Hanna, Johanna, Jenni

Muut lajit

Valikko

Kirja paljastaa venäläisten röyhkeän olympiahuijauksen – ”Onneksi väärennös paljastui vasta äänestyksen jälkeen”

Julkaistu:

Mihail Zygarin kirjassa Putinin sisäpiiri on huikea kertomus siitä, kuinka Venäjälle hankittiin Sotshin olympialaiset valemainoskampanjalla, huijaussoitoilla ja lentokentälle lavastetuilla ”Potjomkinin kulisseilla”.
Vastikään suomeksi ilmestynyt Mihail Zygarin kirja Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia näyttää kiinnostavan suomalaisia, sillä Otava tiedotti maanantaina ottavansa kirjasta jo toisen painoksen. Kirjan kokonaispainosmäärä on 5 000 kpl. Zygarin kirja on ollut myyntimenestys myös Venäjällä, jossa kirjaa on myyty yli 70 000 kappaletta.

Yksi kirjan yksittäisistä mielenkiintoisista tarinoista kertoo siitä, kuinka Venäjälle hankittiin Sotshin vuoden 2014 talviolympialaiset. Zygarin mukaan idea talviolympialaisten pitämisestä Sotshissa alkoi elää Kremlin sisäpiirissä jo vuonna 2005, kun Venäjä oli rikastunut öljy- ja kaasutulojensa ansiosta eikä rikkauksien tulolle näyttänyt olevan siinä vaiheessa mitään rajaa.


Zygarin mukaan presidentti Vladimir Putin ei ollut kuitenkaan hankkeen isä, vaan idean keksi Nornikel-yhtiön omistaja Vladimir Potanin.

Potanin lasketteli mielellään Sotshissa Krasnaja Poljanalla, ja hän yritti kehittää siellä myös lomakeskus ”Roza Hutoria”. Zygarin mukaan Potanin sai ideansa taakse ensin silloisen Venäjän urheiluministerin Vjatsheslav Fetisovin ja sen jälkeen Putinin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin, joka oli tuolloin vielä Kremlin lehdistöosaston kakkosmiehenä.

Ensimmäinen ongelma joukolla oli se, kuinka saada myös Putin hankkeen kannattajaksi. Kun Potanin ehdotti asiaa presidentille, tämä ei Zygarin mukaan ollut aluksi innostunut, vaikka Putin viettikin paljon aikaa Sotshin-huvilalla.


Kolmikko ei jäänyt kuitenkaan neuvottomaksi, vaan Zygar kertoo ”legendasta”, jonka mukaan Peskov keksi idean yhdelle ihmiselle – eli nimenomaan Vladimir Putinille – suunnatusta mainoskampanjasta. Suomalaisen korviin ajatus kuulostaa aluksi uskomattomalta, mutta kenties juuri tässä kirja onnistuu avaamaan niitä keinoja, joilla Putinin lähipiiri pystyy vaikuttamaan presidentin päätöksentekoon ja saa myytyä tälle ajatuksiaan mukamas tämän omina ajatuksina.

Niinpä ryhdyttiin tuumasta toimeen. Hakuprosessin valmistelijat teettivät Sotshin olympiahakemusta mainostavia ilmoitustauluja ja radiomainoksia, joiden kohteena oli Putin.

– Peskov vihjaisi, mitä reittiä presidentti ajaa töihin, mitä radioasemia hän kuuntelee ja mihin aikaan istuu autossa. Autosaattueen reitin varrelle sijoitettiin ilmoitustauluja, kyseisille radioasemille mainoksia, Zygar kertoo kirjassaan.


Mainoslause yleisölle — eli siis itse asiassa Putinille — oli: ”Kisat, jotka olemme ansainneet”. Eikä Putiniin vaikuttaminen jäänyt vielä tähän, vaan lähipiiri keksi vielä luoda presidentille vaikutelman siitä, kuinka kovasti tavalliset venäläiset haluavat kisoja maahansa.

– Palkattiin ihminen, joka soitteli kuumalla linjalla presidentin hallintoon ja kyseli, milloin Venäjälle saadaan vihdoin olympialaiset. Kaikki tämä loi vahvan taustan – Putinilla ei voinut olla epäilystäkään siitä, etteivätkö kaikki ympärillä haluaisi olympialaisia Sotshiin ja ajattelisi niitä, Zygar kuvailee.

Kun Putin tämän jälkeen antoi kisoille hyväksymisensä, hankkeen taakse tulivat sittemmin kaikki Venäjän televisiokanavat ja kisojen budjetista muodostui Zygarin mukaan ”pohjaton”.

Kirjasta ei käy ilmi, tajusiko Putin koskaan tulleensa alkujaan omien alaistensa huiputtamaksi. Sen sijaan Peskov kertoo, kuinka kisojen hankkiminen Venäjälle sopi itse asiassa mainiosti Putinin politiikkaan, jolla hän halusi vauhdittaa Venäjän kaupunkien uudistamista. Yksi selkeästi uudistamista kaipaava oli juuri Sotshi, jossa ei ollut kunnon viemäriverkostoa eikä lentokenttää siitä huolimatta, että se oli vielä neuvostoaikoina ollut varsin kukoistava kylpyläkaupunki.


– Meidän venäläisten on usein tehtävästä selvitäksemme otettava velvoite julkisesti koko maailman edessä ja saatava selvä deadline. Silloin annamme viimeiset rahat ja hoidamme asian aikataulussa. Näin löysimme tavan laittaa kuntoon tärkeimmän kylpylämme, Peskov kuvailee kirjassa.

Kun Putin oli saatu hankkeen taakse, seuraavana haasteena oli Kansainvälisen olympiakomitean tarkastajien vakuuttaminen. Arviointikomitea vieraili ehdokaskaupungeissa helmi- ja maaliskuun aikana 2007, ja heinäkuussa 2007 kisaisäntäkaupunki päätettiin Guatemala Cityssä.

Zygarin mukaan venäläiset joutuivat esittelemään arviointikomitealle myös Sotshin keskeneräistä lentokenttää, jolloin turvauduttiin jo legendaariseen venäläiseen tapaan rakentaa ”Potjomkinin kulisseja” vieraiden ihmeteltäväksi. Kirjan mukaan idean lentokenttähuiputuksesta keksi silloinen Venäjän talousministeri German Gref.

– Lentokentälle tuotiin opiskelijoita, jotka kävelivät ja esittivät matkustajia, kioskit ja ravintolat jäljittelivät toimintaa, näyttötaulu näytti olemattomien lentojen aikatauluja. Onneksi väärennös paljastui vasta Kansainvälisen olympiakomitean äänestyksen jälkeen, Zygar kirjoittaa.


Varsinaisen kisahakemuksen tekoa varten Venäjä palkkasi palvelukseensa samat konsultit, jotka olivat tehneet vuoden 2012 kesäolympialaisia yrittäneiden Lontoon ja Pariisin hakemukset.

Tämän jälkeen etsittiin tapoja, joilla voitaisiin vaikuttaa Kansainvälisen olympiakomitean jäseniin. Zygarin haastatteleman lähteen mukaan tehtävä oli monimutkaisempi kuin esimerkiksi Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n tuntemattomiin virkamiehiin vaikuttaminen ja heidän ostamisensa, sillä Kansainvälisessä olympiakomiteassa työskentelee maailmankuuluja ihmisiä ja kuninkaallisten perheiden jäseniä. Mutta tähänkin venäläiset keksivät oman lähestymistapansa.

– Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet jaettiin työryhmän jäsenten kesken työstettäviksi yksilöllisesti. Mikä voisi houkutella esimerkiksi Monacon ruhtinasta Albert II:ta? Hänellä on nytkin kaikkea, mutta hän rakasti yöelämää. Ja prinssistä tuli kantavieras Moskovan kalleimmassa klubissa Djagilevissa, jonne hänet tuotiin varta vasten parhaisiin illanviettoihin, Zygar kuvailee.

Zygarin käyttämän nimettömän lähteen mukaan oikea lähestymistapa löydettiin myös muihin Kansainvälisen olympiakomitean jäseniin.

– Joku kertoi, että hänen sukulaisensa esimerkiksi myy laattoja ja sanoi haluavansa kehittää bisnestä myös Venäjällä. Ja me sanoimme: totta kai me autamme, nimetön lähde kuvailee vaikuttamisprosessia.

Venäjän omille suuryrityksille puolestaan ”suositeltiin” Kremlin taholta, että ne keräisivät muutaman miljoonan dollarin potin lahjoitettavaksi olympialaisia varten.


Kun sitten oli vuorossa Venäjän hakemuksen esittely Guatemalassa, kaikki panokset pantiin näyttävään esiinmarssiin.

– Hätätilaministeriön lentokoneella toimitettiin kuumaan latinalaisamerikkalaiseen maahan tekojäärata. Kaikki paikalliset asukkaat ja Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet järkyttyivät. Sitten saapui Vladimir Putin. Hänen käyttäytymistyylinsä oli kopioitu Tony Blairin voitokkaasta taktiikasta ennen Lontoon valitsemista kesäolympialaisten 2012 pääkaupungiksi, Zygar kirjoittaa.

Zygarin mukaan Putin istui hotellihuoneessa, ja hänen luokseen tuotiin yksitellen kaikki Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet.

– Ja hän aloitti kaikkien kanssa sydämellisen keskustelun. ”Miten voivat kolme lastanne?” kysyi Putin kiinnostuneena vilkaistuaan kansioonsa. ”Jospa he tulisivat Moskovaan, vieraiksemme?” Keskustelukumppanit olivat hurmoksessa tällaisesta huomiosta, Zygar maalailee.

Oman puheensa Guatemala Cityssä Putin piti kaiken lisäksi englanniksi, vaikkei hän yleensä koskaan puhu englantia tai muitakaan osaamiaan vieraita kieliä julkisuudessa. Puheessaan Putin myös lupasi, että olympiahankkeen takana on koko Venäjä ja että urheilijat tulisivat viihtymään kuin kotonaan Sotshissa, josta tulisi olympialaisten myötä koko uuden Venäjän symboli.

Kun sitten tuli äänestyksen vuoro, ensin putosi pois Itävalta ja sen jälkeen Etelä-Korea, ja niin oli Venäjä valittu vuoden 2014 kisaisännäksi.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

 2. 2

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 3. 3

  Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

 4. 4

  Maanjäristys ravisteli Kosin lomasaarta – ainakin kaksi kuollut, useita loukkaantunut

 5. 5

  Syyte: Ex-kumppaninsa vahingoittamista valmistellut urheilutoimittaja lähetti hyytäviä viestejä – ”Elämästäsi tulee lyhyt, onneton tai mieluusti molempia”

 6. 6

  Putin ei jää Suomeen yöksi, mutta rajan takana odottavat luksushuvilat – IS esittelee Putinin datsat

 7. 7

  TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

 8. 8

  Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

 9. 9

  Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

 10. 10

  Maailmankuulun laulajan vahanukke meni pieleen –popikonin vaalennettu ihonväri kuohuttaa faneja somessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

 2. 2

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 3. 3

  Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

 4. 4

  Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

 5. 5

  Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

 6. 6

  Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

 7. 7

  Apu: Jethro Rostedt aikoo jäädä eläkkeelle 5 vuoden sisällä – kerskailee omaisuudellaan: ”Kyllä se miljoonissa lasketaan”

 8. 8

  Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

 9. 9

  Valtteri Bottas murjaisi vitsin Kimi Räikkösestä, kertoi myös ketä F1-kuskia ei haluaisi seurakseen autiolle saarelle

 10. 10

  Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

 2. 2

  Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

 3. 3

  Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

 4. 4

  Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

 5. 5

  Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

 6. 6

  Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

 7. 7

  Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

 8. 8

  Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

 9. 9

  8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

 10. 10

  Räikkösellä musertava keskustelu tallin kanssa – ”En tiedä, mitä sanoa...”

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

 2. 2

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 3. 3

  Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

 4. 4

  Maanjäristys ravisteli Kosin lomasaarta – ainakin kaksi kuollut, useita loukkaantunut

 5. 5

  Syyte: Ex-kumppaninsa vahingoittamista valmistellut urheilutoimittaja lähetti hyytäviä viestejä – ”Elämästäsi tulee lyhyt, onneton tai mieluusti molempia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

 2. 2

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 3. 3

  Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

 4. 4

  Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

 5. 5

  Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

 2. 2

  Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

 3. 3

  Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

 4. 4

  Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

 5. 5

  Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

 6. Näytä lisää