Leevi

Perhe

Äidin riipaiseva kohtalo: "En voinut kuvitellakaan, että toinenkin lapsistani sairastuisi leukemiaan"

Julkaistu:

Sairaus perheessä
Pia Westerlundin perheen neljästä lapsesta kaksi on sairastanut leukemian. Hän toivoo, että ihmiset uskaltaisivat lähestyä sairastuneen perhettä. - Ei tarvitse puhua syövästä, vaan ihan arkiasioista.
Lappeenrantalaisen Pia Westerlundin, 45, elämä pysähtyi ensimmäisen kerran tammikuussa kaksitoista vuotta sitten. Silloin Pian tuolloin neljävuotiaalla Veera-tyttärellä todettiin leukemia.

Pia ei olisi ikinä uskonut, että kuusi vuotta myöhemmin myös hänen
Kalle-poikansa kohtaisi saman taudin.

Alkuvuodesta 2002 Veeralla oli ollut pientä lämmönnousua jo jonkin aikaa. Sitten alkoi yskä. Veerasta otettiin verikokeet. Veriarvot olivat aivan sekaisin. Samalla selvisi, että tytön perna oli laajentunut.

Veera lähti saman tien äitinsä kanssa tutkimuksiin Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Diagnoosi pysäytti koko viisihenkisen perheen elämän.

Tutkimuksissa selvisi, että 90 prosenttia Veeran luuytimestä oli syöpäsolujen vallassa.

Pia ei ollut osannut varautua siihen, että lääkärikäynti venyisi kahdeksan viikon mittaiseksi. Muu perhe jäi kotiin.

- Minulle kerrottiin, että rankka hoitojakso kestäisi kaksi ja puoli vuotta. Niinhän se lopulta kestikin, Pia muistelee nyt.

Onneksi syöpähoidot olivat tuohon aikaan jo kehittyneet. Perheen oli mahdollista asua sairaalajaksojen ajan HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry:n perheasuntolassa.

Pia vuorotteli äitinsä kanssa niin, että pääsi välillä asuntolaan Veeran sisarusten luokse. Veera sai sytostaattihoitoa koko kahden ja puolen vuoden ajan. Välillä hän pääsi käymään myös kotona.
Ajanjakso koetteli raskaasti koko perhettä, johon kuului Veeran ja Pian lisäksi kaksi pientä lasta ja heidän isänsä. Pia jätti yrittäjän työnsä ja jäi kotiin hoitamaan esikoistaan.- Hoidot ovat niin rajuja lapselle, että vastustuskyky heikkenee minimiin. Koko perhe elää hoitojen ajan eristyksissä, Pia huokaisee.

Esimerkiksi Pia nostaa lasten synttärijuhlat, joita jouduttiin viettämään seuraavat vuodet kodin seinien ulkopuolella. Talvisäällä nuotion ympärillä paistettiin makkaraa. Tavallinen flunssakin saattaa olla syöpäpotilaalle kohtaloksi, joten sisälle ei lasten kavereilla ollut asiaa. Veera sai yhden infektion ensimmäisenä keväänä, kun diagnoosi oli todettu.

- Todennäköisesti se oli lähtöisin hänestä itsestään. Mutta onhan se seisauttava kokemus, kun lapsi vaan makaa eikä mikään kipulääke tehoa. Pöpö jyllää.

Se oli myös ainut hetki, jolloin sairaalapastori tuli esittäytymään tytön vanhemmille. Pia ajatteli, että hänelle on jätetty jotain kertomatta. Mieleen nousi pelko siitä, että tytär ei selviä.

Myöhemmin selvisi, että kyse oli sattumasta. Pastori tuli vain kertomaan, että on paikalla, jos tarvitsemme. Ajankohta vain oli pahin mahdollinen.

Pikkuinen tyttö itse reagoi tapahtuneeseen muuttumalla puhumattomaksi. Vastaukset lääkäreiden kysymyksiin kulkivat äidin kautta. Pian mukaan lasta saattaa hämmentää, että eristyksen takia hän luulee olevansa maailman ainut sairastunut.

Hoidot tehosivat, ja perhe jatkoi normaalia elämää. Seitsemänvuotiaana Veera aloitti normaalisti koulunkäynnin, mutta kävi koko kasvuaikansa säännöllisissä kontrolleissa sairaalassa.

 

Varsinkin Veeralle oli rankkaa kokea veljensä kautta syöpähoidot uudelleen.Rankka ajanjakso oli koetellut myös Pian ja hänen silloisen miehensä suhdetta. Pari erosi Veeran hoitojen aikana. Pia solmi pian uuden suhteen, ja 2005 uusperheeseen syntyi Kalle-poika.

Kun Kalle oli kolmevuotias, hän valitti äidilleen, että jalkoihin sattuu. Lopulta jalat olivat niin kipeät, ettei poika suostunut enää kävelemään.

Ensin Pia epäili reumaa, mutta verikokeet paljastivat totuuden. Myös Kalle oli sairastunut leukemiaan.

- En voinut kuvitellakaan, että toinenkin perheemme lapsista sairastuisi syöpään, Pia sanoo hiljaisella äänellä.

Lähtö Helsinkiin syöpähoitoihin oli kuitenkin helpompaa, koska kuviot olivat tulleet jo tutuiksi. Tällä kertaa Pia ehti pakata mukaan kaiken tarpeellisen.

- Tiesin, että jonkin aikaa kestää ennen kuin sieltä pääsee takaisin kotiin.

Kalle oli sairaalassa aluksi kolme viikkoa. Muu perhe koetti elää normaalia arkea Lappeenrannassa samalla, kun Pia oli poikansa tukena Helsingissä. Kallen sisarukset olivat tämän sairastuessa jo aloittaneet koulunkäynnin.

Jälkeenpäin Pia on pohtinut, että olisi ollut hyvä, jos koko perhe olisi saanut ammattiapua. Pian mukaan sellaista ei kuitenkaan ollut tarjolla. Hänellä itsellään oli kyllä mahdollisuus purkaa tuntojaan ammattilaisen kanssa sairaalajaksojen aikana, mutta muut perheenjäsenet joutuivat pärjäämään omin voimin.

Kipeät muistot nostattavat yhä kyyneleet Pian silmiin. Aiheesta on vaikea puhua.

- Isommatkaan lapset eivät tule puhumaan asiasta, kun he näkevät, että äidillä on rankkaa. Varsinkin Veeralle oli rankkaa kokea veljensä kautta syöpähoidot uudelleen.

Perhe on käsitellyt asiaa yhdessä viime vuosina. Hoitojen aikaan voimia oli vain arjesta selviämiseen.

Ammattiapua pitäisi saada automaattisesti. Ei siinä tilanteessa kukaan jaksa sitä lähteä omin voimin etsimään.

Pieni suku on ollut perheen tukena vaikeiden vuosien aikana. Osa tuttavista ja ystävistä kuitenkin kaikkosi. Pia sai huomata, että ihmisten on välillä vaikea lähestyä syöpää sairastavan perhettä.

- Kun ihmiset tietäisivät, ettei tarvitse puhua siitä syövästä, vaan ihan arkiasioista.

Pia on ollut mukana työstämässä Syöpää sairastavien lasten ja nuorten valtakunnallisen yhdistyksen julkaisemaa Kuinka voit auttaa -vihkosta.

Vihkosesta löytyy ohjeita siihen, miten sairastuneen perheen voi kohdata. Apuna voi olla vaikkapa viemällä perheen muut lapset elokuviin tai kaitsemalla lapsia sen aikaa, kun vanhempi käy kaupassa.

- Mieluummin niin kuin että katoaa kokonaan, koska ei uskalla lähestyä tai tiedä, miten päin olla, Pia painottaa.Nyt Pia Westerlundin perheen elämä jatkuu niin tavallisena kuin mahdollista. Pia on palannut takaisin työelämään ja on aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa. Teini-ikäiseksi varttunut Veera aikoo lähteä mukaan tukihenkilötoimintaan tukemaan muita syöpään sairastuneita lapsia. Kalle käy koulua. Arki jatkuu, sen on jatkuttava. Nyt nautitaan hyvistä hetkistä ja murehditaan tulevaa mahdollisimman vähän.

Veeran ja Kallen leukemioihin ei tiettävästi liity perinnöllisiä tekijöitä. Kaksi syöpään sairastunutta lasta samassa perheessä on valitettava sattuma. Saman kokeneita perheitä on, mutta todella harvassa.

Perinnöllisyyden sijaan lääkärit olivat Pian mukaan kiinnostuneita siitä, että molemmat lapset olivat ennen sairastumistaan poteneet vesirokon.

Yhteys ei varmistunut. Kalle kävi kyllä myös perinnöllisyysklinikalla testeissä, mutta lapsuusajan altistavaa geeniä ei löytynyt.

Kallen rankat hoidot loppuivat kaksi vuotta sitten. Syöpä perheessä oli nujerrettu jälleen kerran. Kontrollivuosia on jäljellä kolme.

Pia Westerlund ja muu perhe elävät päivän kerrallaan.

- Eihän tämä peikko ikinä mielestä häviä. Tiedän, että sairaalassa on nyt hoidossa poika, jonka syöpä uusiutui seitsemän vuotta hoitojen jälkeen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   IS SEURAA: Barcelonan iskun tekijää etsitään, toinen isku estetty – poliisi pidättänyt ja tappanut useita epäiltyjä

  2. 2

   Karmeaksi flopiksi teilatun F1-kisan olosuhteet järkyttivät suomalaisia – ”Tupakka-askit ja käytetyt kondomit lojuivat siellä”

  3. 3

   Poliisin operaatio esti toisen terrori-iskun – viisi kuoli, epäillyillä räjähdevyöt

  4. 4

   Trump kommentoi Barcelonan iskua tarinalla sian vereen kastetuista luodeista – pidetään yleisesti keksittynä

  5. 5

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  6. 6

   Kuva näyttää käänteen: Syrjäyttävätkö kuusikymppiset nuoria työpaikoilta?

  7. 7

   IS Barcelonassa: Heather, 29, auttoi terrori-iskun uhreja: ”Näin ihmisiä maassa, pieniä lapsia, naisia, verta kaikkialla”

  8. 8

   Satelliittikuvista heräsi huoli: Havitteleeko Pohjois-Korea ydinasetta, jolla voisi kiertää Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen?

  9. 9

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  10. 10

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: Barcelonan iskun tekijää etsitään, toinen isku estetty – poliisi pidättänyt ja tappanut useita epäiltyjä

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  5. 5

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  6. 6

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  7. 7

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  8. 8

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  9. 9

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  10. 10

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   IS SEURAA: Barcelonan iskun tekijää etsitään, toinen isku estetty – poliisi pidättänyt ja tappanut useita epäiltyjä

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. 6

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  10. 10

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   IS SEURAA: Barcelonan iskun tekijää etsitään, toinen isku estetty – poliisi pidättänyt ja tappanut useita epäiltyjä

  2. 2

   Karmeaksi flopiksi teilatun F1-kisan olosuhteet järkyttivät suomalaisia – ”Tupakka-askit ja käytetyt kondomit lojuivat siellä”

  3. 3

   Poliisin operaatio esti toisen terrori-iskun – viisi kuoli, epäillyillä räjähdevyöt

  4. 4

   Trump kommentoi Barcelonan iskua tarinalla sian vereen kastetuista luodeista – pidetään yleisesti keksittynä

  5. 5

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: Barcelonan iskun tekijää etsitään, toinen isku estetty – poliisi pidättänyt ja tappanut useita epäiltyjä

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  5. 5

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   IS SEURAA: Barcelonan iskun tekijää etsitään, toinen isku estetty – poliisi pidättänyt ja tappanut useita epäiltyjä

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. Näytä lisää