MyStyle

Afganistanilainen hääpukusuunnittelija tuli turvapaikanhakijana Suomeen – ompeli Dubaissa 20 000 dollarin pukuja

Julkaistu:

Tositarina
Kuuluisa afganistanilainen hääpukusuunnittelija Aziz Rasuli saapui Suomeen vuosi sitten ja asuu turvapaikanhakijoiden tukimajoituksessa. Nyt Aziz suunnittelee omaa mallistoa, jotta saisi perheensä Suomeen.
Valkoinen mekko on tehty vanhasta verhokankaasta, rinnuksessa on musta Afganistanin kartta. Kyyneleenmuotoiset koristeet on leikattu ketsuppipullon palasista. Valkoiset tupakan filtterit kuvastavat ruumiita.

– Kaikki kokemani huoli ja tuska on purettu tähän pukuun, räätäli ja ompelija Aziz Rasuli kertoo käsin ompelemastaan mekosta.

Aziz on tunnettu afganistanilainen hääpukusuunnittelija, joka tekee länsimaisia vaatteita.

Viime marraskuussa hän tuli Suomeen ja asuu nyt Strömforsin ruukissa Loviisassa, turvapaikanhakijoiden tukimajoituksessa.

Ei vaihtoehtoja

Talebanit tuikkasivat tuleen Azizin ateljeen Afganistanissa kaksi kertaa, viimeisen kerran puolitoista vuotta sitten. Aziz onnistui pakenemaan viime tipassa. Hän vei raskaana olleen vaimonsa ja viisi- ja kolmevuotiaat lapsensa piiloon maalle.

– Minun piti lähteä. En tuntenut oloani turvalliseksi, Aziz kertoo.

Kotona Afganistanissa oli vaarallista. Matkalla kotoa töihin oli talebanien tarkastuspisteitä. Niistä voitiin milloin tahansa ampua. Kerran talebanit ottivat Azizin panttivangiksi yhdeksi päiväksi.

Azizia ei katsottu hyvällä: Afganistanissa ei saa tehdä mitään länsimaista. Aziz suunnitteli naisten vaatteita ja otti naisista mittoja. Kaiken kukkuraksi hän työskenteli ompelijavaimonsa kanssa. Afganistanissa ajatellaan, että naisten pitäisi olla kotona. Talibanit eivät anna tyttöjen käydä koulua.


Kesällä 2015 Aziz lähti Afganistanista, koska vaihtoehtoja ei ollut. Uskalias matka Suomeen kesti kolme kuukautta Pakistanin, Iranin ja Turkin kautta. Osan matkasta hän käveli. Välillä ihmissalakuljettajat kuljettivat häntä autolla suuresta maksusta.

Suomessa Azizia ja muita turvapaikanhakijoita odotti marraskuun pimeys. Uusi koti löytyi Strömforsin ruukin vanhasta työläisparakista. 36-vuotias mies jakaa 12 neliön huoneen kolmen turvapaikanhakijan kanssa. Miehet nukkuvat kahdessa kerrossängyssä.


Huone on niin pieni, ettei siellä voi tehdä muuta kuin maata sängyssä tai istua pienen pöydän ääressä. Pöytäliinana on paikallislehden sivut.

Aziz hyppää tottuneesti yläsängylle ja katselee ujosti ympärilleen. Turvapaikan- hakijan hymy on surullinen. Sodan kokenut ihminen ei ole enää koskaan sama. Myös epätietoisuus oman perheen kohtalosta raastaa.

Elämä on nyt täällä, pienessä suomalaisessa kylässä. Pientä vauvaansa Aziz ei ole vielä nähnytkään.

Koulutus Iranista, ompelukone toimittajalta

Afganistanissa Aziz eli keskiluokkaista elämää ja asui perheensä kanssa omakotitalossa. Suomessa on turvallista, mutta olot ovat muuten ankeat. Talvella vanhassa parakissa oli kosteusvaurioita. Lämmitys joko toimi tai ei.

Koko talven Aziz piti itsensä henkisesti kasassa istumalla kerrossängyn yläpedillä ja ompelemalla tovereilleen paitoja jätekankaasta.

– Minulla ei ollut mitään tekemistä. Ajatukseni alkoivat kiertää kehää. Kun ompelin, sydämestäni purkautui ompelemiseen kaikki se kärsimys, Aziz kertoo tulkkinsa Sabin välityksellä.

Aziz Rasuli on koulutukseltaan räätäli ja ompelija. Hän innostui vaatesuunnittelusta lapsena katsellessaan räätälisetänsä työskentelyä.

– Kiinnostuin pukujen yksityiskohdista. Halusin tehdä yhtä hienoja vaatteita.

13-vuotiaana Aziz lähti Iraniin räätälikouluun. Hän ei päässyt opiskelemaan Afganistanissa: ääriryhmät olivat tuhonneet koulun.

Iranissa vierähti kahdeksan vuotta. Sen jälkeen elämä jatkui yli 10 vuotta Dubaissa, jossa Aziz teki rikkaille jopa 20 000 dollarin eli noin 18 000 euron hääpukuja.


Suomessa huippusuunnittelija ei uskaltanut kertoa tarvitsevansa ompelukonetta. Hän teki jokaisen piston käsin kerrossängyssä istuen. Monta kuukautta.

