Merja

Muut lajit

Valikko

Video: Snookertähti Ronnie O’Sullivan teki jotain uskomatonta 20 vuotta sitten – ”Vasta ajan kanssa on pystytty ymmärtämään”

Snooker
MM-kisat alkavat lauantaina Sheffieldin Crucible-teatterissa. Turnauksen aikana vietetään muun muassa lajin yhden tunnetuimman suorituksen vuosipäivää.
Vuoden 1997 MM-turnaus päättyi irlantilaisjuhliin, kun Ken Doherty löi loppuottelussa skotti Stephen Hendryn erin 18–12 ja katkaisi tämän viiden mestaruuden voittoputken – ennätys, joka on edelleen voimassa. Dohertyn uran ainoan MM-tittelin sijaan turnauksesta ihmisten mieliin jäivät avauskierroksen tapahtumat.

Show’n varasti 21-vuotias englantilaistähti Ronnie O’Sullivan, joka teki 147 pisteen maksimibreikin avauskierroksen ottelussaan maanmiestään Mick Pricea vastaan. Vuosipäivä on 21. huhtikuuta. O’Sullivanista tuli vasta neljäs Crucible-teatterissa maksimibreikin tehnyt pelaaja Cliff Thorburnin (1983), Jimmy Whiten (1992) ja Hendryn (1995) jälkeen.

O’Sullivan erottui joukosta, kiitos häikäisevän nopeutensa.O’Sullivan pussitti 15 punaisen kanssa 15 mustaa palloa ja väripallot ainoastaan viidessä minuutissa ja 20 sekunnissa, mikä on edelleen lajin voimassa oleva maailmanennätys.


– Maksimin tekeminen Cruciblessa on tietenkin erityistä, mutta ei se silloin tuntunut niin mielettömältä kuin nyt, sillä edellisvuosina O’Sullivanin pelityyli oli vielä nopeampi. Vasta ajan kanssa on pystytty ymmärtämään, mistä oikein oli kyse. Parikymmentä vuotta ovat antaneet perspektiiviä, kun kukaan ei ole päässyt edes lähelle – ei edes maestro itse, Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull sanoo.

Nopea ajattelija

O’Sullivan on edelleen ainoa pelaaja, joka on pystynyt tekemään ammattilaisturnauksessa maksimibreikin alle seitsemässä minuutissa. Hän on onnistunut tempussa neljä kertaa urallaan.

– Kuka tahansa voi mennä alas lyöntiin ja lyödä nopeammin kuin Ronnie, mutta poikkeuksellisen hänestä tekee se nopeus, jolla hän ajattelee peliä eteenpäin. Tällöin turhat pohdinnat jäävät pois ja syntyy vähemmän paineistettu tila, eli ei ehdi syntyä negatiivisia ajatuksia, Hull analysoi.

Nykyisin 41-vuotiaan O’Sullivanin keskimääräinen lyöntiaika on noin 16 sekuntia. Legendaarinen maksimibreikki kesti 320 sekuntia, joten 36 lyönnissä aikaa yksittäiseen palloon kului keskimäärin vain 8,9 sekuntia. Painetta lisäsi myös MM-turnauksessa 147 pisteen breikistä maksettava palkintosumma, joka vuonna 1997 oli 147 000 Englannin puntaa. Kun päälle pantiin vielä turnauksen korkeimmasta lyöntisarjasta maksettu 18 000 punnan palkkio, O’Sullivan kuittaama kokonaissumma nousi 165 000 puntaan eli vuoden 1997 kurssilla 234 300 euroon.

– Jos puhutaan paineensietokyvystä, maksimin tekeminen on oma lukunsa. Matseissa pelaajalla on aikaa latautua ja puhutella itseään, mutta Ronnien ennätysmaksimissa kaikki tapahtuu nollasta sataan neljässä ja puolessa minuutissa. Sen jälkeen pöydällä on jäljellä vain väripallot, ja pelaajalla vain menetettävää. Sitä ei pysty ennakoimaan, Hull sanoo.


Missattu maksimi

Hullilla on omakohtainen kokemus siitä, miltä paine maksimibreikin tekemisestä tuntuu. Vuoden 1999 MM-turnauksen karsinnoissa Blackpoolissa Hull pelasi kanadalaista Tom Finstadia vastaan ja oli matkalla maksimiin. Viimeinen musta karkasi kuitenkin ohi. Karsinnoissa 147 pisteen lyöntisarjasta ei olisi maksettu jättipalkintoa, vaan summa olisi ollut vajaat 3 000 euroa ja kunniaa päälle.

