Aija, Aava

NHL

Valikko

NHL

NHL:n jättiläisten brutaali vihanpito ei unohdu – Ville Nieminen: ”Se oli aikaa, jolloin peleihin joutui latautumaan pelolla”

NHL
Mestaruuksia kahmineet Detroitin ja Coloradon joukkueet vihasivat toisiaan. Keväällä 1997 nähtiin joukkotappelu, joka ei unohdu.
Detroit Red Wings ja Colorado Avalanche ovat NHL:n huonoimpia joukkueita.

Kaikki oli toisin 20 vuotta sitten. Läntisen konferenssin jättiläiset olivat NHL:n parhaimmistoon lukeutuneita taitojoukkueita, joiden peleissä läikkyi. Ensi viikon sunnuntaina 26. maaliskuuta tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta kaikkien aikojen joukkotappelusta.

Viha kyti pinnan alla pitkään. Yksi iso luku tarinassa nähtiin pudotuspeleissä 1996, kun Coloradon Claude Lemieux taklasi Detroitin Kris Draperin takaapäin laitaan. Draperin leuka murtui ja poski meni murskaksi. Draper ei viikkokausiin pystynyt syömään kunnolla muuta kuin nestemäisiä ruokia.

Draper muistelee vihanpitoa aiemmin tällä viikolla julkaistussa The Players Tribunen artikkelissa There Will Be Blood.

– Koko sarja oli verilöyly. En usein käytä sanaa ”viha”, mutta käytän sitä tässä. Me vihasimme heitä, he vihasivat meitä. Niin se vain meni, Draper sanoo vuoden 1996 pudotuspeleistä.

Lemieux teloi Draperin sarjan kuudennessa ja viimeisessä pelissä.

– Katsoin huoltajaamme. Näin hänet sumeasti, mutta pystyin erottamaan kauhun hänen katseestaan. En ikinä unohda sitä katsetta. Hän laittoi pyyhkeen pääni ympärille piilottaakseen vammani. Viimeinen asia minkä muistan, on hän ja Keith Primeau auttamassa minut jaloilleni ja ohjaamassa minut pukuhuoneeseen.

Kun Draper myöhemmin tokeni vahvojen kipulääkkeiden vaikutuksen alaisena, hän alkoi pukemaan pelivarusteitaan.

– Mitä helvettiä luulet tekeväsi? joukkueen lääkäri kysyi.

Sitten Draper sai nähdä murjoutuneet kasvonsa peilistä ja kuulla vammansa.

Sekä mielestään vielä huonommat uutiset: Colorado johti 4–1. Avalanche marssi jatkoon ja Stanley Cupiin asti.

Detroit janosi kostoa.

Tie ”verilöylyyn”

301 päivää myöhemmin, 26. maaliskuuta 1997 koitti peli, jonka kaikki NHL-fanit muistavat.

– On vaikea uskoa, että se tapahtui 20 vuotta sitten. Mutta jos kerron vain tarinan sen joukkotappelun takaa, se ei ole oikein. Nyt tätä lukeva 21-vuotias oli vauva, kun se tapahtui. Jos on vain nähnyt YouTube-videot, luultavasti ajattelee meidän vain olleen lauma eläimiä. Mutta syy siihen, että kaikki karkasi niin pahasti käsistä maaliskuun 26. päivä 1997, on siinä, mitä tapahtui ennen ja jälkeen sen joukkotappelun, Draper kertoo.

Draper taustoittaa tapahtumasarjaa laajasti. Ensin hän kertoo tarinan itsestään – pojasta, joka raivasi tiensä NHL:ään vastoin kaikkia todennäköisyyksiä.

Sitten kanadalainen kertoo, että hänen nähdäkseen Avalanchen ja Red Wingsin välinen vihanpito sai alkunsa itse asiassa Detroitin vierailusta Montrealiin joulukuun alussa 1995.


Tuolloin pelattiin myös yksi jääkiekkohistorian ikimuistoisimmista otteluista. Red Wings latoi kiekkoja Patrick Royn selän taakse, eikä Canadiens vaihtanut maalivahtia.

– Sinä iltana tapahtui jotain, mikä muutti jääkiekkoa ikuisesti.

Lopulta yleisön ivaama Roy luisteli itse vaihtoon ja ilmoitti, ettei enää ikinä pelaa Montrealissa.

– Roy treidattiin Avalancheen vain muutama päivä myöhemmin. Se oli hetki, jolloin meidän ja Coloradon välinen rivalry sai kipinänsä. Hän ei ikinä unohtanut, mitä me teimme hänelle Forumissa (Montrealin kotihalli). Siitä hetkestä eteenpäin hän otti meitä vastaan pelaamisen eri tavalla, Draper näkee.

Läntisen konferenssin finaaleissa Red Wings ja Avalanche sitten kohtasivat – ja Lemieux teloi Draperin.

– Valtaosa ihmisistä ajattelee, että vihanpito alkoi, kun naamani murskattiin kuudennessa pelissä. Mutta se alkoi paljon aiemmin. Siitä hetkestä kun kiekko putosi ensimmäistä kertaa 1. pelissä. Oli huitomista, repimista, sucker puncheja... ei ole järkeä edes käydä läpi jokaista tilannetta. Me teimme asioita, he tekivät asioita. Jos silloin pelasi NHL:n pleijareissa, pois ei päässyt ehjin nahoin. En glorifioi sitä, mutta niin se vain meni.

26. maaliskuuta 1997

Kaikki odottivat uudelleenkohtaamista. Kauden 1996–1997 kahdesta ensimmäisestä keskinäisestä kohtaamisesta Lemieux oli kuitenkin sivussa.

Kolmannessa hän pelasi, mutta isoilta ylilyönneiltä vältyttiin.

Sitten tuli neljäs kohtaaminen: 26. maaliskuuta 1997 Joe Louis Arenassa, Detroitin kotihallissa.

– Tulin hallin parkkipaikalle ja tv-kameramies seurasi minua autoltani pukukoppiin. He eivät ikinä seuranneet minua. He olivat aina Yzermanin ja Fedorovin perässä. Silloin tiesin, että okei, nyt mennään, Draper kertaa.

Ensimmäisessä erässä sitten räjähti. Igor Larionov ja Peter Forsberg, joukkueiden tähtisentterit, ottivat yhteen Red Wingsin vaihtoaition edessä.

Draperin paras ystävä pukuhuoneessa Darren McCarty otti oikeuden omiin käsiinsä ja moukaroi Lemieux’tä. Lemieux meni kilpikonna-asentoon ja yritti suojella itseään.

Sitten maalivahdit Roy ja Mike Vernon syöksyivät keskialueelle.

– He luistelivat toisiaan kohti kuin lännenelokuvassa. Mutta sitten, täysin tyhjästä Brendan Shanahan esti Roy’ta ja he lähtivät molemmat ilmalentoon, Draper kuvailee.

Pian Roy ja Vernon mätkivät toisiaan kuin vierasta sikaa.

Tappeluiden jälkeen Coloradon valmentaja Marc Crawford ja Detroitin Scotty Bowman raivosivat toisilleen aitioistaan.

Kun jää saatiin siivottua ja peli jatkui, Red Wings aloitti nousun. Ja voitti lopulta jatkoajalla McCartyn, kuinkas muuten, maalilla.

Pudotuspeleissä Detroit pudotti Coloradon jatkosta. Värikkäässä sarjassa nähtiin taas yksi joukkotappelu.

– Sain, mitä todella halusin siitä asti, kun olin sairaalassa. Sain kättelyjonon heidän kanssaan. Pääsin katsomaan jokaista heistä silmiin ja kättelemään heitä tietäen, että minä pelaisin Stanley Cupin finaaleissa ja he eivät, Draper sanoo Players Tribunessa.

Finaaleissa Detroit putsasi pöydän. Philadelphian Tuomiopäivän legioona (Eric Lindros, John LeClair ja Mikael Renberg) oli paperia. Red Wings voitti mestaruuden, kuten myös seuraavana vuonna 1998.

– Vuosien saatossa minä ja Lemieux emme ikinä puhuneet tapahtuneesta. Hän ei koskaan pyytänyt anteeksi, enkä minä tarvinnut sitä. He voittivat mestaruuksia, me voitimme mestaruuksia. Vaikka en pitänytkään hänestä kovinkaan paljoa, arvostin itse asiassa sitä, miten hyvä pelaaja hän oli tiukoissa paikoissa, Draper sanoo.

Jatko-osa kevään 1997 myllyille nähtiin seuraavana syksynä: viimeksi ”kilpparit” tehnyt Lemieux haastoi McCartyn tappeluun syksyn ensimmäisessä kohtaamisessa heti ottelun alettua.

Joukkotappeluita Detroitin ja Coloradon välillä nähtiin myös vielä 1. huhtikuuta 1998 ja 23. maaliskuuta 2002.

McCarty ja Lemieux puhdistivat ilmaa vuonna 2010 tv-ohjelmassa, jossa he puhuivat vanhoista tapahtumista ensimmäistä kertaa toisilleen – hyvässä hengessä. Kilpikonnaksi haukuttu Lemieux muun muassa sanoi tuolloin, että McCarty löi häntä keväällä 1997 niin kovaa päähän, ettei Lemieux pystynyt nousemaan jäästä.

– En ikinä kantanut kaunaa Darren McCartylle, sillä mielestäni hän teki vain niin kuin kunnon joukkuekaverin pitääkin tehdä, Lemieux sanoi.

Draper puolestaan kertoo The Players Tribunessa kohtaamisesta vuoden 2014 NHL:n varaustilaisuuden yhteydessä. Yllättävä hahmo, Claude Lemieux, lähestyi hänen perhettään.

– Poikani Kienan on katsonut kaikki mahdolliset YouTube-videot Wings–Avalanche-taistelusta. Hän tuntee koko tarinan. Hän katsoi Claudea isoine silmineen ja mietti, että Oh my God. Siinä hän on, elävänä.

Lemieux kätteli Draperit ja esitteli itsensä. Sitten he jatkoivat eri suuntiin.

– Olen iloinen, että meillä oli se hetki. Pelimme kauneus on siinä, että loppujen lopuksi, (huomattavasti vanhempina) miehinä, voimme yhä kätellä toisiamme, Draper sanoo.

Myrskyn jälkeen

Suomalaishyökkääjä Ville Nieminen pelasi Avalanchessa 2000–2002 ja koki vihanpidon jälkihöyryt.

– Oli hienoa päästä kokemaan niitä jälkimaininkeja ja sitä, miten peliä aikaisemmin pelattiin ja kuinka peleihin latauduttiin. Se on täysin erilaista kuin nykypäivänä, eikä meillä täällä juuri ole sellaisia kokemuksia, Nieminen sanoo Ilta-Sanomille.

– Molemmathan olivat taitojoukkueita. Kummallakaan ei ollut tappelijoita, vaan yksittäiset huippupelaajat vetivät sen siihen.

Niemisen aikana rivalry oli jo hieman jäähtynyt, eikä suomalaiselle jäänyt mieleen yksittäisiä pelejä. Nieminen pelasi yhden pudotuspelisarjan Avalanchen paidassa Red Wingsiä vastaan: Detroit voitti konferenssifinaalit 2002 voitoin 4–3 ja eteni mestariksi.

– Henkilöt jäivät enemmänkin mieleen, pääarkkitehteinä siinä olleet pelaajat: Pépé Lemieux, Adam Deadmarsh ja Keith Jones. Ehkä se Lemieux jäi sillä tavalla parhaiten mieleen, hänen tunteminen ja näkeminen. Se oli pysäyttävää. Ja tietenkin Peter Forsbergin fyysisyys oli aika extremeä.

Vastaavaan vihanpitoon kiekkokaukaloissa tuskin ylletään enää ikinä.

– Kun nykyään katsoo niitä videoita, eihän sitä moni voi uskoa, että tämmöistäkin on joskus ollut. Se oli oikeasti vaarallista. Kyllä se käsinkosketeltavissa oli. Maailma oli erilainen. Siinä oli vahvoja persoonia – todellisia sotureita, jotka eivät antaneet periksi. Ylilyöntejä tuli paljon, niitä sallittiin ja ne kuuluivat siihen. Se oli niin show-painotteista, että se mitä silloin tehtiin oli hyväksyttyä, Nieminen sanoo.

– Se oli aikaa, jolloin peleihin joutui latautumaan oikein pelolla. Pelko ja viha näyttelivät paljon isompaa osaa pelaamisessa kuin nykyään.

Detroit Red Wings–Colorado Avalanche lauantaina kello 19.00. Ottelu on joukkueiden viimeinen Joe Louis Arenassa ennen Red Wingsin muuttoa uuteen kotihalliin. Viaplay näyttää ottelun.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  2. 2

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  3. 3

   Mikroaaltouuni on yksi keittiön pahimmista törkypesistä – Näin teet näppärän tehopesun

  4. 4

   Nicole Kidman väläytti Kimi Räikköselle hurmaavaa hymyään

  5. 5

   Ferrari hurjassa vauhdissa – rataennätys murskaksi F1-harjoituksissa!

  6. 6

   Kommentti: Trumpin bluffi paljastui nololla tavalla – voittamisen kuningas ratsastaa nyt tappiosta toiseen

  7. 7

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  8. 8

   Huutokauppakeisari aiheutti kaaoksen Espanjassa – kadut tukossa: ”Väkeä oli niin paljon, etteivät autot päässeet kulkemaan”

  9. 9

   Yllätyskäänne: F1-talli vaihtoi kuljettajaa

  10. 10

   Kokki Henri Alénin vakavahenkinen addiktio kävi ravintolalle kalliiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  2. 2

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  3. 3

   Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

  4. 4

   Syövän voittanut äiti synnytti kaksoset, kuoli seuraavana päivänä

  5. 5

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  6. 6

   IS testasi 17 kesän uutuusjäätelöä: ”Tätä söisi yksin koko purkin”

  7. 7

   Kokki Henri Alénin vakavahenkinen addiktio kävi ravintolalle kalliiksi

  8. 8

   Tosi-tv-tähdet viettivät vuoden metsässä – eivät tienneet, että sarjan esittäminen oli lopetettu kesken kaiken

  9. 9

   Mikael Gabrielin Playboy-rakas saapui Jussi-gaalaan kurveja korostavassa glittermekossa – antava kaula-aukko ylsi napaan asti

  10. 10

   Järjestys voi yllättää – testaa, osaatko nimetä 30 Suomen suurinta kuntaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  6. 6

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  9. 9

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  10. 10

   Uusi kansantauti? ”Sairastuneita on Suomessa nyt noin 44 000, ja joka vuosi reilut 2000 sairastuu”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  2. 2

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  3. 3

   Mikroaaltouuni on yksi keittiön pahimmista törkypesistä – Näin teet näppärän tehopesun

  4. 4

   Nicole Kidman väläytti Kimi Räikköselle hurmaavaa hymyään

  5. 5

   Ferrari hurjassa vauhdissa – rataennätys murskaksi F1-harjoituksissa!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  2. 2

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  3. 3

   Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

  4. 4

   Syövän voittanut äiti synnytti kaksoset, kuoli seuraavana päivänä

  5. 5

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  6. Näytä lisää