Olga, Oili

MM-kiekko

Valikko

Jalosen viimeinen MM-puheenvuoro: voimakas viesti Suomi-kiekolle

Julkaistu:

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen puhui median kanssa 15 minuuttia tappioon päättyneen MM-pronssiottelun jälkeen.
Jalonen jakoi puheenvuorossaan krittiikiä itselleen ja pelaajille, mutta voimakkain viesti lähti jääkiekkoilun ruohonjuuritasolle ja juniorityöhön: maalien tekemisen harjoitteleminen pitää päävalmentajan mukaan nostaa ihan uudelle tasolle Suomessa.

NÄIN JALONEN PUHUI:


MM-kisojen neljännestä sijasta:

- Samanlaiset fiilikset kuin pelaajille. Seitsemän viikkoa on oltu töissä, tuntuu erittäin pahalta, että metallia ei roiku kaulassa.

- Tänään (sunnuntaina) me hävittiin peli, koska ei tehty paikoista maaleja. Latinki oli hyvä, ja muutama aika hyvä tontti oli ottelun alussa panna kiekko sinne riman alle. Mutta kun ei kohoa niin ei kohoa.

- Pelit hävitään ja voitetaan yhdessä. En ala poimia pakkeja tai hyökkääjiä tai maalivahteja esiin, hyvässä tai pahassa. Tiiminä toimitaan.

Tshekin pelitavasta ja vastahyökkäyspelaamisesta:

- Vastahyökkäyspelaaminen on ihan niitä ensimmäisiä asioita, joita käydään läpi, kun vastassa on Tshekki. Kaikki sen tietävät, mutta sitten kun on se hetki jäällä, niin jostain syystä yksi (varmistava) hyökkääjä pelaa ihan väärin. Sehän on tietenkin valmentajan vika, kun ei ole pystynyt opettamaan asiaa kunnolla. Aikaa on ollut riittävästi.

- On tavallaan surullista, että tuollainen perusasia ei ole mennyt perille. Kaksi Tshekin maalia tuli meidän erittäin isosta virheestä hyökkäysalueella, sijoittumisvirheestä. Se harmittaa, ihan oikeasti, että ei pystytä pelaamaan viisaasti ja malttamaan. Tällainen ei kuulu minkään hyvän joukkueen pelitapaan. Mutta ei voi mitään enää jälkeenpäin.

Maalien tekemisen vaikeudesta:

- Ero tässä turnauksessa muihin nähden tuli maalinteossa. Se oli ihan eri planeetalta kahdella muulla joukkueella (Venäjä, Tshekki) kuin meillä. Meidän tonteista he olisivat tehneet tuplamäärän maaleja. Vähintään.

- Tämä on Suomi-kiekossa ylipäätään ongelma. Ei pelaajaa voi syyttää siitä, ettei hän tee maalia, kaikkihan ne yrittävät parhaansa. Ja sen voin ainakin ottaa omaan piikkiini, että en mä saa pelaajia ampumaan riittävästi ja pelaamaan maalia kohti. Kyllä me yritettiin, mutta ei onnistuttu, ja silloin se on valmentajan vika, jos pelaaja ei opi.

- Jos taito ei riitä nostamaan kiekkoa riman alle, niin sitten ne pitää tehdä muulla tavalla. Garbage goaleja (räkämaaleja) lisää. Siinä meillä on tekemistä vielä.

- Mä olen nyt viidettä kautta mukana, ja kovasti tässä yritetään mennä eteenpäin maalinteon suhteen. Silloin tällöin se onnistuukin, on pelejä, joissa me tehdään maaleja hyvillä tehoilla, mutta tässä turnauksessa me tarvittiin kymmenen paikkaa yhteen maaliin, vastustaja viisi. Se on kylmä tosiasia, joka tuntuu aika pahalta.

Siitä, onko maalinteko Suomi-kiekon suurin ongelma:

- Siinä mielessä kyllä, että jos ajatellaan ihan junnumaajoukkueitakin, niin kyllä me kenttäpelissä pärjätään ihan kenelle tahansa tänä päivänä. Toki silläkin osastolla tulee silloin tällöin pataan, mutta kyllä se iso ero on maalinteossa.

- Eikä maalinedustapelaaminenkaan ole meillä selkäytimessä. Aika vaatimatonta se on, ihan suoraan sanottuna.

- Tänään ja eilen (välierä) oli muutamia tilanteita, kun maalintekotilanteesta syötetään kulmaan. Sillä tavalla ei vain näitä pelejä voiteta. Kyllä se homma välillä toimii, mutta ei riittävän usein.

- Ilman muuta junnutoimintaan koko höskä (MM-kisojen tulovirta). Maalintekoharjoitteiden vaatimustason pitää treeneissä olla ihan eri luokkaa kuin nyt. Ja sellaisia harjoitteita, joissa toiminta ylipäätään suuntautuu maalia kohti.

- Ei sitä asiaa maajoukkueessa voi oikein muuten parantaa kuin nostamalla asioita esiin, käymällä niitä läpi ja ottaa treeneissä painopisteeksi. Saman pitää tietenkin tapahtua myös junnumaajoukkueissa. Ettei mene kymmentä vuotta, ennen kuin tilanne korjaantuu.

- Siellä on pari kolme ihan hyvää maalintekijää tulossa junioreista, mutta siihen menee vielä jokunen vuosi, ennen kuin he pelaavat näitä pelejä. Aika näyttää. Kovasti me teemme töitä näiden asioiden eteen, tietenkin.

Suomen pelitavasta:

- Kyllä mä väitän, että kun vertaa meidän kenttäpeliä tässä turnauksessa, niin me olimme ihan yhtä hyviä, vähintään, kuin vastustajatkin. Maalinteon tehokkuudessa me jäätiin aika lailla jalkoihin. Varsinkin ihan näitä huippujoukkueita vastaan.

- Joukkue teki koko ajan hyvin töitä, sitoutuneesti. Varmasti he yrittivät toteuttaa pelitapaa, mutta joskus lähtee laukalle. Tänään kolahti pari omiin, kun ei ollut malttia ja kärsivällisyyttä. Yritystä kyllä oli, mutta joku siitä vain puuttuu, kylmyys, harkinta.

Suomen johtavista pelaajista:

- Koivun Mikon ketju oli aika huikea pelistä toiseen. Kyllä pakkipari Hietanen-Mäenpääkin ihan hyvin siinä takana luuti. Pojat loivat paljon paikkoja, mutta pieni ripaus tehokkuutta siihenkin lisää.

- Mikko oli tässä turnauksessa vielä parempi kuin viime vuonna, siis pelillisesti. Henkisesti varmaan samaa tasoa. Me olisimme ehkä tarvinneet pikkuisen apua muualtakin.

- Koivun ketju (Jussi Jokinen, Koivu, Valtteri Filppula) on jo Suomi-kiekon nykyisyyttä (johtohahmoina), samoin Tuomo Ruutu. Huippupelaajia kaikki. Aina kun he ovat mukana, me pelaamme mitaleista.

Suomen kisajoukkueen hengestä:

- Mun mielestä erittäin hyvä joukkue henkisesti. Sitoutunut, nöyrä tekemään töitä ja kaikin puolin ammattimainen ryhmä. Ei vain aina saatu kaikkea irti peleissä, mutta en usko, että se mitenkään henkeen tai ilmapiiriin liittyisi. En tiedä, mitä pelaajat ajattelevat, mutta usein heillä on sama fiilis kuin meillä.

Siitä, voiko kotikisojen saldoon olla tyytyväinen:

- Siitä voi olla tyytyväinen, että pystyimme pelaamaan parhaimmillaan erittäin hyvää jääkiekkoa. Kotikisat eivät näkyneet mun mielestä meidän tekemisessä, sillä ei ollut mitään negatiivista vaikutusta.

- Joukkue käsitteli kotikisa-asian erittäin hyvin. Sillä, mitä tapahtui, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että pelasimme Helsingissä. Kaikki toimi tosi hyvin. Saimme täydellisen työrauhan ja yleisökin oli hyvin meidän takana, silloin kun ansaitsimme sen. Ei mitään valittamista tämän asian suhteen. Päinvastoin.

- Mutta neljäs sija ei tyydytä, se ei vain tyydytä. Me haettiin täältä enemmän. Halusimme voittaa kultaa.

- Kyllä tämä tosi paljon ottaa päähän. Pronssia lähdettiin (tänään) voittamaan, ja kaikki eväät ja avut siihen olisivat olleet olemassa. Kyllä me tämä itse hölmöiltiin, suoraan sanottuna. Joten ei voi olla tyytyväinen.

Ota kantaa

Onko Suomi-kiekon suurin ongelma korjattavissa?

Kyllä - junnutreeneistä pitää aloittaa 79% Ei - lahjakkuuksia ei vain ole riittävästi 21%
Ääniä yhteensä 12958
 • puheenaiheet

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pia, 25, hylkäsi asianajajan työn ja ryhtyi Instagram-tähdeksi – tienaa nyt muhkeat summat povekkailla kuvilla: ”Halusin haastaa itseni”

  2. 2

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  3. 3

   200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

  4. 4

   MTV: Loviisan metsistä löytyi kadonneen Riinan tavaroita – tekikö hän nuotion metsään?

  5. 5

   Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa: Näihin arvoituksiin hän haluaisi vastauksia – nosti yllättäen esille suomalais-ugrilaiset

  6. 6

   Juna törmäsi radalle päätyneeseen Toyotaan – ”Siinä kohtaa ei ole tasoristeystä”

  7. 7

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  8. 8

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  9. 9

   Mosulista kiinni otettu teinityttö on jihadistien riveihin liittynyt Linda – 16-vuotiasta saksalaista voi uhata jopa kuolemanrangaistus Irakissa

  10. 10

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  3. 3

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  4. 4

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  5. 5

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  6. 6

   Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

  7. 7

   Kuvat Suomen kesästä: Festarivieraat kahlasivat tulvivalla kadulla, tennarit upposivat rakeisiin ja salama halkaisi koivun – ”Aika tälli tuli”

  8. 8

   Pete Parkkosen keikka Tikkurilassa sai huvittavia piirteitä: ”Ei tässä ole mitään järkeä enää!”

  9. 9

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  10. 10

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  5. 5

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  6. 6

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  7. 7

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pia, 25, hylkäsi asianajajan työn ja ryhtyi Instagram-tähdeksi – tienaa nyt muhkeat summat povekkailla kuvilla: ”Halusin haastaa itseni”

  2. 2

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  3. 3

   200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

  4. 4

   MTV: Loviisan metsistä löytyi kadonneen Riinan tavaroita – tekikö hän nuotion metsään?

  5. 5

   Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa: Näihin arvoituksiin hän haluaisi vastauksia – nosti yllättäen esille suomalais-ugrilaiset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  3. 3

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  4. 4

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  5. 5

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  5. 5

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  6. Näytä lisää