Petri, Pekka, Petra

Musiikki

Valikko

Hector täyttää tänään 70 vuotta: ”70-vuotias vaari humalassa on ajatus, jossa ei ole kaikki kohdallaan”

Julkaistu:

Lauluntekijä Heikki ”Hector” Harma viimeistelee syksyllä ilmestyviä muistelmia. Sitten hän haluaa tehdä uusia biisejä ja levyn. Suunnitelmat ja aika lastenlasten kanssa pitävät vanhenemisen tunteen loitolla, Harma sanoo.
Laihalta nuorukaiselta näyttävä mies seisoo pillifarkuissa ja musta lierihattu päässä Helsingin Käpylässä Park Hotelin edessä. Kaukaa Andy McCoyta muistuttava rockkukko paljastuu lähempänä Heikki ”Hector” Harmaksi.

Hoikkaa Heikkiä ei ikä paina, mutta vähän se lamaannuttaa.

Harma muistelee pienenä ajatelleensa, että 50-vuotiaat ovat tosi vanhoja. Silloin kun hänen isänsä täytti 50 vuotta, poika ajatteli, että äijähän on vanhus.

Nyt kun Harmalla alkaa olla 70 lasissa, hän ei ajattele ikäänsä. Vanhenemiseen ei voi kuitenkaan olla törmäämättä mediassa. Syntymäpäivä on ensi torstaina.

–  Luin viime viikolla, että suomalaisen miehen elinikäennuste on 76 vuotta. Minä muistin, että se alkaa kahdeksikolla.

Harma vitsailee alkaneensa jo miettiä keinoja, joilla pyristellä kuuden vuoden päässä odottavaa loppua vastaan.

Kuluneita lonkkia lukuun ottamatta Harma on kuitenkin niin hyvässä kunnossa, että pystyy haaveilemaan tenniksen pelaamisesta kavereiden kanssa sen jälkeen kun ehtii tekonivelleikkaukseen. Leikkauksen aika ei ole vielä, sillä kirjakustantamo odottaa Harman muistelmien ensimmäisen käsikirjoituksen valmistuvan kesäkuun alkuun mennessä.

Syksyllä ilmestyvä Asfalttihippi-teos kertoo Harman ja Helsingin vaiheista. Vuonna 1947 syntynyt ja Töölössä varttunut Harma muistelee 1950-luvun Mannerheimintietä.

–  Siellä oli vaan Messuhalli, Kansallismuseo ja Eduskuntatalo. Vuosikymmenien kuluessa kadun varsille ilmestyi asuinkortteleiden lisäksi muutakin arkkitehtuuria. Olin itsekin pitkään juuttunut ajatukseen kaupunkikuvan säilyttämisestä ennallaan, mutta kun on nähnyt Jätkäsaaret, Arabianrannat ja muut, on pakko todeta, että jatkuva muutos vie kaupunkia parempaan suuntaan.

Viimeiset 25 vuotta Käpylässä asumista riittää Harmalle.

–  Iso omakotitalo teettää ikääntyvälle paljon töitä ja kotikulmat ovat jo niin tutut, että kun on aika lähteä kävelylle, meillä määränpäänä on kohteena usein joku vanha kerrostalokaupunginosa, esimerkiksi Kruununhaka tai Töölö.


–  Tulevaisuudessa voisimme muuttaa vaikka hissilliseen kerrostaloon tai vaikka palvelutalotyyppiseen asuinympäristöön. Se olisi kaukonäköistä, Harma miettii.

Vaari-sana mieluisin

Harmalle on tärkeää olla vaari. Yli tuhannen laulun taiteilija viihtyy nykyään hyvin isoisänä. 7- ja 9-vuotiaat tytöt asuvat Töölössä samoilla kulmilla, joilla Harma aikanaan asui ja kävi koulunsa.

Hän on lastenlapsille joko Hebe tai Hebe-vaari.

– Mieluiten olisin vaari, joten kärtän heitä käyttämään sitä sanaa.

Kun tytöt tulevat Käpylään kylään tai yökylään, vinttiin säilötyt Heikin ja Saritan lapsuuden lelut otetaan usein esille. Vaarin vanhat sarjakuvakokoelmat eivät tosin nykytyttöjä kiinnosta.

–  Minä olen lukenut heille kirjoja ja heillä on omat harrastukseksensa urheilusta balettiin, ja musiikkia.

Vaari vie myös jälkikasvua elokuviin.

Harma kertoo pitkään tunteneensa huonoa omaatuntoa omasta isyydestään taiteilijaelämän pyörityksessä.

–  Sanonnan mukaan ei vaihdeta päivääkään pois, mutta kyllä minä vaihtaisin muutaman pitkän keikkareissun.

Oman isyyden puutteita korvaa vaarius, jota Heikki pyrkii elämään lasten ehdoilla. Pienten lasten seura on laadukasta, koska siihen liittyy ilo lasten jatkuvasta kehityksestä ja heidän tarinoistaan.

Vaarius on tehnyt Harman mukaan hyvää taiteilijoille ominaiselle narsismille.

–  Nyt on aika rakastaa muita enemmän kuin itseä. Muut ovat nyt tärkeämpiä kuin minä. Samalla kun olen kääntänyt huomion itsestäni lapsenlapsiin, myös suhde omiin lapsiin on syventynyt. He näyttävät nyt miettivän, että faija on nyt lopultakin tajunnut jotain olennaista.

Harman vaariuteen kuuluu myös arvokkuus.

–  70-vuotias vaari vaikkapa humalassa on ajatuksena sellainen, ettei siinä ole kaikki kohdallaan.


70 ikävuodessa ovat kaikki eletyn elämän kerrokset mukana.

–  Olen sinut itseni kanssa, mutta en ole vieläkään ihan varma, kenen kanssa oikeastaan käyn sisäistä dialogia.

Taiteilijan elämään kuuluvaan masennukseen ja ahdistukseen ikä on tuonut perspektiiviä. Suurimman surun Heikki koki veljen kuollessa syöpään vuonna 2009. Sairauden edettyä Terhokoti-vaiheeseen uskonnoton Hector päätti kysellä Käpylän kirkkoherralta, olisi hänellä antaa lohdun sanoja kuolevalle.

–  Mitä voisin broidille sanoa, kerro, kysyin. Keskustelimme hänen kanssa pitkään. Hänen viimeiset sanansa jäivät mieleeni: kyllä sinä olet taiteilijana antanut enemmän lohtua ihmisille kuin minä nyt tässä pystyn teille antamaan. Uskonnottomalle tuo oli aika masentava statementti.

Harman lapsuuden kodissa ei oltu uskonnollisia eikä poliittisia. Isä oli kaappi-ateisti, äiti saattoi pyytää yläkerrasta apua, jos isä joskus viipyi töiden jälkeen liian pitkään kaupungilla. Koulussa uskontoa opetettiin totuutena. Todellisuus nelilapsisessa keskiluokkaisessa perheessä pyöri kuitenkin maallisten asioiden ympärillä.

–  Palkkapäivänä isä iski nipun riihikuivia seteleitä piirongin päälle. Mutsi tiesi, että noilla rahoilla huushollaan seuraavan kuukauden.

Sukupuolten tasa-arvoa ei vielä ollut. Isällä oli enemmän vapautta kuin äidillä. Äidin elämä rajoittui neljän pienen lapsen huoltamiseen. Hän kuoli 1987.

–  Oman ikäluokkani miehet alkoivat jo osallistua lasten hoitoon enemmän kuin aikaisemman sukupolven.


Isä meloi kanootilla töihinPolttoaine-osuuskunnassa työskennellyt isä ehti kuolla vuonna 1971, ennen Heikki-pojan suurta menestystä.

– Isä oli jämpti ja jäyhä. Hän ei näyttänyt kovinkaan avoimesti tunteita eikä myöskään puhunut sodasta, vaikka oli ollut rintamalla.

Isä urheili kilpatasolla melojana ja oli soittanut viulua Dallapessa. Hänen kaveripiiriinsä kuului muun muassa Olavi Virta ja muita ajan tähtiä.

–  Kotimme kirjahyllyssä oli enemmän kirjoja kuin kavereilla yleensä. Kirjoja lukiessa sai pohjaa sivistyneelle ajattelulle. Siksi viihdyin myös hyvin kirjastossa. Maailma avartui ja käsitin, että Tölika ei ole koko maailma.

Perheellä oli kesäpaikka Käärmesaaressa, johon Merimelojien aktiivijäsenet saivat rakentaa 1940-luvulla siirtolapuutarhamökin kokoisia mökkejä.

–  Faija lähti sieltä kesäisin melomalla duuniin ja parkkeerasi kanootin Lauttasaaren rantaan, veti puvun päälle ja kravatin kaulaan.


Harman nuoruuden merkittäviin harrastuksiin kuului koripallo ja musiikki. Koulukaverien kanssa hän perusti vuonna 1962 Les Miragesin. Svenska Teaternin Hair-musikaalin yhteydessä syntyi Cumulus-yhtye Anki Lindqvistin, Cay Karlssonin ja Sakari Lehtisen kanssa. Hair-musikaaliin Harma palasi Lahden Kaupunginteatterissa 2012.

1970-luvun alussa levyt Herra Mirandos ja Hectorock räjäyttivät suosion. Porvarillisen ammatin Harma varmisti itselleen jo vuonna 1968 käymällä Yleisradion toimittajakurssin.

Olemassa oli kaksi Heikkiä: epävarma taiteilija ja osaava toimittaja. Musiikkitoimittajana hän seurasi herkeämättä maailman parhaita biisejä ja niiden tekijöitä ja piiskasi itseään taiteilijana yhä korkeammalle.

Perussuomalaiset virkisti alkuunPalkkasoturista vuonna 1965 laulanut Hector on yhä rauhan asialla.

–  50 vuodessa ei ole paljon opittu. Tuntuu, että ihmiset ovat laiskistuneet ja turtuneet uutisiin. Suunnaton digitaalinen uutisvirta toisaalta miltei hämärtää todellisuutta. Ei edes tiedetä, miten hirveää missäkin päin maailmaa tapahtuu. Tiedämme, että tuolla on yksi ja tuolla toinen hullu, ja molemmat harrastavat bipolaarista terroria ja kauhua. Me suomalaiset elämme heidän feikkiuutistensa välissä.

Harma on huomannut, että ne, jotka haluavat uskoa vääriin uutisiin, näkevät todellisuuden niin kuin haluavat. Asenteesta syntyvät tämän päivän palkkasoturit eli Isiksen sotilaat. Harma kertoo lukeneensa hiljattain Isiksen jäseneksi ajautuneesta nuorukaisesta, joka sai kimmokkeen terrorijärjestöön liittymiseen siitä, ettei tietokonepeleissä ollut hänen näköisiään tummaihoisia sankareita.

–  Kaveri eteni sopan keittäjästä Syyriaan asti ampujaksi, mutta saatuaan kiväärin käteensä sai kuulan kalloonsa ensimmäisenä päivänä.

Harma toivoo vahvempaa tahtoa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyyn maailmanlaajuisen kriisin aikana. Häntä harmittaa, että pakolaiset ja turvapaikanhakijat sotketaan muihin maahanmuuttajiin.

– Osa kansasta on harhautunut. Perussuomalaisten tullessa politiikkaan olin sitä mieltä, että uusi jengi on tervetullutta, mutta populismi, pelko ja kateus ovat vallanneet liikaa alaa.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Naapuri alkoi itkeä, kun kuuli, mitä surmatalossa oli tapahtunut – vielä viime viikolla isä rakensi perheelle terassia

 2. 2

  ”Olit kaikkien ystävä” – murhatun naisen läheiset jättivät koskettavat hyvästit

 3. 3

  Perustuslakivaliokunta: Hallituksen sote-esitys ei ole perustuslain mukainen

 4. 4

  SUORA LÄHETYS: Perustuslaki­valiokunta haluaa soten valinnan­vapauslain uuteen valmisteluun

 5. 5

  Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

 6. 6

  Itä-Suomen yliopistoon hyväksyttiin vahingossa 71 ylimääräistä opiskelijaa – 22 ehti ottaa paikan vastaan

 7. 7

  Video: Usain Bolt kokeili ensi kerran pituushyppyä – tällainen oli supertähden leiskautus

 8. 8

  Karu onnettomuus Oulussa – kaksi henkilöautoa romuna, osallisena myös soraa ajanut kuorma-auto

 9. 9

  ”Bordellikooma-Lamar” puhuu suunsa puhtaaksi ex-vaimostaan – Khloe Kardashianilta julma intiimihuijaus

 10. 10

  Selvitä diabetesriskisi parissa minuutissa – jopa 150 000 sairastaa tietämättään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 2. 2

  Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

 3. 3

  Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

 4. 4

  Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

 5. 5

  Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

 6. 6

  Mafioso Sonny Franzese, 100, vapautui 50 vuoden istumisen jälkeen – elämää kuorruttivat stripparit, porno ja maailmantähdet

 7. 7

  Susanna Tanni poseeraa pienissä bikineissä: ”Uskoisitko, että olen viiden lapsen äiti?”

 8. 8

  17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

 9. 9

  Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

 10. 10

  Miss Gay Finland 2017 on pyhäkoulunopettaja Noora Kalpio, 24

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 4. 4

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 5. 5

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 6. 6

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 7. 7

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 8. 8

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 9. 9

  Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

 10. 10

  Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Naapuri alkoi itkeä, kun kuuli, mitä surmatalossa oli tapahtunut – vielä viime viikolla isä rakensi perheelle terassia

 2. 2

  ”Olit kaikkien ystävä” – murhatun naisen läheiset jättivät koskettavat hyvästit

 3. 3

  Perustuslakivaliokunta: Hallituksen sote-esitys ei ole perustuslain mukainen

 4. 4

  SUORA LÄHETYS: Perustuslaki­valiokunta haluaa soten valinnan­vapauslain uuteen valmisteluun

 5. 5

  Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 2. 2

  Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

 3. 3

  Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

 4. 4

  Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

 5. 5

  Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 4. 4

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 5. 5

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 6. Näytä lisää