Manu, Manne, Immo

Musiikki

Valikko

Gettomasa kerää kehuja – ”Suomen paras”

musiikki
Rap SM 2012 –tittelin voittaneen Gettomasan uusi levy on ollut menestys.
‪Jyväskyläläisen Gettomasan, oikealta nimeltään Aleksi Lehikoisen, toinen pitkäsoitto julkaistiin maaliskuussa.

Levy Chosen One on ollut kevään puhutuimpia ja saanut huippuarvioita kriitikoilta. Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa levyä on yhtä lailla kehuttu. Kappale Pelkuri, Gettomasan raju 9-minuuttinen avautuminen väkivaltaisesta alkoholisti-isästään, on noussut vielä suuremmaksi ilmiöksi – muun muassa Arman Alizad ylisti kappaletta pian julkaisun jälkeen.

Tekninen ja lyyrinen suurlahjakkuus levyn julkaisun jälkeen saanut – tai joutunut – puhumaan julkisuudessa lähinnä Pelkurista, joka on tietyllä tapaa jättänyt muut kappaleet varjoonsa. Gettomasa puristi yhteen kappaleeseen kaiken sen, mikä oli vuosien varrella jäänyt sanomatta. Moni suomalainen pystyi samaistumaan tekstiin. Jos ei onnekseen samaistumaan, ainakin aistimaan vihan ja tuskan poikkeuksellisesta tarinankerronnasta.

‪Ärsyttääkö sinua jo, miten ison huomion yksi biisi on varastanut?

– Onhan se isolle yleisölle ollut se juttu. Ehkä siinä kappaleessa onkin juuri se, että se on enemmän kuin pelkkä rap-biisi, jolloin se koskettaa isompaa osaa ihmisiä kuin muut kappaleet. Muut ovat aika lailla räpin kuuntelijoille ja mun faneille soveltuvia. Pelkuri kosketti vähän isompaa osaa ihmisiä, niin on luonnollista, että se sai enemmän huomiota. Ei se mua ärsytä, se on ihan ok. Tässä vaiheessa mulla ei vaan oikein ole enää siitä mitään sanottavaa, Gettomasa sanoo.

Miten olet muuten kokenut uuden levyn saaman vastaanoton?

– Tuntuu hyvältä. Keikkoja on saatu buukattua paljon ja porukka on tykännyt uudesta levystä. Mulla on sellainen olo, että homma meni nappiin ja onnistuin suurin piirtein saavuttamaan ne tavoitteet, jotka levylle oli.

‪Levyn julkaisseen PME Recordsin perustajiin kuuluva VilleGalle ylistää suojattiaan.

– Gettomasa on Suomen paras tällä hetkellä. Hän uskoo omaan juttuunsa ja haluaa näyttää kaikille. Hän on myös tosi nöyrä, VilleGalle sanoo.

‪Nöyryydestä huolimatta Gettomasalla oli ennen uutta levyä kovat puheet, jotka hän lunasti.

– Aleksi sanoi, että nyt tulee PME:n ensimmäinen 10/10-levy, VilleGalle kertoo.

‪Levy sai muun muassa musiikkilehti Rumbalta arvion, jossa pisteet olivat mainitut 10/10.

– Kun levy tuli ulos, se laittoi mulle vaan viestiä, että ”10/10 boi”, VilleGalle nauraa.

Suomen mestari

‪Aleksi Lehikoinen syntyi Kanadan Montrealissa vuonna 1993. Isä ja äiti työskentelivät Kanadassa. Perhe muutti kuitenkin pian Yhdysvaltoihin ja sitten takaisin Suomeen. Räppäri oli tuolloin niin pieni, ettei hän muista rapakon takaisista vuosista mitään.

‪Vanhempien eron jälkeen yksinhuoltajaäidin ja siskon kanssa kasvanut 6-vuotias jyväskyläläispoika rakastui räppiin ensikuuntelulla.

– Aloin aika pikkumuksuna, ennen kouluikää, kuuntelemaan räppiä. Vanhempi serkku tutustutti mut siihen ja alkoi polttelemaan cd-levyjä. Aloin sitten itsekin ostelemaan levyjä. Tykkäsin kaikesta, mitä siihen aikaan tehtiin jenkeissä ja tuli tv:ssä ja radiossa. Olen koko ikäni ollut räppifani. 17-vuotiaana päätin, että nyt on se aika, kun alan itse tekemään räppiä. Vuosi siitä eteenpäin ja voitin Suomen mestaruuden. Sitten aloin tekemään ensimmäistä levyä, Gettomasa selvittää.

