Leevi

Perhe

Perheettömien raastava yksinäisyys: "Ainoa, jonka kanssa olen puhunut päiväkausiin on kaupan kassa"

Julkaistu:

Yksinäisyys
Millaista elämä on ilman rakkautta, parisuhdetta ja lapsia? Lukijat kertovat koskettavia tarinoitaan.
IS kertoi eilen Helsingin Sanomien haastattelemasta, mm. kolumnistina tunnetusta Erik Lampénista, 55, jonka elämän suurin suru on se, että hän on vailla perhettä.

Lampén haaveilee siitä, että aamiaispöydässä istuisi sanomalehteä lukeva puoliso, ruokaa saisi laittaa useammalle ja tehdä perheen kanssa yhdessä lomasuunnitelmia ja jutella jonkun kanssa kasvotusten.

Lampénin tarina herätti paljon tunteita. Lukijat kertoivat, millaista heidän elämänsä on ilman perhettä. Moni kokee olevansa syvää yksinäisyyttä.

Näin lukijat kommentoivat:


"Kuljin onneni ohi. Ja kun en ole koskaan voinut saada lapsia, niin en katsonut olevani kenellekään kelvollinen. Harvoin kukaan soittaa tai tulee käymään. Ei ole rahaa matkustaa edes kotimaassa, jotta vois käydä edes itse missään. Perheetön ei ole mitään yhteiskunnan mielestä."
- Mie vuan

"Tunnen niin suurta sympatiaa Erkkiä kohtaan, että itkettää. Vaikka olen itse ollut "jopa" aviossa (mieluummin unohtaisin kyseisen ajanjakson) ja minulla on aikuinen lapsikin (joka onkin ainoa hyvä asia elämässäni), huomaan ollessani lomalla, ettei kukaan ole soittanut tai tekstannut. Ainoa, jonka kanssa olen puhunut päiväkausiin on kaupankassa. Sekin on toki hyvä. Joskus vaan miettii, että mahtavatko hekin kyllästyä meihin höpisijöihin. Jos on jonoa, en jää tietenkään jumittamaan."
- Sad

"Minä olen kasvattanut lapseni yksin erottuani heidän toisesta vanhemmastaan lasten ollessa ihan pieniä. Nyt kun lapset alkavat olla aikuisuuden kynnyksellä, se oma yksinäisyys alkaa näyttäytyä kaikessa synkkyydessään.

Sitä viettääkin iltansa yksinään odotellen nuorisoa menoistaan, eikä ole ketään jakamassa sohvannurkkaa illan hämärtyessä. Sitä ajatteli silloin lasten ollessa pikkusia, että ehtiihän tässä vielä sen ihmisen tavata, jonka kanssa sitten loppuelämänsä viettää ja ehkä vielä sen iltatähdenkin saisi. Aika vain kului, eikä sitä ihmistä löytynyt.

Ehkä sitten joskus, vanhainkodin ruokajonossa katseet kohtaavat, ja se oikea saapuu rollaattori vinkuen. Koskaan ei ole liian myöhäistä rakastua, kuulemma."
- Magdalena

"Suhteita on ollut, mutta vastuullisuuttakin sen verran, ettei lapsia ole hankittu "kenen kanssa vain" - ja omat vanhemmatkin on tullut hoidettua hautaan siinä ohessa. Kumppanitkaan eivät ole perhettä halunneet.
Nyt olisi ollut luotettava suhde vajaat 10 vuotta, mutta ikä on ajanut ohi.

Surettaa oma itse Lampénin tavoin, kun katsoo elämäänsä taaksepäin.
Asiaa ei auta nykyisen kumppanin lapsi ja muistelut tämän syntymästä ja vauva-ajalta.

Ehkä näin naisena joutuu vielä miehiä enemmän tilille näistä asioista: puhutaan kuin lapset olisivat itsestäänselvyys, gynegologi täräyttää ensitöikseen, ettei lapsettomuushoitoja minun ikäiselleni anneta (en ollut niitä häneltä hakenutkaan), fysioterapeutti käskee jumpata lantiota viitaten synnytykseen jne.

Kaikesta huolimatta on suru siitä, että jotain on jäänyt elämäntarkoituksesta kokematta, näkemättä ja tuntematta. Parisuhteeseenkin tämä elämätön elämänosa tuo epätahtisuutta."
- viiskymppiä

"Niin tuttua. Itse 43-vuotias lapseton, sinkku jo 7 vuotta, vanhemmat kuolleet, pieni suku asuu kaukana.
Ei perhejuhlia, kukaan ei kysele kuulumisia. Ystävillä omat perheet ja omat menot, eikä heitä voi rasittaa näillä asioilla koko ajan.

Vaikeimpia ovat juuri lomat, viikonloput, illat ja juhlapyhät. Toivoisin niin löytäväni vierelle ihmisen jakamaan. Harrastuksia on paljon ja tuttavia, mutta ne eivät täytä yksinäisiä iltoja ja öitä. Ei ole ketään kenen kanssa jakaa ilot ja surut."
- Yksin minäkin

"Tell me about it! Ihan sama tilanne. Ikää 50, enkä minäkään perheettömyyttäni ole vapaaehtoisesti valinnut.
Se nyt vain on fakta, että osa ihmisistä jää ilman perhettä. Suurin syy siihen on yksinkertaisesti se, että en ole kohdannut sellaista ihmistä, jonka kanssa olisin perheen perustanut."
- Tätsy

"Olen noin samanikäinen ja samanlaisia kokemuksia. En ole kenenkään elämässä se tärkein, eikä minulla ole sitä tärkeintä ihmistä. Elämä vain on mennyt näin. Turha syytellä minua mistään elämäntavoista. On paljon ihmisiä, joilla ne ovat huonommat ja myös niitä joilla, ne ovat paremmat.

Käyn töissä ja minulla paljon kulttuuriharrastuksia.

Siinä mielessä olen nirso, että jos haluan suhteeseen sen pitää kolahtaa lujaa. Mikään "ihan kiva" ei käy. Silloin pitää miestä viedä kuin litran mittaa.

Ehkä kyse on pakkien saamisen ja sitoutumisen pelosta. En tiedä. Mutta on se osittain surullista olla vanheneva yksinäinen mies ilman kunnon parisuhdetta, vaikka on elämässään muuten onnistunut. Hieno avaus, että meitä on muitakin."
- Oz

"Elämä ilman lapsia. En tiedä, kykenenkö saamaankaan. Isäehdokkaaksi en ole kelvannut. Tuntemani naiset eivät halua, eivät saa, eivät ehkä saa lapsia.

Yli 40-vuotias nykyinen nainen ei enää tee lapsia eikä ole ennestäänkään. Jostain kait täytyisi 25-35-vuotias nainen löytää, jos lapsen haluaa.
Olen yrittänyt opetella olemaan haaveilematta. Kummilapsia on, mutta ei se ole edes verrattavissa. Lapsettomuus ei ole ollut valintani. Isänpäivät, joulut, äitienpäivät. Mustia päiviä omalla kohdalla."
- skönde

"Se sattuu aika lailla se yksinäisyys! Olen ollut koko elämäni sinkku, ja nyt 28-vuotiaana juttu alkaa sattua enemmän ja enemmän. Pahinta on kun katsoo ympärillään, ja kaverit löytävät elämänsä naisen ja menevät naimisiin!
Riivaa se ajatus että "eikö mulle ole ketään". Se pitää minut valveilla öisin. Yksinäisyys sattuu!!!"
- Yksinäinen85

"Pystyn samaistumaan Erkkiin. Olen tosin "vasta" 29-vuotias, ja koulu on gradua vaille valmis.
Naista on välillä kaatunut kuin aisaa, mutta yhden päästin karkuun. Sitä olen surrut jo kaksi vuotta. Ei itsesääliä, mutta henkisesti en enää jaksa täällä...

Lähden ulkomaille tekemään uraa ja otan koiran. Yksinäistä on, mutta uusi ympäristö pitää mielen virkeänä.

Ammattiauttajista ei ole ollut apua. Self-compassion ja buddhalaisuus myös ollut tutkinnan alla.

Yksinäisyys on raastavaa, ja se on aina matkassa. Kunpa tuleva koirani täyttäisi tuon aukon minussa edes jotenkin.

Hukkaan menee hyvä mies. Ja tämä ei ole huomion kerjäämistä. Pikemminkin "kohtalotovereista" lukeminen vain vahvistaa käsitystä ilmiön yleisyydestä ja ettei sitä voi voittaa."
- komea ja koulutettu

"Ei sukulaisia lähellä, kaverit asuvat kaukana. Olen leski ja neljän lapsen yksinhuoltaja. Lapsista suuri ilo, mutta yksinäisyys vaivaa.
Puhelin ei soi eikä tule viestejäkään. Olisihan ihan kiva jakaa arjen tohinat jonkun kanssa, mutta kun ei. Yksin olet ajatustesi kanssa."
- Sartsa

"Minulla ollut deittiprofiili useamman vuoden monessa paikassa, eikä mitään vastauksia koskaan. Olen pyytänyt naisia paljon treffeille, mutta saan aina pakit.

En tule koskaan saamaan tyttöystävää, vaikka olen asiallinen, osaan käyttäytyä, enkä ole alkoholisti.
Maanantaina tuli 39 vuotta täyteen eikä ollut ketään, joka olisi mua onnitellut.

Veljeni sen sijaan sai huhtikuussa sata onnittelua, vaikka on juopotellut viimeiset 10 vuotta, ei ole harrastanut liikuntaa 20 vuoteen, vetää röökiä eikä muutenkaan huolehdi itsestään. Sillä on tyttöystävä ja kaksi lasta. Kyllähän se ottaa päähän, kun naiset rakastuvat renttuihin."
- Liian ruma mies

"Olen pian 54-vuotias nainen ja ihan samassa tilanteessa kuin Erkki. Olen aina halunnut oman perheen, mutta sitä vain ei ole tapahtunut.

Itsetuntoni on aina ollut huono enkä siis ole koskaan uskonut, että kelpaisin kenellekään.

Eipä kukaan ole sitten pahemmin yrittänytkään mitään pysyvää ehdotella. Nyt sitten ihan noin viikko sitten taas sain iskun vyön alle, kun yksi minulle läheisimmistä ihmisistä antoi sanan säilän kuulua ja sanoi minulla olevan aikaa, kun minulla ei ole perhettä. Hänellä ei aikaa kuulemma ole, kun hän "anteeksi vain" on hankkinut oman perheen.

Ai että riipaisi. Ihmiset eivät todellakaan ymmärrä, että ei perheetön ole sitä välttämättä omasta halustaan."
- Olet minun siskoni

Oletko sinä lapseton omasta halustasi? Vai etkö voi saada lapsia? Millaista elämäsi on? Millaisia tunteita ja ajatuksia käyt läpi? Jaa kokemuksiasi alla.

Myös perheellinen voi olla yksinäinen. Lue yksinäisen äidin kertomus siitä, kuinka hän välillä romahtaa yksinäisyyden taakkaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   IS SEURAA: Viranomaiset: 13 kuollut ja yli 100 loukkaantunut Barcelonan iskussa

  2. 2

   Poliisi ampui neljä epäiltyä estääkseen terrori-iskun Espanjassa – yksi haavoittui

  3. 3

   Trump kommentoi Barcelonan iskua tarinalla sian vereen kastetuista luodeista – pidetään yleisesti keksittynä

  4. 4

   Talk show -legenda on Trumpin parhaita ystäviä – huomasi presidentin käytöksessä hälyttävän muutoksen: ”En tunne enää häntä”

  5. 5

   Ihmisjahti jatkuu Espanjassa, suomalaiset Timo ja Yana jumissa Barcelonan kehätiellä – ”Poliisit tarkastavat linja-autoja”

  6. 6

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  7. 7

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  8. 8

   Brad Pitt ja Angelina Jolie haastetiin oikeuteen Ranskassa – jättivät miljoonalaskun maksamatta

  9. 9

   Tax freen myymäläpäälliköt paljastavat laivojen hittituotteet – tietyt suosikkimerkit jylläävät kärjessä

  10. 10

   Elviksen ex-kihlattu muistelee: löysi rockin kuninkaan tuupertuneena lattialta – tällaiset olivat hänen viimeiset hetkensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: Viranomaiset: 13 kuollut ja yli 100 loukkaantunut Barcelonan iskussa

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  5. 5

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  6. 6

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  7. 7

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  8. 8

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  9. 9

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  10. 10

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   IS SEURAA: Viranomaiset: 13 kuollut ja yli 100 loukkaantunut Barcelonan iskussa

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. 6

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  10. 10

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   IS SEURAA: Viranomaiset: 13 kuollut ja yli 100 loukkaantunut Barcelonan iskussa

  2. 2

   Poliisi ampui neljä epäiltyä estääkseen terrori-iskun Espanjassa – yksi haavoittui

  3. 3

   Trump kommentoi Barcelonan iskua tarinalla sian vereen kastetuista luodeista – pidetään yleisesti keksittynä

  4. 4

   Talk show -legenda on Trumpin parhaita ystäviä – huomasi presidentin käytöksessä hälyttävän muutoksen: ”En tunne enää häntä”

  5. 5

   Ihmisjahti jatkuu Espanjassa, suomalaiset Timo ja Yana jumissa Barcelonan kehätiellä – ”Poliisit tarkastavat linja-autoja”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: Viranomaiset: 13 kuollut ja yli 100 loukkaantunut Barcelonan iskussa

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  5. 5

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   IS SEURAA: Viranomaiset: 13 kuollut ja yli 100 loukkaantunut Barcelonan iskussa

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. Näytä lisää