Olga, Oili

Muut lajit

Valikko

Helppojen voittojen sokaisema seura polkee paikallaan – menevätkö supertähden parhaat pelivuodet hukkaan?

Julkaistu:

NFL:n kierroskolumni
Indianapolis Coltsin lumemenestys ummistaa seurajohdon silmät. Colts ei voita Super Bowlia ennen merkittäviä uudistuksia.
Indianapolis Colts hävisi sunnuntaina New England Patriotsille. Tappio oli odotettu, sillä verenhimoinen Patriots oli merkinnyt kohtaamisen kalenteriinsa kissankokoisin kirjaimin sen jälkeen, kun Coltsin seurajohto vasikoi Baltimore Ravensin vinkistä NFL:n johdolle Patriotsin käyttämistä pelipalloista ja käynnisti surullisenkuuluisan Deflategate-tapauksen. Siinä lopulta liiga, Colts ja Ravens saivat näpeilleen.

Sunnuntain ottelu oli tuorein muistutus siitä, miksi Colts on vuodesta toiseen Patriotsia ja muita eliittiseuroja jäljessä – eikä tilanne muutu lähivuosina. Colts oli jo Peyton Manningin aikoihin rakennettu liian yksipuolisesti supertähtipelinrakentajan varaan. Hyökkäyksen haalariosasto sekä valtaosa puolustuksesta jätettiin herran haltuun, ja pudotuspeleissä kävi lähes poikkeuksetta kylmät, kun vastaan tuli tasapainoisempi joukkue. Manning sai suurimman osan syistä niskoilleen, mutta todellisuudessa puolustus, heikko juoksupeli ja huono linjapelaaminen olivat useammin turmion alkulähde. Sunnuntaina Pats suorastaan leikitteli Coltsin puolustuksen kustannuksella.


Bradyn aikakaudella Patriots on voittanut neljä Super Bowlia, Colts samaan aikaan yhden. Keskinäisissä mittelöissä voitot menivät vielä 2000-luvulla ”vain” 7–5 Patsille, mutta 2010-luvulla Patriots on voittanut kaikki seitsemän kohtaamista – ja latonut taululle joka kerta vähintään 31 pistettä, kolmesti yli 40 ja kerran yli 50. Viimeksi kahdella edellisellä kaudella Patriots on kaatanut Coltsin pudotuspeleissä.

Colts sai keväällä 2012 QB Andrew Luckin kuin taivaan lahjana. Manning loukkaantui ja oli koko kauden sivussa. Vuosikymmenen voitosta voittoon jyrännyt Colts romahti hetkessä, koska muu ryhmä oli vaatimaton. Ja romahti siinä määrin, että syliin tipahti varaustilaisuudessa Luck, liigan kovin pelinrakentajalupaus sitten... Manningin.

Colts on menestynyt paperilla hyvin. Luckin, GM Ryan Grigsonin ja valmentaja Chuck Paganon aikakaudella (2012-). Colts on joka kausi voittanut runkosarjassa 11 ja hävinnyt viisi ottelua. Lisäksi joukkue on edennyt pudotuspeleissä tasaisesti parempaan suuntaan ja oli viime kaudella jo konferenssifinaalissa.

Lyhyt historiantunti tuo tähän päivään. Arkitodellisuus on yhä sama kuin Manningin aikana, joka tuotti yhden Super Bowlin (2006) ja pitkän listan pettymyksiä. Colts on täysin Luckin sekä muutaman muun hyökkäystähden varassa. Hyökkäyslinja jättää Luckin oman onnensa nojaan, ja puolustus on kauttaaltaan jälleen lähes koomisen huono.

Huonoja pelaajahankintoja

Suurimpia syypäitä ovat omistaja Jim Irsay sekä GM Grigson, jotka ovat vastanneet suurimmista linjauksista Luckin varaamisesta lähtien. Omistaja Irsaylla oli toki merkittävä sananvalta seurassa jo aiemmin. Irsay on aina suosinut nimekkäitä hyökkäyspelaajia ja kannustanut heihin panostamiseen sekä varausvuorojen kauppaamiseen kokonaisuuden kustannuksella – ja Grigson on tehnyt työtä käskettyä.


Grigsonin aikakausi alkoi upeasti: 2012 varaustilaisuudesta pelaajakoriin tipahti Luckin ohella mainiot sisemmät laiturit Dwayne Allen ja Coby Fleener sekä laituritähti T.Y. Hilton. Myöhemmin jälki on ollut karumpaa, eikä varaustilaisuuksista ole tippunut potentiaaliseen tähtikaartin kuin laituri Donte Moncrief. Viime kesänä varattu puolustuksen linjamies Henry Anderson on myös aloittanut lupaavasti. Muuten matkalta on tarttunut mukaan lähinnä rotaatiomiehiä tai juuri ja juuri mitat täyttäviä pelaajia.

Lähes yhtä paha moka Grigsonilta on se, että hän on tehnyt paljon pelaajakauppoja – muttei ole onnistunut likimain kertaakaan. Pahin moka sattui 2013, kun hän vaihtoi ykkösvarauksen Brownsiin vaihdossa keskushyökkääjä Trent Richardsoniin. Richardson floppasi pahasti, ja on tällä hetkellä työtön. Lahjakkaan Jerry Hughesin vaihtaminen Kelvin Sheppardiin epäonnistui myös. Mutta tämän lisäksi Grigson on tehnyt pitkän listan pienempiä kauppoja, joissa on liikkunut alhaisten kierrosten vuoroja. Yhdestäkään ei ole tarttunut mitään pitempiaikaista menestystarinaa.


Vapaiden agenttien suhteen Grigsonin osumaprosentti on myös heikko. Koska Colts käyttää niin paljon rahaa palkkakatosta nimekkäisiin taitopelaajiin, niin Grigson panostaa Irsayn linjan mukaisesti muissa seuroissa pienissä rooleissa pärjänneisiin pelaajiin... jotka sitten lähes järjestään floppaavat isommassa roolissa. Cory Redding, Samson Satele, Erik Walden, LaRon Landry, Ricky Jean-Francois ja Aubrayo Franklin ovat vain muutama esimerkki pelaajista, jotka ovat saaneet ison tilipäivän Coltsilta ja joutuneet liian suuriin saappaisiin, koska seura on epäonnistunut puolustuspelaajien varaamisessa niin pahasti.

Viime kevään hankinnat, etunenässä legendat Frank Gore ja Andre Johnson ovat tyyppiesimerkkejä ongelmista. Kumpikin on nimekäs huippupelaaja, mutta kummastakaan ei saada kunnon tehoja irti, kun kehys on rikki.

Valmentaja liipaisimella

Valmentaja Pagano joutui huonoon valoon, kun Colts yritti täysin käsittämätöntä temppukuviota kesken Patriots-ottelua ja epäonnistui täysin. Koska meillä ei ole kuvaoikeuksia, niin laitetaan erinomainen, hieman toisenlainen videotallenne tilanteesta.Temppukuvion ei kannata antaa hämätä suuremmasta kuvasta, sillä Coltsin heikon johtamisen keskellä Pagano on ollut vakain järjen ääni. Paganon pelaajisto on hyvin organisoitu ja taktisesti useimmiten hyvin järkevällä pohjalla. Ilman kunnollista puolustusta ei paraskaan valmennusryhmä voi voittaa mestaruutta.

Luotsin tilanne on heikko, sillä amerikkalaismedioiden mukaan Grigson ja Pagano ovat huonoissa väleissä. Todennäköisempi lähtijä GM:n ja valmentajan riidellessä on valmentaja. Mutta tuollaisella liikkeellä Colts ei korjaisi ensimmäistäkään merkittävää ongelmakohtaa.

Heikko divisioona tuo helppoja voittoja

Ei pidä unohtaa, että Colts on menestynyt Manningin aikana ja menestyy tänäkin päivänä osin kiitos surkean divisioonansa AFC Southin. Colts pelaa yhteensä kuusi ottelua 16:sta joka vuosi Tennessee Titansia, Houston Texansia ja Jacksonville Jaguarsia vastaan.

Vuodesta 2000 eteenpäin Jaguars on voittanut enemmän kuin puolet peleistään kaudessa kolmesti, Titans viidesti ja 2002 liigassa aloittanut Texans neljästi. Tiivistetysti siis divisioona on kokoelma surkeita mätäpusseja, joilta Colts on kerännyt ilmaisia voittoja vuosien ajan. Colts saa voittosaldoonsa joka vuosi hyvin kepeää täytettä verrattuna joukkueisiin, jotka pelaavat tasaisissa divisioonissa. Niillä voitoilla Colts turvaa pudotuspelipaikan lisäksi kotiedun usein.

Kaikki tämä luo illuusion todellisuutta kovemmasta joukkueesta. Todellisuudessa Colts ei ole lähelläkään Super Bowlia. Colts on hävinnyt tällä kaudella kolme ottelua, vastassa kelpo joukkueet Buffalo, NY Jets ja huipuista Patriots. Keiltä Colts on kerännyt divisioonajohtonsa tuoneet kolme voittoa? Jacksonville, Tennessee ja Houston – tietenkin.


Suurin rötös tilanteessa on se, että Colts haaskaa jälleen yhden huippupelinrakentajan parhaita vuosia heikkoon rakentamiseen. Luckin tipahtaminen syliin antaa oleellisimman perusedellytyksen mestarijoukkueelle NFL:ssä. New England Patriots on pitänyt Coltsia pääosin pilkkanaan sekä Manningin että Luckin aikakausilla pitkälti siksi, että Pats rakentaa hyvin valmennettuja ja koottuja joukkueita. Valtaosa NFL:n seuroista etsii edes mitat täyttävää pelinrakentajaa vuosikymmenenkin kerrallaan – Cleveland ja Jacksonville sitten vielä erikseen. Coltsilla on Luckin kanssa vielä rutosti aikaa, mutta alkusignaalit ovat vaatimattomia.

Kaksi asiaa on varmaa: Colts voittaa AFC Southin ja putoaa pudotuspeleistä ennen Super Bowlia. Eikä tämä muutu mihinkään, kunnes Colts tekee seurajohtoon merkittäviä muutoksia ja löytää puikkoihin miehiä, jotka osaavat laittaa linjapelin kuntoon sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa ja panostaa yleisestikin ns. haalariosastoon.

Kierroksen 6 tulokset ja sarjatilanne

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints 21 – 31

New England Patriots @ Indianapolis Colts 34 – 27

Baltimore Ravens @ San Francisco 49ers 20 – 25

San Diego Chargers @ Green Bay Packers 20 – 27

Carolina Panthers @ Seattle Seahawks 27 – 23

Arizona Cardinals @ Pittsburgh Steelers 13 – 25

Chicago Bears @ Detroit Lions 34 – 37

Cincinnati Bengals @ Buffalo Bills 34 – 21

Denver Broncos @ Cleveland Browns 26 – 23

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars 31 – 20

Kansas City Chiefs @ Minnesota Vikings 10 – 16

Miami Dolphins @ Tennessee Titans 38 – 10

Washington Redskins @ New York Jets 20 – 34

Seuraa NFL:ää kolmen suoran ottelun viikkotahdilla Nelonen Prolla ja Ruudussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  2. 2

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  3. 3

   200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

  4. 4

   Apinan ottama selfie pilasi valokuvaajan elämän – masentui ja pohtii nyt työtä koiranulkoiluttajana

  5. 5

   Asunnon ikkunat hajosivat räjähdysmäisessä palossa Helsingissä – syynä vakava virhe ruoanlaitossa

  6. 6

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  7. 7

   Raahen keskustassa palaa kolmikerroksisessa kerrostalossa

  8. 8

   Pia, 25, hylkäsi asianajajan työn ja ryhtyi Instagram-tähdeksi – tienaa nyt muhkeat summat povekkailla kuvilla: ”Halusin haastaa itseni”

  9. 9

   Voiko Prismasta ja Cittarista saada tyylikkäitä asuja? Stailasimme joukon markettivaatteita – katso kuvat!

  10. 10

   Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  3. 3

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  4. 4

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  5. 5

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  6. 6

   Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

  7. 7

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  8. 8

   Kuvat Suomen kesästä: Festarivieraat kahlasivat tulvivalla kadulla, tennarit upposivat rakeisiin ja salama halkaisi koivun – ”Aika tälli tuli”

  9. 9

   Pete Parkkosen keikka Tikkurilassa sai huvittavia piirteitä: ”Ei tässä ole mitään järkeä enää!”

  10. 10

   Pasasen perhe kuvasi hätkähdyttävän videon venematkalla – karhu ui vastaan: ”Uskomaton, ainutlaatuinen ja jännittävä tilanne”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  5. 5

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  6. 6

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  7. 7

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  2. 2

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  3. 3

   200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

  4. 4

   Apinan ottama selfie pilasi valokuvaajan elämän – masentui ja pohtii nyt työtä koiranulkoiluttajana

  5. 5

   Asunnon ikkunat hajosivat räjähdysmäisessä palossa Helsingissä – syynä vakava virhe ruoanlaitossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  3. 3

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  4. 4

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  5. 5

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  5. 5

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  6. Näytä lisää