– Se meni jännityksen piikkiin. Jos pinkki olisi mennyt keskeltä säkkiä, musta olisi jäänyt suoraksi. Muistan, kun katsomossa joku pomppasi pystyyn lyötyäni mustaa, mutta pallo rätisi pussin suulla kolmesti ja jäi luukulle. Sen jälkeen kaverin perse painui hiljaa takaisin penkkiin, Hull naurahtaa.


– Testiosuus alkaa aina vasta silloin kun väripallot ovat enää jäljellä. Moni on sortunut loppuhetkillä MM-kisoissa, mieleen tulevat muun muassa Stuart Binghamin ja Ronnien pinkit (katso video tästä).

Aggressiivisuus kantanut hedelmää

Kun O’Sullivan teki 147 pisteen breikkinsä vuoden 1997 MM-turnauksessa, kyseessä oli vasta historian 20:s ammattilaismaksimi. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin määrät ovat kasvaneet hurjasti, sillä viikko sitten englantilainen Gary Wilson teki MM-karsinnoissa jo ammattilaishistorian 131:nnen maksimin.

– Stephen Hendry toi aikanaan peliin nykyaikaisen ajattelumallin: punaisten pakka pyritään hajottamaan välittömästi ja luomaan tätä kautta enemmän mahdollisuuksia breikin rakentamiseen. Merkittävä tekijä maksimimäärien kasvussa on myös se, että 2000-luvulla kisojen määrä on moninkertaistunut, Hull sanoo.

Pelifilosofia on kuitenkin avaintekijä, sillä snookerpöydät ovat nykyisin vaikeampia kuin aiemmin. 1980-luvulla virallinen pelipöytävalmistaja oli BCE ja 1990-luvulla Riley. 2000-luvulla markkinat on vallannut kiinalainen Star.

– Merkittävin ero Rileyn ja Starin pöydissä on se, että stareissa keskipussit ovat sata kertaa vaikeammat. BCE:n westburyt taas olivat ämpärit verrattuna Hendryn aikakauden rileyhin, Hull kertoo.


Nykypöytien vaikeusastetta lisää niiden jatkuva siirtely olosuhteista toiseen. Merkittäviä tekijöitä ovat myös nopeampi verka ja liukkaammat pallot.

– Aiemmin verka oli hitaampaa, eikä valleista tullut samanlaisia pomppuja kuin nykyisin.

– Super Crystalate -pallot olivat käytössä 1990-luvun puoleen väliin, kunnes valmistajakuvioon tuli Aramith, jonka pallot ovat liukkaammat, Hull sanoo.

Nähdäänkö 11:s?

Vuoden 2017 MM-turnauksen pääsarja alkaa lauantaina Crucible-teatterissa, jossa MM-kisat on järjestetty vuodesta 1977 alkaen. 40 vuoden aikana lajin päänäyttämöllä maksimiin on pystynyt kuusi pelaajaa, joista tämänvuotisessa kaaviossa mukana ovat O’Sullivan ja Allister Carter. O’Sullivan ja Hendry ovat ainoina pussittaneet Cruciblessa 147 pisteen sarjan kolmesti: O’Sullivan 1997, 2003 ja 2008 sekä Hendry 1995, 2009 ja 2012.

Mikäli joku pystyy 147 pisteen lyöntisarjaan, se olisi 11:s Cruciblen historiassa.

– Yrityksiä nähdään varmasti, Hull sanoo.

Hullin papereissa O’Sullivanin ME-maksimi on lajin historian vaikeimmin rikottava ennätys, mutta paras maksimi se ei ole.

– Minulle tärkeintä on maksimin konteksti. Rankkaan ykköspaikalle Hendryn ratkaisuerään tekemän maksimin Ronnieta vastaan (vuoden 1997 Liverpool Victoria Charity Challange -turnauksen finaalissa) ja Ronnien ratkaisuerän breikin Mark Selbyä vastaan vuoden 2007 UK Championshipissä.

– Ronnien ME-breikin edelle asetan myös Steve Davisin tekemän historian ensimmäisen televisioidun maksimin (1982 Lada Classic), Hull toteaa.

Alta voit katsoa historiallisia maksimibreikkejä:

Historian ensimmäinen televisioitu 147 pisteen lyöntisarja, Steve Davis Lada Classicissa 1982:Ensimmäinen 147 MM-kilpailuissa, Cliff Thorburn 1983:Toinen 147 MM-kilpailuissa, Jimmy White 1992:Kolmas 147 MM-kilpailuissa, Stephen Hendry 1995:Ronnie O’Sullivanin 147 vuoden 2007 UK Championshipin välierässä Mark Selbyä vastaan tilanteessa 8–8:Toistaiseksi viimeinen 147 MM-kilpailuissa, Stephen Hendry 2012:

Snookerin MM-kilpailut 15.4.–1.5.

1. kierroksen peliparit:
Mark Selby, Englanti–Fergal O’Brien, Irlanti
Ryan Day, Wales–Xiao Guodong, Kiina
Neil Robertson, Australia–Noppon Saengkham, Thaimaa
Marco Fu, Hong Kong–Luca Brecel, Belgia
Shaun Murphy, Englanti–Yan Bingtao, Kiina
Ronnie O’Sullivan, Englanti–Gary Wilson, Englanti
Liang Wenbo, Kiina–Stuart Carrington, Englanti
Ding Junhui, Kiina–Zhou Yuelong, Kiina
Stuart Bingham, Englanti–Peter Ebdon, Englanti
Kyren Wilson, Englanti–David Grace, Englanti
Mark Allen, Pohjois-Irlanti–Jimmy Robertson, Englanti
John Higgins, Skotlanti–Martin Gould, Englanti
Barry Hawkins, Englanti–Tom Ford, Englanti
Allister Carter, Englanti–Graeme Dott, Skotlanti
Anthony McGill, Skotlanti–Stephen Maguire, Skotlanti
Judd Trump, Englanti–Rory McLeod, Englanti

1. kierroksen aikataulu, kellonajat Suomen aikaa (ensimmäinen vai toinen jakso):
Lauantai 15.4.
12.00: Selby–O’Brien (1) ja McGill–Maguire (1)
16.30: O’Sullivan–G. Wilson (1) ja K. Wilson–Grace (1)
21.00: Selby–O’Brien (2) ja McGill–Maguire (2)

Sunnuntai 16.4.
12.00: Murphy–Bingtao (1) ja K. Wilson–Grace (2)
16.30: O’Sullivan–G. Wilson (2) ja Bingham–Ebdon (1)
21.00: Fu–Brecel (1) ja Allen–J. Robertson (1)

Maanantai 17.4.
12.00: Junhui–Yuelong (1) ja Bingham–Ebdon (2)
16.30: Murphy–Bingtao (2) ja Higgins–Gould (1)
21.00: Fu–Brecel (2) ja Allen–J. Robertson (2)

Tiistai 18.4.
12.00: Wenbo–Carrington (1) ja Higgins–Gould (2)
16.30: Junhui–Yuelong (2) ja Trump–McLeod (1)
21.00: Wenbo–Carrington (2) ja Carter–Dott (1)

Keskiviikko 19.4.
12.00: Day–Guodong (1) ja Trump–McLeod (2)
16.30: N. Robertson–Saengkham (1) ja Carter–Dott (2)
21.00: Day–Guodong (2) ja Hawkins–Ford (1)

Torstai 20.4.
15.00: N. Robertson–Saengkham (2) ja ensimmäinen toisen kierroksen ottelu alkaa
21.00: Hawkins–Ford (2) ja toinen toisen kierroksen ottelu alkaa

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  2. 2

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  3. 3

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  4. 4

   Pekka Rinteen voittovire jatkuu – tähtipuolustaja varasti show’n

  5. 5

   Maratoonari vilautti tietämättään – nettihitiksi nousseen kuvan naiselta yllättävä paljastus

  6. 6

   LM: Venäläiset hävittäjälentäjät vilauttivat törkeästi keskisormea Itämerellä – brittilentäjä hymyili takaisin

  7. 7

   Äiti sai nelijalkaisena syntyneen vauvansa pitkästä aikaa syliin – ”En uskonut, että saisin tyttäreni takaisin tällaisena”

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Nuorten nakukuvaharrastus huolestuttaa poliisia – intiimit kuvat leviävät WhatsAppin kautta

  10. 10

   4 asiaa, joihin miehet kiinnittävät naisen ulkonäössä huomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  4. 4

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. 6

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  7. 7

   Järkyttävä perhesurma hiljensi Hirvensalmen: kuolleen pojan lakkiaisia juhlittiin viime vuonna

  8. 8

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  9. 9

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  10. 10

   Suomi-sateliitin kuvat paljastivat hätkähdyttävän muutoksen Intiasta – vertaa kuvia vuosilta 2012 ja 2016

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  2. 2

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  3. 3

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  4. 4

   Pekka Rinteen voittovire jatkuu – tähtipuolustaja varasti show’n

  5. 5

   Maratoonari vilautti tietämättään – nettihitiksi nousseen kuvan naiselta yllättävä paljastus

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  4. 4

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää