Varpu, Vaula

MM-kiekko

Nyt loppui silittely – Westerlundin virheestä on puhuttu liian vähän

Julkaistu:

MM-kisat
Vuosien varrella on osoittautunut, että ihmisjohtamiseen liittyvä uudistuminen on Erkka Westerlundille huomattavasti taktista uusiutumista helpompaa, kirjoittaa Urheilusanomien jääkiekkotoimittaja Antti Pärnänen.
Pelaajisto on heikompi kuin miesmuistiin. Se on suurin syy siihen, miksi Suomen miesten jääkiekon otteet ovat olleet maailmanmestaruuskisoissa heikoimpia miesmuistiin.

Myös Leijonien joukkueenjohdon seurajoukkuesarka on poikkeuksellisen haastava. Ja olympiakausi on aina raskas kokonaisuus.

Mutta syytä on myös päävalmentaja Erkka Westerlundissa. Siitä on puhuttu liian vähän.

Hän valitsi, että tämä MM-joukkue pelaa kategorisesti nopeaa jääkiekkoa. Se perustaa kiekollisen pelaamisensa reagoimiseen ja vain löyhään valmennukselliseen säätelyyn.
Ajatus on sikäli ymmärrettävä, että kansainvälisen jääkiekkoilun kehityssuunta on yhä kiivastempoisemmassa pystysuunnan pelaamisessa, lähimuistissa on hyviä kokemuksia Sotshista samankaltaisella systeemillä ja sillä toivotaan vapautettavan henkisiä voimavaroja, jotka kompensoisivat tiedostettua yksilötaitovajetta. Ja painottuvathan MM-joukkueen pelaajaprofiilit työteliäisiin rouhijoihin, jotka ovat parhaimmillaan kaksinkamppailuissa ja kulmamyllyissä, joita nykypelitapa synnyttää paljon. Pystysuunnan jääkiekko ja vastahyökkääminen on myös loppujen lopuksi se, jolle Westerlundin ammatillinen DNA-rakentuu. Hän on valmentajana 1980- ja 1990-luvun kasvatti.

Vaikka Westerlund on ammatissaan maailman ehdotonta eliittiä, moderni suomalainen Meidän peli -filosofia ja erityisesti sen hitaaseen kiekkokontrolliin nojaava vivahde eivät löydy hänen selkäytimestään. Hän on kyllä opetellut ymmärtämään ja opettamaankin sitä, mutta kyse ei ole hänen taktisesta kodistaan. Ennemminkin kesämökistä. Siellä käydään, mutta sinne ei jäädä. Se näkyi hyvin Westerlundin edellisen SM-liigapestin aikana vuosina 2010–2012. Helsingin Jokerit pyrki pelaamaan hänen alaisuudessaan tuolloin erityisen trendikästä kiekkokontrollia, mutta kokonaisuus ei valmistunut oikeastaan missään vaiheessa. Professori tuskaili silloin, kuinka yhdistetään verkkaiset viivelähdöt ja aggressiivinen hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen. Kuinka olla kiekollisena omalla kenttäpuoliskolla jäätä ja vastustajan kenttäpuoliskolla tulta.

Westerlund tiedosti tuolloin vajaavaisuutensa ja antoi suuren taktiikkavastuun nuorella apuvalmentajalleen Tomi Lämsälle. Lauri Marjamäki on hänelle tällä hetkellä samanlainen apuri. Marjamäellä olikin Sotshissa iso rooli esimerkiksi harjoitusten johtajana. Päävalmentaja otti asemansa lähinnä henkisenä virranjohtimena. Westerlund luotti NHL-pelaajien uskovan häneen sekä toisiinsa niin järkähtämättömästi, että yhtenäisyys nostaa ryhmän kapasiteettinsa ylärajoille. Suunnitelma toimi. Olympiapronssi on fantastinen saavutus.

Mutta vaikka Sotshissakin Leijonien ja maailman kirkkaimman kärjen yksilöjen välillä oli ammottava kuilu, parhaiden suomalaispelaajien yksilökyvyt riittivät arvaamattomaan mutta vaativaan jatkuvaan reagoimiseen. He kykenivät yhtenäisyytensä ja huippuosaamisensa ansiosta reagoimaan yhdessä.

Reagoimiseen perustuva pystysuunnan pelaaminen on kyllä nopea, tehokas ja hieno tapa pelata jääkiekkoa, mutta se on myös vaativin mahdollinen tapa pelata. MM-Leijonien kiekolliset taidot, pelinymmärtäminen, sijoittuminen ja liikkuvuus eivät riitä siihen.

Siksi Westerlund valitsi väärin. Hän tuki Sotshissa pelaajiensa onnistumista avoimuudellaan ja henkisellä johtajuudellaan maksimaalisesti, mutta nyt kun joukkue tarvitsisi luotsiltaan pelitavallista tukea, sitä ei ole tarjolla. On vain yllättäviä tilanteita, hajanaisia viisikoita ja pelaajien vastuu. Koska sitähän luottamus toisaalta on. Vastuuta.

Kun Suomi voitti edellisen maailmanmestaruutensa vuonna 2011, joukkue oli nykyistä nimekkäämpi, mutta koska mukana oli myös janilajusia ja jyrkivälivaaroja, yksilöllinen ero kilpailijoihin oli silti suurehko. MM-kullan jälkeen kiekollisesti varsin rajoittunut puolustaja Ossi Väänänen kertoi, kuinka paljon hän piti Leijonien silloisesta pelitavasta, koska aina tiesi, missä ja minne joukkuetoverit liikkuivat ja minne kiekon pystyi syöttämään.

Se luottamus nykymaajoukkueelta puuttuu. Se oli silloisen päävalmentajan Jukka Jalosen Meidän peliä.

Toki laji kehittyy, eikä täysin sama enää toimi, mutta kiistatta Leijonat tarvitsisi nyt nopeamman sijaan hitaampaa kiekollista pelaamista. Kiekkokontrolli vähentäisi kiekotonta painetta ja helpottaisi kädentaidoiltaan vaatimattoman puolustuksen avauspelaamista. Tuolla tasolla kaikki osaavat syöttää verkkaan lavasta lapaan. Ripeämmin jo harvempi. MM-kisat myös eroaa sikäli olympialaisista valtavasti, että turnausta edeltää Suomen tapauksessa kuukauden mittainen harjoitusleiri. Taktiselle hiomiselle on siis aikaa.

Kesken turnauksen suuria ei sen sijaan voi enää muuttaa. Westerlund teki valintansa.

Toki voi pohtia, oliko kyse valinnasta? Hidas kiekkokontrolli ei vain ole Westerlundin jääkiekkoa. Hän ei taida sitä perin pohjin. Mutta toisaalta hän on ollut kiinnostunut siitä ja taitaa sen riittävän hyvin, jotta sekin vaihtoehto olisi Marjamäen tuella ollut käytettävissä. Tosin on luonnollista, että valmentaja tukeutuu tiukassa paikassa omimpaan osaamisalueeseensa. Ehkä Westerlund ja tämänhetkinen yksilörealismi eivät vain sovi yksiin. Suomi tarvitsisi nyt käskijäkseen nihilistisen taktikon, ei kylän vanhimman kaltaiseksi muovautunutta tietäjää.

Vuosien varrella on osoittautunut, että Westerundille – älykkäälle ja sosiaalisesti taitavalle henkilölle – ihmisjohtamiseen liittyvä uudistuminen on ollut huomattavasti taktista uusiutumista helpompaa. Hän on tuonut suomalaiseen jääkiekkovalmentamiseen paljon raikkaita yksilökeskeisiä ajatuksia, mutta viime vuosina valmennusryhmään on tarvittu nuorempi taktiikkaekspertti. Tänä keväänä tuo ekspertti – Marjamäki – ei ollut seurajoukkuekiireidensä vuoksi läsnä MM-leirillä.

Westerlund on ansainnut olympiauroteoillaan Suomessa tietynlaisen pyhimyksen aseman. Ehkä kotimaisille lajipiireille on siksi ollut hankalaa hyväksyä hänen vastuutaan MM-räpiköimisessä. Mutta nimenomaan räpiköintiä Leijonien pelaaminen on Valko-Venäjällä valtaosin ollut. Joukkue on ollut kiistattomasti parempi ainoastaan todella heikkoa Saksaa vastaan.

Pelaajien tason riittämättömyys on ehdottomasti Suomen vaikeuksien suurin syy. Mutta päävalmentaja ei ole kyennyt paljoakaan helpottamaan heidän urakkaansa.

Se on vähintäänkin hänen vastuunsa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  2. 2

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  3. 3

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  4. 4

   Irma-myrsky tuhosi brittimiljardööri Richard Bransonin saaren – varoittaa nyt: ”Tämä on vain alkua”

  5. 5

   NHL-seuralta pysäyttävä uutinen: konkarihyökkääjä sairastui vakavasti

  6. 6

   Suomalaisnainen pakeni ahdistelijan kynsistä Intiassa – poliisi etsii teosta epäiltyä autonkuljettajaa

  7. 7

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  8. 8

   Mediat: Yli 40 kuollut Meksikon maanjäristyksessä

  9. 9

   Lenkkeilevä sarjakakkija piinaa lapsiperhettä Coloradossa – kyltit ja valvontakamerat eivät hillitse häirikköä

  10. 10

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  3. 3

   Näitkö tämän pizzataksin? Soita hätänumeroon!

  4. 4

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  5. 5

   Lionel Messi myi autonsa Petteri Koposelle – futistähden viesti auton kunnosta huvitti suomalaista

  6. 6

   Tältä Krista Kosonen näytti teininä – sopimattomat vaatteet huvittavat jälkeenpäin: ”90% enkeli”

  7. 7

   Pitävätkö Touko Aallon kommentit turvapaikkapolitiikasta paikkansa? Viranomaiset vastaavat

  8. 8

   HS: Tuomittu lastenraiskaaja iski jälleen – uhri 12-vuotias tyttö

  9. 9

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  10. 10

   Tolppakamera räpsähti – syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä auton omistajaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  8. 8

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  9. 9

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  10. 10

   Jari Sillanpään fanit järkyttyivät laulajan huume-epäilystä – rajua tilitystä Facebookissa: ”Nyt meni kuppi nurin”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  2. 2

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  3. 3

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  4. 4

   Irma-myrsky tuhosi brittimiljardööri Richard Bransonin saaren – varoittaa nyt: ”Tämä on vain alkua”

  5. 5

   NHL-seuralta pysäyttävä uutinen: konkarihyökkääjä sairastui vakavasti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  3. 3

   Näitkö tämän pizzataksin? Soita hätänumeroon!

  4. 4

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  5. 5

   Lionel Messi myi autonsa Petteri Koposelle – futistähden viesti auton kunnosta huvitti suomalaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää