Miia, Mira, Mirva

Musiikki

Valikko

Beatles-levyt julkaistiin taas uudelleen - mutta kuka omistaa oikeudet?

BEATLES
Jos Paul McCartney haluaisi nyt levyttää Yesterdayn, hän joutuisi pyytämään siihen luvan ja maksamaan siitä. Miten tämä voi olla mahdollista?
TÄMÄ ON hengästyttävää luettavaa:

600 miljoonaa myytyä albumia.
1,8 miljoonaa ladattua albumia iTunesissa.
Yli 250 sävellystä.
27 listaykköstä Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

The Beatles on epäilemättä kaikkien aikojen paras yhtye musiikillisesti. Sen lisäksi Fab Four on kaikkein aikojen rahantekokone. Yhtyeen lopullisesta hajoamisesta on jo aikaa yli 40 vuotta. Silti levyt myyvät yhä uudelleen ja uudelleen!

PERJANTAINA 16.11. kaikki Beatles-levyt julkaistaan jälleen kerran uudelleen, nyt remasteroituina vinyyleinä. 14 levyn paketti maksaa 380 euroa, mutta levyjä voi ostaa erikseenkin. Perjantai on virallinen julkaisupäivä, mutta paketteja näkyi kaupoissa jo alkuviikosta.
New Yorkissa niitä jopa jonotettiin.

Beatles-sävellysten julkaisuoikeudet omistava Sony/ATV-konsortio on arvioinut, että tutut kappaleet ovat tänä päivänä yhtä suosittuja kuin viisi vuosikymmentä sitten, beatlemanian hurjimpina aikoina.

Musiikkilehti Billboard listaa vuosittain rockin parhaat tienaajat. Yli 40 vuotta Beatlesin hajoamisen jälkeen yhtye löytyy sijalta 24. Beatlesin tuotantoa myytiin iTunesissa, levyboxeina ja videoina 6,7 miljoonan dollarin arvosta 2011.

Yhtye myi edelleen 1,2 miljoonaa albumia vuoden aikana ja kansa latasi internetistä 4,7 miljoonaa yksittäistä laulua.

Tekijänoikeudet, ei julkaisuoikeuksia


Erotetaan heti aluksi kaksi asiaa: tekijänoikeus ja julkaisuoikeus. Jos teet laulun, sinulla on aina siihen tekijänoikeus ja siitä maksetaan sinulle tai perikunnalle korvaus, kun sitä esitetään.

Julkaisuoikeuden haltija hallitsee kappaleiden jälkimarkkinoita; ennen kuin kappale julkaistaan uudestaan, siitä pitää maksaa tai ainakin kysyä lupa oikeuden haltijalta.

Beatlesin jäsenet saivat rojaltit levymyynnistä ja siitä, jos heidän sävellyksiään esitettiin vaikkapa radiossa. Mutta maailman ykkösyhtyeellä ei ole koskaan ollut julkaisuoikeuksia omiin kappaleisiinsa.

Tarina on oiva esimerkki siitä, kun taitava bisnesmies tekee sopimuksia oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kukaan ei voinut 60-luvulla kuvitella, että kivoja rallatuksia tekevästä pitkätukkabändistä kasvaisi maailmanlaajuinen, satoja miljoonia tahkoava musiikkibisnes.
Nyt Beatles-musiikki soi elokuvissa, mainoksissa, videopeleissä ja musikaaleissa. Näistä julkaisuoikeuksista tulevat miljoonat valuvat muiden taskuun.

ALLAOLEVASSA graafissa lyhyt kertaus siihen, mitä kaikkea Beatlesit julkaisivat, ja milloin. Voit kliksutella aikajanaa eteenpäin oikeasta reunasta. Jos haluat nähdä grafiikan mobiililaitteessa tai koko ruudulla, klikkaa tästä.

Tässä siis ovat Beatlesin levyt, mutta kenelle menevät rahat?Mennäänpä 60-luvun alkuun. Beatles puristi levylle vanhan Motown-klassikon Moneyn vuonna 1963. John Lennon rääkkäsi ääntään heittäen peliin, tapansa mukaan, kaiken. ”Raha, sitä mä haluun”.

Näin lauletaan kertosäkeessä.Ja sitä todella tuli. Listaykkösiä listaykkösten perään.Yhtyeen manageri ja löytäjä Brian Epstein näki säveltäjäkaksikon Lennon-McCartneyn kyvyt: todellisia lahjakkuuksia, joilla tuntui olevan ehtymätön vainu hittibiisien perään.

Mutta Epstein ei ollut tyytyväinen tapaan, jolla yhtyeen kaksi ensimmäistä kappaletta, Love Me Do ja P.S. I Love You, julkaissut Ardmore & Beechwood -yhtiö markkinoi liverpoolilaisbändiä.

