Olga, Oili

Perhe

Valikko

Teinitytöt avautuvat järkyttävistä ulkonäköpaineistaan: ”Pitäisi olla D++ rinnat”

Julkaistu:

Nuoret joutuvat kamppailemaan yhä kovempien ulkonäköpaineiden kanssa.
Ilta-Sanomien haastattelemat yläastelaiset kuvailevat, että jokaisella pitäisi olla Converset jalassaan, Hollisterin huppari yllään, iPhone kädessään ja merkkilaukku olallaan.

- Huomaa aika nopeasti, että jää sivuun, jos pukeutuu erilaisesti, Aino Pitkälä ja Iiris Mustonen sanovat.

Teinithän fanittavat julkkistähtiä ja haluavat lähes näyttää idoleiltaan. Niin aikuinen kuvittelee. Kun menee Pakilan yläasteen koululle Helsingissä ja kysyy kuudelta nuorelta, keneltä julkisuuden henkilöltä he haluaisivat näyttää, vastausta ei yllättäen herukaan.

- Me ei taideta olla niitä massateinejä, vaan erilaisia, julistaa kahdeksasluokkalainen Leevi Seistola, 14.

Ai, olette erilaisia nuoria?


- No kiitti vaan, Leevi naurahtaa.

- Haluamme näyttää omalta itseltämme - emme keltään muulta, perustelevat Iiris Mustonen, 14, ja Alina Karvonen, 15.

Leevi kuitenkin pohtii hymyillen, että voisi ehkä olla samannäköinen kuin Daniel Radcliffe.

Yhdeksäsluokkalainen Alina käyttää yleensä muita kuin sinisiä ja mustia farkkuja, jotka suurin osa yläasteikäisistä laittaa aamuisin jalkaansa.

- Turkoosit farkut ovat jotain erilaista. Olen saanut siitä kommentteja silloin tällöin, Alina selvittää.

Toisella kasiluokkalaisella Asta Korpialalla, 14, on päässään musta lippis, jossa lukee suurilla kirjaimilla "LOL".

- Ensimmäisenä aamuna, kun laitoin sen kouluun, hermoilin tosi paljon.

Uskallanko kiinnittää huomiota? Millaista palautetta saan? Onneksi olen saanut vain lähes hyvää huomiota, joku on saattanut lukea sen ääneen otsastani.

Moni koulun oppilaista pukeutuukin varman päälle.

- Sellaisiin vaatteisiin, joista kukaan ei tule sanomaan mitään. Koulun ulkopuolella he uskaltavat pukeutua ihan eri tavalla - siellä ei ole sillä tavalla tyyppejä, jotka arvostelisivat. Kouluun ei vain uskalla pukeutua huomiota herättävästi, Asta perustelee.

Millaisia ulkonäköpaineita nykynuorilla on?

- Ei minkäänlaisia. Pukeudun niin kuin minua huvittaa. Laitan aamulla ne vaatteet päälle, mitkä tuntuvat hyvältä, Leevi ehtii vastata ensin.

Jaakko Iho, 12, myöntää puolestaan, että monilla on hienoista painetta siitä, että pitäisi saada lihaksia.

- Urheilla pitää joka tapauksessa - on pelattava lätkää tai jalkapalloa, muuten on ihan nolla. Ehkä paineet lisääntyvät, kun tulen vähän vanhemmaksi, Jaakko pohtii.

Tyttöjen mielestä ulkonäöstä otetaan yhä enemmän paineita.

- Monet katsovat Victoria's Secretin malleja ja miettivät, mikseivät ole samannäköisiä. Hmm. Siihenhän voi vaikuttaa se, että on vielä 13-vuotias. Pitäisi olla D++ rinnat ja muuten narukeppi. Kun se ei onnistu muuten, voi laittaa toppaukset ja olla sitten hurjalla dieetillä ja treenata, Alina toteaa ironisesti.Hänen mielestään koulussa on liikaa peilejä.

- Tytöt kerääntyvät peilaamaan, onko hiukset hyvin suoristettu. Toiset kantavat laukussaan suoristusrautaa ja suoristavat tunnilla hiuksiaan.
Moni luokkakaveri herää jo hyvin aikaisin meikkaamaan.

