Teijo

Musiikki

Valikko

Hector täyttää tänään 70 vuotta: ”70-vuotias vaari humalassa on ajatus, jossa ei ole kaikki kohdallaan”

Lauluntekijä Heikki ”Hector” Harma viimeistelee syksyllä ilmestyviä muistelmia. Sitten hän haluaa tehdä uusia biisejä ja levyn. Suunnitelmat ja aika lastenlasten kanssa pitävät vanhenemisen tunteen loitolla, Harma sanoo.
Laihalta nuorukaiselta näyttävä mies seisoo pillifarkuissa ja musta lierihattu päässä Helsingin Käpylässä Park Hotelin edessä. Kaukaa Andy McCoyta muistuttava rockkukko paljastuu lähempänä Heikki ”Hector” Harmaksi.

Hoikkaa Heikkiä ei ikä paina, mutta vähän se lamaannuttaa.

Harma muistelee pienenä ajatelleensa, että 50-vuotiaat ovat tosi vanhoja. Silloin kun hänen isänsä täytti 50 vuotta, poika ajatteli, että äijähän on vanhus.

Nyt kun Harmalla alkaa olla 70 lasissa, hän ei ajattele ikäänsä. Vanhenemiseen ei voi kuitenkaan olla törmäämättä mediassa. Syntymäpäivä on ensi torstaina.

–  Luin viime viikolla, että suomalaisen miehen elinikäennuste on 76 vuotta. Minä muistin, että se alkaa kahdeksikolla.

Harma vitsailee alkaneensa jo miettiä keinoja, joilla pyristellä kuuden vuoden päässä odottavaa loppua vastaan.

Kuluneita lonkkia lukuun ottamatta Harma on kuitenkin niin hyvässä kunnossa, että pystyy haaveilemaan tenniksen pelaamisesta kavereiden kanssa sen jälkeen kun ehtii tekonivelleikkaukseen. Leikkauksen aika ei ole vielä, sillä kirjakustantamo odottaa Harman muistelmien ensimmäisen käsikirjoituksen valmistuvan kesäkuun alkuun mennessä.

Syksyllä ilmestyvä Asfalttihippi-teos kertoo Harman ja Helsingin vaiheista. Vuonna 1947 syntynyt ja Töölössä varttunut Harma muistelee 1950-luvun Mannerheimintietä.

–  Siellä oli vaan Messuhalli, Kansallismuseo ja Eduskuntatalo. Vuosikymmenien kuluessa kadun varsille ilmestyi asuinkortteleiden lisäksi muutakin arkkitehtuuria. Olin itsekin pitkään juuttunut ajatukseen kaupunkikuvan säilyttämisestä ennallaan, mutta kun on nähnyt Jätkäsaaret, Arabianrannat ja muut, on pakko todeta, että jatkuva muutos vie kaupunkia parempaan suuntaan.

Viimeiset 25 vuotta Käpylässä asumista riittää Harmalle.

–  Iso omakotitalo teettää ikääntyvälle paljon töitä ja kotikulmat ovat jo niin tutut, että kun on aika lähteä kävelylle, meillä määränpäänä on kohteena usein joku vanha kerrostalokaupunginosa, esimerkiksi Kruununhaka tai Töölö.


–  Tulevaisuudessa voisimme muuttaa vaikka hissilliseen kerrostaloon tai vaikka palvelutalotyyppiseen asuinympäristöön. Se olisi kaukonäköistä, Harma miettii.

Vaari-sana mieluisin

Harmalle on tärkeää olla vaari. Yli tuhannen laulun taiteilija viihtyy nykyään hyvin isoisänä. 7- ja 9-vuotiaat tytöt asuvat Töölössä samoilla kulmilla, joilla Harma aikanaan asui ja kävi koulunsa.

Hän on lastenlapsille joko Hebe tai Hebe-vaari.

– Mieluiten olisin vaari, joten kärtän heitä käyttämään sitä sanaa.

Kun tytöt tulevat Käpylään kylään tai yökylään, vinttiin säilötyt Heikin ja Saritan lapsuuden lelut otetaan usein esille. Vaarin vanhat sarjakuvakokoelmat eivät tosin nykytyttöjä kiinnosta.

–  Minä olen lukenut heille kirjoja ja heillä on omat harrastukseksensa urheilusta balettiin, ja musiikkia.

Vaari vie myös jälkikasvua elokuviin.

Harma kertoo pitkään tunteneensa huonoa omaatuntoa omasta isyydestään taiteilijaelämän pyörityksessä.

–  Sanonnan mukaan ei vaihdeta päivääkään pois, mutta kyllä minä vaihtaisin muutaman pitkän keikkareissun.

Oman isyyden puutteita korvaa vaarius, jota Heikki pyrkii elämään lasten ehdoilla. Pienten lasten seura on laadukasta, koska siihen liittyy ilo lasten jatkuvasta kehityksestä ja heidän tarinoistaan.

Vaarius on tehnyt Harman mukaan hyvää taiteilijoille ominaiselle narsismille.

–  Nyt on aika rakastaa muita enemmän kuin itseä. Muut ovat nyt tärkeämpiä kuin minä. Samalla kun olen kääntänyt huomion itsestäni lapsenlapsiin, myös suhde omiin lapsiin on syventynyt. He näyttävät nyt miettivän, että faija on nyt lopultakin tajunnut jotain olennaista.

Harman vaariuteen kuuluu myös arvokkuus.

–  70-vuotias vaari vaikkapa humalassa on ajatuksena sellainen, ettei siinä ole kaikki kohdallaan.


70 ikävuodessa ovat kaikki eletyn elämän kerrokset mukana.

–  Olen sinut itseni kanssa, mutta en ole vieläkään ihan varma, kenen kanssa oikeastaan käyn sisäistä dialogia.

Taiteilijan elämään kuuluvaan masennukseen ja ahdistukseen ikä on tuonut perspektiiviä. Suurimman surun Heikki koki veljen kuollessa syöpään vuonna 2009. Sairauden edettyä Terhokoti-vaiheeseen uskonnoton Hector päätti kysellä Käpylän kirkkoherralta, olisi hänellä antaa lohdun sanoja kuolevalle.

–  Mitä voisin broidille sanoa, kerro, kysyin. Keskustelimme hänen kanssa pitkään. Hänen viimeiset sanansa jäivät mieleeni: kyllä sinä olet taiteilijana antanut enemmän lohtua ihmisille kuin minä nyt tässä pystyn teille antamaan. Uskonnottomalle tuo oli aika masentava statementti.

Harman lapsuuden kodissa ei oltu uskonnollisia eikä poliittisia. Isä oli kaappi-ateisti, äiti saattoi pyytää yläkerrasta apua, jos isä joskus viipyi töiden jälkeen liian pitkään kaupungilla. Koulussa uskontoa opetettiin totuutena. Todellisuus nelilapsisessa keskiluokkaisessa perheessä pyöri kuitenkin maallisten asioiden ympärillä.

–  Palkkapäivänä isä iski nipun riihikuivia seteleitä piirongin päälle. Mutsi tiesi, että noilla rahoilla huushollaan seuraavan kuukauden.

Sukupuolten tasa-arvoa ei vielä ollut. Isällä oli enemmän vapautta kuin äidillä. Äidin elämä rajoittui neljän pienen lapsen huoltamiseen. Hän kuoli 1987.

–  Oman ikäluokkani miehet alkoivat jo osallistua lasten hoitoon enemmän kuin aikaisemman sukupolven.


Isä meloi kanootilla töihinPolttoaine-osuuskunnassa työskennellyt isä ehti kuolla vuonna 1971, ennen Heikki-pojan suurta menestystä.

– Isä oli jämpti ja jäyhä. Hän ei näyttänyt kovinkaan avoimesti tunteita eikä myöskään puhunut sodasta, vaikka oli ollut rintamalla.

Isä urheili kilpatasolla melojana ja oli soittanut viulua Dallapessa. Hänen kaveripiiriinsä kuului muun muassa Olavi Virta ja muita ajan tähtiä.

–  Kotimme kirjahyllyssä oli enemmän kirjoja kuin kavereilla yleensä. Kirjoja lukiessa sai pohjaa sivistyneelle ajattelulle. Siksi viihdyin myös hyvin kirjastossa. Maailma avartui ja käsitin, että Tölika ei ole koko maailma.

Perheellä oli kesäpaikka Käärmesaaressa, johon Merimelojien aktiivijäsenet saivat rakentaa 1940-luvulla siirtolapuutarhamökin kokoisia mökkejä.

–  Faija lähti sieltä kesäisin melomalla duuniin ja parkkeerasi kanootin Lauttasaaren rantaan, veti puvun päälle ja kravatin kaulaan.


Harman nuoruuden merkittäviin harrastuksiin kuului koripallo ja musiikki. Koulukaverien kanssa hän perusti vuonna 1962 Les Miragesin. Svenska Teaternin Hair-musikaalin yhteydessä syntyi Cumulus-yhtye Anki Lindqvistin, Cay Karlssonin ja Sakari Lehtisen kanssa. Hair-musikaaliin Harma palasi Lahden Kaupunginteatterissa 2012.

1970-luvun alussa levyt Herra Mirandos ja Hectorock räjäyttivät suosion. Porvarillisen ammatin Harma varmisti itselleen jo vuonna 1968 käymällä Yleisradion toimittajakurssin.

Olemassa oli kaksi Heikkiä: epävarma taiteilija ja osaava toimittaja. Musiikkitoimittajana hän seurasi herkeämättä maailman parhaita biisejä ja niiden tekijöitä ja piiskasi itseään taiteilijana yhä korkeammalle.

Perussuomalaiset virkisti alkuunPalkkasoturista vuonna 1965 laulanut Hector on yhä rauhan asialla.

–  50 vuodessa ei ole paljon opittu. Tuntuu, että ihmiset ovat laiskistuneet ja turtuneet uutisiin. Suunnaton digitaalinen uutisvirta toisaalta miltei hämärtää todellisuutta. Ei edes tiedetä, miten hirveää missäkin päin maailmaa tapahtuu. Tiedämme, että tuolla on yksi ja tuolla toinen hullu, ja molemmat harrastavat bipolaarista terroria ja kauhua. Me suomalaiset elämme heidän feikkiuutistensa välissä.

Harma on huomannut, että ne, jotka haluavat uskoa vääriin uutisiin, näkevät todellisuuden niin kuin haluavat. Asenteesta syntyvät tämän päivän palkkasoturit eli Isiksen sotilaat. Harma kertoo lukeneensa hiljattain Isiksen jäseneksi ajautuneesta nuorukaisesta, joka sai kimmokkeen terrorijärjestöön liittymiseen siitä, ettei tietokonepeleissä ollut hänen näköisiään tummaihoisia sankareita.

–  Kaveri eteni sopan keittäjästä Syyriaan asti ampujaksi, mutta saatuaan kiväärin käteensä sai kuulan kalloonsa ensimmäisenä päivänä.

Harma toivoo vahvempaa tahtoa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyyn maailmanlaajuisen kriisin aikana. Häntä harmittaa, että pakolaiset ja turvapaikanhakijat sotketaan muihin maahanmuuttajiin.

– Osa kansasta on harhautunut. Perussuomalaisten tullessa politiikkaan olin sitä mieltä, että uusi jengi on tervetullutta, mutta populismi, pelko ja kateus ovat vallanneet liikaa alaa.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

 2. 2

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 3. 3

  Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

 4. 4

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 5. 5

  Kasperi Kapanen loukkaantui – tulikuuma suomalaisyllättäjä loisti maratonottelussa

 6. 6

  Äiti kyllästyi 10-vuotiaan tyttärensä läksyjen määrään – opettajalle lähetetystä kirjeestä tuli nettihitti

 7. 7

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 8. 8

  Valtteri Bottas kertoi kisailustaan Emilian kanssa – ”Sen jälkeen oli vähän hiljaista jonkun aikaa”

 9. 9

  Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

 10. 10

  Povipommi Katie Price jätti 9-vuotiaan tyttärensä lentokentälle ja lähti lomalle: ”Jouduin tekemään valinnan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 2. 2

  Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

 3. 3

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 4. 4

  NHL-pelaaja kieltäytyi MM-Leijonista vammaan vedoten – todelliset syyt pelaajakatoon paljon raadollisempia

 5. 5

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 6. 6

  Sofia Belórf sinkkuhuumassa – iloitsee, että ei saanut Niko Nousiaisen kanssa lapsia: ”Silloin en olisi eronnut”

 7. 7

  Sofia Belórf: Avioliitto Niko Nousiaisen kanssa ohi! Fitnesskaunotar avautuu eron syistä ensimmäistä kertaa

 8. 8

  Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

 9. 9

  Tämän nimisillä miehillä on Suomessa 266 täyskaimaa

 10. 10

  Tuhannen tölkin olutpaketti muuttui vitsistä todeksi – menekki yllätti panimon täysin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 2. 2

  Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

 3. 3

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 4. 4

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 5. 5

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 6. 6

  Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

 7. 7

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 8. 8

  Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

 9. 9

  Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

 10. 10

  Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

 2. 2

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 3. 3

  Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

 4. 4

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 5. 5

  Kasperi Kapanen loukkaantui – tulikuuma suomalaisyllättäjä loisti maratonottelussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 2. 2

  Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

 3. 3

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 4. 4

  NHL-pelaaja kieltäytyi MM-Leijonista vammaan vedoten – todelliset syyt pelaajakatoon paljon raadollisempia

 5. 5

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 2. 2

  Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

 3. 3

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 4. 4

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 5. 5

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 6. Näytä lisää