Armas

Muut lajit

Valikko

Herätys, virastot ja virkamiehet – antakaa lasten leikkiä

Liikuntapommi
Viranomaiset suojelevat kansalaisia välillä niin, että se menee jo vaaralliseksi, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Kaikki varmaan muistavat tammikuisen episodin Vantaan Myyrmäessä, jossa kaupunki kielsi jäädyttämästä luistinrataa taloyhtiön viereen yleiselle tontille.

Byrokratiaan tyytymättömät kansalaiset tietenkin raivostuivat. Kenenkään järkeen ei mennyt kaupungin kieltoperustelu, jonka mukaan joku voi liukastua jäällä ja satuttaa itsensä.

Kohun jälkeen asia ratkaistiin onneksi järjellä ja sopuisasti, ja lapset pääsivät nopeasti luistelemaan – ja kaatuilemaan – taloyhtiön asukkaiden omatoimisesti jäädyttämälle pläntille.

Nyt kenties jotakin vastaavaa tapahtumaketjua on syytä odottaa Lahdessa, jossa kaupunki Ylen tuoreen uutisen mukaan poistatti usealta kentältä jalkapallomaalit niiden vaarallisuuden vuoksi.

Kaupunki noudatti Ylen mukaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin muistutusta siitä, että raskastekoiset, heikosti pystytetyt maalit voivat kaatuessaan aiheuttaa vaaraa.

Vaikea on väittää vastaan. Kukaan ei missään olosuhteissa halua tällaista tragediaa.

Kaupungeilla on iso vastuu hallinnoimiensa liikunta- ja vapaa-ajonviettopaikkojensa turvallisuudesta, joten kaikki huolenpito on ymmärrettävää.

Tosin paljon vaarallisempia paikkoja ovat ilta- ja yöaikaan erilaiset juna-asemien lähellä olevat tunnelit, joissa harrastetaan etenkin kamppailulajeja varsin valvomattomissa oloissa.

Mutta voisiko problematiikkaa lähestyä myös sitä kautta, että tehdään harrastuspaikoista turvallisia niin, että esimerkiksi jalkapallon pelaamisen kannalta kohtuullisen keskeiset välineet kuten maalit, voitaisiin kentillä ja puistoissa pitää?

Valtiontalouden kurjistuessa kunnille kasaantuu epäinhimillisiä paineita. Ja kun kuntien tehtävät lisääntyvät ja valtionavut pienenevät, keskitytään hoitamaan vain tärkeimmät.

Joten kun julkisilla oleskelupaikoilla havaitaan, joskus varmasti perusteltukin turvallisuusriski, helpoin ja halvin tapa on näemmä poistaa se.

Ratkaisu ei vaikuta esimerkiksi olevan se, että korjataan uhkaavasti hoippuva maalikehikko tai pultataan se Päijät-Hämeen peruskallioon niin, etteivät 3000-luvun arkelogitkaan saa raaputettua sitä irti ja raahattua museoon, jossa voitaisiin hämmästellä entisaikain ihmisten kummallista taipumusta harrastaa ruumiinliikuntaa.

Liikuteltavien ja mahdollisesti kaatuvien maalien vaihtaminen kiinteisiin vaatii taas sellaisen määrän kunnallista hallintobyrokratiaa, että jos 10-vuotias jää nyt odottamaan puistoon turvallista maalikehikkoa, hän pääsee siihen potkimaan rollaattorinsa kanssa vuonna 2075.

Järvien kohdalla virkamiehet ovat vielä neuvottomia: kukaan ei ole keksinyt tapaa, millä tyhjentää tai peittää ne kesien ajaksi, mutta maalit tai kiipeilytelineet voidaan suhteellisen halvalla kuljettaa aidattuun loppusijoituspaikkaansa mätänemään.

Tämänkin lahtelaisen omituisuuden taustalla on koko joukko säädöksiä ja virkamiehiä, joilla jokaisella on lakisääteinen tehtävänsä ja tarkoituksensa. On taatusti tarpeen, että meillä on sellainen virasto kuin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Katsokaa sen tehtäväkenttää: Tukes valvoo ja edistää teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta. Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä. Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Suomessa on lukuisia virastoja ja organisaatiota, joiden tehtävä on jos ei teknisesti lähellekään sama, aatteellisesti samansuuntainen. Valvoa, varmistaa, suojella ja turvata. Käytännössä se usein tarkoittaa estämistä tai mahdollisten uhkien poistamista, kuten nyt esimerkiksi jalkapallomaalien viemistä.

Sitten on koko joukko valtiollisia ja yksityisiä tai niiden yhdistelmistä rakennettuja organisaatioita, joiden primääri tarkoitus on yllyttää ja innostaa ihmisiä tekemään, kokeilemaan, harrastamaan, yrittämään ja innostumaan. Erityisesti urheilussa.

Ulkopuolelta kun katsoo, niin näyttää että valtiolla on kahdenlaisia yhtä tärkeitä tahoja: niitä, jotka edistävät ja niitä, jotka jarruttavat. On kuin kirkkoveneessä olisi tuhat airoparia, jotka kaikki soutavat eri suuntiin.

Jotenkin tällainen Lahden jalkapallomaaliepisodi alleviivaa asetelmaa.

Tarvitaan asenneilmaston radikaali muutos. Ovatko valtio ja kunnat estämässä vai mahdollistamassa? Muutokseen tarvitaan poliittista voimaa, jota kolmen ässän puheenjohtajakolmikolla näyttäisi runsaasti löytyvän, ainakin jos seuraa yhteiskuntasopimuksen tiimoilla käytävää keskustelua.

Paljon puhutaan yrittäjyyden ja työn tekemisen palkitsemisesta. Samaan kategoriaan soisi tippuvan myös liikkumisen ja urheilullisen, aktiivisen elämäntavan puolesta puhumisen.

Hallitusohjelmaan kirjattiin vaatimus koululiikunnan lisäämisestä. Taustalla osaltaan vaikutti Urheilusanomien esiin nostama tärkeä keskustelu lasten liikuntapommista. Artikkeli paljasti, että Suomea uhkaa jopa neljän miljardin terveyslasku, jos lapsia ei saada liikkumaan.

Osaltaan liikkumattomuus johtuu valtavasta joukosta kieltoja ja rajoitteita. Lapset suljetaan neljän seinän sisään näpläämään tablettejaan, jotta he olisivat turvassa. Nykyajan lapsella on ympärillään niin väkevä suoja- ja turvaverkko erilaisine kieltoineen, ettei ole ihme, että he eivät liiku.

Kohta kai ala-asteen välitunneille tulevat pakollisiksi pehmustetut housut ja kypärät. Suojelevien kieltojen viidakko on jo niin tiheä, etteivät ihmiset kohta osaa aikuisinakaan ottaa vastuuta tekemisistään.

Liikkumattomuus on vakava kansanterveydellinen uhka, ja me puramme sitä kieltämällä lisää?

Aktiivinen liikkuminen lisää aina loukkaantumisriskiä. Tulee mustelmia, jopa luita voi murtua. Monet itkut itketään pihoilla ja puistoissa, kun on sattunut. Mutta vielä hirveämpi kohtalo on yhteiskunnalla, jonka 50-vuotiaat ovat kielloin rajoitetun lapsuutensa vuoksi niin huonossa kunnossa, etteivät pysty tekemään normaalia työtä.

Penskoina me ajoimme pyörällä ilman käsiä, hypimme päistikkaa mataliin vesiin, kiipeilimme puissa ja katoilla, potkimme ja heittelimme säälittä palloa taloyhtiön asukkaiden riesaksi: elimme lapsuutta, joka koetaan tänä päivänä liian vaaralliseksi.

Elämmekö me kieltojen vai mahdollisuuksien maailmassa?

Nyt ne jalkapallomaalit takaisin Lahden puistoihin ja äkkiä. Tuokaa niitä tuplaten, laittakaa joka parkkikselle koripallokori ja moninkertaistakaa kiipeilytelineiden määrä.

Mahdollistakaa kaikille liikkuva ja aktiivinen lapsuus ja nuoruus, joka on terveen aikuisuuden peruskivi.

Tehdään joka päivästä pihapelipäivä.
 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yön uutiset: Katso mitä tapahtui, kun nukuit

  2. 2

   HS: Kahvi uhkaa loppua maailmasta, tilanne dramaattisen vakava – myös Suomen Paulig on huolissaan

  3. 3

   Teinitytöt legginseissä käännytettiin lähtöportilla, somemyrsky nousi USA:ssa – huippumalli Chrissy Teigen: ”Olen lentänyt ilman housuja”

  4. 4

   ”Maailman turvallisin” kolikko otetaan tänään käyttöön – siihen on piilotettu salainen ominaisuus

  5. 5

   Australiassa aavemainen tunnelma, syklonin tuhovoima tuntuu jo – ”Aivan kuin tavarajunia tulisi läpi vasemmalta ja oikealta”

  6. 6

   Leo Komarov teki kiistanalaisen sopimuksen – ura Leijonissa vaakalaudalla

  7. 7

   Australian ”Jurassic Parkista” löytyi valtavia dinosaurusten jalanjälkiä

  8. 8

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  9. 9

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  10. 10

   Täällä asuvat Suomen tyytyväisimmät asukkaat – listalla uusi kärkikunta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  2. 2

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  3. 3

   Salainen laatuvirhe paljastui omakotitalosta – lattiakaivon hinnaksi tuli lähes 40 000 euroa

  4. 4

   "Ei kai alapää ole hygieenisempi?" – julkisessa saunassa sattunut tapaus kuohuttaa taas HS:n mielipideosastossa

  5. 5

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  6. 6

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  7. 7

   Karu kuva rannalta kertoo, miksi sukeltaja etsi kahville lähteneitä pilkkijöitä – hoksaatko, mikä sitten herätti pelastajien huomion?

  8. 8

   Äiti kysyi, mistä uudet farkut kiristävät? 4-vuotiaan pojan ronski vastaus huvittaa

  9. 9

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  10. 10

   Liisa on saanut 560 e/kk ilmaista rahaa vuoden alusta saakka – näin perustulokokeilu vaikutti elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  3. 3

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  4. 4

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  5. 5

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  6. 6

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  7. 7

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  8. 8

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  9. 9

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  10. 10

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yön uutiset: Katso mitä tapahtui, kun nukuit

  2. 2

   HS: Kahvi uhkaa loppua maailmasta, tilanne dramaattisen vakava – myös Suomen Paulig on huolissaan

  3. 3

   Teinitytöt legginseissä käännytettiin lähtöportilla, somemyrsky nousi USA:ssa – huippumalli Chrissy Teigen: ”Olen lentänyt ilman housuja”

  4. 4

   ”Maailman turvallisin” kolikko otetaan tänään käyttöön – siihen on piilotettu salainen ominaisuus

  5. 5

   Australiassa aavemainen tunnelma, syklonin tuhovoima tuntuu jo – ”Aivan kuin tavarajunia tulisi läpi vasemmalta ja oikealta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  2. 2

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  3. 3

   Salainen laatuvirhe paljastui omakotitalosta – lattiakaivon hinnaksi tuli lähes 40 000 euroa

  4. 4

   "Ei kai alapää ole hygieenisempi?" – julkisessa saunassa sattunut tapaus kuohuttaa taas HS:n mielipideosastossa

  5. 5

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  3. 3

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  4. 4

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  5. 5

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  6. Näytä lisää