Hanna, Johanna, Jenni

Perhe

Valikko

Kun äiti tekee itsemurhan - lue tyttären sydäntä riipaiseva selviytysmistarina

Julkaistu:

Tositarina
Pinjan äiti kuoli reilu vuosi sitten.
Pinja muistaa elävästi marraskuisen illan, kun kuuli järkyttävän uutisen.

- Olin lopettamassa töitä siltä illalta, kun isä soitti. Hän oli kummallinen. Yritin jutella hänen kanssaan suklaakalenterinostamisesta mutta tajusin pian, ettei kaikki ole hyvin.

Pinja ajatteli ensin, että äiti on joutunut taas sairaalaan. Hän olisi yrittänyt samaa kuin puoli vuotta aiemmin.

- Sitten kuulin isän löytäneen äidin, ja että äiti on poissa. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Lähdin heti kotiin silloisen poikaystäväni kanssa, Pinja kertoo.

Kotona odotti isä, veli ja lähisukulaisia.

- Oli hitsin pelottava tunne mennä kotiin. Mietin, miten pystyn tähän ja miten pärjään, Pinja kertoo.

Hän pelkäsi jäävänsä yksin. Isä ja velikin hylkäävät. Pinja pelkäsi itsekin ”pimahtavansa”.

- Mietin, että mitä jos itsekin masennun, tulen hulluksi, ja mulle käy noin. Mutta nyt ymmärrän, että siihen vaaditaan paljon enemmän.

Kaksi viikkoa äidin kuoleman jälkeen menivät kuin adrenaliinipaukuissa.

Sitten tulivat äidin hautajaiset.

Perhe halusi ne äkkiä pois alta, jotta surua pääsisi työstämään.

Hautajaisten jälkeen joulunaika meni sumussa.

-  Viimeinen vuosi on ollut hirveä, Pinja myöntää.

Äidin hätähuutoa ei kuultu


Saman vuoden äitienpäivänä äiti oli yrittänyt itsemurhaa ensimmäisen kerran. Pinja ajattelee sen olleen äidin viimeinen avunhuuto.

- Pidimme tiedon salassa lähiomaisilta. Asiasta ei tiennyt kuin meidän oma perheemme.

Kaikki alkoi siitä, kun äiti alkoi syödä kortisonilääkkeitä. Pinja kertoo, että kyseiset lääkkeet voivat aiheuttaa masennusta. Äidin tilaa ei kuitenkaan tarkkailtu mitenkään.

Pian äiti hakeutui lääkäriin, jolle kertoi, ettei saa nukuttua, rintaa pistää ja ahdistaa. Lääkäri määräsi masennus- ja unilääkettä.

Sitten koitti äitienpäivä.

- Löysimme äidin viiltojensa ja lääkkeidensä kanssa, Pinja huokaa.

Vasta tämän järkyttävän tapauksen jälkeen hoitohenkilökunta pyysi nähdä äidin reseptit. He kysyivät, onko äidin lääkitystä seurattu.

Kävi ilmi, ettei äitiä ole hoidettu niin kuin olisi kuulunut. Äiti kävi muutaman kerran juttelemassa, jonka jälkeen Pinjan isä kysyi, pääsisikö äiti hoitoon. Äiti kuitenkin kieltäytyi. Eikä lääkärin mielestä ketään voida pakottaa.

- Olen tullut siihen tulokseen, että yksi osasyy siihen, miksi tämä tapahtui, on se, ettei äitiä otettu hoitoon hänen yritettyään itsemurhaa ensimmäisen kerran.

- Suomessa kun ei voi pakottaa ketään hoitoon. Meitäkin oli kolme, jotka näkivät, mitä silloin äitienpäivänä tapahtui. Emme saaneet äitiä siltikään hoitoon, koska äiti itse sanoi ei. Se suututtaa tosi, tosi paljon.

Pinja toivoo tähän muutosta.

- Niin masentunut ihminen ei ole kyllin vahva päättämään itse.


Apua on melkein mahdoton saadaPinjan äiti uskoi enkeleihin ja kivien energioihin. Kun äiti oli päättänyt haluavansa pois tästä maailmasta, hän uskoi niihin yhä vahvemmin.

Pinja toivoo äidin uskon auttaneen häntä lopun tullessa. Usko olisi ollut voimavara.

- Itse haluan uskoa äidin päässeen parempaan paikkaan, jossa näen hänet vielä.  Se on tehnyt tästä helpompaa.

Siksi Pinja ei halua liikaa miettiä, miksi äiti päätyi ratkaisuunsa. Hän uskoo saavansa vielä tietää.

Kotona käymään tulleilla seurakunnan työntekijöillä ei ollut laisinkaan taitoa ja tahdikkuutta kohdata Pinjan perhettä.

- He kommentoivat äidin uskoa sanomalla, että halaavathan intiaanitkin puita ja antoivat uskonasioista jonkun kirjan, Pinja kertoo.

Heistä ei pahemmin apua ollut. Seuraavaksi Pinjan täti sai sosiaalityöntekijät juttelemaan perheen kanssa.

- Ei heistäkään hirveästi apua ollut. Olen joutunut sitä itse etsimään. Aluksi ihmettelin, että mihin hittoon oikein soitan. Ei avunsaantia kyllä ole liian helpoksi tehty.

Lopulta Pinjan ystävä neuvoi soittamaan terveyskeskukseen, josta hänet ohjattiin psykiatriselle sairaanhoitajalle, joka oli ihana ja auttavainen. Hän ohjasi Pinjan SOS-kriisikeskukseen. Sieltäkään Pinja ei meinannut apua saada.

- Kuulostin virkailijan mukaan niin nuorelta, että mun olisi kannattanut kääntyä jonkin muun tahon puoleen saadakseni apua.

Lopulta Pinja sai kuitenkin puhuttua itselleen ajan ammattiauttajan kanssa.

- Onneksi. Mutta jos olisin ollut yhtään heikompi, nuorempi tai epäsosiaalisempi, en olisi päässyt yhtään mihinkään. Näköjään on pidettävä omat puolensa saadakseen apua, jota tarvitsee, Pinja puuskahtaa.

Ammattiauttajalle Pinja sai rauhassa itkeä suruaan ja puhua siitä avoimesti. Lopulta Pinja alkoi ymmärtää, miten vaikeaa äidillä oli, ja kuinka hän oli hautonut pahaa oloaan sisällään.


Joka ei ole kokenut, ei voi käsittää


Vaikka Pinja on puhunut myös läheistensä kanssa, ei hän ole kokenut, että he pystyvät täysin käsittämään, miltä Pinjasta tuntuu. Toki he ovat olleet suuri tuki, eikä Pinja olisi pärjännyt ilman heitä.

- Mutta karu totuus on se, ettei tätä pysty käsittämään, ellei tätä ole itse kokenut. Mua on ärsyttänyt, kun ihmiset ovat sanoneet, että sun on nyt pakko pärjätä ja mennä elämässä eteenpäin. Silloin olen miettinyt, ettei äitikään pärjännyt ja päätti toisin.

Äidin itsemurha oli joillekin läheisille liian kova pala. Jotkut ystävistä ja sukulaisista eivät enää pystyneet käymään Pinjan perheen luona tai tulemaan hautajaisiin.

- Olen sanonut, että en kuuna päivänä jättäisi ystävää tai läheistä yksin, jos hänen läheisensä kuolee.

Arki ilman äitiä


Pinja on erittäin empaattinen, fiksu, aurinkoinen ja iloinen ihminen. Vaikka aihe on näin rankka, aurinkoisuus ja positiivinen elämänasenne huokuvat Pinjasta.

Läheiset ovatkin kyselleet, miten Pinja voi olla niin positiivinen ja kestää kaiken tapahtuneen.

Ei se helppoa olekaan ollut.

Äidin kuoltua tulevaisuus tuntui ahdistavalta. Sen ajattelu aiheutti paniikin tunteita. Pinja mietti, miten voisi elämässään pärjätä ilman äitiään.

Mutta päivien, viikkojen ja kuukausien kuluessa Pinja on hiljalleen huomannut, että pärjää. Hän rakentaa hiljalleen arkea, jossa äiti ei ole enää auttamassa.

- Jos juustokakku ei jähmety, en voi soittaa enää äidille, että mitä teen nyt.

Mutta silti Pinja kokee elävänsä nyt elämänsä parasta aikaa. Hän osaa ottaa ilon irti eri tavalla ihan pienistä asioista ja arvostaa niitä.

Toki hän on miettinyt sitä, ettei äiti ole näkemässä Pinjan sanoessa rakastamalleen miehelle tahdon tai saadessaan lapsen.

- Äiti ei ole sitten auttamassa, eikä lapsillani tule olemaan mummua.

- Toki haluaisin äitini tähän, toki itken ja suren, mutta yritän ajatella positiivisesti. Tällä hetkellä minulla on äitiäni ikävä, mutta vihaa tai katkeruutta en tunne.

Mitä haluat sanoa heille, jotka ovat samassa tilanteessa?


- Menkää juttelemaan jonnekin. Olen päässyt tähän pisteeseen sen takia, että olen päässyt puhumaan ja ymmärtänyt, mitä äitini on ajatellut tehdessään mitä teki. Hän ei nähnyt elämässä enää mitään muuta kuin mustaa, ja kaikki tuntui vain ikävältä.

Läheisen kuolemasta selviäminen ei ole kuopaton tie. Mutta oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että asiaa käsittelee.

- Asiaa ei kuulu hävetä ja olla hiljaa. Tärkeää on ymmärtää, ettet ole yksin surun kanssa.

Pinja ei voi uskoa sitä, miten paljon itsemurhia vuosittain maassamme tehdään. Vuonna 2012 niitä tehtiin 873.

- Mä en aio olla hiljaa ja sulkeutua. Kun puhun tästä avoimesti, voin ehkä auttaa jotakuta. Ja kun olen tarpeeksi vahva, haluan tehdä jotain hyväntekeväisyyttä, Pinja sanoo painokkaasti.

”En ole ajatellut äitiä pariin päivään”


Nyt Pinjan perheeseen kuuluu häntä pari vuotta nuorempi veli sekä isä. Pinja uskoo äidin kuoleman olleen vielä rankempi koettelemus hänen isälleen kuin hänelle ja veljelleen.

Reilu parikymppinen Pinja opiskelee päivisin, iltaisin hän on töissä. Hänellä ei ole juurikaan vapaa-aikaa, ja arki on rankkaa.

- Mutta saan tehdä sitä, mitä rakastan. Se antaa paljon voimaa. Juuri hiljattain havahduin siihen, etten kiireen keskellä ollut ajatellut äitiä pariin päivään, Pinja päättää.

*Haastateltavan nimi on muutettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  2. 2

   Suurhaukia kalastava ”haukimafia” piinaa Norjaa – valvova viranomainen IS:lle: ”Hauki ei kuulu tämän alueen luontoon”

  3. 3

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  4. 4

   Roope Salminen yllätti yleisön täysin kesken keikan – upea kunnianosoitus kuolleelle laulajalle: ”Päätimme, että on pakko tehdä jotain”

  5. 5

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  6. 6

   Soitettiinko sinulle +358521... -numerosta? Puhelut aiheuttaneet vastaajille ahdistusta ja pelkoa – poliisi: ”Paras olla vastaamatta”

  7. 7

   Olympiavoittaja tyrmää Kalevan kisojen 1500 metrin miesjuoksijat – ”Hyi hävetkää”

  8. 8

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  9. 9

   Oletko vanhus nuoressa ruumiissa? 24 paljastavaa merkkiä

  10. 10

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  2. 2

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  5. 5

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  6. 6

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  7. 7

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  8. 8

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  9. 9

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  10. 10

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. 6

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  7. 7

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  2. 2

   Suurhaukia kalastava ”haukimafia” piinaa Norjaa – valvova viranomainen IS:lle: ”Hauki ei kuulu tämän alueen luontoon”

  3. 3

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  4. 4

   Roope Salminen yllätti yleisön täysin kesken keikan – upea kunnianosoitus kuolleelle laulajalle: ”Päätimme, että on pakko tehdä jotain”

  5. 5

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  2. 2

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  5. 5

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. Näytä lisää