Kun oman kylän ihmiset saivat asian selville, alkoi tapahtua. Strömforsin ruukissa asuva toimittaja Päivi Storgård toi Azizille oman ompelukoneensa ja on hankkinut muitakin tarvittavia välineitä. Paikallinen majoitusyritys antoi Azizille kerrostalokaksion työtilaksi ja kangasketju on lahjoittanut kankaat hääpuvun tekemiseen.

– Olen kiitollinen Päiville kaikesta, mitä hän on vuokseni tehnyt, Aziz Rasuli sanoo.

Päivi Storgård on tuttu vieras Azizin työhuoneella muutaman sadan metrin päässä parakista. Illalla hän on tulossa sovittamaan tilaamaansa villakangastakkia. Tänään Päivi on paikalla toisena tulkkina.

– Tutustuimme Azizin kanssa jouluaattona, kun kutsuin turvapaikanhakijat kylään, Päivi Storgård kertoo.

Aziz puhuu auttavasti englantia ja suomea. Lähes päivittäin tapaavat Päivi ja Aziz ovat oppineet ymmärtämään toisiaan.

Uusi ura Suomessa


VIIME viikonloppuna Love Me Do -messuilla Helsingin Kaapelitehtaalla nähtiin ensimmäinen Aziz Rasulin Suomessa ompelema hääpuku, jonka oli suunnitellut vintage-pukusuunnittelija Heidi Niemi. Niemi stailaa Pin-up Garage -yrityksessään naisia menneiden vuosikymmenten tyyliin oman vaatemallistonsa avulla.

Nyt Aziz tekee kaikkensa, jotta hän saisi Suomessa uuden uran itsenäisenä designerina ja ateljeeompelijana. Afganistanilaismiehellä on suomalainen verokortti ja väliaikainen henkilöllisyysnumero.


– Suurin unelmani on, että saisin perheeni Suomeen, Aziz sanoo.

Turvapaikanhakijan pitäisi tienata 2 500 euroa kuukaudessa, että perheen yhdistäminen olisi mahdollista.

Aziz ei ole vielä saanut turvapaikkapäätöstä, mutta hänen on mahdollista saada oleskelulupa. Oleskeluluvan saamiseen vaikuttaa, että on työtä.

– Tulen joka aamu seitsemältä ompelemaan, Aziz kertoo.

Hääpukusuunnittelijan työhuone on vaatimattomassa kerrostalokaksiossa, jota ei ole remontoitu vuosikymmeniin. Nyt hän tekee tilauksesta myös tavallisia vaatteita miesten housuista naisten takkeihin.

Seinällä roikkuu musta afganistanilainen miesten paita, jonka kuvioiden kirjailemiseen Azizilta on mennyt neljä päivää. Puitteet ja tulot eivät ole häävit. Tällä haavaa Aziz tarvitsisi silityslaudan sekä pitkän pöydän, jolla voisi leikata. Muunneltava sovitusnukke, jota voisi kasvattaa ja pienentää, auttaisi mittojen tekemisessä.

Huoli perheestä

Ihailemme käsin ommeltua oranssia cocktailmekkoa, joka on tehty jätekankaasta.

– Ompelin tätä yli viikon, Aziz esittelee mallinuken päällä olevaa vaatetta.

Lattialla on muovikasseja, joista pilkottaa kyläläisten tuomia vanhoja kankaita ja vaatteita.

Matalalla pöydällä on toinen ompelukone, yli 30 vuotta vanha Husqvarna, joka on saatu lahjoituksena, niin kuin myös vanha saumuri Bernette 3340.

Mekot edustavat elämän koreutta. Niiden ompelija on nähnyt perin pohjin elämän valot ja varjot.


Aziz on huolissaan perheestään. Viimeksi hän on saanut heihin yhteyden kuukausi sitten. Puhelinlinjat toimivat harvoin, sillä talebanit katkovat puhelinmastoja. Posti ei juuri kulje sodan runtelemassa maassa.

– Perheeni asuu kylässä, jossa on vaarallista. Joka ilta ammuskellaan. Näen joka yö painajaisia.

Jos Aziz joutuu lähtemään Suomesta, hän ei voi palata kotimaahansa. Afganistan ei ole enää hänelle turvallinen paikka. Paluu tarkoittaisi, että hän joutuisi katkaisemaan välit omaisiin ja ystäviin.

Kolmen lapsen isällä on rukousliina. Hän rukoilee viisi kertaa päivässä.

– Ainoastaan täällä työhuoneella olen rauhallinen. Kämppäkaverini ajattelevat koko ajan ikäviä uutisia, tilannetta kotimaassa ja karkotusta.

– Unohdan surulliset asiat hetkeksi vain kun ompelen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  3. 3

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  4. 4

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  5. 5

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  6. 6

   Suomalaisten suosimalla kreikkalaissaarella riehuu taas tulipalo: ”Mietin jo laukkujen pakkaamista”

  7. 7

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  8. 8

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  9. 9

   Suurhyökkäys Isisiä vastaan alkoi Tal Afarissa – äärijärjestölle uhkaava viesti: ”Antautukaa tai kuolkaa”

  10. 10

   Tulosmanipulaatioepäily jääkiekon MM-kisoissa – epäiltyjä uhkaa vuosien vankeus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. 6

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  7. 7

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  8. 8

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  9. 9

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  10. 10

   KRP: Turun puukkoiskusta epäiltyä päästy kuulemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  3. 3

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  4. 4

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  5. 5

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää