Verneri

Matkat

Naiset tyrmäsivät 69-vuotiaan Sepon, suomalaisperhe ei muistanut, missä kaupungissa he lomailivat – turistit yhä useammin pulassa ulkomailla

Julkaistu:

mokat
Matkailun lisääntyessä myös apua kaivataan useammin. Esimerkiksi Thaimaassa matkailijoiden vaikeudet ovat myös monimutkaistuneet.
Suomalaisten matkustajien ongelmat ulkomailla lisääntyvät jatkuvasti, ja pulmat voivat olla aiempaa monimutkaisempia. Ulkoasiainministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen toteaa, että ongelmien lisääntyminen johtuu ennen kaikkea itse matkailun lisääntymisestä.

– Kun suomalaisia on yhä enemmän maailmalla, tulee enemmän myös niitä tilanteita, joissa tarvitaan ulkoministeriön apua, Turunen sanoo.

Turunen kertoo, että vaikutusta on myös sillä, että matkalle lähteminen on muuttunut. Hän muistuttaa, että Suomessa valmismatkalaki velvoittaa matkanjärjestäjän huolehtimaan tietyistä ongelmatilanteista. Nykyään matkat tehdään itsenäisemmin, ja lennot voi ostaa helposti verkosta. Tällöin matkanjärjestäjä ei ole turvana ulkomailla.

– Nyt ollaan useammin yhteydessä ulkoministeriöön siinä vaiheessa, kun jotain tapahtuu, Turunen sanoo.

Muista matkavakuutus

Konsulipalveluiden tarve on jo jonkin aikaa ollut kasvussa, ja vuonna 2015 palvelujen kysyntä ylitti jälleen edellisvuoden ennätystason. Konsulipalveluja tarvittiin viime vuonna yli 55 000 kertaa, joka on noin 25 prosenttia edellisvuotta enemmän. Perinteisimpiä ongelmia ovat Turusen mukaan näpistykset ja matkustusasiakirjojen tai muun omaisuuden katoaminen.

Turunen huomauttaa, että ulkoasiainministeriö palvelee matkustusilmoituksen tehneitä matkustajia myös poikkeustilanteissa. Hän kertoo, että matkustajia on pystytty varoittamaan tekstiviestillä esimerkiksi tulevista maanjäristyksen aiheuttamista aalloista Chilessä viime syyskuussa.

Lähetystöt eivät kuitenkaan auta aina ilmaiseksi. Esimerkiksi paluulippuja Suomeen tai hotelliöitä matkan venyessä ei makseta.


Yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista on yhä Thaimaa. Konsuli Raimo Pahkasalo Bangkokin suurlähetystöstä arvioi, että suomalaisten ongelmista on Thaimaassa tullut entistä monimutkaisempia. Apua tarvitsevalla matkustajalla saattaa olla useampi pulma samaan aikaan.

– Valtaosa suomalaisista on luonnollisesti vastuullisia matkustajia. Valitettavasti kuitenkin joillekin suomalaisillekin tapahtuu ikäviä ja odottamattomia asioita, jotka voitaisiin välttää paremmalla valmistautumisella matkaan, Pahkasalo kertoo.

Suomalaisten ongelmat Thaimaassa ovat Pahkasalon mukaan hyvin monitahoisia. Ongelmiin liittyy usein vaikeita mielenterveysongelmia sekä huumeiden, päihteiden ja lääkkeiden väärinkäyttöä. Matkaajilla on myös taloudellisia ongelmia, viisumiongelmia ja terveydellisiä ongelmia.


Ongelmia voi aiheutua myös siitä, jos välttämättömät lääkkeet loppuvat kesken matkan. Pahkasalo kertoo, että varsinkin mielenterveyspotilailla lääkkeiden loppuminen tai niiden syömisen lopettaminen on aiheuttanut pitkiä hoitojaksoja.

Pahkasalo kehottaa ottamaan matkustajavakuutuksen ja tutustumaan sen ehtoihin ennen matkaa.

– On tapauksia, joissa sairaalalasku varsinkin yksityisissä sairaaloissa on kohonnut 10 000–20 000 euroon, Pahkasalo kertoo.

Eniten huolettavat lapsiperheet

Apua voi saada muualtakin kuin lähetystöiltä. Espanjan Aurinkorannikko on yhä suosittu lomakohde, mutta alueella tunnetusti elää suomalaisia myös pysyvämmin.


Noin kaksi ja puoli vuotta toiminut suomenkielinen apupuhelin on osoittautunut tarpeelliseksi. SOS-puhelimessa päivystävältä suomalaiselta saa maksutonta tulkkausapua hätätilanteisiin.

Itsekin tulkkina toimiva Eija Kairaskorpi-Hertola kertoo, että SOS-puhelimesta vastaava auttaja soittaa tarvittavaan paikalliseen hätänumeroon ja välittää tilanteen espanjaksi. Apua tarvitaan esimerkiksi näpistyksen jälkeen ja sairauskohtauksen yllättäessä.

– Tällä hetkellä meitä huolettavat eniten lapsiperheet, jotka eivät suojaudu kunnolla auringolta, Kairaskorpi Hertola sanoo.

Tällaisiin pulmiin ulkomailla joudutaan

Málaga: Vorot löytöpalkkion perässä

Suomalainen pariskunta saapui Málagan lentokentälle ja jäi odottamaan laukkujaan matkatavarahihnan luo. Laukut saatuaan pari huomasi lentokoneessa mukana olleen käsilaukun kadonneen kärryistä.

Majoituspaikassa miehen puhelimeen soitti henkilö, joka kertoi löytäneensä kadonneen käsilaukun. Soittaja halusi tavata poliisiaseman sijaan kirkon luona seuraavana päivänä.

Sovitulle tapaamispaikalle saapui kolme miestä, jotka kertoivat löytäneensä laukun ja haluavansa palauttaa sen ystävällisyyttään. Laukun sisältö oli muuten tallella, mutta sieltä puuttui 700 euroa käteistä.

Kolmikko kertoi löytäneensä laukun sellaisenaan, mutta kyselivät, minkälaisen löytöpalkkion he laukusta saavat. Parin mies totesi 700 euron riittävän palkkioksi ja otti kännykkänsä kameran esiin. Roistot ryntäsivät karkuun, mutta vasta sen jälkeen kun kameran suljin oli ehtinyt räpsähtää.

Pari toimitti kuvan paikalliselle poliisilaitokselle, jossa annettiin ymmärtää, että rahojen saaminen takaisin on epätodennäköistä.

Aurinkorannikko: Kaupunki kateissa

Suomalainen perhe oli vuokrannut asunnon Espanjan aurinkorannikolta. Välittäjän avulla huoneisto oli löytynyt helposti, eikä perhe vaivautunut kirjoittamaan paikan osoitetta ylös.

Myöhemmin yksi perheenjäsenistä sairastui niin, että tarvittiin ambulanssia. Perhe soitti alueen suomalaisyhteisön ylläpitämään SOS-puhelimeen, josta heille tarjottiin tulkkausapua. Tulkki olisi ambulanssia varten tarvinnut osoitteen, mutta perhe ei pystynyt edes kertomaan, mihin kaupunkiin he ovat tulleet lomalle. Aurinkorannikolla sijaitsee useita kaupunkeja vierekkäin, mukaan lukien Fuengirola, Málaga, Marbella ja Torremolinos.

Neuvokas tulkki pyysi soittajaa kuvailemaan huoneen ikkunasta avautuvaa näkymää. Kun soittaja kertoi näkevänsä sydämen muotoisen uima-altaan, tulkki tiesi, missä kaupungissa perhe sijaitsee. Tämän jälkeen hän selvitti oikean osoitteen asuintalon värin perusteella, ja ambulanssi löysi paikalle.

Viro: Meni rahat ja terveys

Jyväskyläläinen Seppo Mykkänen, 69, ei osannut aavistaa, minkälainen ansa Tallinna on hyväuskoiselle turistille. Hän on asunut pitkiä aikoja ulkomailla ja on muutenkin kokenut Viron kävijä.

Mykkänen matkusti kerran Tallinnaan. Hän majoittui keskustan hotelliin ja sopi tapaamisesta tuttavansa kanssa.

