeessa

  7. 7

   Essi Pöysti odottaa kolmatta lastaan – kaksi raskautta päättyi kauheimmalla mahdollisella tavalla

  8. 8

   Seurakunnassa toiminut isäpuoli teki perheen elämästä helvetin – uhkaili väliin tullutta lastensuojelua ”Jumalan kostolla”

  9. 9

   Yhdysvaltain hallinto ilmoitti 21 osavaltion olleen venäläishakkerien kohteena presidentinvaaleissa

  10. 10

   Iäkkään naisen kotiin pyrkinyt valepoliisi jäi rysän päältä kiinni Espoossa – lukkopainin harrastaja piti epäiltyä otteessaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  3. 3

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  4. 4

   Kim Jong-un haukkui Trumpia ennen­kuulumattoman rajusti – lue sanasta sanaan: ”Taltutan höppänän tulella”

  5. 5

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  6. 6

   Napakympin kadoksissa ollut herra A löytyi myöhään torstai-iltana – neiti X:lle tehdyt oharit voivat johtaa sanktioihin

  7. 7

   Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

  8. 8

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  9. 9

   Yleisön reaktio NHL-pelissä sai Sauli Niinistön suun leveään hymyyn – presidentti IS:lle: ”Se oli aika yllättävää”

  10. 10

   Hyvinkään ABC:n räjähdysmäisen palon syy selvisi – tuhot niin suuret, että purkaminen voi olla realismia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  2. 2

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  3. 3

   TMZ: Kylie Jenner, 20, on kertonut ystävilleen olevansa raskaana

  4. 4

   Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

  5. 5

   Havaiji valmistautuu Pohjois-Korean vetypommikokeeseen – asukkaita kehotettiin varaamaan vettä ja ruokaa 14 päiväksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  3. 3

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  4. 4

   Kim Jong-un haukkui Trumpia ennen­kuulumattoman rajusti – lue sanasta sanaan: ”Taltutan höppänän tulella”

  5. 5

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää