Merja

MM-kiekko

Valikko

IS seurasi: Kanada nousi takaa Leijonien ohi

IS seurasi: Suomi johti Kanadaa pitkään, mutta joutui lopulta taipumaan 3-5-tappioon.
3. erä: 

Suomi kestää alivoiman heti erän alkuun. Jäähyltä päässyt Komarov pääsi suoraan hyökkäykseen, mutta tällä kertaa heitto maalille oli varsin ponneton.

Suomi on todella lähellä johtomaalia, mutta Antti Pihlström ohjaa Joonas Järvisen viivakudin kilahtaa tolppaan. Hetki tästä Kanada meneekin Evander Kanen osumalla 4-3-johtoon.

Suomi on turnauksessa ensimmäisen kerran tappiolla ja vaikuttaa jollain tavalla lamantuneellta Kanadan huikean nousun jälkeen. Tällä hetkellä peli on Kanadan hallinnassa, eikä Suomi pysy millään perässä. Suomi on kuitenkin edelleen vain maalin perässä, mutta pelin on parannuttava, mikäli tasoihin mielitään.

Leijonille avautuu erinomainen paikka tasoitukseen, kun Perry ottaa jäähyn kuusi minuuttia ennen pelin loppua. Kanada selvittää kuitenkin alivoiman ilman suuria ongelmia. 

Heti jäähyn jälkeen Suomella on useampikin huippupaikka, mutta Ward uskomattomiin torjuntoihin ja tolppakin kilahtaa. Suomi haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta loppuhetkien pyöritys ei tuottanut tulosta, vaan Jordan Eberle iski loppulukemat 5-3 tyhjään maaliin.

2. erä:

Filppula tarjoilee Koivulle heti erän ensimmäisessä vaihdossa huippupaikan, mutta Ward pitää edelleen Kanadaa pystyssä.

Ottelussa on pieni suvantovaihe menossa. Seuraava maali on todella tärkeä. Suomella on mahdollisuus lyödä taululle jo 3-0, mutta vastaavasti maalilla Kanada tulisi takaisin peliin. 

Niskala pääsi laukomaan sydämensä kyllyydestä, mutta Kanadan puolustus blokkasi uhrautuvasti.

Sieltä se Kanadan kavennusmaali sitten tulee. Alexandre Burrows pääsee nousemaan täysin vapaasti maalille ja nostaa kiekon varmasti ylähyllylle.

Heti kavennusmaalin jälkeen Suomi pääsee kuitenkin ylivoimalle. Ja Jussi Jokinen täräyttää Anssi Salmelan syötöstä välittömän kuitin! Upea ja ennen kaikkea todella tärkeä maali Leijonille.

3-1-maalin jälkeen Corey Perry ottaa idioottimaisen hyökkäyspään jäähyn. Ei tunnu kanukkien pää kestävän, kun Suomi-poika vie tällä hetkellä peliä. Hyvin kulki Leijonien yv-peli jälleen ja paikkoja oli, mutta tällä kertaa ei uponnut.

Jäähyltä päästessään Perry näyttää paremman puolensa. Todella väkevä nousu maalille, mutta Lehtosen huipptorjunta pitää lukemat entisellään.

Kanada kuitenkin kaventaa 2-3:een tasavajaalle pelatessa, kun Kanada pääsee 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Skinner heitti poikittaissyötön eikä John Tavares näistä paikoista erehdy. Tätä ennen Suomella oli hyvä pyöritys Kanadan päässä. 

Kanada sai maalista kuuluisan momentumin itselleen. Kanada tuleekin vielä toisen erän lopussa 3-3-tasoihin. Tällä kertaa Skinner vimeistelee itse vanhanaikaisella.

Erän lopussa Komarov otti vielä jäähyn, mutta Suomi selvisi ilman  lisätakaiskuja. Kanada pääsee kuitenkin aloittaamaan kolmannen erän ylivoimalla.

- Vähän passivoiduttiin liikaa. Oma kiekollinen peli ja aktiivisuus täytyy saada takaisin, paria Kanadan osumaa läheltä seurannut Lasse Kukkoenn totesi Canal+:lle. 

1.erä:

Kanada on tullut peliin tuttuun tapaan vahvasti ja fyysisesti.  Ensimmäisten minuuttien paras paikka tuli kuitenkin Jussi Jokiselle, joka pääsi puolittain läpi, mutta Cam Ward torjui.

Antti Pihlström vie Suomen 1-0-johtoon ajassa 5.53 vastaiskun päätteeksi. Suomi riisti kiekon keskialueella, ja karkuun päässyt Pihlström viimeisteli rystypuolelta kylmän viileästi. Maaliin vapauttavan syötön tarjoili Niko Kapanen, kun puolestaan kiekonriistosta vastasi Mika Pyörälä. Hetki aikaisemmin Jeff Skinnerillä oli jo tyhjä maali edessään, mutta kuin ihmeen kaupalla Suomen maali pysyi puhtaana.

Maalin jälkeen peli on kääntynyt selkeästi Suomelle. Paine Kanadan maalilla oli maalin jälkeisissä vaihdoissa todella kova, mutta Ward onnistui torjumaan yritykset. Painostus tuotti sen sijaan Kanadalle jäähyn, kun Leo Komarovia murjonut Kyle Quincey joutui jäähypenkille.

Suomi pääsi pelaamaan hetken aikaa 5-3-ylivoimaakin, kun Dion Phaneuf otti heti perään jäähyn. 5-3-ylivoima ei vielä tuotanut tulosta, mutta lopulta yhden miehen ylivoimalla Mikko Koivu vei Suomen 2-0-johtoon. Kanadan puolustus purki kiekon suoraan Koivulle, joka tälläsi kiekon varmasti verkkoon.

Kanadan otti heti maalin jälkeen aikalisän. Suomi vie kuitenkin yhä peliä ja ainoastaan Wardin huipputorjunnat pitävät Kanadan vielä pelissä mukana.

Suomi vei kokonaisuudessaan avauserää suvereenisti, mistä kertovat maalivahtien torjunnat: Lehtonen 4, Ward 13.

- Hyvää peliä meiltä, hyvin on puolustettu ja isketty vastaan, avausmaalin tehnyt Pihlström kommentoi Canal+:n haastattelussa.

- Vastustaja varmasti parantaa tuosta, mutta jatketaan vain samaan malliin. 

Ennakko:

Suomen ja Kanadan kohtaaminen on MM-kisojen Helsingin-lohkon kohokohta toistaiseksi. Vastassa on Pohjois-Amerikan vinkkelistä täysin nimetön Suomi ja koko maailman vinkkelistä erittäin nimekäs Kanada.

Lähes kaikki yksilövertailun osa-alueet menevät Kanadan eduksi, osa hyvinkin selkeästi, mutta ne tärkeimmät mittarit eli joukkuepelaaminen ja pelitapa ovat kirkkaasti Suomen valttikortteja.

Kanadan peli-ideaa ei ole muokattu lähellekään tarpeeksi vastaamaan ison kaukalon haasteisiin. Brent Sutter on valmentanut ennenkin kansainvälisillä areenoilla, mutta hän ei ole suuri taktinen ajattelija. Kanada käyttää NHL-tyyppisiä ratkaisumalleja MM-kaukalossa, ja se on virhe.

Ei ole kovinkaan suuri kärjistys sanoa, että Kanada on yksilöidensä varassa. Toki joukkueesta löytyy laadukkaita kombinaatioita, ketjujakin, mutta viisikkopelaamisen tasolla Suomi on monta askelta edellä. Nyt punnitaan ennen kaikkea Suomen valmiutta kompensoida fyysisiä puutteita yhteistyöllä - etenkin omassa päässä. Illan ottelu kertoo paljon siitä, mihin Leijonien rahkeet riittävät tänä keväänä.

Suomen on saatava väkevä startti peliin. Viime aikoina joukkue on onnistunut tässä. Kanadaa ei kannata suututtaa ärsyttämällä, vaan heidän pelinsä kannattaa pyrkiä kuihduttamaan kiekonhallinnan kautta. Suut suppuun, kiekkoa lavasta lapaan. Ei riskejä, vaan puolustuksen kautta.

Viisikkojen tiiveys on avainasemassa, kiekollisena ja kiekottomana.

Kanada hyökkää usein ja mielellään alivoimahyökkäyksiä. Kiekkoa toimitetaan kärkimiehelle aina kun mahdollista, ja tämä pelaaja puskee tarvittaessa vaikka yksin neljää vastaan. On hämmästyttävää, miten tällaisen pelaamisen epätodennäköisyys ja epätoivoisuus jäävät Kanadalta huomaamatta - vuodesta toiseen. Jos Kanada peluuttaisi rintamahyökkäyksiä kuten Suomi, se olisi kiistaton suosikki otteluun. Nyt puntit ovat hyvin lähellä tasan.

Seuraa näitä asioita:

1. Ryan Getzlaf
Kuriton kapteeni. Voi tehdä mitä tahansa kaukalossa. Seuraa etenkin luistelulinjoja - Getzlaf pystyy vierailemaan yhden vaihdon aikana jokaisella kaistalla, jopa puolustajien, ilman yhtään peliä edistävää tekoa. Päämäärättömän vaihdon päätteeksi hän voi tehdä maalin, jos sattuu huvittamaan.

2. Jay Bouwmeester
Massiivinen puolustaja, joka pelaa isoja minuutteja. Jalka voi käydä raskaaksi vauhtipelissä, ja jos Bouwmeester joutuu kulmiin vikkelien ja pienten suomalaisten kanssa. Se tietää jäähyriskin kasvamista MM-kisojen tuomarilinjan puitteissa.

3. Mikko Koivu
Suomen johtava pelaaja on ollut jättiläinen kaukalossa tähän saakka. Nyt vastassa ovat saman tason ja kokoluokan ammattilaiset. Vieläkö Koivu pystyy johtamaan edestä? Miksei pystyisi, pelaahan hän tehokkaasti samoja miehiä vastaan työkseen, mutta esimerkin merkitys on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin turnauksessa.

Ota kantaa

Jatkuuko Leijonien hurmos illalla Kanadaa vastaan?

Kyllä - nyt on korkki irti 49% Ei - tänään on ensimmäinen tosikoitos 51%
Ääniä yhteensä 14162

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Patrik Laineen leppoisa lomakuva herätti MM-kisaraivon

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Poliisi kertoo nyt harvinaisen järkyttävästä työtehtävästä: eri puolilta taloa löytyi kolmen lapsen ruumiit

  4. 4

   Poliisi nappasi vanhusten huijaamisesta epäillyt valepoliisit Itäkeskuksen parkkihallista

  5. 5

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  6. 6

   Opiskelijoiden K18-bileet seikkailupuistossa ihmetyttävät Kuopiossa: ”En välttämättä menisi heti aamulla muksun kanssa sinne”

  7. 7

   Apu: Rakastuneen Katariina Sourin ja Eliya-vaimon suhteessa tiukka sopimus: Kata tai tupakka

  8. 8

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  9. 9

   Hymynkare, pistoolin piipun suunta... Nämä seikat viittaavat siihen, että juhlarahan teloituskuva lavastettiin

  10. 10

   Seppo, 25, haluaa vaihtaa moottoripyöränsä muumimukiin – ”Pitäähän sitä olla aktiviteetteja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  3. 3

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  5. 5

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  6. 6

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  7. 7

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  8. 8

   Suomi-sateliitin kuvat paljastivat hätkähdyttävän muutoksen Intiasta – vertaa kuvia vuosilta 2012 ja 2016

  9. 9

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  10. 10

   Järkyttävä perhesurma hiljensi Hirvensalmen: kuolleen pojan lakkiaisia juhlittiin viime vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Patrik Laineen leppoisa lomakuva herätti MM-kisaraivon

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Poliisi kertoo nyt harvinaisen järkyttävästä työtehtävästä: eri puolilta taloa löytyi kolmen lapsen ruumiit

  4. 4

   Poliisi nappasi vanhusten huijaamisesta epäillyt valepoliisit Itäkeskuksen parkkihallista

  5. 5

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  3. 3

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  5. 5

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää