Teresa, Tessa, Terttu

Miss Suomi

Valikko

Anne Pohtamon kaksi suurta elämänmuutosta - poika surffilaudan kanssa vei voiton

Heinäkuinen päivä El Salvadorissa kesällä 1975 muutti Anne Pohtamon elämän. Miss Universumiksi kruunattu suomalaiskaunotar jätti rakkautensa ja muutti miljoonakaupunkiin. Toisen kerran edessä oli suuri muutos juhannuksena 1980.
Annella oli yllään vihreä jakkupuku ja avojaloissa, maailman kauneimmissa, mustat remmikengät. Sanomalehdistä satoi haastattelupyyntöjä, mutta turhaan.

– Ei nyt, antakaa minun ensin nukkua, Anne vastasi.

Näin kirjoitti Ilta-Sanomat, kun Anne Pohtamon matka kohti Miss Universum -tittelin mukanaan tuomia velvollisuuksia alkoi vuonna 1975.

Tänä kesänä tulee 40 vuotta, kun helsinkiläinen, 19-vuotias Anne Pohtamo kruunattiin maailman kauneimmaksi 19. heinäkuuta El Salvadorissa Keski-Amerikassa. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Kansallismuseo avaa toukokuussa Miss Universum 1975 -näyttelyn Urho Kekkosen museoon Tamminiemeen.


TOISIN kuin vuonna 1952 Miss Universumiksi valittu Armi Kuusela, Pohtamoa ei ottanut Suomessa vastaan hurraava kansa. Suomessa järjestettiin tuolloin Etyk-kokous. Turvallisuussyiden vuoksi Pohtamon paluu salattiin suurelta yleisöltä. IS oli kuitenkin paikalla, kun Miss Universum saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle 1. elokuuta 1975. ”Ensimmäiset onnittelijat olivat Annen vanhemmat. Miss Universum vaikutti lopen väsyneeltä, mutta jaksoi hymyillä onnellisena sulhasensa käsipuolessa”, raportoi IS:n toimittaja.


Kentällä odotti myös ikävämpi yllätys. Kolme Naisasialiitto Unionin jäsentä oli saapunut osoittamaan mieltään missikisoja vastaan. Heidän mukaansa misseys on naisen halpahintaista kaupallistamista. Unionin jäsenet antoivat Pohtamolle kirjeen, jossa vaativat häntä luopumaan kruunustaan. Pohtamoa kritiikki loukkasi, mutta hän vastasi kirjelmään asiallisesti: unionin esittämän tasa-arvon perusedellytysten mukaisesti hän elättää itsensä omalla työllään ja tekee tärkeää pr-työtä Suomelle.


ANNE Pohtamo lunasti pian paikkansa suomalaisten sydämissä. Hän on yhä, vuosikymmenien jälkeenkin, yksi suosituimmista ja pidetyimmistä misseistämme.

– Oli lottovoitto, että valittiin heti Miss Suomeksi tällainen suuremman luokan kaunotar, muistelee vuoden 1975 Miss Suomi -tuomaristossa istunut vuoden 1958 Miss Suomi ja näyttelijä Pirkko Mannola.

Mannola oli yksi heistä, jonka mielipide vaikutti siihen, että Pohtamo valittiin Suomen kauneimmaksi Tapiola Garden -hotellissa helmikuussa 1975. Sanelma Vuorteen mannekiinikoulun hieman aiemmin käynyt ja mannekiinikuningattareksi valittu, 173 senttiä pitkä Pohtamo erottui rivistöstä edukseen heti.

Tuona vuonna Miss Suomi -kilpailu näkyi ensimmäisen kerran suomalaisille kotisohville värillisenä. Kilpailun juonsi Pertti ”Spede” Pasanen.

– Anne oli heti kaikkien tuomareiden ehdoton voittaja, varma nakki, Mannola kertoo.

Mannolan mukaan takahuoneessa vähän puhuttiin, että on itsestään selvää, että äänet menevät Pohtamolle. Pohtamon ryhti, vartalo ja kasvojen ilmeet ja luusto olivat kuin kansainvälisellä kaunottarella.


Missikeisari Eino Makunen kehuu vuotta 1975 suomalaisen missihistorian parhaaksi. Pohtamon lisäksi monet muut, kuten Merja Tammi, menestyivät kansainvälisissä kilpailuissa. Makunen sanoo Annen erottuneen ihan alusta alkaen.

Makunen kiittelee myös englanninkielistä koulua käyneen Pohtamon sujuvaa kielitaitoa, josta oli hyötyä maailmalla.

– Hän puhui puhtaasti englantia, mikä oli suhteellisen harvinaista siihen aikaan. Hänen käytöksensä oli hillittyä ja fiksua, Makunen jatkaa.


POHTAMO oli seurustellut jo muutaman vuoden itseään hieman vanhemman Arto Hietasen kanssa. Rakastavaiset antoivat missivuonna yhteishaastatteluja ja kertoivat tulevaisuudensuunnitelmistaan kirkkohäineen. Suomen kauneimmaksi kruunaamisen jälkeen edessä olivat missivelvollisuudet, ja kesäkuun lopulla Pohtamo suuntasi ilman läheisiään El Salvadoriin Miss Universum -kisoihin.

Pohtamo lähti matkaan tuliaisinaan kaksi värikuvateosta Suomesta. Perillä El Salvadorissa odotti minuuttiaikataulu. Päivät täyttyivät harjoituksista, kiertoajeluista ja televisio-ohjelmista. Kampaajia ja meikkaajia ei ollut. Pohtamo ehosti itse itsensä. Luonnollisuus oli valttia.


POHTAMON kielitaito, sorja olemus ja kauniit kasvot kiinnittivät tuomariston huomion jo ennen finaalia. Suomalaiskaunottarelle povattiin heti hyvää menestystä.

Itse valinta oli jännittävä hetki. Pohtamo seisoi lavalla valkoisessa puvussa yhdessä Miss Haiti Gerthie Davidin kanssa ja jännitti, kumman nimi sanotaan viimeisenä.

– Anne oli aivan varma, että ensimmäistä kertaa valitaan Miss Universumiksi musta tyttö. Kun hän kuuli oman nimensä, hänellä oli epäuskoinen olo, Miss Universum 1975 -näyttelyä puuhaava näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila kertoo.

Kauneuden lisäksi tuomarit arvostivat suomalaisen nuoren naisen persoonallisuutta, älykkyyttä, asiallisuutta, kielitaitoa ja vaatimattomuutta. Voitto tarkoitti, että Pohtamo vietti seuraavan vuoden työtehtävissä Amerikassa. Hän lähti matkaan haikein mielin, sillä hänen rakkaansa Arto Hietanen ei voinut jäädä vieraaseen maahan. Lehdistö kuuli asiasta vasta myöhemmin, siinä vaiheessa pari oli jo päättänyt antaa ajan näyttää, miten suhteelle käy.


POHTAMO asettui uudessa kotikaupungissaan New Yorkissa hotelliin ja aloitti työt. Edustustehtäviä ja mallintöitä riitti. Empaattiseksi ja lämpimäksi persoonaksi kuvailtu Pohtamo loi nopeasti ympärilleen ystäväverkoston.

Samaan aikaan kaupungissa mallintöitä tehnyt, pitkäaikainen ystävä, Floridassa asuva Maiju Growick (o.s. Leskinen) muistaa, että Pohtamon Miss Universum -vuosi oli todella kiireinen.


Nuoret naiset kohtasivat ensimmäisen kerran paikallisen yökerhon humussa, kun Growick kävi onnittelemassa Pohtamoa.

– Kun Anne oli Miss Universum, emme tavanneet hirveästi. Hän oli aina matkoilla, Growick kertoo.

Growickin mukaan Pohtamo edusti Suomea maailmalla hyvin, ei valittanut ja piti jalat maassa. Silloin kun ystävättäret näkivät, he harjoittelivat ahkerasti uusia tanssiaskelia ja kävivät syömässä ja kiertelemässä kauppoja.

– Anne on maailman taitavin shoppaaja, Growick paljastaa.

Growickin mieleen ovat jääneet myös kerrat, jolloin Pohtamon vanhemmat vierailivat mantereella

– Annen äiti laittoi meille kotiruokaa. Se oli niin ihanaa.


Pohtamon pitkäaikaisiin ystäviin lukeutuu myös nykyisin Floridassa asuva

Ritva Castillo (o.s. Aho). Hän kertoo, että Pohtamo hoiti Miss Universum -vuotensa hyvin. Niin hyvin, että kiitoksia sateli vielä jälkeen päin, kun Castillo tapasi myöhemmin kutsuilla missiorganisaatioon kuuluvia henkilöitä.

– He kehuivat! ”Kyllä Suomi saa olla ylpeä. Anne oli yksi parhaita Miss Universumeja, ei mitään oikutteluja tai myöhästymisiä”, Castillo muistelee.

Castillon mukaan Pohtamo ei ole muuttunut ihmisenä 40 vuoden aikana ollenkaan. Hän on yhä yhtä avoin ja helposti lähestyttävä kuin nuoruusvuosinaan. Castillo sanoo, että Pohtamo on aina ollut kiltti tyttö, ylimielistä diivaa hänestä ei saa tekemälläkään.

– Hän on enkelimäisen kärsivällinen vielä kaikkien vuosien jälkeenkin.

Castillon mukaan on harhaluulo, että kolmikko olisi yhteisinä Amerikan-vuosinaan juhlinut paljon.

– Aika tylsää oli, kun ajattelee jälkeen päin. Aamulla oli noustava ylös, jos meinasi pärjätä. New York ei ollut mikään halpa paikka elää, Castillo naurahtaa.


MISSIVUODEN jälkeen Pohtamo päätti jäädä Amerikkaan. Työtehtäviä riitti, ja hän tapasi erilaisissa tilaisuuksissa useita kuuluisuuksia aina miljardööri Donald Trumpista laulaja Paul Ankaan.

Yrittäjä Aira Samulin tutustui Pohtamoon, kun hänet valittiin Miss Suomeksi. Samulin kuvailee Pohtamoa harkitsevaiseksi ja tunteelliseksi persoonaksi, joka osasi kantaa kruununsa tyylikkäästi. Missivuoden jälkeen kaksikko tapasi, kun Samulin oli vierailulla New Yorkissa. He kävivät usein legendaarisessa yökerhossa Studio 54:ssä.

Marraskuussa 1976 Pohtamo ja Suomeen jäänyt Arto Hietanen kertoivat kihlauksensa purkautuneen. Suhde ei kestänyt missivuoden pitkää välimatkaa säröittä. Ystävinä eronnut pari oli viivytellyt eron julkaisua, koska heidän oli vaikea kestää niin vanhempiensa kuin lehdistönkin pettymystä. Suomalaisten toiveet unelmahäistä olivat kariutuneet.

Saman vuoden alkupuolella Pohtamo oli kuvattu ravintoloitsija Jacques de la Fontainen kanssa. Pian lehdet kirjoittivatkin Pohtamon uudesta rakkaudesta. Kaksikko vieraili usein myös Suomessa.


Suhde tummaan hurmuriin kesti vuoteen 1979 saakka. Myöhemmin Pohtamo on avannut suhdetta Liisa Kososen toimittamassa elämäkerrassa Kirkkainta kruunua kohti, Anne Pohtamo – kauneuskuningattaresta evankelistaksi (Perussanoma, 2004). Suhdetta varjosti mustasukkaisuus, väkivalta sekä la Fontainen päihteidenkäyttö.

–  Jacques osasi olla todella hurmaava, ja rakastin häntä, mutta hän oli myös äärettömän mustasukkainen ja myöhemmin myös väkivaltainen. Jos hän huomasi, että muut miehet vilkuilivat minua ollessamme yhdessä kutsuilla, niin kotimatkalla autoa ajaessaan hän kostoksi löi minua.

Pohtamo koetti muutaman kerran lähteä suhteesta, mutta mies sai houkuteltua hänet takaisin. Pohtamon mukaan la Fontaine kuitenkin ymmärsi lopulta, ettei hän halunnut naimisiin eikä perustaa perhettä ravintoloitsijan kanssa.

La Fontainen jälkeen Pohtamo tapaili hetken laulaja Tapani Kansaa, johon hän oli tutustunut, kun laulaja oli vierailulla New Yorkissa Suosikki-lehden päätoimittaja Jyrki Hämäläisen kanssa. Pohtamosta ja Kansasta kaavailtiin, turhaan, seuraavaa ”Armi ja Danny -lauluduoa”.


VAIKKA Pohtamo ja hänen nuoruudenrakkautensa Arto Hietanen olivat Pohtamon Amerikan-vuosina erillään, heidän välinsä pysyivät lämpiminä. Pohtamo palasi Suomeen kesällä 1980. Pohtamo lähti vanhempiensa mökille viettämään juhannusta, ja mökillä pistäytyi myös nuoruudenrakkaus Arto Hietanen surffilauta autonsa katolla. Rakkaus nuorten välillä roihahti uudelleen. Kesän lopussa Pohtamo oli vaikean valinnan edessä: jos hän palaa takaisin Amerikkaan, hän saa unohtaa rakkaansa loppuiäkseen. Pohtamo valitsi rakkauden.


–  Minut pantiin seinää vasten. Ymmärsin, että nyt oli ratkaisun paikka. Enää en voinut haahuilla, tulla ja mennä miten tahdoin. Uusi ero olisi Artolle hirveän kipeä asia. Hänen tunteensa olivat tässä pelissä. Minun oli nyt tehtävä päätös. Itse olisin aivan iloisesti lähtenyt maapallon toiselle puolelle ja sanonut: ”Hei hei, nähdään taas muutaman kuukauden kuluttua!” Siinä hetkessä tein ratkaisuni, Pohtamo muistelee elämäkerrassaan.


ARTO Hietasen äiti on Aira Samulin vanha luokkatoveri, ja nuorukaisesta tuli Samulinille läheinen, kun Pohtamo oli Amerikassa – Hietanen esiintyi myös Samulinin muotinäytöksissä. Samulin on iloinen siitä, että nuoret rakastavaiset löysivät vuosien tauon jälkeen toisensa uudelleen.

–  Kyllähän minä Annelle aina Artsin puolesta puhuin. Toivoin kovasti, että Anne tulisi takaisin Suomeen, Samulin muistelee.

Kun rakastavaiset palasivat yhteen, he eivät enää aikailleet. Häät olivat ikimuistoiset. ”Meidän oma prinsessamme, universumin kaunein Anne Maria Pohtamo on vastannut hennon ”tahdon” Arto Aleksi Hietaselle Kemiön kirkossa”, IS kirjoitti lokakuussa 1980.

”Eilinen päivä oli yhtä juhlaa tietysti upealle hääparille, mutta myös parisatapäiselle häävierasjoukolle. Arto ja Suomi saivat Annen kotiin”, IS raportoi.


Amerikka jäi, mutta elämä Suomessa jatkui työntäyteisenä muotialalla, ja vuodesta 1992 lähtien myös evankelistana. Parin häistä tulee kuluneeksi 35 vuotta. Heillä on neljä lasta. Annen mukaan onnellisuuden avioliittoon tuovat ystävyys ja rakkaus yhdessä. Rakkauden ja välittämisen pitää näkyä arjessa pieninä eleinä.

– Arto katselee usein formuloita telkkarista, ja vien hänelle ruoan tarjottimella olohuoneeseen. Haluan sillä tavoin osoittaa rakkautta, Pohtamo on sanonut IS:lle.

Näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila kertoo, että tiedusteltuaan Hietaselta, miltä hänestä tuntuu olla naimisissa Miss Universumin kanssa, tuli vastaus epäröimättä.

– Hän vastasi, ettei hän osaa asiaa enää sillä tavalla ajatella. Anne on Anne.

Lähteet: IS:n arkisto, finland.se, Liisa Kosonen: Kirkkainta kruunua kohti, Anne Pohtamo – kauneuskuningattaresta evankelistaksi (Perussanoma, 2004).

Faktoja Universum-kisoista

1.Osallistujia oli ennätysmäärä, 71 kaunotarta. Pohtamo pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpien missikisojen voittajana.

2.El Salvadorin ja naapurimaa Hondurasin diplomaattisen selkkauksen vuoksi Hondurasin missi ei osallistunut kilpailuihin. Kisapaikan ulkopuolella raskaasti aseistetut armeijan joukot hajaannuttivat kisoja vastaan noussutta mielenosoitusta.

3.Pohtamon kruunasi vuoden 1972 Miss Universum, sillä edellisen vuoden voittaja, espanjalainen Amparo Muñoz oli luopunut kruunustaan kesken vuoden. Hän ajautui erimielisyyksiin missiorganisaation kanssa, koska kieltäytyi matkustamasta Japaniin.

4.Ulkomailla uutisoitiin Pohtamon ottaneen kruunun vastaan ilman suuria tunteenpurkauksia.

–Itken jälkeenpäin, olen liian iloinen itkeäkseni nyt, hän sanoi medialle.

5.Japanin, Bermudan ja Marokon kilpailijan uutisoitiin pyörtyneen takahuoneessa finaalin tuoksinnassa. He voivat jo seuraavana päivänä hyvin.

6.Kun kisojen ennakkosuosikki, Miss Ruotsi, jäi kärkikolmikon ulkopuolelle, kymmentuhatpäinen yleisö buuasi kuuluvasti. Buuaus vaihtui kuitenkin raikuviin aplodeihin, kun Pohtamon nimi julkistettiin.

Lähteet: globalbeauties.com, missosology.info, Liisa Kosonen: Kirkkainta kruunua kohti, Anne Pohtamo – Kauneuskuningattaresta evankelistaksi.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Näin Sipilän hallituksen uudet päätökset muuttavat arkeasi – asumistuki, päivähoitomaksut, työttömyys...

 2. 2

  Muistatko Salkkareiden Jennin? Anu Palevaara, 45, tahkoaa kahta työtä – tältä hän näyttää nyt!

 3. 3

  Internet sekosi tv-juontajan pinkistä röyhelömekosta – hervottomia vertauksia sukupuolielimeen

 4. 4

  Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

 5. 5

  Kommentti: Snookermestari Ronnie O’Sullivan sai maistaa omaa lääkettään

 6. 6

  Kolme uutta ministeriä, kokoomus ja perussuomalaiset jakavat salkkuja keskenään

 7. 7

  Kolikkokohusta tuli välittömästi some-vitsi – tällaisia vaihtoehtoisia juhlarahoja suomalaiset keksivät

 8. 8

  Henri, 27, rakensi itselleen liikuteltavan talon 5000 eurolla – suomalaiset innostuivat

 9. 9

  Tältä Kim Kardashian näyttää ilman kuvankäsittelyä – nautti rantalomasta kuuluisat kurvit pikkubikineissä

 10. 10

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 2. 2

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 3. 3

  Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

 4. 4

  Tältä Kim Kardashian näyttää ilman kuvankäsittelyä – nautti rantalomasta kuuluisat kurvit pikkubikineissä

 5. 5

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 6. 6

  Lojuuko sinunkin ullakollasi lamppu, jolla voit tienata jopa kolmen vuoden palkan?

 7. 7

  Hirvensalmella maalaistalossa kuolonuhri ja 2 vakavasti loukkaantunutta nuorta – ovat talon asukkaita

 8. 8

  56-vuotiaana menehtyneen Onnen päivät -tähden kuolinsyy selvisi – ystävä kertoo surullisista viimeisistä viikoista

 9. 9

  Lapin suurituloisimpiin kuulunutta yrittäjää syytetään suurista veropetoksista – epäillään hävittäneen kirjanpitoa 10 vuoden ajan

 10. 10

  Potilas löytyi kuolleena sairaalan huoltotunnelista – raportti paljastaa karut faktat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 2. 2

  Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

 3. 3

  Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

 4. 4

  Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

 5. 5

  Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

 6. 6

  Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

 7. 7

  Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

 9. 9

  Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

 10. 10

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Näin Sipilän hallituksen uudet päätökset muuttavat arkeasi – asumistuki, päivähoitomaksut, työttömyys...

 2. 2

  Muistatko Salkkareiden Jennin? Anu Palevaara, 45, tahkoaa kahta työtä – tältä hän näyttää nyt!

 3. 3

  Internet sekosi tv-juontajan pinkistä röyhelömekosta – hervottomia vertauksia sukupuolielimeen

 4. 4

  Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

 5. 5

  Kommentti: Snookermestari Ronnie O’Sullivan sai maistaa omaa lääkettään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 2. 2

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 3. 3

  Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

 4. 4

  Tältä Kim Kardashian näyttää ilman kuvankäsittelyä – nautti rantalomasta kuuluisat kurvit pikkubikineissä

 5. 5

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 2. 2

  Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

 3. 3

  Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

 4. 4

  Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

 5. 5

  Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

 6. Näytä lisää