- Minulla on ollut akne, mutta en ole kuitenkaan kokenut, että sitä pitäisi peittää, Alina sanoo.

Leevin mielestä myös pojilla on vaikeaa hiustenhoidossa.

- Ne lyhyet ylöspäin olevat ovat aina juuri väärässä asennossa.

Nykyään kauneusihanteet ovat nuorten mielestä pitkälle vietyjä.

- On yksi malli, mitä voi olla ja sekin on photoshopattu. Se on niin tyhmää. Yhdellä kaverillani on ollut anoreksia. On ollut hirveä katsoa vierestä, kun ei ole voinut tehdä mitään. Olen sanonut, että hän on laiha, eikä hänen tarvitse tehdä sen eteen yhtään mitään. Se ei auta. Hän uskoo, että jos haluaa olla kaunis, pitää olla anorektikko. Tuntuu niin turhalta, Iiris kertoo.

- Olen harrastanut kilpatasolla uimahyppyjä, ja silloin olin alipainoinen. Ei sitä niin huomannut, urheilun vuoksi olin myös lihaksikas, Iiris jatkaa.

- Jos ei ole terve, ei ole myöskään kaunis. Eikä ole kaunis, jos on tosi laiha, Asta pohtii.

Iiriksen mukaan monia askarruttaa tällä hetkellä kauneusihanne, jonka mukaan sisäreisien välissä kuuluu olla rako.

- Harvalla ihmisellä kai on sellainen ruumiinrakenne. Myöskään lyhyt ja harteikas ei sovi siihen "muottiin", vaikka kuinka laihduttaisi.

Leevi on huomannut myös joidenkin poikien tarkkailevan syömistään.

- Minulla on kavereita, jotka eivät esimerkiksi syö, kun menemme Mäkkäriin.

Alina toteaa, että alipainon käsitettä ei varsinaisesti tunneta.

- Sehän on vain terveellistä. Kukaan ei halua olla ylipainoinen. Silloin pidetään huonokuntoisena ja laiskana - ajatellaan, että se varmaan syö koko ajan suklaata kotona.

Tytöt summaavat, että joko liikkumisen ja syömisen tarkkailukierteeseen ulkonäön vuoksi lähtee mukaan täysillä tai sitten ei ollenkaan.

- Jos joillekin ei hokisi koko ajan, että voit syödä, heillä olisi hurja dieetti menossa. Terveystarkastuksissa monille pitää kertoa heidän painoindeksinsä ja vannoa, että heidän ei tarvitse laihduttaa, he tulkitsevat.

Seitsemäsluokkalainen Aino Pitkälä, 13, analysoi, että ulkonäöstä syntyneiden ennakkoluulojen takia voi jäädä ulkopuolelle. Nuoret tietävät, että kun saa jonkin leiman, se ei lähde kolmena yläastevuotena pois.

- Huomaa aika nopeasti, että jää sivuun, jos pukeutuu erilaisesti. Silti tärkeintä olisi pukeutua niin, että itsestä tuntuu hyvältä, Aino ja Iiris sanovat.

Merkkituotteet ja raha merkitsevät. Nuoret kuvailevat, että jokaisella pitäisi olla converset jalassaan, Hollisterin huppari yllään, iPhone kädessään ja merkkilaukku olallaan. Victoria's Secretin hajuvesi omistaa koulun aulan.

- Hollisterin vaatteet ovat niin kalliita. En osta Hollisteria ollenkaan - merkin vuoksi en osta yleensäkään mitään, Alina kommentoi.

- Ala-asteella minulla oli Prismasta ostetut halvat housut. Ensin kaveri kehui niitä, mutta kun sai tietää, mistä ne ovat, ne eivät olleet enää niin hienot, Iiris kertoo.

Tytöt tietävät, että molemmissa vaatekappaleissa on kuitenkin alkujaan lukenut "Made in China". Leevi kuitenkin huomauttaa, että suuri virhe on tulla kouluun verkkareissa.- Elleivät ne ole Hollisterin ja kyseessä liikuntatunti. Harvoin kritisoin pukeutumista, mutta arvostan siistiä sellaista. Koulussa on sentään joku pukeutumisetiketti, Leevi korostaa.

Median ja sosiaalisen median vaikutus on nuorten mielestä suuri ulkonäköasioissa. Sosiaalisen median kuvapainotteiset palvelut Instagram ja Snapchat ovat suuressa suosiossa. Instassa on tärkeää olla paljon seuraajia ja tykkääjiä. Niitä voi myös ostaa lisää.

- On epäcoolia, jos seuraa enemmän kuin itseä seurataan. Minulla on insta, mutta en jaksa koko ajan laittaa sinne kuvia. Kun joku kehuu kuvaani, minun pitää kehua takaisin. Pelkkä "kiitos" ei riitä, Iiris selvittää.

Lisäksi Ask.fm on tällä hetkellä in.

- Sitä kautta juorut leviävät. Jos joku on vaikka "seurustellut" seiskalla jonkun kanssa, siitä tietävät sen kautta kaikki.

Vaikka urheileminen ja harrastaminen ovat nuorten maailmassa oleellisia, myös nuuskaa, tupakkaa ja alkoholia kuluu. Koulupäivänä kitataan energiajuomaa. Aikuisten fitness-intoilu ei vielä ole tarttunut yläasteelle.

- Tyttöjen keskuudessa sirous ja tyttömäisyys ovat edelleen ihanteita. Voimistelu on kova laji, tytöt kertovat.

Alina nostaa esille monien tyttöjen kuvitelman siitä, että pojilla olisi oltava sixpack.

- Muutenhan sen kanssa ei voi seurustella.

Tytöt alkavat tentata pojilta heidän paineistaan ja siitä, mitä he oikein puhuvat tyttöjen ulkonäöstä.

- Harvoin pojat oikeasti puhuvat tytöistä. Jos puhuvat, niin ainakin henkilökohtaisesti arvostan tytössä sitä, että hän uskaltaa olla jotain mieltä ja pukeutua niin kuin haluaa, omasta mielestään kauniisti, Leevi vastaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Asunnon ikkunat hajosivat räjähdysmäisessä palossa Helsingissä – syynä vakava virhe ruoanlaitossa

  2. 2

   200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

  3. 3

   Pia, 25, hylkäsi asianajajan työn ja ryhtyi Instagram-tähdeksi – tienaa nyt muhkeat summat povekkailla kuvilla: ”Halusin haastaa itseni”

  4. 4

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  5. 5

   Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa: Näihin arvoituksiin hän haluaisi vastauksia – nosti yllättäen esille suomalais-ugrilaiset

  6. 6

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  7. 7

   Juna törmäsi radalle päätyneeseen Toyotaan – ”Siinä kohtaa ei ole tasoristeystä”

  8. 8

   Mosulista kiinni otettu teinityttö on jihadistien riveihin liittynyt Linda – 16-vuotiasta saksalaista voi uhata jopa kuolemanrangaistus Irakissa

  9. 9

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  10. 10

   Nuoret aikuiset hurjastelivat Pohjois-Pohjanmaalla – tunnissa kiinni kolme kaaharia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  3. 3

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  4. 4

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  5. 5

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  6. 6

   Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

  7. 7

   Kuvat Suomen kesästä: Festarivieraat kahlasivat tulvivalla kadulla, tennarit upposivat rakeisiin ja salama halkaisi koivun – ”Aika tälli tuli”

  8. 8

   Pete Parkkosen keikka Tikkurilassa sai huvittavia piirteitä: ”Ei tässä ole mitään järkeä enää!”

  9. 9

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  10. 10

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  5. 5

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  6. 6

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  7. 7

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Asunnon ikkunat hajosivat räjähdysmäisessä palossa Helsingissä – syynä vakava virhe ruoanlaitossa

  2. 2

   200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

  3. 3

   Pia, 25, hylkäsi asianajajan työn ja ryhtyi Instagram-tähdeksi – tienaa nyt muhkeat summat povekkailla kuvilla: ”Halusin haastaa itseni”

  4. 4

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  5. 5

   Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa: Näihin arvoituksiin hän haluaisi vastauksia – nosti yllättäen esille suomalais-ugrilaiset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  3. 3

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  4. 4

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  5. 5

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  5. 5

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  6. Näytä lisää