Olga, Oili

Matkat

Valikko

Pauli Hanhiniemi hämmästyi lasten arkea Boliviassa: Koulumatkalla saa pelätä jaguaareja, puumia ja raiskaajia

Julkaistu:

Bolivia
Rocklaulaja Pauli Hanhiniemi matkusti Boliviaan tutustumaan köyhistä köyhimpiin lapsiin. Lohduttomista olosuhteista huolimatta lapset uhkuivat iloa ja voimaa.
Matkantekoa on takana reilu vuorokausi. Lentokentän kello näyttää hieman yli yhtä yöllä, mutta sisäinen kello kertoo ajaksi aamukahdeksan. Väsymys pökerryttää, mutta sitäkin enemmän ohut ilma. Bolivian pääkaupungin La Pazin lentokenttä sijaitsee yli 4 000 metrin korkeudella, eikä happea ole merenpinnan tasolla elämään tottuneelle riittävästi.

Bolivian evankelis-luterilaisen kirkon johtaja Emilio Aslla Flores kaataa muusikko Pauli Hanhiniemelle kupillisen kokalehdistä uutettua teetä ja antaa hänelle paikallisista yrteistä valmistettua vuoristotautilääkettä. Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen käyttämät vanhat keinot ohuessa ilmanalassa selviämiseen toimivat tänäkin päivänä.

Sen tiesi myös paavi Franciscus, joka sai kokateetä juotavakseen heti, kun hän oli astunut lentokoneesta viime kesänä. Paavi osallistui myös perinteiseen, pyhään toimitukseen, jossa pureskellaan yhdessä kokapensaan lehtiä.

Kokateen nauttiminen ja lehtien pureskelu on Etelä-Amerikassa meidän kahvinjuontiamme vastaava sosiaalinen tapahtuma ja virkistäytymiskeino. Kokalehdet ovat Bolivian kulttuuriperintöä. Koska kokapensaan lehdet ovat kokaiinin raaka-aine, ne ovat monessa maassa kiellettyjä.

Lehdet helpottavat Hanhiniemen oloa huomattavasti. Ohuessa ilmassa hänestä tuntuu silti, ettei hän saa henkeä. Edes pukeutuminen ei onnistu normaalilla vauhdilla – toisaalta verkkaisuus tuo kaikkeen tekemiseen ”jännää hidasta harkintaa”.

– Vähän kuin pikakurssi siihen, miltä vanhana ehkä tuntuu, Hanhiniemi toteaa.

Hanhiniemellä on lokakuisessa Boliviassa missio. Hän on tullut tänne Suomen Lähetysseuran Toivoa-kampanjan kasvona, tutustumaan maan köyhistä köyhimpiin. Rocklaulajan omatunto sanoo, että ihmisillä, joilla on paljon, on velvollisuus auttaa heitä, joilla ei ole mitään.


Koti pienessä luokkahuoneessa

La Pazin liikenne matelee kukkulalta toiselle. Nopein keino päästä siirtymään kolmen miljoonan asukkaan kaupungin kolkasta toiseen onkin köysirata. Sen vaunuista näkee kauas Ilimani-vuorelle, jonka lumihuiput nousevat yli 6 000 metriin.

Köysirata vie Pauli Hanhiniemen El Alton kaupunkiin, joka on kasvanut La Pazin kupeeseen. Eräällä sen syrjäisistä kaduista on kivimuuri, jonka suojissa on entinen koulu. Koulun betoninen pihapiiri on jo vähän ränsistynyt. Pihalla juoksee vapaana kaksi kanaa, koira torkkuu maassa.


Sisäpihalla, kadun hälinältä suojassa, odottavat vanhemmat ja kolme teini-ikäistä lasta. He ovat mukana Suomen Lähetysseuran ohjelmassa, jossa huono-osaisimmat saavat tukea koulunkäyntiinsä ja tarvittaessa esimerkiksi vaatteita.

Viisihenkisen perheen koti sijaitsee pienessä luokkahuoneessa. Seiniä peittävät suuret säkit, joissa on perheen koko omaisuus. Oven pielessä on kaasuhella, jolla voi lämmittää kahta kattilaa samanaikaisesti. Yhdellä pöydällä on televisio, toisella on tilaa läksyjenluvulle. Huoneessa ei ole lämmitystä, joten öisin on kylmä, kun lämpötila laskee lähelle nollaa. Seutu on niin levotonta, että lasten koulumatka muutamien kortteleiden päähän taittuu koulubussilla. Perheellä on silti onnea: talo on rauhallinen, on sähköt ja vesihana.

Perheen äiti myy valmistamaansa ruokaa kadulla kodin vieressä. Isällä on töitä vain satunnaisesti. Lapsista vanhin, 16-vuotias Thalia, muistaa ajan, jolloin heidän elämänsä oli vieläkin kurjempaa. Vaikka nytkin perheessä syödään lämmin ateria korkeintaan kerran päivässä, aina ruokaa ei ole ollut senkään vertaa, saati turvallista kotia.

Thalian äiti kertoo Hanhiniemelle, että tyttö haluaisi antaa kadulla kerjääville lapsille edes jotain.

– Hänellä oli mielessään oma lapsuutensa kadulla, muusikko kuvailee jälkeenpäin.

– Thalia on joutunut ottamaan vastuuta perheestä jo varhain. Äiti on ollut sairaana, joten isosisko on huolehtinut sisarustensa kanssa ruokaostoksista ja ruoanlaitosta äidin ruokakojulle. Pikkuveli oli heikkona umpisuolentulehduksen jälkeen.

Puutteesta huolimatta lapsissa on iloa ja pilkettä. Isosisko pitää huolen, että sisarukset saavat läksyt tehdyksi. Vuoden kuluttua ylioppilaaksi kirjoittava Thalia on varma tulevaisuuden ammatista: öljyalan insinöörille löytyy töitä ja silloin hän pystyy auttamaan myös vanhempiaan. Veli haaveilee lääkärin ammatista, sisar matkailualan töistä.


Kuoleman tie

Serpentiinitie kiemurtaa vuorenrinnettä alas. Pieni Caranavin kaupunki on sademetsän siimeksessä, reilun 160 kilometrin päässä pääkaupungista. Kun asfaltoitu serpentiini päättyy, tie vaihtuu vanhaksi ja kapeaksi hiekkatieksi. Se tunnetaan myös Kuoleman tienä, El Camino de la Muertena. Eikä syyttä.

Paikoin tuskin yhden auton levyinen ajorata on sateella liukas ja kuivalla hiekka pöllyää niin, ettei eteensä näe. Tiekaiteista voi vain uneksia, pudotusta alas rotkoon on jopa satoja metrejä. Tietä korjataan päiväsaikaan, joten se suljetaan aamuseitsemältä ja avataan jälleen liikenteelle kello 17.

Nytkin käynnissä on varsinainen ralli. Kuoleman tiellä saa ihan oikeasti jännittää, pääseekö elossa perille. Täällä sattuu joka vuosi kuolonkolareja ja suistumisia, seuraava onnettomuus tapahtuu pari päivää Hanhiniemen matkan jälkeen.


Caranavin reippaassa 30 celsiusasteen helteessä Hanhiniemeä odottaa parikymmenpäinen teinityttöjen hälisevä joukko. Lähetysseuran ja paikallisen kirkon ylläpitämässä Verena Wells -oppilasasuntolassa asuvista tytöistä moni tulee vaikeista oloista. Vanhemmat ovat eronneet, on seksuaalista väkivaltaa ja alkoholismia.

Osalla tytöistä lähikoulu on monen tunnin kävelymatkan päässä ylös alas vuorenrinteitä, tai matka on vaarallinen. Sademetsässä elää jaguaareja ja puumia. Etenkin tyttölapset saavat pelätä myös raiskaajia. Vanhemmat eivät päästä tyttöjä vaaralliselle koulumatkalle, joten koulunkäynti jää herkästi muutamaan luokkaan.

Hankalan koulumatkan vuoksi kymmenvuotias tyttö Mishel on asunut tämän syksyn oppilaskodissa. Hän esittelee innolla vanhemman tytön kanssa jakamaansa huonetta, mutta silmät vakavoituvat, kun tulee puhe isästä ja äidistä. Ikävä kalvaa, mutta vanhemmat eivät voi tulla joka viikonloppu katsomaan tytärtään. Matka on liian pitkä.


Verena Wellsissä tytöt asuvat turvallisessa ympäristössä ja koulu on lähellä. Tytöt saavat monenlaista tukea ja työkaluja elämäänsä sekä tukiopetusta kouluaineissa. Monet heistä ovat luokkansa parhaita. Yksi heistä, 16-vuotias, joutui kärsimään kotona seksuaalisesta väkivallasta. Oppilaskotiin tullessaan neljä vuotta sitten tyttö oli sulkeutunut ja vihainen.

– Oli jotenkin mieletöntä nähdä, miten hän oli koonnut itsensä ja löytänyt elämänilon, Hanhiniemi sanoo tapaamisen jälkeen.

Oppilaskodissa tyttöjen ei tarvitse käydä töissä, vaan voivat keskittyä koulunkäyntiin.

– Likoista näki, miten heillä oli elämä järjestyksessä. On vaikea kuvata heidän elämänriemuaan ja nokkeluuttaan. He olivat hyvin ulospäinsuuntautuneita. Jos ihmiselle annetaan tilaisuus, kunnon ruokaa ja yöunet, niin se pystyy mihin vain. Vastaavanlaisia asuntoloita tarvittaisiin paljon lisää, myös pojille, Hanhiniemi sanoo.

Verena Wellsin tyttöjen tilanne on parempi kuin monen muun bolivialaislapsen. Tytöt saavat oppilaskodissa vahvan pohjan elämälleen. He osaavat pitää puoliaan ja heillä on hyvä itsetunto.

Se on tavoitteena myös kehitysyhteistyöhankkeessa, joka Lähetysseuralla on lapsityöläisten parissa tina- ja hopeakaivoksistaan tunnetussa Potosin Llallaguassa. Yhteistyökumppanina on kaivostyöläisten ja heidän perheidensä oikeuksia koko Boliviassa ajava kaivostyöläisten yhdistys Cepromin.

Köyhissä bolivialaisperheissä lapset joutuvat nimittäin osallistumaan elannon hankkimiseen. Lain mukaan jo kymmenvuotiaat lapset saavat tehdä töitä. Monen lapsenkin mielestä laki on hyvä: työssäkäynnillä on edes periaatteessa säännöt ja lapsilla turvaa hyväksikäytöltä. Usein lapset ovat kengänkiillottajia tai apulaisia, tai he kaupustelevat kadulla vaikkapa ruokaa. Vaarallisimpia töitä on työ kaivoksissa.

Hanhiniemi kuvailee tapaamiaan lapsia realisteiksi.

– Vaikka he sanoivat, ettei lasten pitäisi joutua tekemään töitä, työssäkäynti oli heille itsestään selvää. Meillä länsimaissa lapsuutta pidetään pyhänä asiana, jota ei pitäisi riistää – ja hyvä niin. Näiltä lapsilta lapsuus on riistetty aika tehokkaasti alusta pitäen, Hanhiniemi sanoo.

Hankkeessa järjestettävien ompelu-, kännykänkorjaus-, leipuri- ja ruoanlaittokurssien tavoitteena on antaa lapsille ja nuorille muitakin tulevaisuuden vaihtoehtoja kuin kaivostyö. Tärkeä osa hanketta on lasten ja nuorten elämänhallinnan vahvistaminen ja johtajuuskoulutus.

Ilman kokaa kaivoksessa ei pärjäisi

Roly Mitma Jorge, 17, on työskennellyt kaksi vuotta tinakaivoksessa. Oli pakko mennä, sillä kaivostyötä tekevä isä halusi poikansakin tienaamaan. Ensimmäiset viikot kaivoksessa olivat pelottavimmat, nyt pelko on jo kurissa.

Jorge esittelee työvaatteitaan: kypärä, kumisaappaat, ohuet käsineet ja suun eteen pistettävä rätti. Poika kertoo kaivostyön olevan todella kovaa ja raskasta. Työvuoro kestää kahdeksan yhdeksän tuntia. Jo pelkkä kaivoskuiluun käveleminen vie tunnin. Sen aikana pureskellaan iso mälli kokalehtiä.

Ilman kokaa kaivoksessa ei pärjäisi. Se pitää säkkipimeässä virkeänä ja vie nälän. Ruokataukoja ei ole. Ainoa valonlähde on oma otsalamppu. Kiveä hakatessa tulee hiki. Kaivoksessa hohkaa hirveä kuumuus tai luihin ja ytimiin tunkeutuva kylmyys. Jorge käy kaivostyön ohessa lukiota. Haaveena on sairaanhoitajan ammatti.

Kaivosalueen lapset ja nuoret ovat sulkeutuneempia kuin Verena Wellsin tytöt.

– Elämä on heille kovempaa ja karumpaa. Kaikki käyvät töissä koulunkäynnin ohessa. Soittaessani ja laulaessani katsoin heidän ilmeitään ja asennettaan. Vaikka he eivät ymmärtäneet sanoja, vastaanotto oli syvää. Se palaute ei unohdu hetkessä, Hanhiniemi kertoo.

Lähetysseuran hankkeen bolivialainen vetäjä ja hänen muusikkoveljensä paljastavat olleensa jo entuudestaan Hanhiniemen faneja. He ovat innoissaan suosikkinsa vierailusta.

– En oikein osaa ottaa sitä todesta, mutta kyllähän rock on rajaton riemu. Tyypit olivat huomanneet netistä, että soitan ja laulan rockbändeissä ja olivat tohkeissaan, Hanhiniemi sanoo.


Olosuhteita ei muuteta käden käänteessä

Hanhiniemi palaa Boliviasta köyhyyden ja ongelmien suuruudesta hätkähtäneenä, mutta toiveikkaana.

– Olosuhteita ei muuteta käden käänteessä, mutta jos mitään ei tehdä, muutosta parempaan ei ainakaan tapahdu, hän järkeilee.

– Boliviassa asuu 11 miljoonaa ihmistä. Heistä noin 40 prosenttia tienaa liian vähän, jotta normaalit elämisen perustarpeet täyttyisivät ja esimerkiksi terveellistä ruokaa olisi riittävästi. Köyhyyden kierre pitää saada katkaistua koulutuksella, ettei elämä olisi pelkkää kädestä suuhun elämistä.

Hanhiniemi uskoo, että Bolivian päässä toivo koetaan voimakkaammin kuin Suomessa. Hän uskoo avun menevän perille, sillä paikalliset hoitavat osuutensa. He tietävät, missä on suurin puute ja kuinka toimia.

– Ajattelemme herkästi, että köyhien auttaminen on toivotonta, emmekä tee välttämättä mitään. Boliviassa huomasi, että on iso juttu, kun joku auttaa ja antaa edes pienen mahdollisuuden mennä eteenpäin. Toivo herää ihan oikeasti.

Lasten koulutusta tukemalla viedään toivoa konkreettisesti eteenpäin. Bolivia puhuttelee suomalaista rocktähteä.

– Kun elämä on paljolti elossa pysymistä, itsensä toteuttaminen ei ole hirveän suuressa kurssissa. Ihmisissä on silti uskomaton elämän voima, joka punkee läpi olosuhteista huolimatta. Kadulla näkee, miten nuoret miehet ja naiset flirttailevat keskenään. Jos heillä olisi edes vähän helpommat olosuhteet, mitä kaikkea he saisivatkaan aikaan?
Näitä luetaan!
 1. 1

  Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

 2. 2

  Rupikonnien maihinnousu yllätti tamperelaisen Ossin – katso uskomattomat kuvat mökkirannasta

 3. 3

  Älä tee tätä yleistä virhettä, kun väistät hälytysajoa – poliisi muistuttaa yhden sanan merkityksestä: ”Jos mikään muu ei auta niin sitten näin”

 4. 4

  Prinssi William uskoo, että Diana olisi ollut ”painajaismainen” isoäiti – taustalla suloinen syy

 5. 5

  Nimilista julki – tällä joukkueella Suomi lähtee MM-Lontooseen

 6. 6

  Sara Forsbergin meikkikuva huvittaa – ”Äitini sanoi, että näytän halvalta prostituoidulta”

 7. 7

  Muistatko Tenavatähti Konsta Hietasen? Neljän lapsen isällä sivu-ura – yli 100 keikkaa vuodessa!

 8. 8

  ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

 9. 9

  Liian seksikkääksi väitetty golfkaunotar kritisoi uutta ”rintavakosääntöä” – aikoo jatkossakin näyttää naiselliset muotonsa

 10. 10

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

 2. 2

  ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

 3. 3

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 4. 4

  Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

 5. 5

  Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

 6. 6

  ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

 7. 7

  Muistatko Tenavatähti Konsta Hietasen? Neljän lapsen isällä sivu-ura – yli 100 keikkaa vuodessa!

 8. 8

  Pia, 25, hylkäsi asianajajan työn ja ryhtyi Instagram-tähdeksi – tienaa nyt muhkeat summat povekkailla kuvilla: ”Halusin haastaa itseni”

 9. 9

  200 risteilymatkustajaa jumissa Saimaan kanavassa – ruoka alkaa loppua, muusikko soittaa Baddingia

 10. 10

  Tulipunainen hellemassa iskee pian Suomeen – tänne Venäjän lämpö saapuu jo huomenna!

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

 2. 2

  Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

 3. 3

  Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

 4. 4

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 5. 5

  Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

 6. 6

  Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

 7. 7

  TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

 8. 8

  Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

 9. 9

  Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

 10. 10

  8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

 2. 2

  Rupikonnien maihinnousu yllätti tamperelaisen Ossin – katso uskomattomat kuvat mökkirannasta

 3. 3

  Älä tee tätä yleistä virhettä, kun väistät hälytysajoa – poliisi muistuttaa yhden sanan merkityksestä: ”Jos mikään muu ei auta niin sitten näin”

 4. 4

  Prinssi William uskoo, että Diana olisi ollut ”painajaismainen” isoäiti – taustalla suloinen syy

 5. 5

  Nimilista julki – tällä joukkueella Suomi lähtee MM-Lontooseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

 2. 2

  ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

 3. 3

  Huume-Eeva oli Bangkokin ensimmäinen suomalainen naisvanki – ”Nukuin 168 vangin seassa”

 4. 4

  Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

 5. 5

  Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

 2. 2

  Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

 3. 3

  Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

 4. 4

  Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

 5. 5

  Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

 6. Näytä lisää