MyStyle

Afganistanista kotoisin oleva Anita: Meidän kulttuurissamme isoja silmiä ja kapeaa nenää pidetään kauniina

Julkaistu:

Oma tyyli
– Afganistanilaiset ovat ehkä enemmän kiinnostuneita kauneusasioista kuin suomalaiset, espoolainen Anita Fazel kertoo IS:lle.
Kauneusihanteita ja tyyliasioita voi tarkastella myös yksittäisestä kulttuurista käsin ja henkilökohtaisesta näkökulmasta, joka poikkeaa suomalaisista tavoista.

Afganistanissa kauneuteen liittyvillä asioilla on suuri merkitys, ja juhlat ovat naisille tärkeä tilaisuus myös näyttäytymiseen.

Espoolainen Anita Fazel on kotoisin Afganistanista. Hän myöntää olevansa erittäin kiinnostunut kaikesta kauneuteen liittyvistä asioista, mikä kumpuaa maan kulttuurista.


Helsingissä opiskeleva parikymppinen Fazel tietää tarkasti synnyinmaansa kauneusihanteet. Afganistanissa kaikenikäiset naiset ovat kiinnostuneita kauneusasioista.

– Afganistanilaiset ovat ehkä enemmän kiinnostuneita kauneusasioista kuin suomalaiset. Tapa tulee historiasta ja kulkee kulttuurimme mukana, Fazel kertoo Ilta-Sanomille.

– Meidän kulttuurissamme isoja silmiä ja pientä, kapeaa nenää pidetään yleisesti kauniina. Silmät meikataan vahvasti, koska katse on tärkeä. Kun silmät ovat meikatut, silloin katse korostuu. Meikki on tärkeä asia, koska se näkyy.

– Vanhassa kulttuurissamme tytöt eivät meikanneet lainkaan. Silloin naiset erottuivat myös tällä tavoin. Tiedettiin, kuka on naimisissa ja kuka ei. Nyt tilanne on muuttunut. Tytöilläkin voi olla vähän meikkiä. Se riippuu siitä, miten perhe suhtautuu asiaan. Alaikäiset eivät käytä meikkiä ja ne ovat kouluissa ehdottomasti kielletty. Tytöillä pitää olla kouluasu: mustat vaatteet ja valkoinen huivi.


Kosmetiikkamyyjät miehiä

Suomessa on saatavilla paljon erilaisia kauneuspalveluita, ja kosmetiikkaa löytyy laidasta laitaan aina tavarataloista huoltoasemiin asti.

– Afganistanissa meikit ostetaan meikkikaupoista, joissa on kansainvälisiä tuotemerkkejä myynnissä kuten täälläkin. Useimmiten niissä myyjät ovat miehiä. He eivät tunne meikkituotteita niin hyvin, mutta toimivat meikkikaupoissa myyjinä. Sen sijaan meikkikouluissa opettajina toimivat naiset.

Afganistanissa ei ole niin laaja valikoima kauneuden- ja ihonhoitopalveluita kuin Suomessa, mutta sieltä löytyy myös paikallinen erikoisuus.

– Suosimme itsehoitoja, koska Afganistanissa on vähemmän palveluita saatavilla. Kampaaja on se paikka, josta saa hiustenlaiton lisäksi muita palveluita. Kampaajalla voi vaikka laittaa kulmat.

– Siellä voi myös poistattaa kasvoista ihokarvat. Se tehdään ohuen langan avulla. Lanka kiepautetaan ihokarvan ympärille ja nypitään pois. Kampaaja, joka osaa tehdä tämän, on erittäin taitava. Ihokarvojen poisto langan avulla on hyvin edullinen ja nopea tapa, Fazel selvittää.


Yksi suomalaisten naisten suosimista kauneudenhoitoon liittyvistä asioista on hiusten värjäys, joka tehdään kampaajilla ja myös itse kotioloihin tarkoitetuilla väriaineilla.

– Meidän kulttuurissamme hiukset värjätään lähinnä omaan sävyyn eli mustiksi tai ruskeaksi. Joskus hiusten joukkoon voidaan laittaa myös vaaleita raitoja.

– Useimmilla nuorilla naisilla on pitkät hiukset. Se on kulttuurissamme nuorten naisten hiusihanne. Minulla itselläni on luonnonkiharat hiukset, ja suoristan niitä välillä. Leikkaan itse hiuksiani, mutta käyn joskus myös kampaajalla. Hän on iranilainen ystäväni, joka on töissä täällä suomalaisessa kampaamossa, Fazel kertoo.

Juhlien eteen aikaa ja vaivaa

Afganistanissa juhliin valmistautumiseen ja laittautumiseen käytetään paljon aikaa ja vaivaa.

– Meidän kulttuurissamme juhlakampaukset ovat todella näyttäviä. Sellaisia ei Suomessa näe. Afganistanissa juhlissa on erittäin tärkeää näyttää kauniilta ja laitetulta. Juhlameikki on vahva. Sen pitää näkyä, Fazel kuvailee.

Suomessa juhlapukeutumisessa suositaan usein klassista ja turvallista mustaa väriä. Afganistanissa juhlissa halutaan erottautua.

– Meillä käytetään juhlissa viehättäviä, naisellisia ja värikkäitä vaatteita. Ne ovat vähän intialaistyyppisiä, mutta eivät koskaan yksinkertaisia tai pelkistettyjä. Suosimme myös runsasta korujen käyttöä. Tytöille laitetaan korviin reiät ja korvakorut jo alle vuoden ikäisenä. Se kuuluu kulttuuriimme. On outoa, jos tytöillä tai naisilla ei ole korvakoruja.

– Materiaaleista kulta kuuluu vahvasti afganistanilaiseen kulttuuriin. Koruja käytetään paljon erityisesti silloin, kun mennään naimisiin. Kaulakorut ja rannekorut ovat isoja ja näyttäviä. Myös korkeat korkokengät kuuluvat juhlapukeutumiseen.


Afganistanissa juhlat ovat myös paikka näyttäytymiseen. Asusteet ovat tärkeässä roolissa, ja niiden käytössä ei säästellä.

– Meidän kulttuurissamme juhlat ovat kuin muotinäytös. Niissä naiset haluavat näyttää hyvältä ja koruja käytetään runsaasti. Naiset juttelevat keskenään koruista. Ne kiinnostavat ja koruista halutaan tietää, mistä ne ovat ostettu. Naisilla on juhlissa hyvätahtoista kilpavarustelua näyttävyydestä, kauneudesta, vaatteista ja korujen määrästä, Fazel kuvailee.

Meikit eivät kuulu surujuhliin

Suomessa pukeutumiskulttuuri on melko nuorta. Tavoissa suositaan käytännöllisyyttä. Vaihteleviin sääolosuhteisiin sopeutuminen ja mukavuudenhalu toimivat monilla tyyliasioiden ohjenuorana. Kulttuurissamme pukeutumiseen ja tyyliasioihin ei ole muodostunut tarkkoja sääntöjä ja tapoja, jos niitä on koskaan edes oikein ollutkaan.

– Meidän kulttuurissamme meikit eivät kuulu moskeijoihin tai surullisiin juhliin kuten hautajaisiin. Meikit eivät saa silloin näkyä, koska se näyttäisi oudolta.

– 20 vuotta sitten Afganistanissa oli länsimaisempi ilmapiiri. Nykyisin suositaan, että naiset käyttäisivät ulkona liikkuessaan huiveja. Se on parempi tapa, koska silloin välttyy moitteilta.

Anita Fazel on saanut syntymälahjana kiinnostuksen kauneus- ja tyyliasioihin. Pukeutuminen, vaatteet ja tyyliasiat ovat nuoren naisen sydäntä lähellä. Asia on pantu merkille myös Suomessa.

– Sain täällä Suomessa opettajaltamme vuonna 2011 todistuksen, että olin koulumme vuoden tyylikkäin oppilas. En tiedä, mistä idea tähän titteliin tuli, mutta minulta kysyttiin koulussamme joka päivä, mistä olin ostanut vaatteeni. Käytän vaatteissani paljon värejä. Minua kehuttiin koulussa lähes päivittäin, että näytin hyvältä, Anita kertoo.


Afganistanissa ei dietata

Suomessa painonhallinta ja erilaiset dieetit ovat esillä läpi vuoden. Ravitsemusalan ja ruokasuositusten uusia trendejä seurataan tarkasti ja ne herättävät paljon kiinnostusta ja kritiikkiäkin. Painonhallinnassa erilaisia asiantuntijamielipiteitä esitetään puolesta ja vastaan. Afganistanissa maan kulttuuri on tällä saralla erilainen.

– Dieetit eivät näy meidän kulttuurissamme. Nuoret naiset saattavat kyllä katsoa tarkemmin, että vartalo pysyy hyvässä kunnossa. Afganistanissa naisilla on usein paljon lapsia, joten nämä asiat eivät ole niin paljon esillä kuin täällä.

– Afganistanissa ruoka on todella hyvää, mutta se ei välttämättä ole terveellistä. Syömme myös lihaa ja erilaisia kasviksia. Riisi kuuluu vahvasti meidän kulttuuriimme ja siitä löytyy paljon erilaisia lajeja, joita maustetaan. Meillä kuuluu asiaan, että ruokaa on runsaasti ja monipuolisesti tarjolla. Olisi outoa, jos ruokaa tarjottaisiin vieraille vain yhtä lajia. Kun ystäväni tulevat minun luokseni syömään, tarjoilu näyttää siltä kuin olisi juhlat.

– Suomessa syödään varmasti terveellisemmin, mutta ruoka ei ole täällä niin hyvää. Voi olla, että minun iholleni olisi parempi, jos söisin terveellisemmin. Saatan olla tässä asiassa vähän laiska, mutta haluan, että ruoka maistuu hyvältä.

Muiden kulttuurien kauneuteen ja tyyliasioihin liittyvistä tavoista ja perinteistä on mahdollisuus oppia jotain uutta. Toinen näkökulma voi tuoda esiin asioita, joita ei edes ole tullut ajatelleeksi. Erovaisuuksista voi napata itselleen myös käyttökelpoisia vinkkejä.

– Suomalaisilla naisilla on luonnollinen meikki, jota ei aina edes huomaa. Suomalaisille sopii hyvin meikki, koska jo pelkästään ripsivärillä ja rajauksilla saadaan heti näyttävyyttä. Me tarvitsemme paljon enemmän meikkiä, jotta se näkyisi. Suomalaisille sopii erittäin hyvin meikkivoide. Minua sen sijaan pukee paremmin puuteri kuin meikkivoide.

– Nykyään minua kiinnostaa enemmän luonnollinen meikki. Mielestäni on tärkeää, että meikki sopii itselle hyvin. Ennen juhlia testailen ja kokeilen erilaisia meikkejä, sopivatko ne minulle vai eivät. En matki muita.

Farkkuja, farkkuja, farkkuja

Anita Fazel on huomannut muitakin eroavaisuuksia synnyinmaansa ja Suomen välillä.

– Olen huomannut, että Suomessa tytöt meikkaavat paljon jo koulussa. Kemikaalit eivät tee iholle hyvää. Kun olin pieni, äitini sanoi, että nuorten ei ole hyvä käyttää niin paljon meikkiä. Täällä vasta yliopistoissa naisten meikin käyttö vähentyy. Meidän kulttuurissamme asia on juuri päinvastoin. Kouluissa ei saa meikata, mutta yliopistoissa naiset meikkaavat paljon ja vahvasti.

– Suomalaisilla naisilla on erittäin hyvä iho. Meillä taas on tummemmat silmät ja enemmän ripsiä. Voimme kaikki lohduttautua, että kukaan ei ole täydellinen, Anita kertoo.


Suomalaisnaisia kannustetaan usein lisäämään pukeutumiseen enemmän värien käyttöä ja naisellisuutta. Anita Fazel komppaa suositusta.

– Suomalaisille sopisivat hyvin paljon värikkäämmät vaatteet. Täällä on pitkiä jaksoja, jolloin on tummaa ja hyvin pimeää. Useimmilla on silloin mustat takit. Väreillä erottuisi paremmin joukosta.

– Täällä nuoret käyttävät paljon farkkuja, farkkuja ja farkkuja. Hame tai mekko voisi joskus tuoda mukavaa vaihtelua tyyliin, Fazel suosittelee.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Tanskan poliisi löysi sukellusveneestä kadonneen etsinnöissä naisen ruumiin

 2. 2

  Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

 3. 3

  Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

 4. 4

  Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

 5. 5

  80-luvun seksisymboli palasi parrasvaloihin – vietti 24 vuotta erämaassa ilman tv:tä: ”Halusin kasvattaa vauvani poissa julkisuudesta”

 6. 6

  Jouni Hynynen ja vaimo Mari säteilivät yhdessä ensi-illassa – avioparilla poikkeava asumisratkaisu

 7. 7

  SUORA LÄHETYS: Aurinko pimenee täydellisesti laajalla alueella Yhdysvalloissa

 8. 8

  Europussi oli vuosituhannen alun kuuma keräilytuote, jolla tehtiin kovia voittoja – tämä on kolikoiden arvo nyt

 9. 9

  Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

 10. 10

  Poliisi: Barcelonan pääepäilty surmattu – ylisti Allahia ennen ampumista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 2. 2

  Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

 3. 3

  Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

 4. 4

  Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

 5. 5

  Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

 6. 6

  Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

 7. 7

  Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

 8. 8

  Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

 9. 9

  Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

 10. 10

  Aftonbladet: Tanskalaiskeksijä kertoi poliisille ruotsalaistoimittajan saaneen surmansa onnettomuudessa – hautasi mereen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. 6

  Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

 7. 7

  Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

 8. 8

  Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

 9. 9

  Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

 10. 10

  Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Tanskan poliisi löysi sukellusveneestä kadonneen etsinnöissä naisen ruumiin

 2. 2

  Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

 3. 3

  Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

 4. 4

  Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

 5. 5

  80-luvun seksisymboli palasi parrasvaloihin – vietti 24 vuotta erämaassa ilman tv:tä: ”Halusin kasvattaa vauvani poissa julkisuudesta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 2. 2

  Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

 3. 3

  Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

 4. 4

  Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

 5. 5

  Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. Näytä lisää