Tässä vaiheessa astui kuvaan kaksikko Dick James ja Charles Silver. Lennon ja McCartney -tuotantoa varten perustettiin yhtiö, jonka nimeksi tuli Songs (se kuvasi laulujen alkulähdettä: Pohjois-Englantia).

Säveltäjäkaksikko sekä Ringo Starr ja George Harrison innostuivat yhtiöajatuksesta. Porukka laittoi eräänä sateisena aamuna hiukan ennen keikkabussin lähtemistä, nimensä paperiin, joka jätti yhtyeen jäsenet perustettavan yhtiön vähemmistöosakkaiksi.


Lähdekirjallisuudessa esiintyy erilaisia tietoja yhtiön osakkaiden osuuksista. Dick James omisti ystävänsä Charles Silverin kanssa puolet, John Lennon 20 prosenttia, Paul McCartney 20 prosenttia ja Brian Epstein 10 prosenttia, Starr ja Harrison omistivat yhteensä jäännöksen: noin yhden prosentin.Yhtiöön virtaavat rahat jaettiin samassa suhteessa.

SEURAAVA KÄÄNNE
käänne tapahtui helmikuussa 1965.

Liverpoolilaispojille oli jo ilmeisesti valjennut totuus, että sävellysten julkaisuoikeuksien tuotot valuvat muiden taskuihin. Silti rahaa jäi pojillekin ihan mukavasti tekijänoikeuspalkkioina. Lennon marssikin kiinteistöostoksille ja hankki omistukseensa Pohjois-Lontoosta 27-huoneisen kartanon puutarhoineen.

Lontoon pörssissä nähtiin historiallinen tapaus. Pelkästään sävellysten julkaisuoikeuksilla bisnestä tekevän osakkeet laskettiin noteerattaviksi. Samalla järjestettiin osakeanti, josta tietenkin tuli huikea menestys. Dick Jamesin alkujaan 100 punnan yhtiöstä tuli kolmen miljoonan punnan arvoinen – yhdessä yössä. Olisi ollut ymmärrettävää, jos Lennon ja McCartney viimeistään tässä vaiheessa olisivat yrittäneet sopimusehtojen muuttamista.

Mitä vielä. Kaksikon sävellykset olivat tulleet Songsille pienen Lenmac Enterprises Ltd:n kautta. Lennon ja McCartney myivät senkin Northernille, ja perustivat tilalle Maclen Musicin. Kaupan yhteydessä siirtyivät 56 varhaisen laulun julkaisuoikeudet ja tekijänoikeudet Songsille. Säveltäjäkaksikko sai niistä kertakorvauksen, noin kolme miljoonaa puntaa.Kohtalokas sopimus


Samalla he tekivät kohtalokkaan sopimuksen Northernin kanssa: Maclen eli John ja Paul sitoutuivat tuottamaan materiaalia Jamesin ja Silverin hallinnoimalle yhtiölle vuoteen 1973 saakka.

Se oli lopullinen naula arkkuun. Käytännössä he menettivät julkaisuoikeudet ja tekijänkorvauksen omiin vanhoihin kappaleisiinsa, ja sen lisäksi julkaisuoikeuden myös tuleviin. He olivat vähemmistöosakkaina yhtiössä, jonka voitto jakaantui osakkaiden omistusosuuksien suhteessa.

Yhtiömuoto oli heille edullista verotuksen takia. Pääministeri Harold Wilson iski rajusti suurituloisten lompakoihin, hurjia tienestejä repivät eivät tehneet poikkeusta. Niin pitkään kun säveltäjäkaksikon Johnin ja Paulin tulot pyörivät yhtiön kautta, verottaja ei päässyt niihin käsiksi.Osakeannin jälkeen yhtiön osakkeen kurssi lähti liukumaan alle merkintähinnan. vastasivat siihen ostamalla yhtiön osakkeita takaisin itselleen. Songs palasi jälleen vanhaan asetelmaan, jossa yhtiön enemmistö oli Dick Jamesin hallussa.

Dick James Music otti jokaisen hittibiisin tuotosta 10 prosentin siivun. Johnille ja Paulille selvisi vasta vuosien päästä, että Dick James tienasi Beatles-musiikin julkaisuoikeuksilla, vanhojen kappaleiden tekijänoikeuksilla ja myyntituotoilla enemmän kuin säveltäjät yhteensä.Me vain allekirjoitimme lapun tietämättä mistä todella oli kyse, McCartney muisteli katkerana myöhemmin.

 

Kitaransoitto on ihan kiva harrastus, mutta et sinä sillä koskaan yhtään rahaa ansaitse
John Lennonin Mimi-täti 50-luvun lopulla.TILANNE ALKOI KIRISTYÄ.
Beatleseille tarjoutui mahdollisuus vuonna 1967 perustaa myös oma yhtiö, ja se tehtiin. Levy-yhtiö EMI maksoi alkuvuodesta rästissä olleita tekijänoikeusmaksuja eli rojalteja valtavan rahasumman. Jos bändi olisi ottanut rahat vastaan ansiotuloina, verottaja olisi kiittänyt.

Syntyi Apple Corps, joka hallitun veronkierron lisäksi julkaisi levyjä ja elokuvia. Kun yhtiötä johdettiin eräänlaisen hippisosialismin hengessä, lopputulos oli ennalta-arvattavissa: kaaos.

Beatlet yrittivät samalla haalia biisiensä julkaisuoikeuksia itselleen.Vuonna 1969 John Lennon vietti kuherruskuukautta tuoreen vaimonsa Yoko Onon kanssa. Lennon avasi aamulla sanomalehden ja luki kauhistuttavan uutisen: ATV-televisioyhtiö oli ostanut Jamesin ja Silverin osuudet Songsista. eivät saaneet mahdollisuutta tehdä tarjousta.

Yhtiössä oli mukana myös pienempiä osakkaita, jotka olivat tulleet yhtiöön sen pörssiin listautumisen yhteydessä järjestetyssä osakeannissa. Näistä sieluista alkoi taistelu, jonka ATV voitti. Beatlesien kannalta kilpailua ei helpottanut yhtään Lennonin lausunto ammattisijoittajista: ”I'm sick to death of being fucked about by men in suits sitting on their fat arses in the City.”

Eli tilanne ei muuttunut. Joku muu hallinnoi edelleen rakkaiden biisien julkaisuoikeuksia.

Lennon ja McCartney luopuivat, jälleen kerran, omistuksistaan Songsissa lokakuussa 1969 3,5 miljoonalla punnalla. Harrison ja Starr jäivät yhtiöön edelleen pienillä osuuksilla. Julkaisuoikeudet pysyivät yhtiössä, mutta rojaltit juoksivat.
Kimeä-ääninen puhelinsoitto


Vuonna 1981 Paul McCartneylle tarjoutui mahdollisuus ostaa Lennonin kanssa yhdessä kirjoittamiensa laulujen julkaisuoikeudet. Lennon oli ammuttu edellisenä vuonna New Yorkissa. Lennonin oikeuksia valvoi hänen leskensä Yoko Ono. Songs oli ajautunut eri vaiheiden jälkeen mediamoguli Lew Graden haltuun.

Nyt lordi Grade halusi myydä yhtiön McCartneylle ja Yoko Onolle 20 miljoonalla punnalla. Ono piti hintaa liian kovana ja tarjoutui maksamaan 5 miljoonaa puntaa: kauppoja ei tullut. McCartney kitsaili myös, niinpä yhtiö valui taas muualle.

 pääosakkaan, ATV:n, myynnin jälkeen Beatles-laulut siirtyivät käytännössä australialaiseen omistukseen noin 40 miljoonalla eurolla – kunnes joulupäivänä 1981 kuvioihin ilmestyi uusi mies: McCartney sai puhelun, jossa kimeä-ääninen kaveri esitteli itsensä Michael Jacksoniksi.

Jackson ja McCartney aloittivat yhteistyön, joka johti, Beatles-tapaan, loppujen lopuksi täydelliseen välirikkoon. 1985 omistava ATV myytiin Jacksonille, joka oli tienannut omaisuuden kaikkien aikojen myydyimmällä levyllään Thrillerillaan.

Jackson osti omistavan ATV:n 50 miljoonalla dollarilla. McCartney sai raivokohtauksen, vaikka julkisuudessa heittikin puolileikillään, että nyt varmaan vanha kaveri maksaa biiseistä parempia palkkioita.

Ei maksanut. Lopullinen isku McCartneyn yritykselle saada omien laulujensa oikeudet itselleen koettiin sinä vaiheessa, kun ylenpalttisista elämää viettävä Jackson joutui rahapulassaan myymään osan yhtiöstä mediajätti Sonylle 150 miljoonalla dollarilla.

McCartney joutui ostamaan mm. Yesterday-kappaleen oikeudet soololevylleen 1989 – yhden punnan hintaan. Jälkeenpäin artisti kuvaili nöyryyttävää ostotilannetta lievästi sanottuna vaikeaksi.

LÄHES VIISI VUOSIKYMMENTÄ jatkunut taistelu Beatlesien laulujen oikeuksista ei ole tehnyt McCartneysta keppikerjäläistä. Hänen omaisuutensa arvoksi on laskettu noin 800 miljoonaa euroa. Hän on tällä hetkellä maailman äveriäin rockmuusikko. Edelleen ahkerasti keikkailevan Sir Paulin liiketoiminta on noin 250 miljoonaa puntaa vuodessa, kiinteistöjä on 33 miljoonan punnan arvosta, sijoituksia, eläkerahastoja, mestaritaiteilijoiden alkuperäisteoksia...

Huolimatta jättiomaisuudesta ja vuosien taistelusta McCartney omistaa vain ensimmäisen Beatles-singlen Love Me Do/PS I Love You:n kaikki oikeudet.

Hyvä että edes sen.

LÄHTEET: Howard Sounes: Paul McCartney (Otava), Philip Norman: John Lennon (WSOY), Jonathan Gould: Can't Buy Me Love (Johnny Kniga). Laura M. Colarusso: Beatles Inc. (Newsweek, The Beatles Special Issue 2012), Brian Southall with Rupert Perry: The True Story of The Beatles Song Publishing Empire (Omnibus Press), Jouni Koskimäki: Happiness is...a Good Transcription, Reconsidering the Beatles Sheet Music Publications ( Jyväskylän yliopisto 2006)

Lisää perusteellisia Beatles-tarinoita nyt myynnissä olevassa Beatles-erikoislehdessä.


Uuteen Beatles-boksiin kuuluu 14 180-grammaista vinyylilevyä ja kirja. • The Beatles

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Maailmanmestari Jacques Villeneuve muutti kantaansa Kimi Räikkösestä

  2. 2

   Kuvat kertovat: Näin paljon Sofia Belórfin ulkonäkö on muuttunut 7 vuodessa – missikaunottaresta fitnessmestariksi

  3. 3

   Kuva tyrmättävästä Klitshkosta on hurjaa katsottavaa – tämä Joshuan isku oli legendalle liikaa

  4. 4

   Kuva nyt 72-vuotiaasta ”kaksoisolennosta” levisi verkossa – Scarlett Johansson kutsui mummon kanssaan ryypylle

  5. 5

   Mailis Penttilä arjestaan it-miljonääri Pekka Koskisen kanssa: hoitaa itse kaikki kotityöt – ”On naisen homma tehdä nuo jutut”

  6. 6

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  7. 7

   Kova tuuli paiskasi hotellin kokoisen rakennelman nudistirannalle Aurinkorannikolla – Suomalainen Jenni kuvasi oudon laitteen

  8. 8

   Kirkkopäivien mainoskampanja pahasti metsään – alusvaatekuva vedettiin pois anteeksipyyntöjen saattelemana

  9. 9

   Raahen keskustassa palaa talo – lähistön asukkaita varoitetaan savusta

  10. 10

   Omat sotilaat alkoivat ampua suoraan päin Pekka Pakkalaa – ”Sitten lensi jo laikat konepistoolista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  2. 2

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  5. 5

   Kuva nyt 72-vuotiaasta ”kaksoisolennosta” levisi verkossa – Scarlett Johansson kutsui mummon kanssaan ryypylle

  6. 6

   Surkea sää Suomenlahdella – Silja Symphony joutui hinattavaksi

  7. 7

   Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

  8. 8

   Anthony Joshua tyrmäsi Vladimir Klitshkon uskomattomassa ottelussa – IS seurasi

  9. 9

   Ihminen kuoli pudottuaan jyrkänteeltä Vihdissä – paikalla olleille kriisiapua

  10. 10

   Vapaaottelun suomalainen huippulupaus koki shokkityrmäyksen – Makwan Amirkhani riensi kehään lohduttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  4. 4

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  5. 5

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  6. 6

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  9. 9

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  10. 10

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Maailmanmestari Jacques Villeneuve muutti kantaansa Kimi Räikkösestä

  2. 2

   Kuvat kertovat: Näin paljon Sofia Belórfin ulkonäkö on muuttunut 7 vuodessa – missikaunottaresta fitnessmestariksi

  3. 3

   Kuva tyrmättävästä Klitshkosta on hurjaa katsottavaa – tämä Joshuan isku oli legendalle liikaa

  4. 4

   Kuva nyt 72-vuotiaasta ”kaksoisolennosta” levisi verkossa – Scarlett Johansson kutsui mummon kanssaan ryypylle

  5. 5

   Mailis Penttilä arjestaan it-miljonääri Pekka Koskisen kanssa: hoitaa itse kaikki kotityöt – ”On naisen homma tehdä nuo jutut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  2. 2

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  5. 5

   Kuva nyt 72-vuotiaasta ”kaksoisolennosta” levisi verkossa – Scarlett Johansson kutsui mummon kanssaan ryypylle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  4. 4

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  5. 5

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  6. Näytä lisää