Gettomasan räpit olivat Suomen mestaruuden arvoisia vuonna 2012, jolloin hän löi SM-finaalissa Ironinen.

Ensimmäinen pitkäsoitto Vellamo LP julkaistiin keväällä 2014. Sekin sai hyvän vastaanoton, mutta jäi omakustannejulkaisuna huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin PME:n kautta julkaistu Chosen One.Debyyttialbumilla Gettomasa ottaa kantaa muun muassa nyky-yhteiskunnassa etenkin nuorison toteuttamaan egon kasvatukseen ja valheellisen kiiltokuvan luomiseen sosiaalisessa mediassa (Huomiohuora) ja siihen, miten hän on mielestään parempi räppäri kuin seteleitä ”sieluttomilla klubihiteillä” kahmivat valtavirtaräppärit (Kuolleet Presidentit).

– Oli sekin siinä mielessä menestys, että levy sai hyvän vastaanoton. Pidän sitä edelleen onnistuneena debyyttinä, enkä muuttaisi siitä mitään, Gettomasa miettii.

‪Kaksi EP:tä ennen ensimmäistä levyään julkaissut räppäri muistaa kirjoittaneensa ensimmäiset riiminsä jo hyvin nuorena.

– Ihan ensimmäisen säkeistön kirjoitin, kun olin 8 tai 9. Se jäi vaan siihen yhteen säkeistöön. Muistan vieläkin muutaman ensimmäisen lainin siitä… Nauhoitin sen muistaakseni acapellana (ilman taustaa) kasettinauhurille kaverin luona. Olisi magee juttu, jos se löytyisi vielä. Käyttäisin sen johonkin levylle, mutta ei sitä vaan taija olla olemassa, leveää Jyväskylän murretta puhuva räppäri harmittelee.

Räppinimi 30 sekunnissa

Aika oli lopulta kypsä viitisen vuotta sitten, vuonna 2011. Ensimmäinen kokonainen biisi syntyi, ja Gettomasa muistelee olleensa nauhoittamassa kappaletta yhdessä Ruubenin, nykyisen hovituottajansa kanssa, jota hän kuvailee mielestään Euroopan parhaaksi.

– Kun biisi saatiin purkkiin, se piti tietysti heti laittaa kiireellä YouTubeen. En tiedä, oliko se niin fiksu ratkaisu, enää sitä ei siellä ole… Samaan aikaan kun biisi latautui, oli noin 30 sekuntia aikaa päättää mun räppinimi. En ollut aikaisemmin miettinyt sitä. Siitä tuli sitten Gettomasa, koska se oli hassuttelubiisi, jossa puhuttiin Vellamon ghetoista ja pyssyistä… Ruuben sanoi, että ”paska nimi, ei mitään tollasia”. Vastasin vaan, että ”turpa kiinni, toi on se nimi”.

Muun muassa ysärivivahteisesta boom bapistaan tunnetun Gettomasan ei ole tarvinnut juuri etsiä omaa tyyliä.

‪– Ehkä siksi se mitä teen on hyvää, tai kenen mielestä se nyt onkin hyvää, että mä olen kasvanut siihen ihan pienestä asti. Räppääminen on mulle luonnollinen juttu. En yritä kopioida tai imitoida ketään, koska olen imenyt sitä itseeni pienestä pitäen.

Pitkän linjan tuottaja ja räppäri Lauri Pihlman (LX-Beats / Rekami) kertoo vaikuttuneensa nykyisen hyvän ystävänsä kyvyistä heti ensi näkemällä open mic –sessiossa jyväskyläläisravintolassa.

– Heti huomasi, että kyseessä on poikkeuksellinen lahjakkuus. Minulla ei ole tapana kuvata keikoilla tai ravintoloissa, mutta silloin kaivoin kännykän taskusta ja aloin kuvaamaan.

– Aleksi on älyttömän ahkera ja tosi määrätietoinen. Oli myös ilahduttavaa ja siistiä huomata, että kun hän tuli vähän aikaa sitten takaisin Jyväskylään, ei orastava haippi, kuten nuoret sanovat, ollut noussut päähän. Aleksi vaan sanoi, että aletaan tekemään uusia biisejä.

‪Pihlman vaikuttaa Gettomasan tapaan Jyväskylässä. Kotikulmat ja kotiseuturakkaus on Gettomasan kappaleissa toistuva teema – kuten rap-musiikille on ominaista.

‪– Mulla ei oo mikään kiire muuttaa pois täältä. Jos joskus Suomen sisällä muutan, niin ei mulla ole mihinkään muualle asiaa kuin ehkä Helsinkiin. Tuskin asun täällä ikuisesti, joten varmaan joskus tulevaisuudessa tulen asumaan Helsingissä, Gettomasa miettii.

Keväällä liki päivittäin keikkapäiviä lukuun ottamatta studiolla uusia riimejä kirjoittanut Gettomasa lupailee uusia kappaleita viimeistään kesäksi. Uutta materiaalia tulee todennäköisesti jo ennen sitä, mutta vielä hän ei suostu paljastamaan joillakin kappaleilla vierailevia tähtiä.

‪Kirjoittamisessa hän pyrkii täydellisyyteen.

– Pisimmillään on yhdessä projektissa voinut mennä melkein vuosi, mutta en ole silloin tehnyt aktiivisesti sitä koko aikaa. Yhteen säkeistöön voi pahimmillaan vierähtää ehkä 15–20 tuntia. Parhaimmillaan menee vain tunti.

– Joskus vaan menee kauan. Haluan, että tekstit rimmaavat ja että sisältöä on samaan aikaan. Se on vähän tasapainottelua, koska vaikka haluan mahdollisimman hyviä riimejä, niin en halua riimien monimutkaisuuden menevän sisällön edelle. Ettei siitä tulisi sisällötöntä riimipornoa, jossa on vaan riimejä riimien takia, Gettomasa avaa kirjoitusprosessiaan.

‪Arkensa Gettomasa tiivistää melko lyhyesti: hän tekee räppiä, urheilee pallopelien ja kuntosaliharjoittelun muodossa sekä viettää aikaa ystäväpiirinsä kanssa.

”Haluan luoda klassikkoalbumeita”

‪On tultu pitkälle siitä, kun VilleGalle nousi lavalle minkkiturkissa hikoilleen Jaren kanssa JVG:n ensimmäisellä keikalla keväällä 2010 täyteen ahdetussa ravintola Cubassa.

‪Nykyään VilleGalle on Suomen tunnetuimpia artisteja ja yksi PME:n pomoista. Gettomasan puhelin soi syksyllä 2014, kun painoviestintää opiskellut jyväskyläläinen oli viimeisen ammattikouluvuotensa alussa koululla.

– VilleGalle soitti ja sanoi, että pitäisikö neuvotella tällaisesta jutusta. Sanoin, että voihan sitä neuvotella. Tapasimme ja paperilla homma näytti niin hyvältä, että olisi ollut tyhmää olla tekemättä sitä diiliä. En kadu sitä ollenkaan. Kaikki on mennyt niin kuin sovittiin.


Gettomasa saa täysin vapaat kädet oman musiikkinsa tekemiseen.

– PME:llä me vain julkaistaan. En rupea vaatimaan yhtään mitään. Sen takia Gettomasakin on sainattu. Jos menisin jotain sille sanelemaan, niin sehän kysyisi, että mitä vittua, VilleGalle sanoo ja kuvailee Gettomasaa jääräpääksi.

– Kyllä mä sen tunnustan. Mutta se on ollut ihan hyvä asia, varmaan nyt on Villekin sitä mieltä, hymyilee Gettomasa.

‪Gettomasa on vasta 22-vuotias ja elättänyt itsensä vuoden ajan musiikilla. Radioon hän kuitenkin on jo murtautunut, ja pitkä elinkaari tienaten musiikilla on hänen tavoitteensa. Gettomasa ei vastustele supertähteyttä tai rikkautta, mutta ehdoin tahdoin hän ei halua koko kansan suosikiksi. Tärkeintä on tyydyttää ja täyttää omat periaatteet, sen jälkeen tulee suosio, jonka suhteen hän on jo hyvällä tiellä.

– Haluan jatkaa elämistä rap-musiikilla. Sitä kauheasti isompaa tavoitetta mulla ei ole. Haluan vaan, että kun joskus katson mun diskografiaa ja mitä olen tehnyt, voin sanoa etten muuttaisi mitään. Ja että ne on edelleen just sitä, mitä niiden kuuluukin olla. Haluan luoda klassikkoalbumeita ja -biisejä. Siinä se on.

‪Gettomasa

syntynyt 22.11.1993 Montrealissa, Kanadassa
asuu Jyväskylässä
KPC Records / PME Records
Rap SM 2012 –voittaja
Levyt Vellamo LP (2014) ja Chosen One (2016)
Suomalaisia nuoruuden suosikkiartisteja Are, Ruudolf, Kemmuru, MC Taakibörsta ja DJ Kridlokk

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kimi Räikköseltä mystinen kommentti

  2. 2

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  3. 3

   Avunhuutoja kuultiin Muumimaailman lähellä – etsintäoperaatio käynnissä, helikopteri mukana

  4. 4

   Kuulutko sinä riskiryhmään? Suomessa on tolkuton määrä ihmisiä, joiden talous uhkaa hajota kuin korttitalo

  5. 5

   The Voice of Finland -voittajalta suorat syytökset suosikkiohjelmalle Ilkassa: ”He pissivät omille nilkoilleen”

  6. 6

   Valtteri Bottas näpäytti epäilijöitä – ”Sain tallikaverin kiinni”

  7. 7

   Sebastian Vettel upeaan voittoon F1-kauden avauksessa! Bottas palkintopallille vahvalla ajolla

  8. 8

   Mistä on kyse, kun vyötärö kapenee etelänlomalla ja kilot tulevat takaisin kotona? Sisätautien erikoislääkäri kertoo

  9. 9

   Imatralaisen Pian mies suuntaa Samantha Foxin Nilsiän-keikalle – naiset näreissään: ”Olis hänellä kotonakin joku, joka voisi pitää show’n...”

  10. 10

   Yle: Sauli Niinistön pöntön sisällys yllätti asiantuntijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sebastian Vettel murjaisi Suomi-vitsin – yleisö remahti nauruun

  2. 2

   Iso koira hyökkäsi Mynämäellä – kaatoi omistajan ja raateli Manu-koiran kuoliaaksi: ”Äiti huusi ihan shokissa”

  3. 3

   Teinityttö tahtoi tehdä poikaystävänsä mustasukkaiseksi – onko tämä jo liian huomionhakuista?

  4. 4

   Neuvostoliiton peitelty säteilyturma paljastui – Tšernobyliakin tuhoisampi onnettomuus salattiin sairastuneilta

  5. 5

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  6. 6

   Vettel voitti Australiassa, Bottas parempi suomalainen – IS seurasi Australian GP:tä

  7. 7

   Ilveksen valmentaja luuli pelin ratkenneen – joutui kääntymään pukukopilta takaisin: ”En ymmärrä vieläkään”

  8. 8

   Teuvo Loman: Kihlat! Julkaisi kuvan onnenhetkestä

  9. 9

   Tosi-tv-tähden herttainen perhekuva aiheutti somemyrskyn – 2-vuotiaan tyttären juomapullo herättää närkästystä

  10. 10

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. 6

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  9. 9

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  10. 10

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kimi Räikköseltä mystinen kommentti

  2. 2

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  3. 3

   Avunhuutoja kuultiin Muumimaailman lähellä – etsintäoperaatio käynnissä, helikopteri mukana

  4. 4

   Kuulutko sinä riskiryhmään? Suomessa on tolkuton määrä ihmisiä, joiden talous uhkaa hajota kuin korttitalo

  5. 5

   The Voice of Finland -voittajalta suorat syytökset suosikkiohjelmalle Ilkassa: ”He pissivät omille nilkoilleen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sebastian Vettel murjaisi Suomi-vitsin – yleisö remahti nauruun

  2. 2

   Iso koira hyökkäsi Mynämäellä – kaatoi omistajan ja raateli Manu-koiran kuoliaaksi: ”Äiti huusi ihan shokissa”

  3. 3

   Teinityttö tahtoi tehdä poikaystävänsä mustasukkaiseksi – onko tämä jo liian huomionhakuista?

  4. 4

   Neuvostoliiton peitelty säteilyturma paljastui – Tšernobyliakin tuhoisampi onnettomuus salattiin sairastuneilta

  5. 5

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. Näytä lisää