Oliver, Olivia, Oiva

Perhe

Valikko

Petyttiinkö teilläkin taas todistukseen? Opettajat arvioivat poikia epäreilusti – ”Mitättömistä asioista soitellaan”

Julkaistu:

Toikkaripettymys
– Tämä on todella vakava asia, vahvistaa 37 vuotta koulumaailmaa nähnyt opetusneuvos Martti Hellström.
Monen riemu kesälaitumille pääsystä saattaa latistua ikävästi todistuksen numeroita tutkiessa.

Huono äiti -blogia pitävä toimittaja Sari Helin teetti lukijoillaan epävirallisen kyselyn, jolla hän halusi selvittää, minkälaista palautetta tytöt ja pojat saavat koulusta. Kävi ilmi, että pojat saavat koulussa kolminkertaisen määrän huonoa palautetta tyttöihin verrattuna. Kyselyyn vastasi 342 henkilöä.

Vastaus tukee tutkimuksia, joiden mukaan pojat oppivat ja viihtyvät koulussa tyttöjä huonommin. Myös tie jatko-opintoihin on pojilla kivisempi.

Ilta-Sanomien verkkosivuilla aiheesta käyty keskustelukin tukee havaintoa. Hyvin monella pojalla tai poikalapsen vanhemmalla on vahva tuntemus siitä, ettei poikia kohdella koulussa tasapuolisesti sukupuolensa vuoksi.

– Uskon, että pojat oikeasti kokevat näin. Ei sitä kannata epäillä, sanoo opetusneuvos Martti Hellström.

Saman vahvistaa Ilta-Sanomien verkkosivuilla asiasta keskustellut nimimerkki Joku89: ”Sain kuulla yläasteella muutaman opettajan sanovan minulle, etteivät voi antaa samaa tai parempaa arvosanaa kuin tytöille, koska olen vähän vilkas ja poika. Esimerkiksi kemian kokeista sain ysiluokalla 9 ja 8½. Päättötodistuksessa komeili 8. Vieressä istuva tyttö sai kokeista 7½ ja 8, mutta hänellä kumminkin löytyi päättötodistuksesta 9. Ja kyllä, tein läksyt ja osallistuin tunneille.”

Henkistä tukistusta tyttöjä enemmän

Espoolaisella Hellströmillä on sanoilleen kaikupohjaa, sillä opettajana ja rehtorina uransa tehneellä kasvatustieteen tohtorilla on takanaan 37 vuoden kokemus koulumaailmasta.

 

Pojat ajautuvat koulussa aika usein konflikteihin.

Hellströmin mukaan taustalla ovat erot tyttöjen ja poikien tavassa olla ja käyttäytyä.

– Pojat ajautuvat koulussa aika usein konflikteihin. Uskon, että he saavat siitä kurinpalautusta, nuhtelua ja henkistä tukistusta enemmän kuin tytöt. Toisaalta suomalaisessa kulttuurissa pojat ovat saaneet olla aika vapaasti poikia, ja heillä on ollut pikkuisen etuoikeuksia tyttöihin nähden. Pojilta hyväksytään sellaista käyttäytymistä, jota tytöiltä ei hyväksytä.

Hellström huomauttaa, etteivät maskuliiniseksi tai feminiiniseksi mielletyt käytöksen piirteet ole aina kytköksissä sukupuoleen. Hän uskoo, että räväkämmin käyttäytyvään tyttöön saatetaan suhtautua koulussa jopa ankarammin kuin vastaavalla tavalla käyttäytyviin poikiin. Hiljainen ja arka poika taas saattaa olla väleissä opettajan kanssa, mutta joutuu kohtaamaan paineita kaveripiirin taholta.

Nimimerkki Bella on nähnyt ilmiön läheltä omassa perheessään: ”Poika ja tytär ovat olleet molemmat erittäin hyviä koulussa, mutta selkeästi heitä on ”käsitelty” eli lailla. Poika on saanut unohtuneesta läksystä heti jälki-istuntoa, tytölle sanottiin, että tee läksy huomiseksi.”

Arvosanoissa kiltteyskerroin

Poikien ja tyttöjen erilainen kohtelu on ongelma siinäkin mielessä, että opettajien asenteet vaikuttavat myös arvosanoihin ja sitä kautta nuoren tulevaisuuteen. Nykyään opettajia ohjeistetaan antamaan oppilaille arvosanoja puhtaasti osaamisen mukaan. Hellströmin mukaan monet edelleen sisällyttävät arvioonsa myös muita asioita, kuten käyttäytymisen ja tuntiaktiivisuuden.

 

Tarkasti ottaen kiltteyttä pitäisi arvioida vain käyttäytymis­numerossa.

– Kyllä siellä se kiltteyskerroin varmaan on. Tarkasti ottaen kiltteyttä pitäisi kuitenkin arvioida vain käyttäytymisnumerossa.

Hellström myöntää, että on todennäköisesti itsekin tiedostamattaan syyllistynyt vastaavaan uransa aikana, etenkin niissä aineissa, joissa arvostelun pohjana ei käytetä kokeiden tuloksia. Tämän vuoksi hän myös tietää, että asiasta olisi keskusteltava avoimemmin. Osaaminen olisi opittava erottamaan tunnollisuudesta.

Iltasanomat.fi asiaan otti omalla kokemuksellaan kantaan nimimerkki Eija: ”Kolmen pojan äitinä olen samaa mieltä siitä, että poikia kohdellaan epäreilusti. Reissuvihkoissa on useimmiten negatiivista palautetta, mitättömistä tekosista soitellaan työpaikalle. Poikana on koulussa vaikeaa. Mieti nyt, istuvat pulpetissa paikallaan, liikkumaan luodut.”

Nalkutus heikentää sitoutumista

Koulutodistuksen arvosanoilla on Hellströmin käsityksen mukaan valtava merkitys siihen, minkälaisiin jatko-opintoihin peruskoulun jälkeen suunnataan. Arvosanat voivat huonontua, vaikka opettaja olisikin tarkkana arviota antaessaan.

– Vielä enemmän vaikuttaa varmaan, jos sellaista nalkutusta tulee hankittua itselleen joka päivä. Sitoutuminen koulutyöskentelyyn heikkenee ja ponnistelu lakkaa. Eli erilainen kohtelu vaikuttaa arvosanoihin ikään kuin toista kautta. Ei edes yritetä.


Hellströmin mielestä näyttää siltä, että tällainen yrittämisestä irtautuminen on yleistymässä poikien kulttuurissa. Ankeassa taloustilanteessa isät ja isoveljet ovat työttöminä, koulutuksesta huolimatta. Samaan aikaan julkisuudessa näkyy esimerkkejä miehistä, jotka ovat menestyneet kouluja käymättä.

– Se sopii joillekin, kuten vaikka Matti Nykäselle. Mutta suurimmalle osalle ei ole muuta keinoa kuin opiskelu.

 

Jos koulussa on sellaisia tekijöitä, jotka eivät ota huomioon poikien erityispiirteitä, niin kyllä niitä pitää muuttaa.

Poikien ja tyttöjen erilainen kohtelu ei ole niitä helpoimmin ratkaistavia ongelmia. Hellströmin mukaan kyse on oikeastaan kahdesta isosta ongelmasta.

– Jos koulussa on sellaisia tekijöitä, jotka eivät ota huomioon poikien erityispiirteitä, niin kyllä niitä pitää muuttaa. Mutta sitten pitää kyllä myös muuttaa poikien asennoitumista kouluun. Tämä on minusta iso keskustelu, joka pitäisi käydä kodeissa, oppilaskunnissa ja sitten opettajien kesken. Mietittäisiin sitä, mikä tässä mättää, miksi pojat toimivat näin.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi poikien äidinkielen osaamistaso nousee kolmen yläkouluvuoden aikana vain puolen vuoden edestä – eikä murrosiän rankkuus selitä tätä ilmiötä kokonaan. Käytännössä siis kaksi ja puoli vuotta yläkouluajasta menee harakoille, mitä Hellström pitää ”hirveänä haaskauksena”.

Haitaksi ei myöskään olisi, jos opettajiksi hakeutuisi enemmän miehiä. Hellström ei väitä, että naiset olisivat yhtään miehiä huonompia opettajia. Ongelma on se, että he eivät koskaan ole olleet poikia. Kun on ollut joskus poika, ymmärtää paremmin poikien kulttuuria ja tapaa olla.

Pojat johtavat syrjäytymistilastoja

Entä tytöt ja heidän ongelmansa? Moni saattaa miettiä tässä kohtaa, kuinka tytöt tavataan kasvattaa kilteiksi, mutta työelämässä kiltteyttä ei palkita hyvillä työpaikoilla tai etenemismahdollisuuksilla.

Tyttöjen tilanne on yhtä lailla vakava, mutta se on kuitenkin toinen tarina. Hellström muistuttaa, että pojat ja miehet ovat edelleen enemmistönä syrjäytymistilastoissa, koulupudokkuudessa ja erityisluokilla.

Erityisen tärkeää hänen mielestään on puhua asiasta nyt, kun arvosanoja laaditaan parhaillaan kouluissa pitkin Suomen kouluja. Näin opettajat ehkä pysähtyvät miettimään, ovatko he reiluja numeroita todistuksiin kirjatessaan.

– Jotakin pitäisi pystyä tekemään, että pojat eivät syrjäytyisi. Meillä ei nimittäin ole varaa siihen, että pojat syrjäytyvät. Tämä on todella vakava asia, Martti Hellström sanoo.

Ota kantaa

Pettyikö teidän koululainen todistukseensa?

Kyllä 33% Ei 67%
Ääniä yhteensä 17986

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Laskuvarjo ei auennut – tuhannet todistivat karmeaa onnettomuutta laivaston näytöksessä New Yorkissa

  2. 2

   Presidentti Sauli Niinistö aikoo pyrkiä jatkokaudelle ensi vuoden presidentinvaaleissa

  3. 3

   Hanna-Maria Seppälä julkaisi harvinaisen yhteiskuvan – poseeraa 23 vuotta vanhemman Anssi-rakkaansa rinnalla

  4. 4

   Kommentti: Niinistön voittaminen vaatisi ihmeen

  5. 5

   Hinkkaavatko sisäreidet yhteen? 10 näppärää kikkaa, joilla ratkaiset ikuisuusongelman

  6. 6

   Mercedes-pomolla yllättävä kanta siihen, sorsiko Ferrari Kimi Räikköstä Monacossa

  7. 7

   Mallikaunotar ja menestynyt bisnesnainen päätyi osaksi miljardöörin tosielämän haaremia – mykistävät yksityiskohdat: 11 vaimoa nautintoja varten

  8. 8

   Pamela Anderson, 49, selittää IS:lle muuttunutta ulkonäköään – kaiken takana yksi päätös: ”En yksinkertaisesti jaksa enää tässä iässä”

  9. 9

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Sauli Niinistö kertoo jatkoaikeistaan

  10. 10

   Kommentti: Ferrarilla on 1 534 syytä olla suosimatta Räikköstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

  2. 2

   Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

  3. 3

   Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

  4. 4

   Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

  5. 5

   Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

  6. 6

   Muiskis! Pysäyttävän kaunis ruhtinatar Charlene onnitteli Kimi Räikköstä – jäämiehen ilme kertoo kaiken

  7. 7

   Kuva leviää: Miehen lahja tyttöystävälle meni aivan penkin alle – huomaatko nolon ongelman?

  8. 8

   Eveliina on käyttänyt 12 000 euroa kauneusleikkauksiin: ”Itsekurini ei ole riittänyt laihduttamiseen”

  9. 9

   Mallikaunotar ja menestynyt bisnesnainen päätyi osaksi miljardöörin tosielämän haaremia – mykistävät yksityiskohdat: 11 vaimoa nautintoja varten

  10. 10

   Räikkönen seisoi naama peruslukemilla F1-kisan palkintopallilla – entisen F1-kuskin kekseliäs kuva leviää netissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

  3. 3

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  4. 4

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  5. 5

   Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

  6. 6

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  7. 7

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  8. 8

   Roope Salminen haastatteli Cheyenne Järvistä – Sara Sieppi raivostui: ”Parempi reitti kuin reittä pitkin”

  9. 9

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  10. 10

   Yle näyttää suomalaisen K18-elokuvan – Marianne Träskman esiintyi elokuvassa teini-ikäisenä ja kertoo nyt eroottisista kohukohtauksista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Laskuvarjo ei auennut – tuhannet todistivat karmeaa onnettomuutta laivaston näytöksessä New Yorkissa

  2. 2

   Presidentti Sauli Niinistö aikoo pyrkiä jatkokaudelle ensi vuoden presidentinvaaleissa

  3. 3

   Hanna-Maria Seppälä julkaisi harvinaisen yhteiskuvan – poseeraa 23 vuotta vanhemman Anssi-rakkaansa rinnalla

  4. 4

   Kommentti: Niinistön voittaminen vaatisi ihmeen

  5. 5

   Hinkkaavatko sisäreidet yhteen? 10 näppärää kikkaa, joilla ratkaiset ikuisuusongelman

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

  2. 2

   Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

  3. 3

   Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

  4. 4

   Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

  5. 5

   Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

  3. 3

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  4. 4

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  5. 5

   Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

  6. Näytä lisää