Leevi

Muut lajit

Herätys, virastot ja virkamiehet – antakaa lasten leikkiä

Julkaistu:

Liikuntapommi
Viranomaiset suojelevat kansalaisia välillä niin, että se menee jo vaaralliseksi, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Kaikki varmaan muistavat tammikuisen episodin Vantaan Myyrmäessä, jossa kaupunki kielsi jäädyttämästä luistinrataa taloyhtiön viereen yleiselle tontille.

Byrokratiaan tyytymättömät kansalaiset tietenkin raivostuivat. Kenenkään järkeen ei mennyt kaupungin kieltoperustelu, jonka mukaan joku voi liukastua jäällä ja satuttaa itsensä.

Kohun jälkeen asia ratkaistiin onneksi järjellä ja sopuisasti, ja lapset pääsivät nopeasti luistelemaan – ja kaatuilemaan – taloyhtiön asukkaiden omatoimisesti jäädyttämälle pläntille.

Nyt kenties jotakin vastaavaa tapahtumaketjua on syytä odottaa Lahdessa, jossa kaupunki Ylen tuoreen uutisen mukaan poistatti usealta kentältä jalkapallomaalit niiden vaarallisuuden vuoksi.

Kaupunki noudatti Ylen mukaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin muistutusta siitä, että raskastekoiset, heikosti pystytetyt maalit voivat kaatuessaan aiheuttaa vaaraa.

Vaikea on väittää vastaan. Kukaan ei missään olosuhteissa halua tällaista tragediaa.

Kaupungeilla on iso vastuu hallinnoimiensa liikunta- ja vapaa-ajonviettopaikkojensa turvallisuudesta, joten kaikki huolenpito on ymmärrettävää.

Tosin paljon vaarallisempia paikkoja ovat ilta- ja yöaikaan erilaiset juna-asemien lähellä olevat tunnelit, joissa harrastetaan etenkin kamppailulajeja varsin valvomattomissa oloissa.

Mutta voisiko problematiikkaa lähestyä myös sitä kautta, että tehdään harrastuspaikoista turvallisia niin, että esimerkiksi jalkapallon pelaamisen kannalta kohtuullisen keskeiset välineet kuten maalit, voitaisiin kentillä ja puistoissa pitää?

Valtiontalouden kurjistuessa kunnille kasaantuu epäinhimillisiä paineita. Ja kun kuntien tehtävät lisääntyvät ja valtionavut pienenevät, keskitytään hoitamaan vain tärkeimmät.

Joten kun julkisilla oleskelupaikoilla havaitaan, joskus varmasti perusteltukin turvallisuusriski, helpoin ja halvin tapa on näemmä poistaa se.

Ratkaisu ei vaikuta esimerkiksi olevan se, että korjataan uhkaavasti hoippuva maalikehikko tai pultataan se Päijät-Hämeen peruskallioon niin, etteivät 3000-luvun arkelogitkaan saa raaputettua sitä irti ja raahattua museoon, jossa voitaisiin hämmästellä entisaikain ihmisten kummallista taipumusta harrastaa ruumiinliikuntaa.

Liikuteltavien ja mahdollisesti kaatuvien maalien vaihtaminen kiinteisiin vaatii taas sellaisen määrän kunnallista hallintobyrokratiaa, että jos 10-vuotias jää nyt odottamaan puistoon turvallista maalikehikkoa, hän pääsee siihen potkimaan rollaattorinsa kanssa vuonna 2075.

Järvien kohdalla virkamiehet ovat vielä neuvottomia: kukaan ei ole keksinyt tapaa, millä tyhjentää tai peittää ne kesien ajaksi, mutta maalit tai kiipeilytelineet voidaan suhteellisen halvalla kuljettaa aidattuun loppusijoituspaikkaansa mätänemään.

Tämänkin lahtelaisen omituisuuden taustalla on koko joukko säädöksiä ja virkamiehiä, joilla jokaisella on lakisääteinen tehtävänsä ja tarkoituksensa. On taatusti tarpeen, että meillä on sellainen virasto kuin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Katsokaa sen tehtäväkenttää: Tukes valvoo ja edistää teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta. Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä. Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Suomessa on lukuisia virastoja ja organisaatiota, joiden tehtävä on jos ei teknisesti lähellekään sama, aatteellisesti samansuuntainen. Valvoa, varmistaa, suojella ja turvata. Käytännössä se usein tarkoittaa estämistä tai mahdollisten uhkien poistamista, kuten nyt esimerkiksi jalkapallomaalien viemistä.

Sitten on koko joukko valtiollisia ja yksityisiä tai niiden yhdistelmistä rakennettuja organisaatioita, joiden primääri tarkoitus on yllyttää ja innostaa ihmisiä tekemään, kokeilemaan, harrastamaan, yrittämään ja innostumaan. Erityisesti urheilussa.

Ulkopuolelta kun katsoo, niin näyttää että valtiolla on kahdenlaisia yhtä tärkeitä tahoja: niitä, jotka edistävät ja niitä, jotka jarruttavat. On kuin kirkkoveneessä olisi tuhat airoparia, jotka kaikki soutavat eri suuntiin.

Jotenkin tällainen Lahden jalkapallomaaliepisodi alleviivaa asetelmaa.

Tarvitaan asenneilmaston radikaali muutos. Ovatko valtio ja kunnat estämässä vai mahdollistamassa? Muutokseen tarvitaan poliittista voimaa, jota kolmen ässän puheenjohtajakolmikolla näyttäisi runsaasti löytyvän, ainakin jos seuraa yhteiskuntasopimuksen tiimoilla käytävää keskustelua.

Paljon puhutaan yrittäjyyden ja työn tekemisen palkitsemisesta. Samaan kategoriaan soisi tippuvan myös liikkumisen ja urheilullisen, aktiivisen elämäntavan puolesta puhumisen.

Hallitusohjelmaan kirjattiin vaatimus koululiikunnan lisäämisestä. Taustalla osaltaan vaikutti Urheilusanomien esiin nostama tärkeä keskustelu lasten liikuntapommista. Artikkeli paljasti, että Suomea uhkaa jopa neljän miljardin terveyslasku, jos lapsia ei saada liikkumaan.

Osaltaan liikkumattomuus johtuu valtavasta joukosta kieltoja ja rajoitteita. Lapset suljetaan neljän seinän sisään näpläämään tablettejaan, jotta he olisivat turvassa. Nykyajan lapsella on ympärillään niin väkevä suoja- ja turvaverkko erilaisine kieltoineen, ettei ole ihme, että he eivät liiku.

Kohta kai ala-asteen välitunneille tulevat pakollisiksi pehmustetut housut ja kypärät. Suojelevien kieltojen viidakko on jo niin tiheä, etteivät ihmiset kohta osaa aikuisinakaan ottaa vastuuta tekemisistään.

Liikkumattomuus on vakava kansanterveydellinen uhka, ja me puramme sitä kieltämällä lisää?

Aktiivinen liikkuminen lisää aina loukkaantumisriskiä. Tulee mustelmia, jopa luita voi murtua. Monet itkut itketään pihoilla ja puistoissa, kun on sattunut. Mutta vielä hirveämpi kohtalo on yhteiskunnalla, jonka 50-vuotiaat ovat kielloin rajoitetun lapsuutensa vuoksi niin huonossa kunnossa, etteivät pysty tekemään normaalia työtä.

Penskoina me ajoimme pyörällä ilman käsiä, hypimme päistikkaa mataliin vesiin, kiipeilimme puissa ja katoilla, potkimme ja heittelimme säälittä palloa taloyhtiön asukkaiden riesaksi: elimme lapsuutta, joka koetaan tänä päivänä liian vaaralliseksi.

Elämmekö me kieltojen vai mahdollisuuksien maailmassa?

Nyt ne jalkapallomaalit takaisin Lahden puistoihin ja äkkiä. Tuokaa niitä tuplaten, laittakaa joka parkkikselle koripallokori ja moninkertaistakaa kiipeilytelineiden määrä.

Mahdollistakaa kaikille liikkuva ja aktiivinen lapsuus ja nuoruus, joka on terveen aikuisuuden peruskivi.

Tehdään joka päivästä pihapelipäivä.
 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Hän on Barcelonan terrori-iskun 17-vuotias pääepäilty

  2. 2

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  3. 3

   Saako autossa olevaan parkkikiekkoon käydä pyörittelemässä välillä lisäaikaa?

  4. 4

   Fitnesstähti ällistyttää uskomattomalla ulkonäöllään: luullaan puolet vanhemmaksi kuin on – uskoisitko ikäisekseen?

  5. 5

   IS SEURAA: 17-vuotiasta pääepäiltyä jahdataan, poliisi pysäytti uuden iskun yöllä

  6. 6

   HS: Asiantuntijoilta musertava arvio 1970–80-lukujen rivitaloista Suomessa – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Joku viritti liukumäkeen köyden – isän ripeä toiminta pelasti 3-vuotiaan

  8. 8

   Australialaisen Julian, 26, vaarallinen Euroopan-reissu: Selvisi jo kolmannesta terrori-iskusta

  9. 9

   Perheensä kanssa Barcelonassa lomaillut Bruno, 35, kuoli terrori-iskussa – ”Pikku-Aria ei tule koskaan tuntemaan isäänsä”

  10. 10

   Myös loukkaantuneiden määrä nousi: 130 sairaaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: 17-vuotiasta pääepäiltyä jahdataan, poliisi pysäytti uuden iskun yöllä

  2. 2

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  3. 3

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  4. 4

   Karmeaksi flopiksi teilatun F1-kisan olosuhteet järkyttivät suomalaisia – ”Tupakka-askit ja käytetyt kondomit lojuivat siellä”

  5. 5

   Porvoolainen Antti näki pakettiauton ajavan väkijoukkoon La Ramblalla – poliisi vie sivullisia museosta suojapaikkaan

  6. 6

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  7. 7

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  8. 8

   Tutkija jaotteli parisuhteet viiteen ryhmään – katso, kuuluuko oma liittosi riskiryhmään

  9. 9

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  10. 10

   Tax freen myymäläpäälliköt paljastavat laivojen hittituotteet – tietyt suosikkimerkit jylläävät kärjessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   IS SEURAA: 17-vuotiasta pääepäiltyä jahdataan, poliisi pysäytti uuden iskun yöllä

  3. 3

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  4. 4

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. 6

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  10. 10

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Hän on Barcelonan terrori-iskun 17-vuotias pääepäilty

  2. 2

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  3. 3

   Saako autossa olevaan parkkikiekkoon käydä pyörittelemässä välillä lisäaikaa?

  4. 4

   Fitnesstähti ällistyttää uskomattomalla ulkonäöllään: luullaan puolet vanhemmaksi kuin on – uskoisitko ikäisekseen?

  5. 5

   IS SEURAA: 17-vuotiasta pääepäiltyä jahdataan, poliisi pysäytti uuden iskun yöllä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: 17-vuotiasta pääepäiltyä jahdataan, poliisi pysäytti uuden iskun yöllä

  2. 2

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  3. 3

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  4. 4

   Karmeaksi flopiksi teilatun F1-kisan olosuhteet järkyttivät suomalaisia – ”Tupakka-askit ja käytetyt kondomit lojuivat siellä”

  5. 5

   Porvoolainen Antti näki pakettiauton ajavan väkijoukkoon La Ramblalla – poliisi vie sivullisia museosta suojapaikkaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   IS SEURAA: 17-vuotiasta pääepäiltyä jahdataan, poliisi pysäytti uuden iskun yöllä

  3. 3

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  4. 4

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. Näytä lisää