Soini, Veini

Matkat

Unohda Tallinna, matkusta Paldiskiin – länsirannikkolla sijaitseva pikkukaupunki on virolainen lomakohde

Julkaistu:

Matkat
Paldiski on unelias Viron länsirannikon pikkukaupunki, mutta pintaa raaputtamalla sieltä löytyy mielenkiintoisia kohteita ja ennen kaikkea kiireettömyyttä. Paldiskissa lomaa ei tarvitse suorittaa, satunnaiskuljeskelu on oiva matkailumenetelmä.

ISTUN Viron-laivan buffetissa ja katselen, kun leveäharteiset rekkamiehet ahtavat lautasilleen slaavilaistyyppisen tuhteja antimia. Tunti lähdön jälkeen kattaukset loppuvat, ja matkalaiset kellahtavat sohville, poistuvat hytteihinsä tai kävelevät kannella. Humaltuneita ei näy, koska alkoholia ei myydä – eikä muutakaan. Olen lähtenyt Viroon Hangosta, mistä M/V Sailor ajaa päivittäin Paldiskin sinänsä merkittävään satamaan.


Yhytän salongista viiden hengen matkailuautoryhmän pääkaupunkiseudulta. He ovat suuntaamassa Pärnuun.

– Lähdettiin mielenkiinnosta katsomaan, millainen reitti tämä on, sanoo kuskina toimiva Eero Kivelä. Tarkoituksena on vain ylittää Suomenlahti.

Paldiskissa suuntaan satamasta majapaikkaani. Kävely kaupungin halki rentouttaa: tungosta ei ole, kadut ovat väljiä bulevardeja neuvostoaikaisine kerrostaloineen, ja puistoja sekä vehreyttä riittää.

Saavuttuani arkisessa betonitiilitalossa sijaitsevaan Tuule Bed & Breakfastiin juttelen tovin majataloa pitävän Marika Eomoisin kanssa.

– Pyöräilijöitä tulee heinä-elokuussa Ruotsista, Saksasta ja Italiasta, mutta suomalaisia ei ole näkynyt, listaa Eomois.

Ruuhka ei nytkään vaivaa, koska olen ainoa majoittuja.PÄIVÄN kääntyessä iltaan valmistaudun ravintolakäyntiin. Valinta ei ole vaikea, sillä ketjupizzerian lisäksi kaupungissa on vain yksi vaihtoehto, Taverna Peetri Toll. Kävelen taas kaupungin läpi, ja pian saavun vanhalle tullitalolle, jossa taverna on.

Vastaani astuu iloisesti englantia puhuva Elena Maljutina. Hän paljastuu intohimoiseksi paldiskilaiseksi, joka neuvoo mielellään matkalaisia.

Maljutina kertoo keränneensä kaikkea Paldiskiin liittyvää. Taverna onkin täynnä paikkakunnan historiaa: tiskillä on sadoittain vanhoja postikortteja ja yläkerrassa laaja valokuvanäyttely vanhasta Paldiskista, joka oli ennen toista maailmansotaa kaunis puutalokaupunki. Elokuussa yläkertaan valmistuu myös parinsadan miekan vitriininäyttely.

Slaavilaistyyppisiä annoksia on menussa 5–8 eurolla, ja pikkunälkään auttaa kahden euron borssikeitto. Tilaan perinteisen Kievin kanan, joka tarjoillaan kesäterassille. Mainion aterian jälkeen tutustun vielä matkamuistoihin: postikortteihin ja keramiikkaesineisiin.SEURAAVAN päivän sarastaessa päätän lähteä ostoskierrokselle. Sekään ei tuota suunnatonta päänvaivaa, sillä varsinaisia kauppoja on neljä, kaikki Rae-kadun varrella.

Vanhahtava Kaubamaja kiinnostaa, koska siellä on selvä slaavilaisviritys. Hyllyillä on hillitön valikoima venäläisiä oluita ja odottamattoman trendikäs kakkuosasto. Vastapäätä on moderni Konsum, ja yllätyn sen kattavasta tarjonnasta venäläistyylisiä borsseja.

Palveluita kaipaavalle on Rae-kadun itäpäässä perusmarket Maxima, josta löytyvät pankkiautomaatti, postikonttori ja apteekki.

Paldiskissa on useita second hand -vaatekauppoja, mutta niissä ei ole aivan euromuotia.

Kahviloissa tai terasseilla ei tule viivyskeltyä, koska niitä ei ole. Muutama olutbaari kätkeytyy tunnuksettomien ovien taa, mutta onneksi istuskelupenkkejä riittää joka kulmalle.

Napakan shoppailutuokion jälkeen suuntaan museokierrokselle. Sekin käy helposti: kaupungissa on yksi museo, kuulun kuvanveistäjä ja taiteilija Amandus Adamsonin vanha kesäateljee, joka on yksi harvoista Paldiskin säilyneistä puutaloista.

Museo on kuin satumökki vehreän keitaan keskellä. Opas Ivi Rosin kartoittaa mainiolla englannilla seikkaperäisen elävästi Adamsonin monipolvisia vaiheita.

– Paldiskin ykköskohde on Adamsonin museo, kakkoskohde majakka ja kolmas taverna Peetri Toll, kertoo Rosin. Lämpimän kesäisenä perjantaina on väkeä kuulemma riittänyt tasaisena virtana.

Tallinnasta ovat tänne suunnanneet Gabriel Kuslap ja Carina-Claudia Paas.

– Tämä on ensikäyntimme Paldiskissa, ja lähdimme vain katsomaan paikkaa. Paldiski vaikuttaa paremmalta kuin oletimme, vakuuttavat molemmat käytyään majakalla, kirkoilla, vanhalla rautatieasemalla sekä Peetri Tollissa.VENÄLÄIS-VIROLAISESSA kaupungissa on kaksi hautausmaata: ortodoksinen ja evankelisluterilainen. Ortodoksinen poikkeaa melkoisesti suomalaisesta. Tutkiskelen valokuvin varustettuja muistopaasia, ja useilla haudoilla on hiljentymiseen houkuttavia muistelupenkkejä. Hämmästyttävän moni täällä lepäävä on 1970- tai 1980-luvulla kuollut nuori mies: ydinsukellusvenetukikohta taisi olla vaarallinen paikka, vaikka onnettomuuksista ei hiiskuttukaan.


Muutoinkin Paldiskissa riittää puistoihin piilotettuja muistomerkkejä, jotka liittyvät enimmin sota-aikaan. Niiden bongailu on stressitöntä kesäillan puuhaa.


Kolmannen matkapäiväni aamuksi olen kaavaillut retkeä noin neljän kilometrin päässä sijaitsevalle Pakrin majakalle, joka on Viron vanhimpia ja korkeimpia. Menokyydin saan Peetri Tollista, mutta paluureitin aion kävellä. Majakan juurella on pienoinen kahvila, ja pääsylippu irtoaa viidellä eurolla. Kipuaminen yli 50 metrin korkeuteen kannattaa, ja etenkin suuri tuulivoimapuisto hämmästyttää. Takaisin kävelen kolmessa vartissa, mutta reitillä ei ole kummempaa nähtävää, jollei lähde seikkailemaan rantajyrkänteiden äärelle.

Paldiskin-matkani on lopuillaan, ja päätän poistua sähköjunalla, joka lähtee Tallinnaan korumaisen kauniin vanhan aseman viereltä. Kolme euroa konduktöörille, ja tunnissa olen perillä. Paluu reaaliturismiin ja ahtautuminen lauantai-illan Helsingin-lautalle tosin pyörryttää zeniläisen rentoutusmatkailun jälkeen.

Rågerwiek, Baltijski Port vai Paldiski?

Vaikka noin 4000 asukkaan Paldiski vaikuttaa neuvostoaikaiselta pikkukaupungilta, sillä on vaiherikas historia.

Ruotsalaiset asuttivat Pakrin niemen jo 1200-luvulla, ja paikalle syntyi pieni Rågerwiekin satama.

Pietari Suuri päätti 1715, että koko Itämeren satamalinnoitus tulee Rågerwiekiin, koska se ei Pietarin tavoin jäädy. Rakennelmia tehtiin muutama vuosikymmen, mutta valmista tuli hitaasti. Lopulta 1768 paikaksi vaihtui Kronstadt, ja käyttöön jäi vain uusi nimi, Baltijski Port.

Satama alkoi kukoistaa 1870, kun päärata Pietarista Tallinnan kautta Baltijski Portiin valmistui. Siitä kehkeytyi viehättävä puutalokaupunki, missä asui niin virolaisia, venäläisiä kuin saksalaisiakin.

Viron itsenäistyttyä venäläiseltä kalskahtava nimi muutettiin Paldiskiksi 1933. Toinen maailmansota tuhosi idyllin ja toi saksalaisen keskitysleirin sekä lopuksi Neuvostoliiton miehityksen.

Paldiski sulkeutui vuosiksi 1962–1994 ulkopuolisilta, kun siellä toimi ydinsukellusvenetukikohta. Täällä asui enimmillään 14 000 venäläistä, ja kun armeija poistui Viron itsenäistyttyä, kaupunki lähes autioitui. Nyt venäläis-virolainen Paldiski on vitkalleen matkalla kohti modernia Eurooppaa luontonähtävyyksineen, tuulipuistoineen ja orastavine matkailukohteineen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  3. 3

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  4. 4

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  5. 5

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  6. 6

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  7. 7

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  8. 8

   Suomalaisten suosimalla kreikkalaissaarella riehuu taas tulipalo: ”Mietin jo laukkujen pakkaamista”

  9. 9

   Tulosmanipulaatioepäily jääkiekon MM-kisoissa – epäiltyjä uhkaa vuosien vankeus

  10. 10

   Suurhyökkäys Isisiä vastaan alkoi Tal Afarissa – äärijärjestölle uhkaava viesti: ”Antautukaa tai kuolkaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. 6

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  7. 7

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  8. 8

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  9. 9

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  10. 10

   KRP: Turun puukkoiskusta epäiltyä päästy kuulemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  3. 3

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  4. 4

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  5. 5

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää