Teijo

MM-kiekko

Valikko

Suomi voitti Tshekin 4-0 - näin ottelu eteni

Kaunista se ei todellakaan ollut, mutta tehokasta.
Loppunumerot 4-0 Suomelle eivät kerro koko totuutta ottelun luonteesta. Tshekki painoi ajoittain rajusti päälle, mutta Suomen maalissa pelannut Sami Aittokallio oli mahtavassa vireessä.

Toki Suomi ansaitsi voiton, mutta 4-0 viittaa dominointiin, jollaista kaukalossa ei nähty. Molempien joukkueiden tekeminen oli ajoittain kovinkin sekavaa. Maalinteon tehokkuus oli kuitenkin Pikkuleijonilla kohdallaan, ja se riitti tällä kertaa. Päävalmentaja Raimo Helminen on luonnollisesti tyytyväinen tulokseen, mutta korjattavaa löytyy aika lailla.

Peli olisi voinut olla ohi jo ennen Joonas Donskoin iskemää 3-0-maaliakin, sillä avauserässä Suomella oli nippu hyviä tontteja. Toiseen erään Tshekki tuli ihan uudella raivolla, mutta Aittokallion jäätävä, 17 torjunnan erä vei uskon.

Laukaukset ottelussa menivät reilusti Tshekille lukemin 36-28.

Puolivälierään Suomi saa vastaansa Sveitsin tai Slovakian, joten mitalipelit ovat nyt todella lähellä.

Pikkuleijonien ykkösmaalivahti on jatkossa ilman muuta Aittokallio. Hän on päästänyt turnauksessa tasan yhden maalin.

Näin ottelu eteni:

3. erä:

13 min: Peli on käytännössä ohi. 4-0-johto ei seitsemässä minuutissa murene. Hallissa paikkaillaan pleksiä, joten tässä vaiheessa merisää.

9 min: Suomella on tilanne hallinnassa. Tshekillä edelleen pari kohtalaista paikkaa, mutta vastustaja tietää jo, että takamatka on liian suuri - etenkin kun Sami Aittokallio pelaa fantastista ottelua. Hän on Suomen ykkösmaalivahti tästä eteenpäin.

In the zone, kuten Pohjois-Amerikassa sanotaan.

Suomi pääsee pelaamaan taas ylivoimaa.

4 min: Teemu Pulkkinen pääsee käytännössä yksin läpi, kun Tshekin pakit pelaavat kaksi vastaan kaksi -tilanteen aivan päin mäntyä. Peli on 4-0, eikä Tshekki enää nouse.

Syöttöpinnat molemmille Granlundeille.

3 min: Suomelle heti erän alkuun ylivoima. Ei mainittavia saavutuksia.

2. erä:

Kaksi erää pelattu, ja Pikkuleijonien tilanne näyttää hyvältä. Ainakin tulosten valossa. Sehän toisaalta riittää, koska IS:n tietojen mukaan tyylipisteitä ei jaeta.

Pelillisesti toinen erä oli sekavaa toimintaa Suomelta. Tshekillä oli kourallinen laadukkaita maalipaikkoja, mutta eipä vain uponnut. Tshekin painostus näytti samalta kuin Suomen A-maajoukkueella monessa arvoturnauksessa: päätä seinään ilman tehoja.

Jotain varmaan kertoo se, että maalivahti Sami Aittokalliolla oli toisessa erässä 17 torjuntaa.

Yksikin palkinto Tshekille, ja tilanne olisi ollut todella vaikea Suomelle. Sen sijaan iskemään pääsi Joonas Donskoi: Kärppien pelaajan 3-0-johtomaali oli Tshekille erittäin synkkä uutinen.

Vaikka Suomen viisikkopeli sulaisi samassa suhteessa kuin edellisellä erätauolla, on kolmen maalin kiriminen erittäin vaikea tehtävä.

Ja nyt kun se on sanottu ääneen, Tshekki aloittanee eeppisen kirin heti kolmannen erän alussa.

17 min: Suomelle taas ylivoimamahdollisuus. Juuri mitään ei kuitenkaan tapahdu.

14 min: Suomi lataa kolmannen maalin. Esityön tekee Miikka Salomäki, ja kiekon iskee pussiin Joonas Donskoi. Siinä välissä Joel Armia sai syöttöpisteen. Peli on 3-0.

11 min: Tshekki painaa nyt ihan hulluna tasaviisikoin. Joukkue rykäisi jostain esiin ihan uuden vaihteen. Suomi on ns. kusessa.

Pikkuleijonat jäävät vauhdin lisäksi nyt jälkeen kaksinkamppailuissa. Vastustaja voittaa niistä 90 prosenttia. Erä on ollut täysin Tshekin hallintaa.

10 min: Suomelle ylivoima. Ja mitä tapahtuu? Tshekille 2-1-ylivoimahyökkäys. Laukaus ohi. Ja hetkeä myöhemmin taas mahtava tontti alivoimalla - tällä kertaa maalivahti Sami Aittokallio syöksyy pelastamaan tilanteen.

7 min: Tshekillä on edelleen omat paikkansa. Suomella myös, mutta numeroissa 2-0 mennään. Jokseenkin sekavaa toimintaa kaukalossa tällä hetkellä. Vaikea ennakoida, mihin suuntaan ottelu kääntyy.

Voisi kenties sanoa, että seuraava maali on torella tärkee.

1. erä:

Ensimmäinen 20-minuuttinen on pelattu. Homma on ihan hyvin Suomen hansikkaassa, mutta peli ei todellakaan ole vielä pelattu. Kahden maalin johto on nopeasti tuhrittu, jos vastustaja saa otteen pelistä. Tshekillä oli avauserässä mainioita paikkoja tehdä maaleja. Moni niistä syntyi suomalaisten virheistä.

Päävalmentaja Raimo Helminen ohjeistaa erätauolla aivan taatusti parempaan huolellisuuteen.

Pikkuleijonilla olisi jo ollut saumat tappaa peli pois. Teemu Pulkkinen, Markus Granlund ja Mikael Granlund saivat A-luokan tontin mieheen, mutta ei uponnut.

16 min: Suomi iskee toistamiseen: Miro Aaltonen lataa ranteella alapeltiin Sasha Barkovin syötöstä. Peli on 2-0 ja kääntymässä vahvasti Pikkuleijonille.

Hetkeä myöhemmin Mikael Granlund tarjoilee Teemu Pulkkiselle noin sadan miljardin taalan paikan, mutta Tshekin ihmeveskarin Petr Mrazekin hanska vilahtaa: ei maalia.

13 min: Toinen ylivoima tuo tulosta: Alexander Ruuttu pääsee sutimaan kiekon maalin edestä tyhjään häkkiin. Esityön ylivoimamaaliin teki Mikael Granlund. Teemu Pulkkinen sai toisen syöttöpinnan.

Suomi johtaa siis 1-0. Avauserää jäljellä 7 minuuttia.

8 min: Suomi pelaa hetkittäin juuri siten, miten ei pitäisi: turhia kiekonmenetyksiä keskialueella. Tshekkiläiset jääkiekkoilijat imevät jo äidinmaidossa vaarallisen vastaiskupelaamisen alkeet.

Suomelle ottelun toinen ylivoima.

3 min: Alku on tyypillistä junnukiekkoa: pientä haparointia ja yllättäviä maalipaikkoja. Suomi sai heti alkusekuntien jälkeen ylivoiman, mutta tulosta ei syntynyt.

Tshekin joukkueesta puuttuu maailmanluokan talenttia, mutta ryhmä on tiivis. Suomen voitto on tänään kovan työn takana.


Ennakkoasetelmat:

Pelin henki on selvä: voitto tuo puolivälierässä vastaan Sveitsin tai Slovakian, tappio Venäjän tai Ruotsin.

Jopa tähän aikaan vuorokaudesta uudenvuodenaattona jokainen talvi-illan kauneudesta humaltuva veronmaksaja ymmärtää, millainen ero vaihtoehtojen välillä on.

Kanada-fiaskon jälkeen Pikkuleijonat ovat osoittaneet luonnetta. Tanska-ottelu oli läpihuutojuttu, mutta pelin sisältä löytyi paljon positiivisia signaaleja jatkoa ajatellen. Nyt edessä on iso mahdollisuus pedata oivalliset asemat jatkoa ajatellen, mutta vastaan asettuu kovassa hurmoksessa pelaava Tshekki. Suomi on silti ilman muuta ennakkosuosikki otteluun.

IS Urheilu poimii kolme pikkuleijonaa, joita ottelun aikana kannattaa seurata erityisesti.

Miikka Salomäki, nro 22
Suomen selvästi paras pelaaja turnauksessa tähän saakka. Hieno, hieno nuori mies, josta Suomi-kiekko saa iloita vielä pitkään. Soturin luonne: painaa hommia ja taistelee esimerkillisesti.

Kuvaavaa on, että Salomäki saa parhaansa irti koneesta silloin kun pitääkin: hänen maalinsa tuppaavat olemaan niitä tasoitus- tai johto-osumia. Kärppien pelaaja on saanut NHL-oikeuksiaan hallitsevan Nashvillen pelaajatarkkailuosaston hymyilemään tyytyväisenä.

Joel Armia, nro 10
Jatkuuko löysäily? Onko Armiasta pelaamaan lätkää, vai tyytyykö hän muka-pelaamaan, kuten tähän saakka? Älkää antako kahden USA-maalin hämätä - Ässien ihmepoika ei ole toistaiseksi suoriutunut kovinkaan hyvin turnauksessa. Kiekoton tekeminen haiskahtaa laiskottelulta heti, kun peliväline ei ole iskuetäisyydellä.

Ketjukaveri Salomäki tarjoaa hyvän vertailukohdan: hän taistelee jokaisesta sentistä, Armia vain niistä, joiden takana saattaa odottaa palkinto. Takakarvaa selkä suorana, yhdellä kädellä mailaa kurottaen. Eväitä kyllä riittää vaikka mihin - kyse on ainoastaan siitä, millainen sydän rintalastan alta löytyy.

Konsta Mäkinen, nro 4
Näyttävä luistelija. Taitava. Rohkea. Mäkinen väläytteli säännöllisesti USA:ta ja Tanskaa vastaan ja osoitti, että itseluottamuksen kanssa tällä hämeen helmellä ei ole ongelmia. Jos latu on auki, Mäkinen ei epäröi nousta ja heittää vaikkapa jalkakynää ahtaassa paikassa.

Pidemmällä tähtäimellä koko on heikkous: Mäkinen on alle 180-senttinen puolustaja.

IS Urheilun erikoistärpiksi nousee Tshekin maalivahti Petr Mrazek. Tämä kaveri tappelee jokaisesta kiekosta. Räiskyvä persoona, joka antaa peli-ilon näkyä. Seuratkaa kilpikäden pumppua: Mrazek tuulettelee joukkueensa maaleja estoitta kesken pelin.

Mrazekin työnäyte löytyy täältä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Surkea sää Suomenlahdella – Silja Symphony joutui hinattavaksi

  2. 2

   Vapaaottelun suomalainen huippulupaus koki shokkityrmäyksen – Makwan Amirkhani riensi kehään lohduttamaan

  3. 3

   Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

  4. 4

   Joki, joka on henkilö, 31 cm leveä katu ja hakaristimetsä – 6 outoa paikkaa joista tuskin olet kuullut

  5. 5

   28-vuotiaana kuolleen Heath Ledgerin siskot tyrmäävät veljeensä liitetyt spekulaatiot – ”Asia oli täysin päinvastoin”

  6. 6

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  7. 7

   Haluatko miljonääriksi? Hanna ei vastannut 30 000 euron kysymykseen, vaikka vaisto olisi vienyt oikeaan – pienen osavaltion nimi maksoi 15 000

  8. 8

   Autoalan julkaisu: Tätä ”paholaista” ei saa päästää liikenteeseen

  9. 9

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  2. 2

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  5. 5

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  6. 6

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  7. 7

   Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

  8. 8

   Povipommi Katie Price jätti 9-vuotiaan tyttärensä lentokentälle ja lähti lomalle: ”Jouduin tekemään valinnan”

  9. 9

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  10. 10

   Tuhannen tölkin olutpaketti muuttui vitsistä todeksi – menekki yllätti panimon täysin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  4. 4

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  5. 5

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  6. 6

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  9. 9

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  10. 10

   Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Surkea sää Suomenlahdella – Silja Symphony joutui hinattavaksi

  2. 2

   Vapaaottelun suomalainen huippulupaus koki shokkityrmäyksen – Makwan Amirkhani riensi kehään lohduttamaan

  3. 3

   Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

  4. 4

   Joki, joka on henkilö, 31 cm leveä katu ja hakaristimetsä – 6 outoa paikkaa joista tuskin olet kuullut

  5. 5

   28-vuotiaana kuolleen Heath Ledgerin siskot tyrmäävät veljeensä liitetyt spekulaatiot – ”Asia oli täysin päinvastoin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  2. 2

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  5. 5

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  4. 4

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  5. 5

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  6. Näytä lisää