Mykkänen vei tavaransa hotellihuoneeseen. Hän meni ala-aulan kahvilaan odottamaan kaveria ja tilasi kupin kahvia.

Mykkänen muistelee, miten hänen seuraansa lyöttäytyi kaksi naista. Naiset puhuivat venäjänkielisellä korostuksella.

– Juteltiin niitä näitä. En huomannut mitään, mutta naiset olivat ilmeisesti jossain vaiheessa laittaneet kahviini tyrmäystippoja.

Mykkänen lähti ulos kävelemään. Naiset seurasivat.

– Filmi katkesi jossain vaiheessa. Seuraava muistikuva on, että heräsin verisissä vaatteissa Tallinnan sairaalassa.

Mykkäsellä oli silmä puhki. Häneltä oli viety rahat, passi, luottokortit, kaikki irtain. Mykkänen sokeutui toisesta silmästä. Näkökyvyn menetyksen takia Mykkänen joutui luopumaan työnteosta.

Tuttavan avustuksella Viron poliisi alkoi selvittää asiaa.

– Onneksi roistot olivat vieneet puhelimen. Puheluliikenteestä poliisi pääsi roistokoplan jäljille. Pahoinpitelijä sai parin vuoden linnatuomion.

Mykkäselle tuli putsauksesta kallis lasku. Hänen piti pulittaa omista rahoistaan ambulanssitaksin 3 000 euroa. Lääkäreissä käynteihin ja vastaaviin on mennyt parikymmentä tuhatta.

– Sattui huonoa tuuria, kun en ostanut luottokortilla laivamatkaa. Silloin matkaan olisi kuulunut matkavakuutus. Kuljettaja hoputti, että on kiire laivaan ja maksoin matkan käteisellä.

Mykkänen ei ole vieläkään toipunut vuoden 2009 tapahtumista. Hän haluaa varoitella suomalaisia.

Mykkänen antaa neuvoksi, ettei pidä lyöttäytyä tuntemattomien seuraan eikä jättää kuppia vartioimatta.

Matti Riitakorpi, Heidi Vaalisto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Auto ajoi väkijoukkoon Barcelonan keskustassa – useita loukkaantuneita

  2. 2

   Barcelonan yliajon tekijät pakenivat ravintolaan – mahdollisia panttivankeja

  3. 3

   Porvoolainen Antti näki pakettiauton ajavan väkijoukkoon La Ramblalla – ”Ihmiset vain lentelivät”

  4. 4

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  5. 5

   Tax freen myymäläpäälliköt paljastavat laivojen hittituotteet – tietyt suosikkimerkit jylläävät kärjessä

  6. 6

   Prinsessa Leonore, 3, aloitti esikoulun Tukholmassa – Madeleine valmistautuu muuttamaan takaisin Ruotsiin?

  7. 7

   Tutkija jaotteli parisuhteet viiteen ryhmään – katso, kuuluuko oma liittosi riskiryhmään

  8. 8

   Entinen Salkkarit-näyttelijä paljastaa, miten menetti neitsyytensä – koki painetta asiasta: ”Kävelin suorituksen jälkeen vessaan ja itkin”

  9. 9

   Saippuasarjan tähti sairastui vakavasti: migreeni olikin syöpä – julkaisi rujon kuvan sairaalavuoteelta

  10. 10

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  6. 6

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  7. 7

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  8. 8

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  9. 9

   Jukka matkusti keskelle Afrikkaa, söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä – ”ripulireissusta” tuli unohtumaton elämys, josta puuttui vain ripuli

  10. 10

   Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Auto ajoi väkijoukkoon Barcelonan keskustassa – useita loukkaantuneita

  2. 2

   Barcelonan yliajon tekijät pakenivat ravintolaan – mahdollisia panttivankeja

  3. 3

   Porvoolainen Antti näki pakettiauton ajavan väkijoukkoon La Ramblalla – ”Ihmiset vain lentelivät”

  4. 4

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  5. 5

   Tax freen myymäläpäälliköt paljastavat laivojen hittituotteet – tietyt suosikkimerkit jylläävät kärjessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää