Alvar, Auno

Perhe

”Tästä ei kukaan varoittanut!” – 11 asiaa, joita et tiennyt vanhemmuudesta

Julkaistu:

Vanhemmuus
Imettäminen sattuu, syyllisyys yllättää, kaikkia ei ole tehty vanhemmiksi... Vanhemmat listasivat asioita, joita lapsettomat eivät tiedä.
Kerroimme viime viikolla Parenting-lehden listaamista asioista, joista kukaan ei kerro tuleville vanhemmille. Joskus voi tuntea itsensä avuttomaksi, hermot ja yksityisyys mennä ja vasta lapsen aikuistuttua tietää, kuinka hyvin on lapsensa kasvattanut.

Isät ja äidit kertoivat kokemuksensa syvällä rintaäänellä muita asioita, joita vanhemmuudesta ei tiedä ennen kuin tulee isäksi tai äidiksi.

1. Huolehtiminen ei lopu koskaan

– Poika on kolmekymppinen, vasta nyt alan tajuta, ettei huolehtiminen lopu koskaan, sanoo Leena.

– Huolenaiheet vaan muuttuu, kun muksu kasvaa. Itse huolestuneena seuraan, kun 18-vuotias tyttäreni ottaa itsenäisen elämän ensi askeleita. Ihan kamalaa ja samalla ihanaa, sanoo Huolestunut.

– Nyt kun lapset jo aikuisia, on kasvanut pelko ja kauhu, jos heille tapahtuu jotain pahaa, onnettomuus tms. Sitä minä pelkään ja siihen pelkoon en ole osannut valmistautua. Se on ihan erilaista huolta kuin lasten ollessa pieniä, Äiskä sanoo.

2. Lastaan alkaa hiljalleen rakastaa...

– En tuntenut oikeastaan mitään saadessani ensimmäisen lapseni ensi kerran syliini. Luulin olevani huono äiti, koska olin kuullut, että sillä hetkellä pitäisi tuntua jotenkin ihmeelliseltä. Ei se synnytys mitään ihmeellistä yhteenkuuluvuuden tunnetta tuonut ainakaan minulle. Lastaan alkaa kuitenkin rakastaa, kommentoi äiti 73 ja 81.

– Rakkaus pieneen ihmiseen herää pikkuhiljaa häntä hoitaessa - eikä niinkään synnystyshetkellä, joka saattaa olla erittäin traaginen ja kivulias tapahtuma, sanoo marjaleena.

3. ...Mutta rakkaus ei lopu koskaan

– Tämä rakkaus ei lopu koskaan. Mutta se onkin positiivisin asia, Mummo kertoo.


4. Ja lasta rakastaa niin että sattuu!

– Olen kolmen lapsen äiti. Vanhin muuttamassa kotoa. Yhdellä armeija häämöttää. Yksi yläasteella. Äidinrakkaus on jotain niin isoa ja suurta. Kuvailen sitä lauseella ’rakastaa niin että sattuu’. Kaikki lasten murheet, pahat olot, pettymykset kuin myös onnistumiset, ilot ja onnenhetket tuntuvat sydämessä vahvana läikähdyksenä, selittämättöminä tunteina. Osa minua, sitä se varmaan on... Sitä tunnetta ei ymmärtänyt ennen äitiyttä, vaikka oma äitikin yritti sitä minulle monesti selittää.

– Joka päivä kiitän lapsistani, eivät ole itsestäänselvyyksiä. Olen aina ollut sellainen tunteet näyttävä, halaileva äiti. Tunteiden näyttäminen on tärkeää. Nyt roolini on olla enemmänkin tukija, rinnallakulkija. Päästää irti, siirtää vastuu heille itselleen omasta elämästään, valinnoistaan. Luotan siihen, että rakkauteni kantaa heitä kyllä. Siitä huolimatta sylini on heille aina avoin...He tietävät sen kyllä. Tätä äitiys on minulle! kommentoi Mieletön rakkaus.

– Se minkälainen rakkauden tunne on olemassa, niin älyttömän voimakas. Ei ole vastaavaa kuin omaa lasta kohtaan, Mie sanoo.

4. Omaa aikaa ei ole

– Olet lapsessa kiinni 24 h eikä omaa aikaa juurikaan ole. Pitäisi osata nukkua silloin, kun lapsi nukkuu. Apua et saa yhteiskunnalta ja jos pyydät, leimataan heti kykenettömäksi hoitamaan lasta. Sossun tantoille ei kannata kaikkea kertoa. Eikä neuvolassa, sanoo sivustakatsoja.

– Vanhemmaksi tultuani, ymmärrän miksi vanhempani kävivät kaupassa yksinään vuoronperään ilman lapsia, kommentoi isukki.


5. Isät pääsevät helpommalla

– Miehen ei tarvitse koskaan hommata lapsenlikkaa, tapasi äitini sanoa. Ajattelin että höpö, höpö. Nyt, kun omat lapseni ovat 13- ja 11-vuotiaita, tiedän, että äiti oli oikeassa. Ei tarkoita, ettenkö minä voisi saada omaa aikaa, mutta minun täytyy aina varmistaa, että mies on silloin läsnä. Tai nykyään pitää kertoa lapsille, etten ole silloin paikalla. Monet tuntemani isät myös sanovat olevansa lapsenvahtina. Omille lapsilleen. Moniko äiti sanoo näin, kirjoittaa paju.

6. Vastuuseen ei osaa valmistautua

– Siitä ei ollut mitään hyötyä, että olen lastenhoitaja ammatiltani, kun vauvan sain. Toki vauvanhoidon perusasioissa oli. Mutta kun pieni ihminen annetaan vastuulle 24/7, siihen vastuuseen ja hoivaan ei mikään oppikirja tai kukaan osaa valmistaa, kertoo Rita73.

7. Syyllisyys yllättää

– Se oli iso yllätys, että viimeistään lapsen syntyessä sitä saa kehitettyä itselleen valtavan syyllisyyden kaikesta. Ekat pari vuotta kieriskelin päivittäin tunnontuskissa, kun kaikki ruoat oli jonkin asiantuntijan mukaan vaarallisia ja lasta piti nukuttaa tietyllä tapaa ja kaiken pystyi tehdä niin väärin, että lapsi meni auttamatta pilalle. Vasta toisen lapsen syntyessä tuli niin kiire, etten ehtinyt syyllistyä ihan kaikesta... Silti aina kun jokin menee pieleen tai lapsi vaikkapa sairastuu, niin etsin edelleen syytä itsestäni ja tekemisistäni, ennen kuin vakuutan itseni siitä, etten ehkä voi ottaa syytä jokaisesta ihottumasta, sanoo Nida.

8. Hyvästi unet ja yksityisyys

– En tiennyt univelasta ja unettomuuden vaikutuksista ennen lasten saamista, kommentoi Emma.

– Vessassa olon rauha unohtui jo, kun koira tuli taloon. Lapset eivät ovea saa auki, koira hoitaa sen ja vanassa seuraa kaksi poikaa. Lohduttaudun sillä, että tuskin ne enää 15- vuotiaana näin toimii ja saan vessan(kin) takaisin itselleni, minä kirjoittaa.


9. Imettäminen sattuu

– Ennen äidiksi tuloa en käsittänyt, kuinka paljon imettäminen sattuu. Esikoisen kanssa itkin 7 kk ja imetin väkisin. Poika kyllä söi ihan tyytyväisenä, mutta itselleni imettäminen teki todella kipeää. Ensimmäisen puoli vuotta synnyttämisen jälkeen en pystynyt normaalisti käymään suihkussa, kun tippuva vesi sattui rintoihin... Toisen lapsen kohdalla imettämiskivut loppuivat onneksi jo 3 kk jälkeen ja imettämistä jatkoinkin 1 vuoden ikään. Summasummarium imettämisen ihmeellinen ja vaikea maailma aukesi vasta äidiksi tulon myötä, pahis myöntää.

10. Murrosikäinen voi olla hyvin hankala

– Minä lisäisin listaan sen, että murkkuikäinen voi olla rankka ja melkein masennukseen asti hankala. Meillä nyt toisen kanssa jo asiat suhteellisen hyvin, kun on jo 18-vuotias, mutta tuo 15 vuoden ikäinen on kyllä vielä siinä hankalimmassa vaiheessa, ja tilanne kysyy jaksamista ja hermoja. Tästä ei kukaan varoittanut! Huono äiti kertoo.

11. Kaikkia ei ole välttämättä luotu vanhemmiksi

– Saatat myös yllättyä siitä, että et koskan sopeudu vanhemmuuteen. Kaikkia meitä ei ole ohjelmoitu isiksi tai äideiksi. Silti joudut kasvattamaan lapsesi ja saatat jopa saada ihan hyviä tuloksia. Tämä juttu on sellainen tabu, ettei sitä Suomessa saa sanoa ääneen muuten leimataan itsekkääksi, kypsymättömäksi, tunteettomaksi psykopaatiksi. Silti tiedän monia vanhempia, jotka eivät ole sinut vanhemmuuden kanssa ja jotka ovat helpottuneita, kun kasvatusrumba vihdoin päättyy, Ei vanhemmaksi kommentoi.

Ota kantaa

Yllätyitkö vanhemmuudesta?

Kyllä 41% En 59%
Ääniä yhteensä 10293

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  3. 3

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  4. 4

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  5. 5

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  6. 6

   Entinen tv-kuuluttaja: ”Ei ollut oma ratkaisuni, etten ole enää ruudussa”

  7. 7

   Metsään suistunut auto katkaisi valopylvään ja puita Ylivieskassa – nuori kuljettaja menehtyi tapahtumapaikalle

  8. 8

   Trump uhkasi poikkeuksellisen suorasanaisesti Pohjois-Korean johtajia: ”He eivät ole täällä enää pitkään”

  9. 9

   Trump jatkoi huippu-urheilijoiden ryöpyttämistä – NFL-pelaajan äidiltä uhmakas kuitti presidentille

  10. 10

   15-vuotiaana yksin laivalla New Yorkiin lähtenyt Irja, 83, ei aio palata enää koskaan Suomeen: ”Siitä on tullut liian moderni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  2. 2

   ”Instagramin vihatuin mies” esitteli ökykartanonsa – silmitöntä pröystäilyä: yksityiskokki ja 45000 euron puku

  3. 3

   Äärimmäisen kiusallinen tilanne hääjuhlassa: kuusi naista saapui paikalle identtisissä asuissa – hämmentävä kuva leviää

  4. 4

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  5. 5

   Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

  6. 6

   Kuolleen tyttöystävänsä muistoksi jo 12 000 km pyöräilleen miehen matka oli katketa Suomeen – iloinen yllätys pelasti

  7. 7

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  8. 8

   Tilanne kärjistynyt Alahärmän yläkoululla tappelujen jälkeen – jatkuva vartiointi päällä

  9. 9

   Sara Sieppi yltä päältä vihreässä limassa MTV:n suorassa lähetyksessä: tyrmistynyt ilme kertoo kaiken – katso kuvat!

  10. 10

   Trump suuttui NBA:n tähtipelaajalle, epäsi Valkoisen talon kutsun koko joukkueelta – seuralta viileä kuitti presidentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  8. 8

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  9. 9

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  10. 10

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  3. 3

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  4. 4

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  5. 5

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  2. 2

   ”Instagramin vihatuin mies” esitteli ökykartanonsa – silmitöntä pröystäilyä: yksityiskokki ja 45000 euron puku

  3. 3

   Äärimmäisen kiusallinen tilanne hääjuhlassa: kuusi naista saapui paikalle identtisissä asuissa – hämmentävä kuva leviää

  4. 4

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  5. 5

   Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää