Aulis

Perhe

Yhä useamman perheenäidin salainen ongelma - "Viinin lipittäminen on jokapäiväinen palkinto"

Julkaistu:

LIV
Keskiluokkaiset äidit juovat yhä enemmän. Viinipullo tyhjenee tasaisesti samalla, kun illallinen kypsyy uunissa tai pesukone pyörii. Missä menee tissuttelun raja?
Helsinkiläinen Sanna on nelikymppinen kahden pienen lapsen äiti. Hän on korkeasti koulutettu, ja hänellä on hyvä ja arvostettu työpaikka, kuten lähes kaikilla hänen ystävä- ja tuttavapiirissään.


 

Viinistä on tullut teen korvike


Viime aikoina Sanna on havahtunut siihen, että moni hänen kiireistä lapsiperhearkea pyörittävä ystävänsä lievittää stressiä tarttumalla pulloon – silloinkin, kun pienet lapset ovat vielä hereillä eikä puoliso ole kotona.

- Todella monelle viinin lipittäminen on jokapäiväinen palkinto siitä, että saa iltarutiinit lasten kanssa tehtyä. Ainakin lasillinen. Viinistä on tullut teen korvike, Sanna lataa.

Monelle hänen tuttavalleen ei useinkaan riitä pelkkä lasillinen, vaan pullo tyhjenee tasaisesti samalla, kun ruoka kypsyy uunissa tai pesukone pyörii. Sannan mukaan hänen tuntemansa äidit perustelevat tissutteluaan sillä, että perhearjen pyörittäminen on niin raskasta.

- Suomalainen perusäiti alkaa mennä lähelle suurkulutuksen rajoja ihan heittämällä. Moni tuntemani uraäiti saattaa juoda pullollisenkin illassa, Sanna jatkaa.

Myös perheellisen Mirkan kaveripiiriin kuuluu paljon äitejä, joiden mielestä ruoan kanssa voi nauttia lasin tai kaksi viiniä, samoin saunakaljan. Heidän mukaansa lapselle pitää opettaa, ettei alkoholi ole mystinen juttu.

- Tuntuu vain, että sitä viiniä on sitten ihan joka päivä otettava ruoan kanssa se kaksi isoa lasillista. Samoin saunaolut saatetaan juoda joka päivä, vaikka sauna ei olisi lämpimänä, Mirka kertoo.

 


Suomalainen perusäiti alkaa mennä lähelle suurkulutuksen rajoja ihan heittämällä


Mirkan mukaan usein otetaan vielä yksi siideri kylkeen, eihän siitä humalaan tule.

- Tuloksena on jatkuvasti vanhalle viinalle haiseva kotiäitilauma. Mielestään he eivät ole humalassa, mutta minun silmissäni naiset ovat tissuttelevia hiprakkaääliöitä.

Syy juoda löytyy aina


Ohjaaja Virpi Karhu Ensikoti- ja avopalvelu Iida-Liinasta tunnistaa Sannan ja Mirkan havaitseman ilmiön. Syitä juomiselle löytyy aina, vaikka oikeasti niitä ei olisi.

- Nimenomaan viinin lipittäminen on yleistynyt. Kotona saattaa olla se kolmen litran viinitonkka, josta äidit liruttelevat huomaamattaan, Virpi Karhu sanoo.

Karhu vetää A-klinikkasäätiön ja Ensi- ja turvakotien liiton yhteistyössä tuottamaa nettiryhmää, jossa äidit voivat anonyymisti keskustella verkossa ongelmaksi muuttuneesta päihteidenkäytöstään. Suurin osa keskusteluun osallistuvista äideistä on alle kouluikäisten lasten vanhempia.

Karhun mukaan äitien juominen saattaa pysyä piilossa ympäristöltä todella pitkään. Vaikka vanhempi ei olisi änkyräkännissä, pienikin promillemäärä veressä lisää onnettomuusriskiä kotona.

- Ihmiset näkevät yleensä vain ne rappioalkoholistit, vaikka liikaa juovia äitejä löytyy tavallisten, keskiluokkaistenkin seinien sisäpuolelta, Karhu jatkaa.

Sanna on huomannut, että jopa sellaiset äidit, jotka kuntoilevat vapaa-ajallaan paljon, saattavat illalla vetäistä itsensä sellaiseen kuntoon, että pää on pöntössä.

- Olen kuullut, että aamulla saatetaan laskeskella, voinko ajaa töihin vai vienkö lapset taksilla päiväkotiin, Sanna huokaisee.

Puoliso ei välttämättä edes tiedäVirpi Karhun mukaan pitkiä työpäiviä tekevä mies ei välttämättä tiedä, että puolison juomisesta on kehittynyt ongelma. Puoliso voi olla lasten kanssa nukkumassa, kun hän palaa kotiin.

Pimentoon jää vain se, että puolison ”sammahtaminen” johtuu liiallisesta alkoholinkäytöstä eikä kotiaskareiden jälkeisestä väsymyksestä. Tilanteen oikea laita saattaa paljastua vasta, kun perheenäiti kaatuu jouluna juovuksissa anoppilan lattialle.

- Välillä puoliso on huomannut, mutta toivoo, ettei ongelmaa olisi. Usein juova osapuoli myös oppii piilottelemaan ongelmaansa, Karhu sanoo.

Kolmekymppinen Kaisa lopetti tissuttelun kokonaan muutamia vuosia sitten, kun perheeseen syntyi toinen lapsi. Kaisan juominen oli ajoittunut pääosin viikonloppuihin, mutta arkenakin saattoi välillä kulua pari saunakaljaa.

- Otin ihan liikaakin lapsen nähden. Kotona, viikonloppuisin, ihan vaan rentouduttiin viikosta. Aamulla oli hyvä nukkua krapulaa pois, olihan viikonloppu, Kaisa kertaa.

Tissutteluun tuli tauko, kun Kaisa tuli uudestaan raskaaksi. Puolison alkoholinkäyttö kuitenkin jatkui, ja Kaisa alkoi nähdä asian uusin silmin.

 


Aamulla oli hyvä nukkua krapulaa pois


- Jo 3–4 kaljan jälkeen hänen silmänsä näyttävät erilaisilta, kasvojen ilme on typertynyt, jutut roiseja, ruokailutavat unohtuvat ja nukkumaan tullessa röhkii kuin mikäkin sika. Miltähän tämä mahtaa näyttää lasten silmissä, jos aikuinen nainenkin vierastaa ”hiprakkaista” isiä?

Kaisa päätti, ettei halua lastensa näkevän häntä, kuten hän näkee heidän isänsä.

- Kauhean huono olo on vieläkin siitä, että mitä se oli silloin, kun esikoiseni oli pienempi. Olen päättänyt, etteivät lapseni minua humalassa enää näe.

Myös Sannalla on liiallisesta juomisesta omakohtaista kokemusta. Hän päätti olla nauttimatta arkena lasillistakaan, sillä hän huomasi, miten helposti viattomalta tuntuvaan rentouttavaan tapaan jäi koukkuun. Lasillinen jälkeen tuli toinen ja sitten kolmas. Pian viiniä saattoi kulua puoli pulloa joka ilta.

- Suvussani on alkoholismia, joten en halua ottaa riskiä, että alkoholinkäyttöni riistäytyisi käsistä.

Ennen keitettiin kahvit, nyt korkataan pulloHän sanoo, että usein alkoholista kieltäytymistä täytyy ystäväpiirissä selitellä. Kun ennen keitettiin kahvit, Sannan mukaan nyt saatetaan korkata vierailulla laadukas punaviini – arkenakin ja päiväsaikaan.

- Kaikilla on valtavat arsenaalit viiniä ja kuohuvaa kotona. Ajatellaan niin, että viini ja kuohuviini on kivaa kevyttä hupia. Ettei se oikeasti ole edes alkoholia.

Sanna kertoo todistavansa säännöllisesti, kuinka äidit kilistelevät lasten syntymäpäivillä kahvittelun ohella kuohuvalla. Eräskin äiti saapui juhlatilaisuuteen oman viinipullon kanssa. Juhlassa oli paikalla pieniä lapsia eikä alkoholin nauttiminen ollut suotavaa.

- Hän sitten kaatoi viininsä muumimukiin, Sanna sanoo.

Ruotsissa viininkulutukseen ja erityisesti laatikkoviinien haittoihin on jo kiinnitetty huomiota. Toissa vuonna Systembolaget ehdotti hanaviineille lisäveroa, joka olisi nostanut niiden kuluttajahintoja.

Virpi Karhu ei suinkaan halua tuomita vanhempia, jotka juovat joskus lasillisen viiniä. Sen voi nauttia ilman omantunnontuskia, kunhan siitä on iloa, eikä se aiheuta riippuvuutta. Liiallisen alkoholinkäytön myötä myös poissaolot töistä ja vanhempainilloissa lisääntyvät.

- Kun juomisesta tulee ongelma, seurauksena on pahimmillaan esimerkiksi avioero, potkut töistä tai tapaturmainen kuolema.

Milloin omaan alkoholinkäyttöön kannattaa havahtua?

- Jos kauppareissulla miettii, ostaako siideriä vai ei. Miksi ostaa tai miksi ei ja montako. Jos päihteidenkäyttö alkaa hallita elämää, pitää hakea apua.

Sannan, Mirkan ja Kaisan nimet on muutettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi julkaisi kuvan lasten vaarallisesta temppuilusta – ”Emme halua, että ainuttakaan vahinkoa tapahtuu”

  2. 2

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  3. 3

   Toni Wirtanen huomasi vaimonsa käytöksessä hälyttävän muutoksen – Jannika B:n masennus paljastui salakavalasti

  4. 4

   Jukka söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä keskellä Afrikkaa – 1600 euron ”ripulireissu” oli unohtumaton kokemus

  5. 5

   Jari Sillanpää sai jättimäisen synttäriyllätyksen – häkeltynyt laulaja liikuttui kyyneliin

  6. 6

   Palvottu plusmalli julkaisi kuvan, jollaisia mallit harvoin someen laittavat – esittelee uhkeat luomukurvinsa

  7. 7

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  8. 8

   Eikö istu ja nouse -testi onnistu? Kokeile liikettä, josta jokaisen peruskuntoisen tulisi selviytyä

  9. 9

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  10. 10

   Helsingin uusi piispa perehtyi nuorena miehenä itsetyydytykseen erinomaisin arvosanoin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

  2. 2

   Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

  3. 3

   Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

  4. 4

   Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

  5. 5

   Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

  6. 6

   Jessi, 33, ahdistui suomalaistyttöjen nettivideoista: ”Miten on mahdollista, että tuollaista saa tapahtua”

  7. 7

   Helppo testi kertoo parissa sekunnissa, kuinka suuri on riskisi kuolla ennenaikaisesti

  8. 8

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  9. 9

   Huippumalli Elle Macpherson, 53, lumoaa bikineissä – tätä vartaloa ei turhaan kutsuta maailman upeimmaksi!

  10. 10

   Tutkijat uskovat: Mysteerikone MH370:n putoamispaikka selvisi vihdoin – koordinaatit 35,6°S, 92,8°E julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi julkaisi kuvan lasten vaarallisesta temppuilusta – ”Emme halua, että ainuttakaan vahinkoa tapahtuu”

  2. 2

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  3. 3

   Toni Wirtanen huomasi vaimonsa käytöksessä hälyttävän muutoksen – Jannika B:n masennus paljastui salakavalasti

  4. 4

   Jukka söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä keskellä Afrikkaa – 1600 euron ”ripulireissu” oli unohtumaton kokemus

  5. 5

   Jari Sillanpää sai jättimäisen synttäriyllätyksen – häkeltynyt laulaja liikuttui kyyneliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

  2. 2

   Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

  3. 3

   Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

  4. 4

   Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

  5. 5

   Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää