Petri, Pekka, Petra

Mestarien liiga

Valikko

Sissijohtajan estetiikka – Atlético Madridin Diego Simeone valmentaa kuin Che Guevara

Julkaistu:

Kommentti
Diego Simeonen valmentama Atlético Madrid on pallo- ja yksilökeskeisen ajattelun vastakohta. Se on kyseenalaistanut täysin yleisen käsityksen hyvästä jalkapallosta, kirjoittaa Lari Vesander.
Toukokuun alussa legendaarisen italialaislehden Gazzetta Dello Sportin etusivulla oli kuva, jossa Atlético Madridin valmentaja Diego Simeone on kuvattu Che Guevaraksi.

Kokonaisuuden kruunasi raflaava otsikko: Sissijohtaja Simeone johtaa vallankumousta tikitakaa vastaan.

Simeone tuskin pani vertailua pahakseen. Hän sanoi jo peliurallaan menevänsä kentälle ”veitsi hampaiden välissä” ja että vanhemmat kasvattivat hänet pelaamaan jalkapalloa kuin sotilas. Valmentajaksi siirtyminen on vain vahvistanut retoriikkaa.

– Sotaa ei voita se, jolla on eniten sotilaita. Voittaja on se, joka käyttää sotilaitaan parhaiten, Simeone totesi taannoin.

Sotilaat tarkoittavat tässä yhteydessä seuran resursseja, pelaajia ja rahaa, mutta myös esimerkiksi pallonhallintaa. Viimeiset kymmenen vuotta kansainvälistä jalkapalloa on hallinnut syöttöihin ja pallonhallintaan perustuva ”tikitaka”. Simeone haistattaa sille pitkät.

Videolla näkyy Atlético Madridin tie Mestarien liigan finaaliin.Pudotuspeliotteluissaan Barcelonaa ja Bayern Müncheniä vastaan Atlético antoi pallon suosiolla vastustajalle, jotka pitivät sitä yli 70-prosenttisesti. Silti madridilaiset pudottivat molemmat joukkueet jatkosta.

– Te tyypit olette niin pesadoja, Barcelonan Andrés Iniesta huokaisi joukkueiden kohtaamisen jälkeen.

Pesado tarkoittaa vapaasti käännettynä raskasta tai kuluttavaa. Atléticolle sen sanominen on yksi suurimmista kunnianosoituksista. Tosin joukkueen pelityyli ei ole helppo sille itselleenkään. Kotiottelussaan Barcelonaa vastaan Atleticon pelaajat juoksivat yhteensä 12 kilometriä vastustajaansa enemmän (114,6 km vs. 102,6 km).

Ei ihme, että madridilaiset ovat mestareita myös ajanpelaamisessa. Jatkuvasti ravaava ja töitä paiskova joukkue tarvitsee hengähdystaukoja.

Atlético Madridin menestyksessä ei ole kyse pelkästään ravaamisesta ja raatamisesta, mutta joukkueen työmäärä ja intensiteetti on päätä huimaava. On hämmästyttävää, miten Atléticon pelaajat jaksavat pelistä toiseen. Vielä uskomattomampaa on, miten he jaksavat vuodesta toisieen. (Kaikki eivät ole jaksaneetkaan. Atlético on jo vuosien ajan menettänyt kourallisen avainpelaajiaan joka kauden jälkeen rikkaampiin seuroihin.)

Videolla näkyy Atléticon lauantai-illan vastustajan Real Madridin tie Mestarien liigan finaaliin.Ääri-intensiivinen pelitapa on jalkapallossa yleensä lyhytikäinen. Pelaajat ja valmentaja palavat siinä nopeasti loppuun. Ei ole sattumaa, että José Mourinhon joukkueet taantuvat säännönmukaisesti heti toisen kauden jälkeen. Samoin on käynyt myös Simeonen mentorin Marcelo Bielsan seuroille.

Simeone käyttää jotakuinkin jokaisessa lehdistötilaisuudessaan sanoja nöyryys, uhrautuminen ja intohimo. Tämä ei tee hänestä erikoista. Samoja termejä ovat ryöstöviljelleet lukuisat valmentajat. Ero on siinä, että toisin kuin useimmat, Simeone on saanut pelaajansa muuttamaan nämä sanat lihaksi.

Kuka tahansa voi puhua johtajuudesta, mutta harva valmentaja on saanut pelaajansa uskomaan johtajuuteensa samalla tavalla kuin Simeone.

– Joko seuraat minua tai et. Johtajuutta ei voi selittää, argentiinalainen on todennut.

Pelaajauralla on ollut Simeonen kohdalla suuri apu. Hän on pelannut pitkälti toista sataa maaottelua, toiminut Atléticon kapteenina ja johdattanut seuran tuplamestaruuteen. Se on antanut hänelle uskottavuutta, jolla hän on päässyt urallaan alkuun. (Sama pätee myös Real Madridin valmentajaan Zinedine Zidaneen.)


Alkuun pääseminen ei kuitenkaan takaa menestystä. Siihen on tarvittu suurta taktista osaamista.

Valmentajana Simeone on jatkanut joukkuepelaamisen kehittämistä italialaisen Arrigo Sacchin viitoittamalla tiellä.

Sacchin legendaarinen AC Milan voitti 1980- ja 1990-lukujen taitteessa kaiken mahdollisen. Yksi joukkueen johtoajatuksista oli kollektiivinen pelaaminen ja vastustajan tilan minimointi. Paitsiosäännön muuttaminen vei pohjan Sacchin silloiselta taktiikalta. Simeonen Atlético tekee nyt jotain samankaltaista huomattavasti hankalimmissa olosuhteissa.

Atlético pyrkii kollektiiviseen liikkumiseen ilman palloa. Pelaajat reagoivat siihen, missä vastustaja, pallo, omat pelaajat ja tyhjä tila kulloinkin on. Atlético luopuu usein pallosta hallitakseen sen sijaan tilaa.

Joukkue pysyy poikkeuksellisen tiiviinä sekä pituus- että syvyyssuuntaan ja pyrkii samalla aiheuttamaan pienen virheen, johon iskeä. Näitä virheitä kutsutaan triggereiksi (laukaisimiksi) ja niitä on useita: harhasyöttö, huono kosketus, pelaaja joka ottaa palloa haltuun selkä vastustajiin päin.... Mikä tahansa näistä laukaisee aggressiivisen prässin, joka voi kääntää tilanteen silmänräpäyksessä vaaralliseksi täysivauhtiseksi vastaiskuksi.


Atleticon pelitapa on kiistatta tehokas, mutta sitä on haukuttu myös rumaksi. Kenties parhaan vastaväitteen on esittänyt toimittaja Jamie Hamilton, joka kirjoitti pitkän esseen ”Mitä on ’hyvä’ jalkapallo? Estetiikan rooli nykyjalkapallossa”.

Hamilton huomauttaa aiheellisesti, että yleinen jalkapallokäsitys on edelleen liian pallokeskeinen. Toisin sanoen arviomme keskittyvät liikaa siihen, mitä pelaajat tekevät silloin, kun heillä on pallo. Tällaisia hetkiä kun on tilastojen mukaan ottelussa noin 55 sekuntia per pelaaja.

Paljon siitä, mitä Atlético tekee, jää piiloon, koska jalkapallon tilastot keskittyvät edelleen siihen, mitä tapahtuu pallon ympärillä: laukauksiin, syöttöihin, torjuntoihin, pallonhallintaan ja niin edelleen. Tilastoista ei pysty esimerkiksi lukemaan sitä, kuinka huikean hyvin Atléticon paras pelaaja, toppari Diego Godin sijoittuu jatkuvasti.

Atlético Madrid on pallo- ja yksilökeskeisen ajattelun vastakohta. Se on kyseenalaistanut täysin yleisen käsityksen jalkapallosta. Osittain tästä syystä sen suurin tähti ei olekaan pelaaja, vaan Diego Simeone, tämän hetken kuumin valmentaja.


Hamiltonin keskeisin argumentti Atléticon puolesta on se, että jalkapallo on ennen kaikkea joukkuepeli.

– Olemme nähneet, että teknisiin yksilöihin perustuvat joukkueet kuten Real Madrid voivat tarjota huikeita hetkiä, mutta kokonaisuutena lopputulos ei ole holistinen.

2000-luvun alussa Real Madridin teknisenä johtajana työskennellyt Arrigo Sacchi on asiasta samaa mieltä.

– Kyse oli vain yksittäisten taitojen hyödyntämisestä. Tiesimme, että Zidane, Raúl ja Figo eivät puolustaneet, joten heidän alapuolelleen täytyi laittaa pelaaja, joka teki sen heidän puolestaan. Mutta se on reaktiivista jalkapalloa. Se ei tee pelaajista enempää kuin osiensa summaa, vaikka juuri siitä taktiikassa pitäisi olla kyse.

Ja juuri siitä Atléticossa on kyse. Se on Mestarien liigan pudotuspeleissä usein vastustajaansa halvempi ja nimettömämpi joukkue. Silti se poistuu kentältä useammin voittajana, koska se on joukkueena parempi.

Ja juuri joukkuepelaaminen ja kollektiivisuus tekee Atléticon pelaamisesta Hamiltonin mielestä hyvää jalkapalloa.

– Joukkueet jotka pelaavat kollektiivina – Bayern München, Atlético, Leicester – pystyvät menestymään, koska ne ymmärtävät nykyjalkapallon mekaniikan. Se on käytännöllistä ja toimivaa jalkapalloa, mutta samalla myös esteettistä.

– Se ei tuota vain esteettisesti tyydyttäviä hetkiä hyökkäyksiä, vaan esteettisesti tyydyttävää peliä.


Simeonella on myös arvostelijansa. Paljon on myös niitä, jotka haluavat panna hehkutuksen keskellä Atlético Madridin suorituksen maltillisempaan kontekstiin. Simeonen kohdalla on puhuttu ”Cholismosta” (valmentajan lempinimi on Cholo, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä intiaanien ja eurooppalaisten jälkeläistä, joka on omaksunut eurooppalaisia tapoja.) Esimerkiksi jalkapallotoimittaja Gabriele Marcotti kirjoitti toukokuun alussa, ettei Simeonen joukkue ole tekemässä taktista vallankumousta.

– On väärin määritellä ”Cholismo” puhtaasti puolustavaksi taktiikaksi, jossa nojaudutaan vastaiskuihin ja erikoistilanteisiin ja vain puolustetaan henkensä kaupalla.

Tätä pelitapaa Atlético käyttää puhtaimmillaan silloin, kun he kohtaavat Barcelonan tai Bayernin kaltaisen joukkueen, jolla on selvästi paremmat pelaajat ja joka perustaa pelinsä pallonhallintaan. La Ligan pikkuseuroja vastaan nähdään kuitenkin toisenlainen Atlético, joka jopa hallitsee palloa.

– Näihin otteluihin he tarvitsevat B-suunnitelman ja pelaajia, jotka pystyvät murtamaan vastustajan puolustuksen, ja Atléticolla onkin riveissään Saúlin, Koken, Antoine Griezmannin ja Yannick Ferreira-Carrascon kaltaisia taitureita.

Tällaisia pelejä on paljon. Jotain kertoo sekin, että madridilaiset ovat pitäneet kotiotteluissaan palloa hallussaan keskimäärin 51 prosenttia varsinaisesta peliajasta.

– Siksi Atleticon kopioiminen ei onnistu vain toistamalla sitä, mitä he tekevät Mestarien liigassa, vaan myös sitä, miten he toimivat suosikkeina. Atlético on pelillisesti Tohtori Jekyll ja herra Hyde samassa paketissa. Se ei ole helppoa, mikä tekee Simeonen saavutuksista entistä merkittävämpiä.


Hyvä kysymys on, pystyisikö Atléticon menestyksen kopioimiseen edes Simeone itse. Argentiinalaisen värikkääseen ja sotaisaan kielenkäyttöön perehtynyt Richard Furlong on asian suhteen epäileväinen.

– On epäilty sitä, pystyisikö Simeone vastaavaan esimerkiksi Englannissa, missä hän ei hallitsisi kieltä yhtä hyvin. Parempi kysymys on, pystyisikö hän samaan missään Atléticon ulkopuolella, Furlong toteaa.

Simeonen valmentajaura on ollut kivikkoinen. Ennen Atléticoa hän valmensi viiden vuoden aikana kuutta eri seuraa vaihtelevalla menestyksellä. Sitten hän löysi täydelliset olosuhteet Atléticosta. Real Madridin vähemmän menestyneeksi pikkuveljeksi tuomittu Atlético tarjoaa loistavat puitteet taistelevalle altavastaajan mentaliteetille. Seurassa kaikki katsojia myöten ovat täydellisesti Simeonen takana.

Argentiinalainen tietää sen itsekin, eikä ole lähdössä ihan heti pois.

– Kahta asiaa ei voi vaihtaa: äitiään ja jalkapalloseuraansa, Simeone on sanonut.
 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Miss Gay Finland 2017 on pyhäkoulunopettaja Noora Kalpio, 24

  2. 2

   Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

  3. 3

   Juhannuksena Helsingissä murhattu mies oli rauhanturvaveteraani – ”Siitä hän puhui mielellään”

  4. 4

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien edestä – Tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  5. 5

   Ammattidomina kertoo sarjakuristajan vierailusta: Hän hankasi käsiään yhteen ja sanoi miettivänsä ”kiduttavia juttuja”

  6. 6

   Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

  7. 7

   Mafioso Sonny Franzese, 100, vapautui 50 vuoden istumisen jälkeen – elämää kuorruttivat stripparit, porno ja maailmantähdet

  8. 8

   Susanna Tanni poseeraa pienissä bikineissä: ”Uskoisitko, että olen viiden lapsen äiti?”

  9. 9

   Keihäslegenda Hannu Siitonen näki kahden karhun juoksevan itseään kohti: ”Tiesin, että minulla oli vain parisen sekuntia aikaa”

  10. 10

   Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  2. 2

   Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

  3. 3

   17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

  4. 4

   Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

  5. 5

   Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

  6. 6

   Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

  7. 7

   Vuokralainen käytti vessaa suihkuna – hiukset tukkivat lattiakaivon karmein seurauksin

  8. 8

   Mafioso Sonny Franzese, 100, vapautui 50 vuoden istumisen jälkeen – elämää kuorruttivat stripparit, porno ja maailmantähdet

  9. 9

   Susanna Tanni poseeraa pienissä bikineissä: ”Uskoisitko, että olen viiden lapsen äiti?”

  10. 10

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  5. 5

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  6. 6

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  7. 7

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  8. 8

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  9. 9

   Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

  10. 10

   Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Miss Gay Finland 2017 on pyhäkoulunopettaja Noora Kalpio, 24

  2. 2

   Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

  3. 3

   Juhannuksena Helsingissä murhattu mies oli rauhanturvaveteraani – ”Siitä hän puhui mielellään”

  4. 4

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien edestä – Tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  5. 5

   Ammattidomina kertoo sarjakuristajan vierailusta: Hän hankasi käsiään yhteen ja sanoi miettivänsä ”kiduttavia juttuja”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  2. 2

   Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

  3. 3

   17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

  4. 4

   Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

  5. 5

   Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  5. 5

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  6. Näytä lisää